Slovenija

Cankarjev dom obiskali kriminalisti

Ljubljana, 13. 09. 2024 11.57 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
118

Po naših neuradnih informacijah so danes dopoldne kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada obiskali Cankarjev dom. Obisk policistov se je zgodil dva dni po objavi, da vodstvo Cankarjevega doma pod taktirko Uršule Cetinski že štiri mesece pred javnostjo skriva več spornih pogodb. Poleg tega smo razkrili tudi, da nekatere pogodbe sploh ne obstajajo, da so bili v Cankarjevem domu organizirani dogodki, za katere vodstvo ni izstavilo računa, in celo očitke, da si Cetinski z uslugami kupuje glasove članov sveta.

Po tem ko so v sredo na Policiji potrdili, "da NPU vodi predkazenski postopek, v katerem preverja več sklopov domnevnih nepravilnosti," so danes po naših zanesljivih informacijah kriminalisti obiskali Cankarjev dom. Prišli naj bi po podatke in dokumentacijo.

Spomnimo, v zadnjih dneh se je pojavilo več očitkov o netransparentnem delovanju naše največje kulturne ustanove v državi, ki jo že deseto leto vodi generalna direktorica Uršula Cetinski ob pomoči njene desne roke, direktorice kongresno-komercialnega dela Brede (Brigite) Pečovnik.

Cetinski, ki se sicer poteguje tudi za tretji mandat na vrhu tega državnega zavoda, je v začetku tedna prejela podporo sveta zavoda kot tudi strokovnega sveta Cankarjevega doma. Svet zavoda je kot primernega kandidata poleg Cetinski potrdil še Jureta Novaka, režiserja, ki vodi Prešernovo gledališče Kranj. Končno besedo, kdo bo institucijo vodil naslednjih pet let, bo imela kulturna ministrica Asta Vrečko, ki sicer ni zavezana k upoštevanju mnenj obeh svetov zavoda, kar pomeni, da lahko v potrditev vladi predlaga tudi kakšnega drugega kandidata.

Popoldne smo neuradno izvedeli, da so danes nekateri člani sveta zavoda Cankarjevega doma zahtevali sklic izredne seje, na kateri bi od generalne direktorice Cetinski zahtevali pojasnila povezana z našimi razkritji.

Cetinski po pomoč k nekdnanjemu kulturnemu ministru Simonitiju

Poslovanje z zvezo Lions klubov je problematično, ker je direktorica kongresno-komercialnega programa Breda Pečovnik, ki oddaja dvorane Cankarjevega doma, do nedavno vodila tudi zvezo Lions klubov. Med drugim smo v sredo razkrili dogodek, ki je bil v Cankarjevem domu, pa ga na seznamu, ki so nam ga poslali, ni, kar pomeni, da Cankarjev dom zvezi Lions klubov ni izstavil računa.

Že tedne v Cankarjevem domu vztrajajo, da je cenik za oddajo prostorov poslovna skrivnost, katerega razkritje bi lahko povzročilo poslovno škodo. Posledično nam že četrti mesec ne želijo poslati cenika, prav tako pa so počrnili vse zneske v zahtevanih pogodbah. Med drugim smo od Cankarjevega doma zahtevali pogodbe z založbo Beletrina, katere soustanovitelj je eden najvplivnejših ljudi v kulturi, Mitja Čander, ter pogodbe o kompenzaciji najema dvoran v zameno za donirane knjige in pogodbe, ki jih je Cankarjev dom sklenil z zvezo Lions klubov, ki ga je še pred kratkim vodila prav Breda Pečovnik.

Pri tem, da cenik ni javen, se v Cankarjevem domu sklicujejo na Ministrstvo za kulturo, ki naj bi večkrat potrdilo poslovno skrivnost cenika. Kljub tem navedbam je ministrstvo na naša novinarska vprašanja odgovorilo popolnoma drugače, kot trdi Cetinski: "Uporabnina za oddajo nepremičnega premoženja države se določi s cenikom, ki ga sprejme predstojnik upravljavca, to je v konkretnem primeru generalna direktorica. Če je upravljavec oseba javnega prava, k aktu poda predhodno soglasje ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje oseba javnega prava. Cenik se objavi na javnem mestu in na spletni strani upravljavca."

