Slovenija

Ministrstvo po očitkih: Vloga je bila ustrezna, znesek sredstev bo celo višji

Ljubljana, 12. 06. 2024 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po očitkih, da je Evropska komisija na prošnjo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU, ki jo je Slovenija vložila po lanskih avgustovskih poplavah podala vrsto pripomb ter opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije, se je odzvalo ministrstvo za kohezijo. Državni sekretar na ministrstvu Srečko Đurov je zagotovil, da je Slovenija v Bruselj poslala ustrezno vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Komisija bo Svetu EU in Evropskemu parlamentu predlagala izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov, dokončno odločitev pa pričakujejo do jeseni.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po avgustovskih poplavah oddalo 22. oktobra, je pojasnil državni sekretar Srečko Đurov. Kmalu za tem je Evropska komisija vlogo ocenila za ustrezno, na podlagi tega pa je Slovenija prejela prvih 100 milijonov evrov predplačila, ki je že bil nakazan upravičencem.

Kot je dodal državni sekretar, je nato stekel postopek nadaljnje preveritve vloge, pri čemer je Evropska komisija njihovo ministrstvo zaprosila za dodana pojasnila. Danes pa je ministrstvo po besedah Đurova prejelo informacijo, da se je Evropska komisija Svetu EU in Evropskemu parlamentu odločila predlagati izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov pomoči.

Uničujoče poplave
Uničujoče poplave FOTO: Luka Kotnik

"To pomeni, da bo Slovenija upravičena do višjega zneska, kot je bil obljubljen ob obisku predsednice Evropske komisije avgusta lani," je izpostavil. Sam znesek oziroma dokončno odločitev pričakujejo najpozneje do jesenskih mesecev.

Časnik Dnevnik je sicer danes poročal, da je Evropska komisija podala vrsto pripomb na prošnjo Slovenije za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada. Med drugim je opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije.

"Glede na izplačan znesek, ki ga bo ga Slovenija prejela, je bila očitno naša vloga dovolj dobro utemeljena. Gre za obsežen in zapleten postopek in običajno je, da ko gre za take zadeve, Evropska komisija zahteva dodatna pojasnila," je poudaril Đurov in dodal, da so na dodatna vprašanja izčrpno in ustrezno odgovorili, na podlagi tega pa je Evropska komisija tudi zaključila postopek.

'Uporabili smo metodologijo, ki je svetovno priznana'

Odzval se je tudi na navedbe, da je Evropska komisija opozorila na "nezanesljivo" metodologijo pri popisu škode. "Uporabili smo metodologijo, ki je svetovno priznana in so jo uporabljale tudi druge države," je izpostavil.

"Vsa pojasnila so bila podana ustrezno," je poudarila tudi generalna direktorica direktorata za regionalni razvoj Aša Rogelj. Po njenih besedah Slovenija ni popravljala vloge, so pa s pojasnili Evropski komisiji omogočili, da oceni, ali je bila vloga v zadostni meri utemeljena.

"Komisija bo z odločitvijo oziroma s predlogom, ki ga bo podala Evropskemu parlamentu in Svetu EU, potrdila, da smo metodologijo in vse zahtevane informacije ustrezno predstavili v samem postopku," je sklenila.

Bruselj z vrsto pripomb na prošnjo Slovenije za pomoč po poplavah

Dnevnik je sicer poročal, da je v dopisu, ki so ga z generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko pri Evropski komisiji spomladi poslali slovenskemu ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Evropska komisija izpostavlja številne pomanjkljivosti v dokumentih, ki jih je Slovenija posredovala, da bi dokazala obseg škode po lanskih avgustovskih poplavah in tako upravičila prejem pomoči iz solidarnostnega sklada EU. Komisija opozarja, da bi morali biti posredovani dokumenti bolj natančni in podrobni, slovenske organe pa opozarja na napake, kot je uporaba nezanesljive metodologije.

"Čeprav ni dvoma, da so poplave povzročile veliko škodo, informacije, ki so jih posredovali slovenski organi, ne podpirajo ocene neposredne škode v višini skoraj 10 milijard evrov v zadostni meri," naj bi pisalo v dopisu, ki ga je uspel pridobiti časnik.

