Slovenija

Čas za dvig plač?

Ljubljana, 12. 06. 2007 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija pri cenah dosega evropsko povprečje, medtem ko pri plačah zaostaja, opozarja predsednik ZSSS.

Zdaj je čas za zvišanje plač na evropsko raven, trdi ZSSS.
Zdaj je čas za zvišanje plač na evropsko raven, trdi ZSSS. FOTO: Kanal A

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da je v času visoke gospodarske rasti, ki jo prav zdaj beleži Slovenija, pravi čas za zvišanje plač. Slovenija visoko gospodarsko rast dosega ob nespremenjeni delovno pravni zakonodaji, je spomnil predsednik ZSSS Dušan Semolič ter opozoril, da je Slovenija po marsikaterem kazalcu že dosegla povprečne ravni EU. Pri tem je izpostavil cene, medtem ko zaostaja pri plačah.

Slovenija se s produktivnostjo dela po Semoličevih besedah uvršča prav v evropski vrh, prav tako po številu nadur. "Zato ne sme biti nič pregrešnega, postaviti si za cilj tudi pri plačah doseči evropsko povprečje," je dejal. Slovenski delavci in delavke imajo tudi glede tega standarda pravico živeti po evropskem povprečju, je dodal.

'Kriza? Da, a le za delavke in delavce!'

V ZSSS zavračajo opozorila delodajalcev, ki na njihove zahteve po zvišanju plač odgovarjajo, da je treba biti previden, ker bo prišla tudi kriza. "Ta logika velja le za delavce in delavke, zase pa je gospodje ne sprejmejo," je bil kritičen Semolič. Kot je pojasnil, si nihče od njih ni znižal bruto plače, potem ko se mu je z znižanjem progresivnosti pri dohodnini v začetku tega leta močno znižala obremenitev plače in zvišala neto plača.

Rožič: Draga delovna sila

Delodajalci si želijo le rasti dividend in nagrad upravam, za delavce pa ostaja bolj malo, je bil kritičen svetovalec za ekonomska vprašanja pri ZSSS Vladislav Rožič. Očitno torej nekaj ni v redu s plačno politiko, je ocenil. Po njegovem mnenju bi bil potreben splošen dogovor o spremembah plačnega sistema. V globalnem gospodarstvu se od delavca zahteva, da opravlja več opravil hkrati, to pa zahteva tudi spremembo poklicnih kategorij, sprejem metodologije za vrednotenje delovnih mest ter določitev nominalnih plač za delovna mesta, je predlagal.

