Slovenija

But zadovoljen z vinarskim predlogom

Koebenhavn, 06. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijski minister Franc But, ki se mudi na delovnem obisku na Danskem, je zadovoljen s predlogom EU, ki v skladu z zahtevami Slovenije Podravje in Posavje uvršča v vinsko cono B, medtem ko za Primorsko EU trenutno predlaga cono C2.

Minister But se bo jutri sestal z  evropskim komisarjem za kmetijstvo Franzem Fischlerjem
Minister But se bo jutri sestal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Franzem Fischlerjem FOTO: Reuters

Takšen predlog je včeraj podala delovna skupina za širitev pri ministrskem svetu EU, dokončno pa naj bi jo danes potrdil tudi odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU, ko bo potrjeval pogajalsko izhodišče EU za pogajanja s Slovenijo na področju kmetijstva.

Uvrstitev Podravja in Posavja v cono B in ne, kot je bilo predvideno sprva, v cono C1 pomeni nadaljevanje vinogradniške tradicije na Slovenskem. Kot je pojasnil But, bo omogočeno dosladkavanje vina, kar je bilo v Sloveniji vedno tradicija na Štajerskem in Dolenjskem, Slovenija pa bo s tem lahko ne samo ohranila, ampak tudi razvijala svojo vinogradniško proizvodnjo.

But ocenjuje, da gre za izjemen pogajalski uspeh, ki bo Sloveniji omogočil nadaljevanje večstoletne tradicije vinogradništva in vinarstva.

Glede Primorske, ki jo EU v pogajalskem izhodišču tako predlaga v cono C2, pa je But dejal, da se bosta Ljubljana in Bruselj o tem še pogovarjala. Pogovarjali naj bi se bodisi o spremembi statusa ali pa vsaj o dolgih prehodnih obdobjih ali pa vsaj o izjemah za nekatera vina, ki so na Slovenskem tradicionalna. Pri tem je med drugim imel v mislih teran, refošk, rebulo in malvazijo.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Minister But je prepričan, da je Slovenija to dosegla na osnovi argumentiranja, trdega dela in veliko političnega lobiranja. "To je dokaz, da Slovenija v pogajanjih tudi uspeva," je poudaril But.

Kasneje pa se je But na delovni večerji sestal z dansko kmetijsko ministrico Mariann Fischer Boel, s katero sta se pogovarjala o sklepnem delu pogajanj med Slovenijo in Evropsko unijo na področju kmetijstva. Po srečanju sta se oba ministra strinjala, da se ključna vprašanja v sklepnem delu pogajanj nanašajo na možnost doplačevanja neposrednih plačil in na kvote za mleko. Po Butovih besedah bodo ta vprašanja najverjetneje rešena v zadnjem delu političnih pogajanj.

Predlog EU uvršča Podravje in Posavje v vinsko cono B, medtem ko za Primorsko EU trenutno predlaga cono C2
Predlog EU uvršča Podravje in Posavje v vinsko cono B, medtem ko za Primorsko EU trenutno predlaga cono C2 FOTO: Reuters

Iz Koebenhavna bo minister But jutri odpotoval na Češko, kjer se bo na povabilo češkega ministra za kmetijstvo Jaroslava Palasa v Pragi udeležil srečanja kmetijskih ministrov držav kandidatk za vstop v EU in predstavnikov Evropske komisije. Sestanka se bo udeležil tudi evropski komisar za kmetijstvo Franz Fischler. Na srečanju, ki bo priložnost za izmenjavo mnenj med predstavniki kandidatk in komisarjem Fischlerjem, naj bi sodelovali kmetijski ministri vseh desetih prosilk za članstvo, kot opazovalke pa so povabljene še Bolgarija, Romunija in Turčija.

SORODNI ČLANKI