Slovenija

Gjerkeš razdvojil DeSUS

Ljubljana, 19. 10. 2009 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidata za ministra Henrika Gjerkeša podpira predsednik DeSUS, medtem ko mu poslanec iz poslanske skupine DeSUS v državnem zboru ne bo izrekel podpore.

Izvršni odbor DeSUS je razpravljal o kandidatu za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henriku Gjerkešu, ki je predstavil svoj pogled na razvoj tega področja.

Henrik Gjerkeš je DeSusov kandidat za ministra, ki naj bi zamenjal Zlato Ploštajner.
Henrik Gjerkeš je DeSusov kandidat za ministra, ki naj bi zamenjal Zlato Ploštajner. FOTO: Blaž Garbajs
Gjerkeš zame ni bil dovolj prepričljiv, zato se bom vzdržal glasovanja v državnem zboru. / ... / Moti me, da se kandidat ni predstavil kot izkušen politik in menedžer. / ... / Ni najbolje, da je javnost kot kandidatovo najbolj opazno politično referenco omenjala sorodstveno navezo s podpredsednico DeSUS Marijo Gjerkeš. / ... / Poznam ga zgolj iz medijev in v zadnjih 20 letih, kolikor se ukvarjam z lokalno samoupravo, še nisem slišal zanj. Vili Rezman

Kot je dejal Gjerkeš, je dobil podporo. Razprava pa je bila po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca ''burna zaradi nekaterih izjav enega nečlana stranke in vodje poslanske skupine". Gre za Vilija Rezmana in vodjo strankine poslanske skupine Franca Žnidaršiča, ki je Erjavcu očital nedemokratičnost postopka glede Gjerkeševe kandidature. Postopek po njegovem mnenju ni potekal tako, kot bi moral, glede kandidata pa nima pripomb. O tem, kako bo s podporo v celotni poslanski skupini, naj bi v poslanski skupini govorili v torek.

Očitke o nedemokratičnosti postopka Erjavec zavrača in poudarja, da je postopek potekal v skladu s statutom stranke DeSUS. Gjerkeš je bil po njegovih besedah na kadrovski komisiji potrjen in predlagan izvršnemu odboru kot kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Kadrovska komisija pa je vse kandidature obravnavala in kot najprimernejšega kandidata ocenila Gjerkeša, preden je sam kandidata predstavil premierju Borutu Pahorju.

Zato pričakuje, da bodo "poslanci polno glasovali za kandidata, če bo uspešno opravil zaslišanje na pristojnem parlamentarnem odboru". Kot pa je povedal, je strankin poslanec Rezman, ki sicer ni član DeSUS, že napovedal, da se bo vzdržal, "kar bo nenavadno glede na to, da bodo preostale tri koalicijske stranke to kandidaturo podprle". Rezmanove odločitve Erjavec ne razume, a dodaja, da se "pač vsak odloča po svoji vesti".

Danes se je državni zbor seznanil z odstopom ministrice brez listnice, odgovorne za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlate Ploštajner, s čimer ji je funkcija tudi uradno prenehala. Do imenovanja novega ministra bo opravljala le tekoče posle.

Kot je v javnosti že pojasnil Rezman, kandidat za novega ministra zanj "ni bil dovolj prepričljiv". Prepričan je, da je politično in tudi sicer neizkušen, strokovne usposobljenosti pa mu ne oporeka. Poleg tega ima tudi sicer pomisleke v zvezi s kadrovsko politiko DeSUS. Ne zdi se mu toliko pomembno, da se "kandidat za ministra najde znotraj DeSUS, pač pa je bistveno, da se najde dober kandidat". Erjavec je po drugi strani znova poudaril, da ima Gjerkeš vse reference, je doktor znanosti in prihaja iz okolja, kjer je največ problemov. "Prepričan sem, da bo vrnil zaupanje vsem, ki od njega pričakujejo, da bo kakovostno opravljal svoje delo na tem zelo zahtevnem resorju," je dejal.