Kot kaže, se je Cetinski po objavi našega prispevka v sredo po pomoč obrnila na nekdanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija. Včeraj nam je poslala njegovo pisno sporočilo: "Izjava dr. Vaska Simonitija, podana danes, 12. 9. 2024: Spoštovana gospa Uršula Cetinski, na Vašo prošnjo Vam sporočam, da se vsekakor spominjam pogovora z Vami – na začetku naše vlade maja ali junija 2020 – o ceniku Cankarjevega doma in njegovi morebitni objavi. Strinjal sem se z Vami, da cenika ne bi objavili, saj bi z njegovo morebitno objavo zmanjšali konkurenčne možnosti Cankarjevega doma na področjih, s katerimi si Cankarjev dom zagotavlja dodatna potrebna sredstva za svoje delovanje."

Ob tem Cetinski izjavi ni priložila nobenega dokumenta, s katerim bi dokazala, da je kulturno ministrstvo res potrdilo, da je cenik poslovna skrivnost. Po naših informacijah tak dokument ne obstaja.

Ali bi lahko bila tudi podpora nekaterih članov sveta Cankarjevega doma problematična? Naše informacije, da je eden od novih članov, Samo Klemenčič, sicer tudi vodja organizatorjev kulturno-umetniškega programa, pred kratkim v klubu Cankarjevega doma brezplačno lahko praznoval svoj abraham, so nam v Cankarjevem domu tudi uradno potrdili.

Kakšna je praksa primerljivih zavodov?

Ob tem v Cankarjevem domu navajajo, da "tudi drugi javni zavodi, kot je javni zavod Brdo pri Kranju, katerega ustanovitelj je Vlada, ali Gospodarsko razstavišče, ki je prav tako konkurenca Cankarjevemu domu pri dejavnosti na trgu, svojih cenikov javno ne objavljajo."

Venda obstajajo velike razlike med Cankarjevim domom, Javnim gospodarskim zavodom Brdo in Gospodarskim razstaviščem. JGZ Brdo po odloku o ustanovitvi lahko opravlja tudi tržno dejavnost in ima zelo jasno določena pravila, kako se določa cenik. Za razliko od JGZ Brdo pa Cankarjev dom druge dejavnosti lahko opravlja zgolj na način in pod pogoji, ki veljajo za javno službo. Po domače to pomeni tudi, da so vsi podatki o opravljanju drugih dejavnosti, torej tudi cenik, javni. Gospodarsko razstavišče pa nima statusa javnega zavoda, ampak je gospodarska družba, za katera velja drugačne zakonodaja kot za javne zavode, katerih vodstvo neposredno imenuje vlada.

Poleg tega ne drži, da JGZ Brdo nima objavljenih cen, po katerih lahko zunanji gostje najamejo kakšnega od objektov, ki jih upravljajo. Tako lahko na primer v vili Bled prihodnjo nedeljo najamete dvoposteljno sobo s pogledom na jezero za 250 evrov na noč, predsedniški apartma pa za 600 eur/noč. Ali pa protokolarno luksuzno brunarico pri petem jezeru v zaprtem delu Posestva Brdo, ki sta jo na primer uporabljala predsedniški zakonski par Türk, za 750 evrov na noč.

Cankarjevemu domu so primerljivi naslednji javni zavodi: Kino Šiška, Ljubljanski grad, Festivalna dvorana (Pionirski dom) in na primer tudi Narodna galerija. In vsi našteti imajo javno objavljene cenike za najem.

Vodstvo Cankarjevega doma sicer opozarja, da bo javna objava cenika za oddajanje prostorov povzročila ukinitev kongresno-komercialne dejavnosti in povišanje javnih sredstev za delovanje Cankarjevega doma za približno 5 milijonov evrov letno.

Vino direktorice Cankarjevega doma eksluzivno na tamkajšnjih dogodkih?

