Slovenija

Bručan zavrača očitke

Ljubljana, 21. 06. 2007 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bručan je nad pozivom SNS k odstopu presenečen. Meni, da je ministrstvo v kratkem obdobju doseglo dobre rezultate.

Po mnenju Tavševe so zdravstvene storitve pod Bručanovim vodstvom postale element na trgu kapitala.
Po mnenju Tavševe so zdravstvene storitve pod Bručanovim vodstvom postale element na trgu kapitala. FOTO: POP TV

Poslanska skupina SNS je danes na predsednika vlade Janeza Janšo naslovila zahtevo po zamenjavi ministra za zdravje Andreja Bručana. Navajajo vrsto potez in odločitev, zaradi katerih bi si minister po njihovem mnenju zaslužil razrešitev. Med drugim opozarjajo, da je v času Bručanovega ministrovanja prišlo do nedopustnega odmika od ustavne kategorije, ki izrecno opredeljuje splošno pravico vseh do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev.

SNS Bručanu očita divjo privatizacijo

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka Barbara Žgajner Tavš, so zdravstvene storitve v Sloveniji pod Bručanovim vodenjem ministrstva postale element na trgu kapitala, kar je nedopustno. Bručan po njenih besedah javni interes zapostavlja v korist določenih lobijev.

Poslanci SNS so prepričani, da je Andrej Bručan deloval v nasprotju z ustavo.
Poslanci SNS so prepričani, da je Andrej Bručan deloval v nasprotju z ustavo. FOTO: POP TV

Žgajner Tavševa je posebej nanizala tudi ministrove "škodljive poteze". Nekatere so bile izpostavljene že ob interpelaciji, ki jo je DZ obravnaval lani. Tako mu v SNS očitajo nestrokovno uvajanje koncepta javno-zasebnega partnerstva brez ustrezne strokovne podlage in študij ter nenadzorovano podeljevanje koncesij, ki vodi v divjo privatizacijo in rušenje sistema javnega zdravstva, pa tudi uvajanje elitizma na področju zdravstva.

Minister za zdravje Andrej Bručan je v sporočilu za javnost izrazil presenečenje nad pozivi SNS k rekonstrukciji ministrstva za zdravje. Še posebno ga preseneča dejstvo, da so se pozivi stranke pojavili ob vseh aktivnostih in rezultatih, ki so jih na ministrstvu dosegli v kratkem obdobju, je v sporočilu zapisal minister Bručan.

Tavševa je med drugim omenila še manipuliranje s podatki in zavajanje na področju čakalnih vrst, oškodovanje pacientov in zdravstvene blagajne zaradi neupravičenega dviga cen zdravil in zdravstvenih storitev, slabo pripravljene in neusklajene zakonske predloge, nestrokovnost pri pripravi razpisov in nepravilnosti pri nabavi nujne medicinske opreme. Ob tem pa je spomnila tudi na afere Pediatrična klinika, Onkološki inštitut in dogajanje glede helikopterskega reševanja.

Poslanci SNS so prepričani, da je Bručan deloval ne le v nasprotju z ustavo, ampak tudi z etičnim kodeksom v okviru vlade, ki ga zavezuje k odgovornemu in gospodarnemu ravnanju z javnimi financami, ter izhodišči koalicijske pogodbe.

Odgovor do petka

Janšev odgovor v SNS pričakujejo do petka do 12. ure. Od njega pa je odvisno njihovo nadaljnje ravnanje in ukrepi, o čemer bodo v petek tudi obvestili javnost, je napovedala poslanka.

