Slovenija

Če policisti ne bodo uslišani, bo njihov odgovor stavka

Ljubljana, 16. 09. 2024 20.55 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
18

Bodo policisti stavkali? Policijska sindikata sta namreč nezadovoljna. Vlada se na pogajanjih ni policistom približala niti za en korak, razkrivajo v policijskem sindikatu, kjer med drugim zahtevajo svoj plačni steber in dvig plač za štiri plačne razrede. Če ne bodo uslišani, napovedujejo, bo njihov odgovor le še stavka.

Policijski sindikat in predstavniki drugih sindikatov javnega sektorja so s predstavniki vlade, po dvomesečnem premoru, sedli za skupno mizo na krovnih pogajanjih.  

"Če ostane materija kot je danes na mizi, potem ne gre več za vprašanje ali stavka bo, ostaja samo odprto vprašanje kdaj. In o tem se bo odločalo 25. 9.," je napovedal Rok Cvetko iz policijskega sindikata.

Pogajanja so se začela ob 13. uri, dogovarjanja pa je veliko, kar nakazujejo tudi redne pavze med sestankom. Na mizi so danes še odprta vprašanja novega plačnega zakona, večina vprašanj naj bi bila usklajenih, a kaj zaenkrat še ostaja odprto niti vladna niti sindikalna stran ne razkrivata. 

So hkrati blizu in daleč, so povedali sindikati, saj dokler ni dogovora, ni plačnega sistema. Cilj vlade je sicer, da bodo plačne spremembe v javnem sektorju začele veljati 1. januarja, do končnega dogovora pa naj bi prišli do konca meseca.  