Uničujoče poplave
Uničujoče poplave FOTO: Luka Kotnik

Po teh navedbah naj bi Slovenija v prošnjo za pomoč vključila tudi nekatere škode, ki ne sodijo v področje solidarnostnega sklada. Časnik pri tem med drugim omenja "gospodarske izgube, ki izhajajo iz sekundarnih/terciarnih učinkov (kot so izguba dohodka, prekinitev poslovanja, finančna izguba itd.)" ter škodo na področju "okolja in stabilnosti tal".

Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, kjer so pripravili prošnjo, so na vprašanja Dnevnika odgovorili, da Evropska komisija v postopku obravnave vloge običajno pozove državo članico za dodatna tehnična pojasnila vloge. "Slovenija je prejela prošnjo za tehnična pojasnila v zvezi s kategorijami ocene skupne neposredne škode in kategorijami upravičenih stroškov," so dodali ter izpostavili kratek rok – 12 tednov od datuma nastanka naravne nesreče – ki so ga imeli na voljo za pripravo vloge.

Slovenija lahko sicer ne glede na oceno neposredne škode iz solidarnostnega sklada EU pridobi največ 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Predplačilo v višini 100 milijonov evrov je prejela decembra lani, preostalih 300 milijonov evrov lahko po navedbah evropske komisarke za kohezijo Elise Ferreira iz letošnjega aprila pričakuje v drugi polovici letošnjega leta.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica v obraz
13. 06. 2024 12.12
v maniri leteče podgance, lako čemo, al oni kažu, sanja svinja kukuruz
mucki
13. 06. 2024 11.54
Na račun poplave občine gradijo cesto, kanalizacijo in še kaj... ki jo je narasla voda samo namočila ali pa bi že morala biti zgrajena nekoč z EU sredstvi, zdaj pa nebo sredstev za nas poplavljence.
marker1
13. 06. 2024 10.16
+3
Golobova vlada nima ustreznega kadra za opravljanje tega dela. Glede na to, da je vse kar je narobe s to cenitvijo prihaja iz SD, ta stranka ne bi smela imeti poslanca v evropskem parlamentu.
marker1
13. 06. 2024 10.14
+4
"A vzpon stroškov verjetno še najbolj pojasnijo besede ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki je v državnem zboru priznala in celo zagovarjala odločitev, da se v dokumentacijo vključi projekte, ki s poplavami pravzaprav sploh niso povezani. Kot je denimo obvoznica v Lučah, ki sploh še ne obstaja." To je pa prava resnica.
apodgra
13. 06. 2024 10.09
-2
Nekateri bi raje videli, da bi Slovenija dobila manj denar iz sklada za solidarnost. Če dobiš več niso zadovoljni , potem je bolje da dobimo manj , samo ,da bo vlada in ministerstvo krivo za vse ( beri: pomembno je to ,da vlada ne dela dobro).
cool1
13. 06. 2024 09.57
-2
Peljite jim s kamionom eno zlamano hišo tja v Bruselj, da bodo videli , kako in kaj.
apodgra
13. 06. 2024 09.54
+1
Jaz ,ko sem želel pridobiti opravičena sredstva iz EKO sklada sem moral svojo vlog , kar tri oziroma štirikrat dopolniti. , s tem se je izplačilo za premaknilo za več mesecev. Prvi primer: v ponudbi in na računu sem imel dobavljenih in plačanih 30 panelov. Na dveh slikah s paneli na strehi , pa ni bilo razvidno, da je nameščenih vidnih v celem vseh 30 panelov( nekaj panelov v zadnji vrsti je bilo odrezanih ). Drugi primer : Slika hiše je bila posneta iz aplikacije Googel ( ni bila verodostojna ).Tretji primer: Da sem poravnal račun ,se moral od izvajalca pridobiti kontno kartico , bančni izpisek ni veljal. Če bi ta primer obravnavala samo ena oseba ,bi vseh teh zapletov ne bilo , mora samo ena dodatna zahteva . Žal takšna je naša birokracija . Ko sem MSE razširil za 6 panelov. sem moral dobiti soglasje Elektro Maribor. Do končne rešitev ,ki je bila negativna, sem moral čakati več kot eno leto. Po evropski uredbi , se mora zadeva glede priključite nove ali razširitve obstoječe MSE rešiti v enem mesecu. Če odgovora ni v enem mesecu , se smatra ,da je rešitev pritrdilna v dobro koristnika . Da je takšno stanje v naši birokraciji ni kriva ta vlada.
