Slovenija

Kmalu nova poslanska skupina

Ljubjana, 09. 01. 2008 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peče, Žgajner Tavševa in Zagorac po izstopu iz SNS izpolnjujejo vse pogoje za ustanovitev nove poslanske skupine.

Po burnem razpadu poslanske skupine SNS, so Sašo Peče, Boštjan Zagorac in Barbara Žgajner Tavš zdaj vse svoje sile usmerili v ustanavljanje društva Lipa, ki pa naj bi po prvotnih načrtih nekje do poletja preraslo tudi v novo politično stranko.
Formalno bo društvo Lipa ustanovljena konec prihodnjega tedna, ko bodo v DZ pripravili administrativno-tehnične pogoje za njeno delovanje ter se dogovorili o članstvu v delovnih telesih.

Nekdanji poslanci SNS so namreč v ponedeljek predsedniku DZ Francetu Cukjatiju posredovali izjave, da izstopajo iz poslanske skupine ter ustanavljajo novo. Da bi bili pogoji za ustanovitev izpolnjeni, je moral dopis o spremembi članstva v poslanski skupini Cukjatiju posredovati tudi vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, kar je storil v torek.

Peče računa na pomoč župana Kanglerja
Peče računa na pomoč župana Kanglerja FOTO: POP TV

V dopisu Jelinčič predsednika DZ obvešča, da so omenjeni poslanci izstopili iz poslanske skupine in tudi iz stranke ter da nimajo več pravice nastopati v njenem imenu ali zastopati njenih interesov. S tem dopisom so izpolnjeni vsi pogoji za ustanovitev nove poslanske skupine, ta pa bo formalno ustanovljena po seji kolegija predsednika DZ prihodnji petek. Do takrat se v državnem zboru urejajo administrativno-tehnični pogoji za delovanje nove poslanske skupine, ki jo bo vodil Peče.

Za Lipo pa stanje na terenu ni ravno vzpodbudno. Le v Mariboru in okolici lahko Peče računa, da bodo nekdanji člani SNS-a šli z njim, drugod po Sloveniji pa bodo verjetno ostali zvesti Jelinčiču. A ravno na štajerskem lahko Peče močno računa na pomoč župana Franca Kanglerja, pri katerem je Pečetov brat Rok podžupan. Mariborski župan Kangler je namreč povedal: ''Imam odnos z ljudmi, ne s stranko in ta odnos bo ostal še naprej tako dober, kot je bil doslej.''

Pri ustanovitvi nove poslanske skupine se sicer odpira tudi vprašanje članstva in funkcij v delovnih telesih. Jelinčič predlaga, da članstvo preostalih treh poslancev - poleg njega sta v poslanski skupini ostala še Srečko Prijatelj in Bogdan Barovič - ostane nespremenjeno, torej da ohranijo svoje funkcije in članstva v delovnih telesih. Enako si želijo tudi trije nekdanji poslanci SNS, pri čemer, kot je pojasnil Peče, ne pričakujejo težav.

Peče ostaja podpredsednik DZ

SNS
SNS FOTO: POP TV

Ker je Sašo Peče tudi podpredsednik državnega zbora, se je zastavilo vprašanje, ali bo po izstopu iz poslanske skupine to funkcijo smel obdržati. Cukjati je že pojasnil, da Pečetu podpredsedniško mesto lahko ostane. Dodeljeno je bilo namreč njemu osebno, in ne poslanski skupini. Pečetu se zdi takšna interpretacija korektna, o morebitnem odstopu pa ne razmišlja.

Zaplesti pa se utegne pri imenu nove poslanske skupine. Nekdanji poslanci nacionalne stranke si namreč želijo skupino nepovezanih poslancev z imenom Lipa, kar pa po mnenju predsednika DZ ni mogoče, saj bi v tem primeru morali ustanoviti stranko z enakim imenom. Peče se s takšno interpretacijo ne strinja in meni, da je mogoče različno tolmačenje te poslovniške določbe. "Če bo prišlo do nasprotovanja, bo šlo zgolj za politično nagajanje," je prepričan.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aurelius
13. 01. 2008 17.09
Ja, tisk, čisto prav imaš. Najboljši primer je Anderličev Tone, ki se zaradi ZSMS zaslug šlepa v parlamentu že debelih šestnajst let, kot šlosar, kar je njegov osnovni poklic, pa nima še niti minute delovne debe.
ajsa.shena
10. 01. 2008 11.28
TISK se strinjam s tabo. Jaz pa mislim da bi morali ti trije s SAŠKOM na čelu vrniti poslanske stolčke ker so ljudje večino glasovali za SNS ne pa za te tri, ampak to se pač ne bo zgodilo,ker nimajo j....,naš denar pa bodo vseeno dobival i(poslanske plače),ki pa niso male. Zakaj v tej mali državici rabimo še eno stranko ?
tisk
09. 01. 2008 22.18
Doloceni ljudje res niso sposobni biti nic drugega kot karierni, dosmrni poslanci. Kaj si lahko mislimo o ljudeh, ki niti ne poskusijo se zaposliti izven parlamenta? A se res tako zelo bojijo, da jim ne bi uspelo ... in bi se koncno izkazalo koliko so (ne)vredni na prostem delovnem trgu? Slovenci bi morali prenehati voliti za ljudi, ki niso niti sposobni si pridobiti sluzbe, s katero so ljudje zaceli svojo profesionalno pot po koncanem solanju.