Slovenija

Burja pokazala zobe

Ljubljana, 08. 03. 2008 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Igor Adamič
Komentarji
3

V odhajajočem tednu so nas vremenoslavci zasuli z napovedmi o debeli snežni odeji. Te ni bilo, je pa zato prevračalo tovornjake.

Vse več je dokazov, da se zemeljsko ozračje segreva, da se podnebje spreminja. To nam kar najbolj nazorno dokazuje krčenje ledenikov, najbolj boleče pa nas na to opozarjajo nenavadni vremenski dogodki.

Nekateri vozniki ne upoštevajo prepovedi vožnje. Te pač niso brez pomena.
Nekateri vozniki ne upoštevajo prepovedi vožnje. Te pač niso brez pomena. FOTO: POP TV

Kljub napovedim o močnem sneženju, minuli teden ni nihče ostal doma zaradi predebele snežne odeje. Marsikdo pa ni ostal ravnodušen, ko ga je na primorski avtocesti doletel sunek burje s hitrostjo 130 ali 150 km/h. Sicer napovedano sneženje na severnem Primorskem, kjer je višjeležeče kraje prekrila do 20 centimetrov debela snežna odeja, ni povzročilo večjih težav. Tudi drugod po državi mrzel severovzhodni veter ni bil od muh. Ko je potegnilo, je seglo do kosti.

Na Hrvaškem veliko huje

Po Hrvaški je te dni divjala burja z več kot 200 km/h. Trgalo je daljnovode, otoki so bili odrezani od sveta. Državo je prekril sneg, komunalni delavco so morali odrstranjevati snežne zamete. Avtoceste so bile na nekaterih odsekih zaprte tudi za osebna vozila. Kljub številnim opozorilom, pa mnogi, celo tovornjakarji, niso upoštevali prepovedi vožnje. V video prispevku si lahko ogledate, kako je močna burja prevrnila tovornjak, vendar jo je na srečo šofer odnesel brez večjih poškodb. To pa ni bila edina nesreča, le nekaj metrov prej se je namreč na tleh znašel še drugi tovornjak.

Kako je bilo s padavinami?

Po podatkih Agencije za okolje RS omembe vrednih padavin od srede ni bilo. Prevladovalo je oblačno in mrzlo vreme z močnim severovzhodnim vetrom. V gorah so nastajali novi zameti. S strmih pobočij so se prožili manjši snežni plazovi. V Julijskih Alpah je na 1500 m od 120 do 180 cm snega, na 2500 m do okoli 250 cm.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
09. 03. 2008 16.32
Ja,.. seveda je to dokaz za global warming, tudi adam in eva in izvirni greh se tako kažeta. In kdo pravi, da se ledeniki krčijo - oba zemeljska pola je treba pogledat, pa še ta se sedaj debeli! Populizem na kvadrat tlele. Nehajte že z politično..ahem znanstveno dokazanimi trdivami IPCC tipa baba rekla baba kazala.
Izy
08. 03. 2008 14.38
Ni lepo od vas, da sproti brišete komentarje, ki vas bodejo v oči. Raje sproti preverite kaj objavljate, da taki komentarji sploh ne bojo potrebni. Ta posnetek je iz break.com , in ne vem od kod vam ideja da se je to dogajalo na hrvaški.
Carleone
08. 03. 2008 14.03
Dons od okol 1.30h-4h zjutri je v Ljubljani snežilo bolj kot pa pred dnevi, ko so napovedovali par deset centov!