apodgra
13. 06. 2024 09.28
+1
Potres s Posočju , še danes ni zaključen , pa koliko let je že minulo., sigurno več ,kot še ne eno leto po povodnji . Po potresu na hrvaškem, še danes večina ljudje živijo v kontejnerjih. Vsi ,ki so izgubili svojo hiši, niso ostali na prostem , imajo začasno zatočišče in streho nad glavo .Kaj se zgodi .,če vam ogenj ali plaz uničita hišo , ki je neprimerna za bivanje in niste zavarovani .ne bo te stroške pokrila država, sami boste v glavnem nosili stroške obnove ali novo gradnje. Tako ,kot je evropska komisija je od države zahtevala dodatna pojasnila in te opravičene stroške nakazala morda šele do konca leta. Ta vlada , pa bi morala , to storiti brez ustrezne analize in realne ocene , kar če noč . Tako preprosto to ne gre. Vsi tisti ,ki ste gradili svojo hišo ,dobro veste ,kako to poteka in tudi veste , da ne moreš priti od potrebne dokumentacije do postavitve hiše v enem letu. Malo več strpnosti in malo manj medijske propagande in hujskanje teh in umetno ustvarjati še večjo nervozo med prizadetimi ljudmi. Vlada ni kriva , da se je zgodila povodenj in tudi , kar tako ne more deliti denar ne da bi vedela kaj plačuje .
apodgra
13. 06. 2024 08.48
-2
Neverjetno , kako hitro se lažna novica objavljena v nekem časopisu z svetlobno hitrostjo razširi med ljudmi, seveda , če pri tem ne bi imela prst vmes opozicija in kdo drug kot "fajamošter" Vrtovec. Če evropska komisija zahteva dodatna pojasnila in ta so bila poslana in tudi ustrezno dokumentirana. Evropska komisiji je bila z pojasnili zadovoljna . Slovenija ni izgubila nobnih sredstva . Po izjavi ministerstva za regionalni kohezijski razvoj in izjavi evropske komisije bodo ta sredstva celo večja za 28 milijonov od predvidenih 400 milijonov. Vrtovec , vloga za ta sredstva je bila nestrokovno pripravljena , kar je že NSI prej na to opozarjal. Dvakrat ocen jena ena ista škode, zajet objekt ,ki sploh niso bili predmet poplav in precenjena celokupna škoda v višini cco 10 milijard . Vlada je zavajala s pretirano oceno in vnosom objektov , ki nimajo nobene veze s poplavami. Po oceni Vrtovca strokovnjaka "mešan je megle " je realna ocena povzročene škode cca največ 6 milijarde Eurov. Torej ,če bi evropska komisija upoštevala to njegovo pravilno oceno ,potem bi dobili samo 60% obljubljene vrednosti. Ta ocene ,ki jo znana slovenski javnosti cca 10 milijard Eurov ni imela nobenega vpliva na evropsko komisijo, škoda se ugotavlja po evropski metodologiji. Torej vsi spodaj naveden komentarji , ki se odzivajo na izjavo "dr." Vrtovca ( pridigerja), neopravičeno brez poznavanja resnice , blatite in žalite vsako potezo ,ki jo stori ta vlada ali vsa ministrstva.
Nebodijetreba
12. 06. 2024 21.55
+6
Me ne preseneča, saj vlada ob vsaki polomiji slavi zmago in okrona s samohvalami. Ogabno.
apodgra
13. 06. 2024 08.52
-3
bla, bla , bla , mekatejo ovčice , pastir pa jim igra na piščal .
petb
13. 06. 2024 13.21
-1
Kako se je hvalila Janševa s preletom vojaških letal ob pandemiji, pa kljub 5.500 mrtvim.
txoxnxy
12. 06. 2024 21.54
+2
Sedaj je pa res že čas da se vrne denar , posledice so bile že zdavnaj sanirane , cela naselja preseljena v nove večje in boljše domove par sto jih je bilo zgrejenih celo za rezervo , pa tudi reke in potoki so spremenili smer toka po ukazu ministrstva , kar si trenutna vlada šteje za največji uspeh ki ga svet ne pozna .
