Slovenija

Bručan zadovoljen z gradnjo

Ljubljana, 28. 11. 2006 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradbena dela na novi pediatrični kliniki naj bi se zaključila do 15. decembra letos.

Preselitev v nove prostore bi bila po oceni ministra možna septembra 2007
Preselitev v nove prostore bi bila po oceni ministra možna septembra 2007 FOTO: Dare Čekeliš

Minister za zdravje Andrej Bručan je ob obisku nove pediatrične klinike v Ljubljani, kjer si je ogledal potek gradbenih del, izrazil zadovoljstvo, saj dela potekajo po načrtih in vse kaže, da bo zaključek del možen v predvidenem roku. Gradbena dela naj bi se zaključila do 15. decembra letos, oprema pa naj bi bila dobavljena do konca junija. Preselitev bi bila po oceni ministra možna septembra 2007, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Nova pediatrična klinika bo najmodernejša terciarna otroška bolnišnica. Projekt obsega približno 27.400 kvadratnih metrov bruto površin in 201 posteljo, načrtovana skupna vrednost investicije pa znaša 20,4 milijarde tolarjev. Investicijska vrednost presega prvotno načrtovano za več kot polovico, zlasti na račun izjemno zahtevne izvedbe najmodernejših strojnih in električnih inštalacij, pojasnjujejo na ministrstvu.

Projekt nove pediatrične klinike (ta bo ob 201 bolniški postelji imela zagotovljenih skupaj 128 ležišč za sobivajoče starše, večinoma v obliki zložljivih, pomožnih ležišč v samih sobah ob otrocih, nekaj pa tudi v posebnih sobah) odraža sodobne težnje v načrtovanju bolnišnic s kratkimi hospitalizacijami in intenzivnimi obravnavami bolnikov s sodobnimi načini in moderno opremo za odkrivanje in zdravljenje bolezni. Zato je bistveno večji del površin kot včasih namenjen diagnostičnim in terapevtskim programom in sorazmerno manj površin samim bolniškim oddelkom.

Opremljanje stavbe se bo začelo še pred njenim gradbenim dokončanjem in bo trajalo več mesecev, same selitve celotne pediatrične klinike z Vrazovega trga in kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo iz KC pa bodo logistično zelo zahtevne. Predvidoma bodo trajale do dva meseca, še navajajo na ministrstvu.

Nova pediatrična klinika bo celovita in osrednja slovenska otroška bolnišnica, v kateri bodo združene vse stroke, ki se ukvarjajo z zdravstveno obravnavo otrok in mladostnikov, razen infektološke, ki zaradi nekaterih posebnosti same dejavnosti in njene organiziranosti še naprej ostaja na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, so še sporočili iz ministrstva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtkoen
29. 11. 2006 06.13
Se slišimo septembra 2007, ko bo kot običajno postavljen nov rok za preselitev ...