Dodala je, da se čas za odgovor morda zdi kratek, vendar je bil Janša o škodljivem delovanju Bručana opozorjen praktično dnevno, tako prek medijev kot s strani poslancev. Kritična do Bručana pa je tudi koalicijska partnerica DeSUS.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
22. 06. 2007 16.57
Minister Bručan je problematičen pri svojem delo.To je dokazal v številnih dejstvih v preteklosti in tudi v njegovem načino obrambe pred obtožbami ga negativno kvalificirajo.Sramotno in neodgovorno za ministra je opcija njegovega naročanja preko posredniko vse na račun dvomlivih poslov in bremen davkoplačevalcev.Tudi organizaciski princip šepa,kar bi se dalo prepisati njegovi objektivni sposobnosti vodenja samega ministrstva.Mnogo samohvale pri svojih predstavitvah v praksi je pa vedno isto če že ne slapše.Stranski opazovalc in uporabnik zdravstvenih storitev dobiva občutek,da je v slovenskem zdravstvo nekaj zelo narobe.Tarnamo,da imamo premalo zdravnikov,še pred nedavnim smo slišali primer dveh zdravnikov ki sta prišla nevem iz Rusije ,ali iz ukrajine,sta se mož in žena potožila,da sta za prosila za državljanstvo,da bi si lahko življenje uredila v sloveniji kod državljana in jim to obstoječa politika unemogoča.Na drugi strani smo pa priča priseljencev v kombijah iz balkana,starih mladih na pol pismenih in bolanih,od katerih država nima kaj pričakovati drugega kod socialno breme,mamila in kriminal pa dobivajo brez problema državljanstvo.To je način ki je zelo neodgovorno od strani,organov,ki so v Sloveniji pooblaščeni,da te probleme rešujejo v interesu države in državljanov.
Bohem
22. 06. 2007 14.33
@tomi passion: pa ja ne boš rekel, da je delovanje ministra Bručana dobro?!? Ne se sprenevedat glede operacijskih miz, katere so bolniki še kako dolgo čakali, poleg tega se je odvijala afera koliko se bo zapravilo in kaj ima od tega Bručan sam. O onkoligiji pa tudi sam veš (ker medije redno spremljaš), da minister sploh ni naročil nikakršnega nadzora nad gradnjo, kar se je kasneje po supernadzoru pokazala vrsta nepravilnosti. Sledi tudi afera s helikopterskimi prevozi, razburjanje ljudi o prepovedi splavov, pa še kaj bi se našlo; v glavnem veliko afer se dogaja pod njgovim "vodstvom" - zato mi ti povej koliko afer je potrebnih, da se ga odstavi, ker imam občutek, da je že zdavnaj izgubil zaupanje večine državljanov. Lp
muscolo666@gmail.com
22. 06. 2007 07.23
Kakor smo videli je zdravstvo v teh 10 letih praktično shiralo! Premalo vlaganja v razvoj, premalo zdravnikov. Potrebno je bilo najti eno drugo pot. najprimernejšo: srednjo (zasebniki, javno, nekaj vmes). Pa btw. s podeljevanjem koncesij imajo nekaj tudi občine kejr ZD stoji ;)
hura@email.si
21. 06. 2007 20.52
Naj že enkrat odstopi in naj k odstopu (se strinjam s prejšnjim komentarjem)tudi Zvera. Oba sta nagnjena k privaiziranju takšnem in drugačnem za javni7naš denar. Potem ti pa zdravnik komentira: popoldan k meni pridi, boš pa takoj na vrsti, samo malo boš iz denarnice primaknil. To ni več normalno. Če si zavarovan osnovno, dodatno, potem naj plača tudi tisto zvarovalnica ... To res ni več normalno! Zamenjajno jih madona že enkrat!!!!!
PraviSvobodnjak
21. 06. 2007 20.50
Pri tem podeljevanju koncesij, se je treba vprašati, zakaj zdravniki bežijo iz zdravstvenih domov. Biti koncesionar pomeni, da se moraš sam ukvarjati s precej birokracije, s katero se v zdravstvenem domu ni treba. Poleg tega moraš sam skrbeti za investicije v sodobno opremo itd...
prisoten@email.si
21. 06. 2007 19.30
ja iztok. bogataši še več reveži pa še manj.
Andry Andro
21. 06. 2007 19.14
Žalostno je to, da kdorkoli, ki pride h koritu, postane svinja!!!
iztok@si-con.com
21. 06. 2007 19.00
In kaj potem ce se sistem zdravstvenih domov zrusi? Ce niso sposobni preziveti na trgu ob obilnem financiranju davkoplacevalcev, pa naj crknenjo! Vsekakor pa je nujno potrebno izenaciti placevanje zdravstvenega zavarovanja za vse, ne glede na dohodek. Tako da se bo vedelo, koliko je ta brezplacni sistem drag.
tomi.passion@gmail.com
21. 06. 2007 18.57
Zgolj floskule nekaterih levičarskih medijev še niso razlog za zamenjavo. Končno imamo mize, onkoliško kliniko in pediatrično, čakalne dobe pa so se bistveno zmanjšale. Vse ostalo pa bo potrebno podkrepit z dokazi.
profil24ur
21. 06. 2007 17.27
Pa daj, naj pride že JJ enkrat malo k pameti, saj je Bručan totalno nesposoben.. enako kot minister Zver.
Ciril Jazbec
21. 06. 2007 17.26
bručana bi res bilo treba zamenjat. nujno!
Dejan Keuc
21. 06. 2007 17.09
Mislim da je to prvič ,ampak se tu popolnoma strinjam z SNS. S takšnim tempom podeljevanja koncesij zasebnikom se bo sistem zdravstvenih domv v sloveniji zrušil. Moja mama je direktorica enega izmed zdravstvenih domov in to je informacija iz prve roke..