Čeprav so nam v Cankarjevem domu v sredo na naša novinarska vprašanja, ali drži, da se na njihovih dogodkih strežejo vina iz kmetije družine Brede Pečovnik, odgovorili, da o tem niso seznanjeni, so nam včeraj dodatno sporočili, da se po njihovih "preverjenih informacijah vino kmetije Pečovnik ne streže na nobenem dogodku CD".

Po naših zanesljivih informacijah družina Pečovnik namreč svoja vina prodaja dvem vinskim kletem (njihova imena hranimo v uredništvu), ti dve kleti pa ga preprodajata naprej podjetju, ki v CD skrbi za gostinsko ponudbo. Prav Pečovnik je tista, ki je zadolžena za pogajanja in pogodbe za najem gostinskih storitev v naši največji držani kulturni ustanovi in ki naj bi podjetju tudi uredila zelo ugodne najemne pogoje.

Spomladi smo sicer poročali tudi o sporni pogodbi za odvetniške storitve. Cankarjevemu domu namreč pravno svetuje odvetniška pisarna ljubljanskega podžupana Sama Logarja, medtem ko je njegov kolega, prav tako podžupan, Aleš Čerin do pred kratkim več kot deset let kot predstavnik občine nadzoroval poslovanje Cankarjevega doma. 

Mladina pa je takrat razkrila več nedoslednosti v poslovnih in računovodskih poročilih Cankarjevega doma. V lanskem in predlanskem poročilu se podatki za isto leto – leto 2022 – namreč ne ujemajo. Enkrat so na primer prihodki iz državnega proračuna enaki nič, drugič naj bi v istem letu prejeli slabih 25 tisočakov. Prav tako se niso ujemali niti splošni stroški, enkrat so bili navedeni v znesku več kot dva milijona, drugič le dober milijon evrov.

Pojasnila Ministrstva za kulturo: "S Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Cankarjev dom, kulturni in kongresni center so bile nepremičnine in oprema dane v upravljanje javnemu zavodu Cankarjev dom. Vlada RS je navedene nepremičnine in opremo določila za javno infrastrukturo na področju kulture. V skladu s 67. členom Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti se lahko, če to ni v nasprotju z namembnostjo nepremičnine in se z uporabo ne krni ugled lastnika in upravljavca nepremičnega premoženja, nepremično premoženje lahko oddaja v uporabo po posameznih urah ali dnevih, pri čemer oddaja po urah ne sme preseči povezanih 23 ur, oddaja po dnevih pa ne povezanih 31 dni. Uporabnina za oddajo nepremičnega premoženja države se določi s cenikom, ki ga sprejme predstojnik upravljavca, tj. v konkretnem primeru generalna direktorica. Če je upravljavec oseba javnega prava, k aktu poda predhodno soglasje ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje oseba javnega prava. Cenik se objavi na javnem mestu in na spletni strani upravljavca. Uporabnina, ki se določi s cenikom, predstavlja tržno odmeno, ki se določi izkustveno ali s cenitvijo tako, da se z uporabnino pokrijejo obratovalni stroški in stroški manjših vzdrževalnih del. Uporabnina se plača na podlagi izstavljenega računa. Ob tem še poudarjamo, da Zakon o zavodih v drugem odstavku 31. člena določa, da je za zakonitost dela zavoda odgovoren direktor."

