Slovenija

Čas drznih političnih vizij

Ljubljana, 22. 05. 2010 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

To je bil čas osamosvajanja, je ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo dejal Pavel Gantar. Predsednik zveze pa je spomnil, da Terirorialna obramba ni bila razorožena.

Okrepljeni s samozavestjo, odločeni in pripravljeni tudi na žrtve, predvsem pa polni samozaupanja, smo si svojo državo dobesedno izborili – s trudom, naporom, požrtvovalnostjo posameznikov, predvsem pa z enotnostjo in složnostjo ciljev, je na prireditvi ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Slivni pri Vačah dejal predsednik DZ Pavel Gantar.

Zavarovanje plebiscitarne odločitve slovenskega naroda in zmaga v vojni za Slovenijo sta po predsednikovih besedah brez vsakršnega dvoma izjemna dosežka v slovenski zgodovini, na katera smo se pripravljali stoletja.

Pavel Gantar je nagovoril zbrane na prireditvi ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Pavel Gantar je nagovoril zbrane na prireditvi ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš

Neverjetni nacionalni konsenz, ki se je krepil in širil med Slovenci, je omogočil uresničitev sanj. Pri uresničitvi teh pa imajo veteranke in veterani vojne za Slovenijo nedvomno posebno mesto, je v slavnostnem nagovoru dejal Gantar. V sklepnem dejanju vzpostavljanja slovenske državnosti so namreč veterani vojne za Slovenijo "prepoznali svoje poslanstvo in požrtvovalno dali svoj prispevek k tisočletnim sanjam, upanju in boju slovenskega naroda za svobodo".

Gantar ocenjuje, da svojo neodvisno in izbojevano državo vse prevečkrat jemljemo kot samoumevno. "Kakšen zgled in sporočilo s tem posredujemo mlajšim generacijam, ki osamosvojitvenega obdobja niso izkusili in se ne morejo spomniti pomembnosti in dramatičnosti tistega zgodovinskega časa?" se sprašuje.

Sporočilo, da smo kot narod in ne še kot nacija imeli vizijo in da smo bili za svobodo pripravljeni prevzeti tudi največje tveganje, lahko po njegovih besedah mlajšim rodovom najbolje posredujejo ravno udeleženci in veterani vojne za Slovenijo.

Zavarovanje procesa osamosvojitve je namreč po oceni predsednika DZ terjalo veliko poguma, truda in iznajdljivosti. Iznajdljivost snovalcev in akterjev neodvisnosti in samostojnosti, "ki jo je vodila želja po lastni državi, je privrela na plan tudi pri zasnovi lastnih obrambnih sil".

Gantar je tako tudi danes izpostavil, da je bil čas osamosvajanja čas drznih političnih vizij, velikih pričakovanj in pogumnih dejanj. Predvsem je bil to po njegovem čas nepredstavljive in neponovljive enotnosti ter širokega družbenega in političnega dialoga.

Prireditev poteka že 17. leto.
Prireditev poteka že 17. leto. FOTO: POP TV

Dan Zveze veteranov vojne za Slovenijo je tako po predsednikovih besedah priložnost, da "se v teh časih ponovnega ločevanja, sprtosti in vse večje neenotnosti spomnimo, da je s preseganjem različnosti in v strmenju za doseganjem skupnega cilja mogoče uresničevati sanje". "Naša država je dokaz za to," še meni Gantar.

Po besedah predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Janeza Pajerja je 17. maj 1990 zgodovinski dan, ko smo se uprli jugoslovanski armadi s plemenitim dejanjem Slovencev, ki niso oddali orožja. Teritorialna obramba ni bila razorožena, je spomnil.

Po njegovem mnenju smo veliko stvari v zgodovini pozabili ter ob tem spomnil na dogodek v Pekrah, ko je bilo 300 mladih pripravljenih žrvovati življenje za bodočnost slovenskega naroda. Peker se tudi naša država po Pajerjevih besedah ne spomni dovolj. "Odnos države do takih proslav je sramoten, saj so bila ta dejanja srčna, ne preračunljiva in na teh dejanjih lahko narod v bodoče obstoja," je sklenil Pajer.

Prireditev Zveze veteranov vojne za Slovenijo v geometričnem središču Slovenije poteka že sedemnajsto leto.
 