Rožič sicer meni, da tudi delavci z nizko stopnjo strokovne izobrazbe lahko ustvarijo visoko dodano vrednost in so temu ustrezno tudi plačani. Kot primer je navedel ureditev smetarskih služb v tujini. Sam sicer ugotavlja, da so plače nizke predvsem zaradi visokih dajatev, vendar pa si delodajalci po drugi strani prizadevajo le za dosego čim višjih dobičkov. Glede teh v ZSSS menijo, da bi morala vlada izpolniti svojo obljubo in pripraviti predlog zakona o soudeležbi delavcev pri dobičku.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
12. 06. 2007 19.54
Avstrija 180?? Od kod pa mas to? Mogoce Dunaj kot mesto. Mam sorodnike v Avstriji pa zasluzijo neto 1200 EUR. V Sloveniji ima ponudbo za 1000 EUR neto, poleg tega pa bi v SLO prihranil stroske za stanovanje, ker ima hiso. Za stanovanje v Avstriji placuje 400 EUR. Naslednje mesece se bo preselil domov, ker se mu v Avstriji ne izplaca. V Nemciji eni ljudje delajo za 3,00 EUR na uro, dajte nehat govorit, kak je v tujini fajn, ker ni. Odlocilno je, kateri poklic imas, kaj znas in kako sreco imas.
ernest83
12. 06. 2007 19.00
Pusti Avstrijo na miru, mi mamo 80 procentov EU razvitosti, Avstrija pa 180. EU ni samo Avstrija. Ne moreš realno pričakovat, da bojo (bruto) plače rastle za več kot kakih 5 procentov na leto, pa že to je kar dost. Če hočemo kaj več, je treba zmanjšat davke in potem bojo rastle še hitreje. Ali se pa preselit v Avstrijo.
Tonček Balonček
12. 06. 2007 17.48
Vsa bruto povprečna plača v SLO ni za eno neto v Avstriji. Pa ne me basat!!
ernest83
12. 06. 2007 16.33
Pri nas je prevelika razlika med bruto in neto, samo v tem je problem. Potem so šefi jezni, ker tako drago plačujejo delavce, delavci pa še bolj, ker tako malo dobijo. Najprej pa treba ukinit razne odpravnine in delo za določen čas. Če je človek zaposlen je zaposlen, če ne pa ne. Kaj ima tu veze kaj piše na tisti pogodbi, tako in tako lahko letiš ven vsak čas. Potem pa še ukinit vsa obvezna zavarovanja. Zakaj bi nekdo plačeval socialno zavarovanje, če je prepričan, da tudi če izgubi službo, da bo drugi dan dobil drugje. Če ne bo, bo pa itak dobival tistih 200 evrov, imel kaj prišparanega, karkoli, njegov problem. Enako je za pokojninsko. Naj si vsak sam plačuje kam hoče kolk hoče. Sej nismo otroci, da bi morala država za to skrbet. Največja neumnost je pa zdravstveno...če si nazadnje itak moraš sam plačat, če nočeš umret na poti po napotnico, in zastonj lahko dobiš samo obdukcijo.
?rni panter 1
12. 06. 2007 15.42
Tle je ena res redkih točk ko se s Semoličem strinjam.Managerji imajo stalno nagrade na dobro opravljeno delo in plače zelo primerljive evropskim managerjem.Cene, predvsem nepremičnin so tudi v naši ljubi SLO zelo primerljive z razvito Evropo.Torej,...v čem je delavska plača upravičeno tako nizka? Zakaj samo vodstvo podjetij in uprave velikih družb zelooo dobro živijo in zakaj delavci siromašijo? V tem pogledu se strinjam z ZSSSjem. Na delavcu stoji da dela lastnikom dobiček, tej imajo Evro plače, torej, naj jih imajo tudi delavci!
pomi@auspuh.com
12. 06. 2007 13.52
Seveda Košir. Tako kot ste penzionerjem, glavni volilni bazi, obljubili povišanje pokojnin v primeru zmage vi.
Tonček Balonček
12. 06. 2007 12.33
Sam nisem opazil teh pocenitev in približevanja evropskim cenam. Glede na te "blazne" gospodarske rastis epa stalno sprašujem kao da se mezde stalno vodijo kot strošek, ki ga je treba seveda nižati in bzdati, menažerske nagrade in transferji v tujino so pa rezultat dobrega gospodarjenja. Zakj menažerji ne razmišljajo tako kot lastniki, da kar talajo miljone!! Menažerji imajo dobro urejeno, ker med svojim res dolgim delovnim časom (12 ur ali več) opravijo vse: službo, privatizacijo, nadzorne svete, vzjajemne sklade, priležnice, prehranjevanje, nepremičninske zasebne transakcije, svetovanje, izobraževanje itd. Kje je rezultat tistih zadnjih 7 rasti? Na kajmanskih otokih, v investicijah? Nikjer jih ni, ker jih ni, zadolženi smo 2x toliko kot pred 10 leti.
kosir_maks
12. 06. 2007 12.27
A smo že oktobra 2008 ! Očitno smo že ! Predvolilna tekma pumpanja volilnega telesa , se se je že začela !! Upam,da Semolič obljublja v primeru zmage levičarjev vsaj 20 posto zvišanje plač ! LOL !
mr.remington@gmail.com
12. 06. 2007 12.07
Čas bi že bil ja, da se tudi plače dvignejo. Vsem - ne samo desno ali levo usmerjenim!