Gjerkeš pomislekov, ki so bili izrečeni glede njegove kandidature, ni želel komentirati. Za zdaj pa tudi ni bilo mogoče dobiti pojasnil, kakšni so njegovi pogledi na posamezna vprašanja s področja, ki ga bo vodil, če bo v državnem zboru dobil ustrezno podporo. Še en poslanec DeSUS Vasja Klavora je predstavitev ocenil kot prepričljivo in ugotavljal, da brez tega, da je včasih izrečena tudi kakšna kritična beseda, ne gre. Sam je s kandidatom zadovoljen in ga bo podprl.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
20. 10. 2009 11.15
Po odgovoru sodeč, da obvladuje področje navznoter in navzven ali na zunaj pa navznoter si je g. Gj... po znanju na področju evr.sredstev pridobil rrreffffferrrrence za popolno zrcalno sliko g. Karrrla. Dobili bomo še enega demokratično ustoličenega doktorja, resda profesionalca popolnoma nekompatibilne stroke - plus tri za vsak primer , ki bo kmalu ugotovil, da tega področja ne obvlada. Posledice take demokracije pa bomo itak nosili in čutili drugi.
SherlockH
20. 10. 2009 10.06
Čeprav je zoprno levičarjem pslušati nasvete in predloge, ker so sami vajeni neargumentiranih ter prepisanih pamfletov, ki jih niti ne razumejo, ni odveč reči, da gre še za eno sveto kravo. Vsekakor naj tega mladca strokovno potipajo in mu postavijo kakšno ekonomsko vprašanje, glede na to, da bo vodil regionalni razvoj(kar koli že to pomeni), ki se močno dotika ekon. politike. Ob priložnosti naj mu postavijo vprašanje, da se bo pokazalo, koliko ve ta mladec. Naj napiše: Kako dinamičen problem moralnega hazarda izrazimo v rekurzivni obliki!? Refleksijo na njegovo funkcijo pa bomo na tem mestu raje izpustili.
abc123def456
19. 10. 2009 23.22
Henrik Gjerkeš je po mojem en precej frisen doktor strojnistva, torej o lokalni samoupravi nima ravno preverljive podlage. sicer, doktorji vse obvladajo, itak. kdo zna potrdit mojo domnevo o g. strojniku?
chiri
19. 10. 2009 22.15
@pajterblanka kaj če imaš mamo, ki je v vodstvu stranke avtomatsko pomeni, da ne smeš kandidirat za ministrski položaj? Caps Lock je tipka na levi strani tipkovnicei in prosim, da jo imaš izklopljeno, da ne izgledaš preveč pametna, ker drugače izpadeš prevelika ...., enako kot z tvojimi komentarji
Buena Vita
19. 10. 2009 21.44
no,pametne celice če ni naštiman,zakaj pa ima mamico za podpredsednico stranke ČE NI MAMIN SINČEK SAM SPOSOBEN SEBI USTVARIT KARIERO,ČE JE ZA TO POSTAVLJENA MAMICA,,,POTEM NAJ TAISTA MAMICA TEMU TELEBAJS-SINČKU LEPO DA SVOJ CUCELJ,IN NAJ TA MALI PO PAMETI SINKO LEPO ŠE NEKAJ LET CUCLJA,NE PA DA SE GRE DUDEKA KI PRODAJA SLOVENSKE INTERESE IN NAM DELA SRAMOTO
Tonček Balonček
19. 10. 2009 20.43
Erjavec je delovno izgorel kot obrambni minister, zdaj je pa nesposoben!
8JASMIN
19. 10. 2009 20.12
ERJAVEC JE ZARJAVEL, ZREL ZA NA ODPAD !!!!!!!
Tonček Balonček
19. 10. 2009 19.44
Če je rdečkar, je že po definiciji nesposoben, če je pa strpokovnjak, nadstrankarski, pošten Slovenec, je pa v redu. Stvar je jasna! Erjavec je bil v sanjski ekipi, zdaj je pa zanič!
HellWolf
19. 10. 2009 19.35
dokaz če maš zveze pa mal podmažeš dobiš pr nas čist use... pa ni važn če znaš do 10 prštet.
mindfucker
19. 10. 2009 19.29
mamin sinko...
partizan71
19. 10. 2009 16.23
Slavoj Žižek še ni bil na vrsti! Aja ta je v Argentini...
Buena Vita
19. 10. 2009 16.08
NAJ VPRAŠAJO KAHLA HEHLJAVCA ČE JE NJEGOVA NONA ŽIVA,TA BO GLIH PRAVŠNJA
Braveheart
19. 10. 2009 15.30
Saj ni nič sporno? Novi minister je tovariš, ima partijsko poreklo - torej je primeren kandidat.
foreverblue
19. 10. 2009 15.25
Hvala bogu, da vsaj nekaj poslancev iz vrst DeSuS-a opozarja na berluskonizacijo te stranke. Vse po domače in vse na hitro. Če ta stranka ne bo sčasoma požrla sama sebe, potem pa res ne vem...