Slovenija

Čakamo odgovor Hrvaške

Ljubljana, 02. 10. 2006 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija čaka uradno stališče Hrvaške o izjavi, da Hrvaški ni treba odkupovati zemljišč za obnovo nasipa ob Muri.

Hrvaška je z nedeljsko izjavo o tem, da ni potrebe za odkup zemljišč na levem bregu Mure potrdila stališča iz tehničnega sporazuma,katera pa hrvaški predstavniki na pogovorih v Stubičkih Toplicah niso zagovarjali
Hrvaška je z nedeljsko izjavo o tem, da ni potrebe za odkup zemljišč na levem bregu Mure potrdila stališča iz tehničnega sporazuma,katera pa hrvaški predstavniki na pogovorih v Stubičkih Toplicah niso zagovarjali FOTO: POP TV

Na ministrstvu za okolje in prostor glede sanacije nasipa med Kotom in Hotizo na levem bregu Mure čakajo na uradno stališče Hrvaške. Tako so na MOP komentirali nedeljsko izjavo predstavnika hrvaškega kmetijskega ministrstva, da v skladu s tehničnim dogovorom s 14. septembra za obnovo protipoplavnih nasipov hrvaški strani na levem bregu Mure ni treba odkupovati zemljišč na hrvaškem katastrskem ozemlju.

Lastniška razmerja ostajajo nespremenjena

Kot so sporočili z MOP, slovenska stran stoji na stališču, da za potrebe sanacije na nasipu med Kotom in Hotizo nobena izmed držav ne bo izdajala oblastnih aktov in da se lastniška razmerja zaradi sanacije nasipa ne bodo enostransko spreminjala z odkupovanjem zemljišč ali razlastitvijo. Tak je tudi bil uraden predlog slovenske delegacije na petkovem zasedanju stalne slovensko-hrvaške komisije za vodno gospodarstvo v Stubičkih Toplicah.

"Spremenjeno stališče hrvaške strani, ki so jo povzeli mediji, je moč razumeti tudi v tej smeri, vendar moramo počakati na uradno stališče," so sporočili z okoljskega ministrstva.

Za skupno obnovo nasipov sta se državi dogovorili v skupni izjavi premierov obeh držav, s katero sta končala zaplet pri Hotizi, ki je nastal, ko je Hrvaška konec avgusta sama začela obnovo navedenih nasipov, ob tem pa še gradnjo ceste do Murišča, vse to pa na območju, kjer se državi še nista dogovorili o poteku meje. Na podlagi izjave premierov sta nato 14. septembra vodji omenjene komisije sklenila dogovor o začetku obnove nasipov, ki pa se do danes še ni začela.

Kljub pričakovanjem se omenjena komisija na petkovem sestanku ni uspela dogovoriti o začetku obnove nasipov, ker je po besedah vodje slovenskega dela komisije, državnega sekretarja na MOP Marka Starmana, hrvaška stran vztrajala, da gradbeno dovoljenje izda njihova stran in da se lastniška pravica na zemljiščih v okolici nasipov prenese na Hrvaško oziroma da jih odkupi hrvaški izvajalec Hrvatske vode. 

Vodja hrvaškega dela komisije Zdravko Krmek je takrat zatrdil, da gre za nov pogoj slovenske strani, s katerim morajo seznaniti resorno ministrstvo in vlado. Hrvaško kmetijsko ministrstvo pa je nato v nedeljo za hrvaško tiskovno agencijo Hina sporočilo, da v skladu s tehničnim dogovorom za obnovo nasipov hrvaški strani na levem bregu Mure ni treba odkupovati zemljišč na hrvaškem katastrskem ozemlju. Kot je v nedeljo še povedal tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva Mladen Pavić, v začetku tedna pričakuje nadaljevanje dela mešane komisije za vodno gospodarstvo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.