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
23. 05. 2010 19.26
Ljudje s titulami iz jajca še vedno pravljično pripovedujejo o demokraciji, še več, tržani logiki na vseh področjih. No od tu dalje sem brez komentarja in apriorij vem, da ta narod trenutno nima prihodnosti.
Jana Kelc
23. 05. 2010 13.06
gantar sploh ne spada v politiko...ampak v kaksno društvo starejših občanov,ki se borijo proti hrupu in kakcih v travi..bi biv odličejn predsednik
unja1.m
23. 05. 2010 12.17
sam sem bil takrat že močno polnoleten,pa se ne spomnim nobenih veličastnih bojev
Buena Vita
23. 05. 2010 10.04
tovariš gantar je namerno in načrtovano iz parlamenta naredil štalo, zdaj se delajo žttve ,nasilje forsijrajo ravno komunisti tipa kučan ,gantar at companya
est
23. 05. 2010 09.15
Tovariš Gantar ! Zakaj tega nisi povedal dijakom in študentom 19.5. pred Parlamentom.
vetrolov
23. 05. 2010 08.45
in danes - čas drznih kraj ... ja gantar, iz že zdavnaj prazne vreče se takoj najdejo težki miljoni za stadion, za delavce steklarske pa že skoraj dve leti računate, kje vzeti !! barabe !!!
roman.lovsin@gmail.com
23. 05. 2010 06.55
Predsednik bolj slavi NOB kot osamosvojitveno vojno!! Le zakaj.......Na proslavi ga ni bilo...le zakaj! Kje je bil Kučan???
sikav
23. 05. 2010 00.34
@ Adolph Kje si ti bil takrat?
Tehnokrat
22. 05. 2010 23.39
Naj živi samostojna, neodvisna in demokratična Slovenija! Slovenska neodvisnost stoji na ramenih veteranov 10. dnevne vojne!
binmister
22. 05. 2010 21.26
Katero koli sliko objavijo od Gantarja vsakokrat ima večja uha??upam , da nimam sive mrene na očeh
MarkoKnez
22. 05. 2010 21.18
Spet me bodo razne Nefretete, saintjosefi in titovke brisali, pa naj. Do smrti bom govoril naslednje: Veterani smo po koncu vojne za osamosvojitev prehitro odložili orožje iz rok. Potrebovali smo ga, da bi izvedli prepotrebno "oboroženo lustracijo"! Bili smo naivni! In danes posamezniki na teh straneh pljuvajo po nas, na drugih pa istočasno slavijo in poveličujejo zločinca Tita...
bron
22. 05. 2010 20.55
ŽALOSTNO ,DA NAM VETERANOM KJOMUNJARJI DRŽIJO GOVOR SRAMOTA OD NJIH . PREJ SO SE PA SKRILI V MIŠJE LUKNJE.
hot125
22. 05. 2010 20.29
Od kod se je pa vzelo to kukavičje jajce Pajer,ki so ga nam veteranom podtaknili,da še to ne ve,da smo obdržali orožje samo v tistih občinah,ki niso čakale na Kučanovo odredbo o ne odaji orožja s katero je namerno mečkal,ostali ki so čakali na zapoznelo depešo Gospoda Kučana pa so bili ob orožje.
Jože Pernek
22. 05. 2010 19.59
Če VETERANI danes slabo živimo se nimamo zakaj pritoževat..........................zato smo se BORILI ................prav nam je..............
tron3
22. 05. 2010 19.18
Gantar je bil PROTI, osamosvojitvi Slovenije
Adolph
22. 05. 2010 18.12
Kaksna je to racunica Vas lepo prosim,za en teden skrivanja pred jugoslovansko vojsko zahtevajo VETERANI ,da se jih celo zivljenje vzdrzuje kot trote.Casi so bili taki,da bise tudi brez enega edinega strela situacija isto tako uresnicila,samo brez VETERANOV. .. .
Nandy
22. 05. 2010 18.04
Na takšnih proslavah LDS in njihova tajnica ( NE ) Slovenka leta nimajo kaj za početi. Z svojo prisotnostvjo sramotijo like umrlih in nacionalni ponos Slovenskega naroda. Tu pa lahko, leti še marsikaj drugega kot betonske kocke.
angrygrandpa
22. 05. 2010 17.33
joj ta pop tv poves resnico pa ze brisejo !!!!!!!!!!!!!!! vcer bi veteran na tv reku ki komaj pa za kruh da bi vedel da bo tko bi vrgel pusko pa sel to je res sramota!!!! da ljudje nimajo ali komaj imajo za kruh v taki i drzavi ki je velik hrane
juwel
22. 05. 2010 16.48
KR NEKI ....TALE HVALA , DA SE LOHKA NAŠI DEDJE SEDAJ OBRAČAJO V GROBOVIH, KER NAŠI PAMETNI POLITIKI TALAJO NAOKROG SLOVENSKO ZEMLJO KOMUR SE ZAHOČE , NAROD PA ŠE BOLJ ZABIT IN JIM NASEDA OZ. TO DOPUŠČA ! SRAMOTA !!!....NAJ BO SRAM VSE PRAVE SLOVENCE IN SLOVENKE ! mene je že !
tito16
22. 05. 2010 16.27
če bi te veterani pred 20 leti vedli kakšna bo njihova bodoča država dvomim da bo kdo branil slovenijo ...