Slovenija

Burni odzivi na odhod v Irak

Ljubljana, 13. 01. 2006 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odločitev o odhodu slovenskih vojakov v Irak je idiotska, menijo mladi SD, SMS pa bo Ruplu podarila vozovnico za Bagdad.

Predsednik in podpredsednik AS na ljubljanskih Žalah
Predsednik in podpredsednik AS na ljubljanskih Žalah FOTO: POP TV
Predsednik Stranke mladih Slovenije (SMS) Darko Kranjc naj bi zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu danes podaril enosmerno letalsko vozovnico za Bagdad. Stranka želi namreč opozoriti ministra Rupla, da se mladi ne strinjajo z invazijo na Irak.

Mladi forum SD je močno presenečen nad odločitvijo slovenske vlade, da bo v Irak poslala slovenske vojake. "Ne samo, da je vlada po našem mnenju lagala o vlogi Slovenije znotraj NATO in kršila dosedanja zagotovila o nenapotitvi slovenskih vojaških sil v okupiran Irak, ampak je s tem tudi dokazala, da ne pozna stanja in tako ogroža ne samo življenja svojih vojakov, ampak tudi varnost celotne države," so zapisali člani podmladka SD.

Medtem ko ostale države umikajo svoje vojaške sile iz Iraka, jih Slovenija tja pošilja, je ogorčen mladi forum. "Gre za anahronistično, napačno in nevarno odločitev, ki neposredno izpostavlja Slovenijo in vse svoje državljanke in državljane teroristični nevarnosti in daje napačen signal o mednarodni vlogi naše države. Gre za odločitev, ki kaže na dejstvo, da vlada ne pozna mednarodne politike in je zato po našem mnenju idiotska," so zapisali. Mladi forum SD ob tem poziva slovensko vlado, naj o odločitvi še enkrat premisli in se pred takšnimi potezami posvetuje z zunanjimi strokovnjaki.

Vlada je v četrtek sklenila, da bo Slovenija v okviru misije zveze NATO za usposabljanje iraških varnostnih sil v Irak napotila štiri častnike oziroma podčastnike. Slovenski vojaki bodo delovali v posebnem centru Al Rustamija v bližini Bagdada, kjer bodo sodelovali pri usposabljanju iraških varnostnih sil. Vojaki naj bi v Irak odšli predvidoma najkasneje v dveh mesecih, njihove naloge pa ne bodo vključevale bojnih nalog niti sodelovanja v operacijah sil koalicije.

Rop: Janša je pokleknil

Rop se je odzval tudi na besede obrambnega ministra Karla Erjavca, da je Slovenija z odločitvijo dokazala, da je verodostojna partnerica v zvezi NATO. "A to morda pomeni, da Francija in Nemčija nista verodostojen partner," se je vprašal Rop in poudaril, da sicer v okviru zveze NATO potekajo tudi aktivnosti v zvezi z usposabljanjem iraških varnostnih sil, vendar pa odločitev o tem, kako in kje bodo njeni vojaki pri tem sodelovali, ostaja izključno v pristojnosti posamezne države.

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop pa je opozoril, da zaradi tega "živimo v manj varni državi." Za posledice te "nonšalantno" sprejete odločitve, ki je po mnenju LDS slaba, nepremišljena in škodljiva ter predstavlja obrat v slovenski zunanji politiki, bo moral, tako Rop, politično odgovornost prevzeti premier Janez Janša. LDS je vložil zahtevo za sklic izredne seje odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bo zahteval odgovore. V času, ko mnoge države svoje vojake iz Iraka umikajo, se je Slovenija z odločitvijo vlade neposredno vmešala v iraško krizo, je menil Rop in poudaril, da pri tem število vojakov, ki odhajajo v Irak, ni pomembno. Sedanja vlada je s tem naredila obrat v slovenski zunanji politiki, saj je prejšnja vlada sicer obljubila pomoč pri humanitarni pomoči in usposabljanju varnostnih sil, vendar je obenem vedno odločno zavračala pritiske v zvezi z napotitvijo slovenskih vojakov v Irak. Premier je "pokleknil" pred pritiski iz tujine, je ob tem menil Rop.

Varnostne razmere v Sloveniji so se zaradi odločitve vlade poslabšuje, je opozoril Rop in dodal, da vlada v času, ko ameriška vojska pričakuje zaostrovanje razmer v Iraku, ne ogroža le svojih vojakov, ampak tudi varnost drugih slovenskih državljanov, ki se ta čas nahajajo v tej državi. Rop je ostro kritiziral tudi način, na katerega je vlada sprejela odločitev, saj se ob tem ni posvetovala niti s svetom za nacionalno varnost, katerega sicer skliče ob mnogo manj pomembnih odločitvah. LDS je zato danes v parlamentarno proceduro vložil zahtevo za sklic izredne seje odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bo zahteval odgovore na dve vprašanji: zakaj je bilo potrebno sprejeti odločitev o napotitvi slovenskih vojakov v Irak in kaj bo vlada storila za znižanje izpostavljenosti slovenskih državljanov.

V Irak po svoji volji?