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
18. 09. 2024 12.33
+1
Če misli golob istočasno odpreti fronto z zdravniki in policisti je res neodgovoren optimist. Ko se pridružijo še ostali lshko spoka svojo culo in gre
peresni
17. 09. 2024 15.40
+0
Hojs bi to s tistim "topom" hitro rešil?
St. Gallen
17. 09. 2024 12.35
+1
place 40% gor, popust 20% pri vseh nakupih v vseh trgovinah v Slo.
zmago56
17. 09. 2024 11.39
+6
Glede na to, da je med naj bolj plačanimi v javnem sektorju kar precej tistih golobi zvestih policijskih šefov je denarja za policijo dovolj, samo prerazporediti ga je treba. Stavka terenskih policistov, ki so za minimalno plačo prisiljeni od malih prekrškarjev denar pobirati, lopove na mir pustite in Romom dovoliti, da jih pretepajo in se iz njih norčujejo je zato upravičena.
Flame
17. 09. 2024 10.47
+3
Javni sektor v tej državi je obupen. Vsi ki so v javnem sektorju jih ne smemo metat v isti koš. Policija izsiljuje na vsakem koraku, tako nad nami državljani kakor nad vsako vlado katerakoli je... ta vlada je pa itak taka da škoda sploh besed, ki jih ni vredna niti ene. Policija, kaj sploh počnete kot to da nas poštene državljane j.. vsk glavni akterji so skurpirani.. in tud takrat lo jih rabiš jih ni, so vsi na terenu,ko omeniš rome... Nimajo časase skrivajo za voglom z radarjem in po grmovju itd itd... in nelo metanje peska v oči, da varujete nas državljane, je posmeha vredno. In to kar nekateri lahko počnejo policiji ozeroma policistom in tej državi smo videli v medijih v zadnjem mesecu. Tako, da policija prvo pokažite dasi zaslužite večjo plačo in potem jo boste dobili. Do takrat pa bodite raje delajte tako ko se zagre tud minister polocije se naj loti dela ne pa metat pesek v oči..
Darko32
17. 09. 2024 10.35
+5
Tukaj je potrebno enkrat javno povedati in se sprijazniti z tem, da je javni sektor preveliki in posledično je se razbohotila sisitemska korupcija do onemoglosti. Vsi delajo po liniji najmnjšega odpora in zato hočej odobro plačilo. E tukaj pa moramo dati prav GOLBU, kateri vidi ta problem in ve kaj se bo zgodilo v kratkem. Zato je ptorebno na POLICIJI narediti red in to na dveh segmentih. DOločeiti kaj je poklic POLICAJA in kakšne ima delovne obveznsoti. Zato določiti tudi plačo. Ne morejo se voluharji sami dogovoarjati kaj bodo delali in kaj ne . Prav tako določiti standarde strokovnega znanja na POLICIJI za sodobni čas. Sedaj bi vsi se šli kako bodo narod nadzirali in nihče nebi nič delal. Tisti, k idelajo pa se jih ožigosava z kriminalci in kot beremo na podlagi domnev. Zato POLICAJEM se ne sme povečati plača in je potrebno narediti red.
Jožajoža
17. 09. 2024 10.27
+7
Enemu sinu ne gre najbolje v šoli.pa se ne sekiram.za policaja bo dober
zibertmi
17. 09. 2024 09.35
+13
javnega sektorja je enostavno preveč.državljani jih ne moremo hranit v nedogled.v zdravstvu jih je zaposleno kar precej več ,kot pred covit časom.
devote
17. 09. 2024 10.39
+1
se strinjam...ampak ne na pravih mestih...za zdravstveno nego se lahko rece, da vsaka sestra, ce le more, zbezi z obremenjenih delovisc,tiste ,ki ostajajo so starejse, veliko je bolnisk ...tam veljajo standardi iz l. 84. enako ovelja za domove za ostarele. se pa strinjam, da je prevec negovalnega nepotrebnega kadra v zdravstveni admininistraciji..
zibertmi
17. 09. 2024 10.51
+6
v zdravstu je bilo povedano v oddaji politično s tanjo gobec.Repovž je izjavil, da se število zdravnikov sploh ne manjša – da če pogledamo podatke o številu zdravnikov lani in letos, bomo ugotovili, da jih je 200 več v javnem sistemu. Seveda pozablja, da odhajajo zdravniki z redkimi znanji, zaradi česar se potem podira celoten sistem posameznih oddelkov v splošnih bolnišnicah, čemur smo bili priča v zadnjih nekaj tednih.
apage
17. 09. 2024 09.16
+5
En bi mogu pridet pa telim JU povedat, da bomo plače nižal!!! Kaj se to prav stavkat na vsake par let za višje plače, pa kaj vam ni jasno? Pejte v realn sektor, kjer vas futramo pa bote vidli kaj se to prav delat za vsak euro. Kašna pogajanja z državo?? JU bi morala imeti pogajanja s gospodarstveniki, kok vam bomo dal, ne pa da navadn prometnik policaj gre v penzijo pri 52 letih starosti, ohranjen ko bog marija pa plače je mel 2k+. Banda pokvarjena lopovska
Grma53
17. 09. 2024 08.41
+6
Stavke pri nas so načeloma prepovedane, saj morajo potekati na delovnem mestu. In zaposleni morajo delati vse, kar jim določi država. Smo pač ovce, ki jih vodi gospodar, saj tudi ko gredo v zakol veselo plešejo
peresni
17. 09. 2024 15.40
+0
Lahko greste v privat sektor...boste zelo zadovoljni končno
piu
16. 09. 2024 21.35
+4
Treba je pravilno razumeti, da bo Golub deloval proti upokojencem, zdravnikom, sodnikom, policistom, vojakom, gasilcem itd........
VladaPada
16. 09. 2024 21.32
+5
Jaz bi dvignil plače samo tam kjer imajo veliko dela in nagrade za uspešnost kot je Golob obljubljal. Ponegod od dolgega časa nevedo kaj bi sami s sabo ootem pa utrujajo nrod za brezveze in se vozijo sem ter tja in trošijo državni benz....
piu
16. 09. 2024 21.14
+2
Goub že pripravlja nedržavotvorno izjavo proti policistom.......
katalizatorček
16. 09. 2024 21.04
+7
Oterat z vodnim topom🤣🤣🤣