Slovenija

Bruselj še ne grozi zaradi vinjet

Bruselj, 07. 05. 2009 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bruslju še ne želijo govoriti o morebitni izgubi sredstev Sloveniji zaradi nerešenega problema z vinjetami. Odločali se bodo na podlagi zadnjih predlogov slovenske vlade.

"Ne prehitevajmo dogodkov, bodimo optimistični," je Dennis Abbott, tiskovni predstavnik evropske komisarke za regionalno politiko Danute Hübner, danes v Bruslju odgovoril na vprašanje, kolikšna je možnost, da bo Slovenija izgubila evropska sredstva zaradi še vedno nerešenega problema z vinjetami.

Danuta Hübner
Danuta Hübner FOTO: Reuters

"Najprej moramo počakati, kaj bo slovenska vlada sporočila Evropski komisiji. Evropska komisija mora videti zadnje predloge slovenske vlade in ti predlogi bodo pazljivo preučeni, kot vedno," je dejal Abbott. "Vsakdo vidi, da slovenska vlada poskuša najti rešitev, in slovenska vlada se zaveda, da ji Evropska komisija poskuša pomagati najti rešitev," je dodal.

Tiskovni predstavnik je tudi vnovič pojasnil, da je Evropska komisija lani ustavila postopek potrjevanja projekta za avtocesto A4. Komisija je v pismu slovenski vladi sporočila, da postopka potrjevanja ne more nadaljevati, dokler ne bo rešen postopek zaradi kršitve pravnega reda EU, uveden lani oktobra proti Sloveniji zaradi vinjet.

"Na avtocestne projekte, ki so bili že dogovorjeni prej, to ne vpliva," je zatrdil Abbott in pojasnil, da je v zadnjih dneh komisija dobila od slovenske vlade račun za 33 milijonov evrov za projekte v zvezi z avtocesto A5, v zadnjih dneh je dobila tudi 50 milijonov evrov predplačil iz strukturnih skladov, od leta 2007 pa vsega skupaj skoraj 400 milijonov evrov v predplačilih.

Toda vprašanje je, kaj se bo z obljubljenim denarjem in avtocestnimi projekti zgodilo, če Slovenija in Evropska komisija kmalu ne najdeta rešitve. Če Evropska komisija sproži drugo stopnjo postopka proti Sloveniji, v bruseljskem žargonu imenovano obrazloženo mnenje, je mogoče pričakovati dodatne, še strožje ukrepe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.