V SLS so poudarili, da gre za sodelovanje v misiji zveze NATO, ki je namenjena nudenju pomoči iraški vladi pri usposabljanju iraških varnostnih in vzpostavitvi drugih institucij, ki so potrebne za stabilizacijo države. Za SLS je pomemben tudi podatek, da bodo v Irak odpotovali tisti slovenski vojaki, ki so prostovoljno izrazili pripravljenost za sodelovanje.

AS ogorčena

Slovenski vojaki naj bi usposabljali pripadnike iraških varnostnih sil
Slovenski vojaki naj bi usposabljali pripadnike iraških varnostnih sil FOTO: Reuters

Nasprotno pa je nad odločitvijo slovenske vlade ogorčena Aktivna Slovenija (AS). Novinarsko konferenco so simbolično, v spomin na "včeraj umrli moralni in etični čut ministrskega zbora" sklicali pred ljubljanskim pokopališčem Žale. Predsednik stranke Franci Kek je povedal, da v AS ne razumejo, kako je možno, da se slovenska vlada iz odziva javnosti do sramotnega podpisa Vilniuške izjave ni ničesar naučila.

V slovenski kolektivni zavesti so osvajalski pohodi, v katerih so žal sodelovali tudi slovenski vojaki, slabo zapisani, zato pozivamo slovenske častnike in podčastnike, naj se ne javljajo za službovanje v Iraku. Podpredsednik AS Viro Rožej

Podpredsednik stranke Vito Rožej pa je povedal, da so vladne razlage namena te akcije zgolj zakrivanje dejstva, da ameriška zasedba Iraka poteka nelegitimno, nelegalno in brez mandata Združenih narodov. Dodal je, da je slovenska vlada včeraj prestopila moralni Rubikon. Normalno je, da red in mir v državi zagotavljajo policijske enote, vojaške pa to počnejo le v primeru državljanskih vojn ali vojaških diktatur, pri čemer Slovenija zaradi 124. člena slovenske ustave, ki govori: ''Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja'', ne sme sodelovati. ''Meje naše svobode so tudi meje naše odgovornosti. Dokler slovenski državljani ne moremo svobodno, brez posega v naše človeško dostojanstvo, potovati v ZDA, ni nobenega razloga, da naši vojaki ščitijo kolonialistične interese ameriških korporacij.''

Plakat AS
Plakat AS FOTO: POP TV

V AS so prepričani, da bo odločitev vlade ogrozila varnost slovenskih državljank in državljanov tako doma kot v tujini. Oceno obrambnega ministra Karla Erjavca, ki po svetu brez meja potuje z varnostniki, o nespremenjeni stopnji varnosti v Sloveniji, pa ocenjujejo kot cinično. V času, ko so mirovne pobude predsednika Janeza Drnovška, ki prispevajo k ugledu Slovenije, dobro sprejete v Evropski uniji in Organizaciji Združenih narodov, se jim zdita odločitev vlade in mlačen odziv vrhovnega poveljnika slovenske vojske žalostna in za Slovenijo škodljiva.

Odzivi političnega vrha

Slovenski predsednik Drnovšek meni, da je odločitev vlade o napotitvi slovenskih vojakov v Irak pravilna. LDS je prepričana, da Slovenija postaja del iraške koalicije, razmere v Iraku pa so prenevarne za tveganje življenj. Socialni demokrati (SD) menijo, da je odločitev vlade vprašljiva, saj se varnostne razmere v Iraku v zadnjih dveh letih niso spremenile. Obenem so pojasnili, da podpirajo dosedanje oblike sodelovanja Slovenije pri reševanju iraške krize.

Obrambni minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zatrdil, da bodo slovenski vojaki urili iraške varnostne sile, nikakor pa se ne bodo bojevali ali sodelovali v operacijah sil koalicije. Minister je še dejal, da naj bi vojaki v Irak odšli predvidoma najkasneje v dveh mesecih. SNS z Zmagom Jelinčičem na čelu meni, da prisotnost slovenskih vojakov v Iraku ni sporna, če bo Iračanom pomagala k utrjevanju demokracije in vzpostavitvi miru. Zveza NATO odločitev slovenske vlade seveda podpira.

V imenu NSi je odhod štirih slovenskih vojakov v Irak komentiral podpredsednik stranke in vodja poslanske skupine Alojz Sok. Po njegovih besedah so kritike opozicije nekaj normalnega. "Drugače pa je, če si v poziciji, ko se moraš odločiti. V Novi Sloveniji – krščanski ljudski stranki se s to odločitvijo vlade strinjamo. Jasno je bilo, da bo tudi Slovenija morala slej ko prej v to misijo NATO poslati slovenske častnike. Treba pa je povedati, da bodo ti častniki napoteni v center za usposabljanje, kjer so že sedaj prisotni predstavniki 16 držav članic NATO, Slovenci se jim bodo le pridružili.«

Na vprašanje, ali je možna širša razlaga te odločitve v smislu, da bi Slovenija lahko potrebovala v prihodnosti močnega strateškega zaveznika – ZDA – predvsem pri reševanju spora s Hrvaško pa je dejal, »da bodo ti naši častniki v sestavi sil NATO in ne v bojni sestavi ameriških ali britanskih vojaških sil v Iraku, kar sta dve različni zadevi. Menimo, da se zaradi tega tudi varnost pred terorizmom v Sloveniji ne bo poslabšala, kot nam očita opozicija,« je še dejal Sok.

SORODNI ČLANKI