Slovenija

Bručan se zagovarja

Ljubljana, 13. 04. 2007 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina ukrepov, ki jih bolniki zahtevajo, je deloma že izvršenih, nekaj pa jih je še v teku, sporoča minister za zdravje Andrej Bručan.

Minister Bručan meni, da ni treba imenovati krizne skupine na ravni vlade, kot to zahteva društvo onkoloških bolnikov
Minister Bručan meni, da ni treba imenovati krizne skupine na ravni vlade, kot to zahteva društvo onkoloških bolnikov FOTO: POP TV

Minister za zdravje Andrej Bručan se je odzval na peticijo društev bolnikov za rešitev dogajanj na Onkološkem inštitutu, ki se vlečejo že več kot 10 let. "Ministrstvo za zdravje ima jasen načrt ukrepov za identificiranje in odpravo morebitnih napak pri gradnji Onkološkega inštituta, za dokončno ureditev ter selitev bolnikov v nove prostore," je še dodal.

Komisija imenovana, nadzor bo

Društvo onkoloških bolnikov je v odprtem pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ministru za zdravje Andreju Bručanu in direktorju Onkološkega inštituta Zvonimirju Rudolfu 15. marca letos med drugim napovedalo, da se bodo, če od ministra ne bodo prejeli zadovoljivega odgovora do danes, primorani zbrati na protestu. Bručan je na današnji novinarski konferenci ob tem dejal, da shoda ne pričakuje.

Kot je zagotovil Bručan, so že imenovali komisijo in izbrali podjetje, ki bo opravilo nadzor nad gradnjo, na podlagi tega pa bodo sprejeti tudi ustrezni ukrepi. Društvo onkoloških bolnikov je zahtevalo tudi resno analizo stroškov, ki naj bi nastali zaradi neodgovornega vodenja in pomanjkljivega nadzora gradnje. Minister je ob tem odvrnil, da je analiza stroškov del posla in da jo mora opraviti določena delovna skupina.

Minister med drugim meni, da ni treba imenovati krizne ekipe na ravni vlade, kot je zahtevalo društvo. Ministrstvo pa predlaga ustanovitev stalne skupine, ki jo imenuje minister, v njej pa bi bili zastopani tudi predstavniki civilne družbe oz. društev. Naloga takšne delovne skupine bi bila svetovanje in reševanje odprtih vprašanj na področju onkologije. Ob tem je Bručan opozoril, da dokončna ureditev novega Onkološkega inštituta zahteva tudi izvedbo II. faze, ki je načrtovanja za leti 2009 in 2010.

Sodelovanje z bolniki dobrodošlo

Zahteva društev, da se v delovno skupino za reševanje odprtih vprašanj bolnikov z rakom v Sloveniji vključijo predstavniki bolnikov oziroma nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju, je po Bručanovih besedah dobrodošla.

Minister Bručan je še omenil, da je bila pred dvema mesecema imenovana tudi posebna komisija, ki pripravlja program presejalnega odkrivanja raka dojke, med drugim pa je pripravljen tudi program za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesja. Glede na razvoj onkologije v Sloveniji in možnosti, ki se kažejo v okviru izgradnje Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, pa ministrstvo za zdravje predvideva tudi širitev dejavnosti s področja onkologije na ta predel Slovenije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.