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
14. 09. 2024 18.22
+1
Nič se ne bo zgodilo, saj v tej državi ni nobenega pravnega reda.
visoki
14. 09. 2024 09.45
+3
a ni nobenih dokazov v računalnikih ali je vse to pisala na roke kot to dela janković
Kollerik
13. 09. 2024 21.50
+8
Kriza vrednot povsod. In potem tiste smešne, uboge sanje o avstrijskih plačah...
prince of persia
13. 09. 2024 18.24
+3
....so vprašali če je mogoče Ivan doma? 🤣🤣🤣
RedCell
13. 09. 2024 18.12
+15
Mogoce je vse pogodbe pojedla, ko so prisli kriminalisti.
Nace Štremljasti
13. 09. 2024 19.00
-1
jo je že Simoniti učenec jajota naučil kako se dela in laže ter krade ane
Boris Kavčič
14. 09. 2024 08.02
+4
ukradeš in z prstom kažeš drugam...to je vaša praksa
Kollerik
14. 09. 2024 11.17
-1
Nace Štremljasti
13. 09. 2024 17.32
+0
ko se je jajo med osamosvojitveno skrival v kevdrih Cankarjevega doma ga je okužil ter sedaj imamo kar imamo škoda ane
frenk707
13. 09. 2024 17.58
+1
Nekaj upanja je za zgornje prostore, da se jih razkuži,.... klet bo pa ostala nerešljiv problem.
niktalop
13. 09. 2024 17.16
+4
Če se je gospa obrnila za pomoč na nekdanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija, je jasno da gre za težko zlorabo položaja in kriminal.
Maribor?an 1
13. 09. 2024 17.16
+8
Policija bi morala počasi se odpravite v vse javne ustanove pomoje ni listka ki bi bil tako narejen kot bi moral bit. Če je denar je denar vedno v javni upravi kajti zadolževanje na pleča gospodarstva ni lahko
Balki36
13. 09. 2024 17.08
+6
Baje da so potrkal...pozdravl...pa vprasal ce je cankar doma...pa to
4556
13. 09. 2024 16.49
+2
Frenku se je popolnoma zmešalo ne ve kako bi opral Golobove rabote zato visi tu gor in piše njemu podobne bedarije
mackon08
13. 09. 2024 16.23
+14
Objava cenika je poslovna skrivnost, pa ksj se jim je totalno zmešalo?
kekec9999
13. 09. 2024 16.19
+14
Na eni naslovni strani 3je članki stranke Svoboda. V prvem kradejo, drugem in tretjem lažejo .
frenk707
13. 09. 2024 16.13
-4
janšizem mora ven iz CD,.... če ni uspelo na RTV mora vsaj v CD in po zadnjih info se bo to zgodilo,..... bravo ministrica.
frenk707
13. 09. 2024 16.12
-4
Po UO Prešernove nagrade je skrajni čas, da se tidi v CD zamenja janšizem z normalnim, naprednim in objektivnim kulturnim delovanjem. Uršula že kot maskota CD ne deluje privlačno,.... če bi jo postavili v koruzo, ptiči še lansko prinesejo nazaj, ne samo da bi letošnjo pustili pri miru.
Gustibus
13. 09. 2024 16.12
-8
Danes dopoldne so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada obiskali Cankarjev dom in vprašali, če je Ivan doma.
frenk707
13. 09. 2024 16.17
-1
mr.poper
13. 09. 2024 19.18
-1
frenk707
13. 09. 2024 16.06
-6
To ustanovo bi morali zaradi higiene preimenovati v janšistični dom,... Ivan se v grobu obrača.
bandit1
13. 09. 2024 16.03
+2
Kaj so imeli matinejo?
proofreader
13. 09. 2024 16.01
+9
O tej stavbi je bilo govora celo na Zemljaričevem pogrebu.
Kollerik
14. 09. 2024 11.19
+1
Take, kot je bil tov. Zemljarič, bi danes spet rabili.
patogen
13. 09. 2024 15.33
+6
Je Marta, diplomantka Dolančevega Faksa za Bežigradom kaj v žlahti z Lojzetom Kosom, tudi sodelavcem, ki je včasih pokrival Avstrijsko koroško kot dopisnik? So vsi v tej novi Svobodi diplomiranci tega Faksa?
frenk707
13. 09. 2024 16.05
-2
Sramota je, če si diplomant janšistične, jambrekove univerze, kjer je namesto indeksa članska izkaznica sdss sekte glavni dokument.
štrekeljc
13. 09. 2024 17.47
+2
Janez Janša je leta 1982 je na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (bolezenski temu reče Dolenčev faks) končal študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite. Torej je tudi Veliki Romar v Titovo Jajce, Večni in Dosmrtni precednik SDS diplomiranec tega faksa.
E.Nigma
13. 09. 2024 15.17
+9
Za popravilo fasado nič ne ostane?