apodgra
13. 06. 2024 08.53
-2
txoxnxy bla , bla , b la , meketajo ovčic in pastir jim veselo igra na piščal .
Stane Adami?
12. 06. 2024 21.51
+3
Torej 12 miljard...ha, ha, ha... Takih lažnivcev pa še ni bili v Sloveniji.
petb
13. 06. 2024 13.22
-1
MESE?AR
12. 06. 2024 21.05
+7
Zakaj so potem poslali pripombe na ustrezno vlogo ? Nekdo spet laže !
SAKOSAKO
12. 06. 2024 21.05
+2
Pri nas se ne ve kdo pije in kdo plača!!!!!
apodgra
13. 06. 2024 08.54
-2
bla , bla , b la , meketajo ovčic in pastir jim veselo igra na piščal .
Bartoreli77
12. 06. 2024 20.58
+4
Lažejo brezsramno.
bc123456
12. 06. 2024 20.33
+6
MINISTERSTVO, LAŽETE SAMI SEBI , MINISTER SPELJI SE
apodgra
13. 06. 2024 08.57
-1
bc123456 Kako veš ti, da minister laže . Kaj pa če je to vse res in tudi je in nimaš prav, se boš opravičil . Tudi tebi jezik dala hitreje ,kot tvoji ne/možgani .
apodgra
13. 06. 2024 10.03
+0
bc 123456 Kako veš da ministerstvo laže? Trdno sem prepričan , da je to , kar so izjavili resnica . Ko bo Slovenija dobila 428 in ne 400 milijonov eurov , bo to tudi velika laž. Za take ,kot si ti , kar verjemi tvojim pridigarjem , ki znajo samo eno , lagati, lagati in ne govoriti resnice ( katera božja zapoved govori , ne laži in ne kradi. )
Julijann
12. 06. 2024 20.15
+0
Uh, tu je pa tak zamik, da glava peče. ( komentarjev)
Julijann
12. 06. 2024 20.13
+13
Da mali skrenem iz teme. Ker je ravno aktualno tole medvrstniško nasilje. Župani občin, v katerih je tudi del Romov , so že lansko leto vladi poslali kup predlogov o rešitvi romske problematike. Pa vlada predlogov ni poslala v DZ, so dejali, da bodo do januarja 2024 sami pripravili potrebne ukrepe. Sedaj je junij 2024, ukrepov pa nikjer, da bi lahko prijetneje sobivali nerimi z Romi na Dolenjskem.
DBH
12. 06. 2024 20.19
+8
Ta vlada ima modus operandi: razmišljanja, premišljanja, presojanja, ocenjevanja itd., vse velike besede, katerih posledica je malo malih dejanj
MESE?AR
12. 06. 2024 21.06
+2
Smuuki
12. 06. 2024 20.07
+7
Mi pa nekaj vseeno ne gre skupaj. Prva ocena premjeja je bila 500 000€. Zadnja 10 000 000 000€. Nekam malo se mi zdi 428 mio proti 10 milijardami. V teh nam dostopnih številkah je kar vse zlagano
mucki
12. 06. 2024 20.02
+9
Veliko  nas je še, kateri še nismo dobili nič od države, čeprav smo preko programa AJDA, bili upravičeni tudi do več 10 tisoč ojrov, ta izpis o škodi in tam piše za kaj vse bi lahko porabil denar dobim na občini, že tu so cene iz 2010 leta. Problem pa je,  ker ima  veliko hiš dvojčkov ali trojčkov samo eno skupno hišno številko, ja številka je  na eno hišo naslednja v vrsti je hiša ali prizidek brez številke, sredstva iz naslova AJDA, tej hiši ki je brez številke pa ne pripadajo denarna sredstva. Pri plačilu davka pa hiš brez številke ne poznajo. Tudi  občinarji , ko so vnašali  naše prijave o škodi v sistem AJDA, so kar dodali nekatere stvari, da je vrednost večja, mi takšnih stvari nismo napisali v prijavo in tudi ne bomo koristili teh sredstev, se je mogoče šlo za prikaz večje škode kot pa je v resnici, denar pa ostane komu?
Julijann
12. 06. 2024 20.08
+4
Sedaj dobimo namesto 400 milijonov kar 428 milijonov. Upam da boš med prejemniki. Ker vlada bo tako odločala.
mucki
12. 06. 2024 21.16
+0
Hvala za upanje, težka bo, je menda Ajda že zaklenjena. Javim če se najde ključ. LP
mucki
12. 06. 2024 21.20
+0
Hvala za upaje, težka bo, je AJDA že zaklenjena, prazna. Javim če kaj kapne. LP