Slovenija

Bručan: Sam ne mislim odstopiti

Ljubljana, 22. 06. 2007 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SNS pripravlja interpelacijo zoper Bručana. Minister za zdravje pa je še enkrat ponovil, da sam ne misli odstopiti.

V SNS želijo, da bi bila interpelacija dobro strokovno podprta, ne zgolj politične narave, zato bodo prihodnji teden njen osnutek posredovali društvom, sindikatom in vsem drugim institucijam, ki se ukvarjajo s področjem zdravstva. Nato se bodo obrnili tudi na druge poslanske skupine, so sporočili na novinarski konferenci.

Bručan pravi, da ni razloga za njegov odstop, saj so v času njegovega ministrovanja izpolnili 60 odstotkov programa vlade na področju zdravstva. Za ostalo imamo še nekaj časa in zastavljeno bomo tudi izpolnili, je še dejal Bručan.
Bručan pravi, da ni razloga za njegov odstop, saj so v času njegovega ministrovanja izpolnili 60 odstotkov programa vlade na področju zdravstva. Za ostalo imamo še nekaj časa in zastavljeno bomo tudi izpolnili, je še dejal Bručan. FOTO: POP TV

Minister za zdravje Andrej Bručan je še enkrat zatrdil, da zaenkrat sam ne misli odstopiti. Na namige, da naj bi premier Janez Janša že razmišljal o sankcijah proti njemu, pa je dejal, da s predsednikom vlade dobro sodeluje in da je Janševa odločitev o usodi ministra bolj ali manj njegova, zato se vanjo tudi ne more vtikati.

Cinični in žaljivi odgovori

Poslanci SNS so na Janšo v četrtek naslovili zahtevo po zamenjavi ministra Bručana in mu za odgovor postavili rok danes do 12. ure. Pisnega odgovora niso dobili, je pojasnila poslanka Barbara Žgajner Tavš. Na pojasnilo po telefonu, da se odgovora ne da pripraviti v tako kratkem času, pa v SNS odgovarjajo, da to ni bil njihov prvi poziv k Bručanovi zamenjavi. Poleg tega so na ministra naslovili številna poslanska vprašanja. Le na redko katero so dobili normalen vsebinski odgovor, brez primesi cinizma in žaljivosti, je dejal njen poslanski kolega Sašo Peče.

Kot je dejal, pričakujejo podporo poslanskih skupin, ki želijo, da zdravje spet postane javno dobro oz. pravica. Peče verjame, da bo SNS uspelo pridobiti deset poslanskih podpisov, kolikor jih potrebujejo za vložitev interpelacije. Nenazadnje je konec lanskega leta le 43 poslank in poslancev ob glasovanju nasprotovalo takrat vloženi interpelaciji, ki pa je bila po njegovih besedah veliko bolj "politično spisana", kot bo interpelacija SNS, je menil Peče in dodal, da se ostre kritike zoper ministra pojavljajo tudi v koalicijski DeSUS.

Poslanec SNS, Sašo Peče, verjame, da jim bo uspelo dobiti zadostno podporo poslanskih kolegov za vložitev interpelacije.
Poslanec SNS, Sašo Peče, verjame, da jim bo uspelo dobiti zadostno podporo poslanskih kolegov za vložitev interpelacije. FOTO: POP TV

Peče sicer verjame, da bi lahko prišlo do posega predsednika vlade Janeza Janše in bi ta sledil predlogu SNS, kot se je to zgodilo v povezavi z interpelacijo zoper takratnega ministra za delo Janeza Drobniča. "Ravno na podlagi interpelacije, ki jo je pripravila SNS, je predsednik vlade uporabil pravico 13. člena zakona o vladi in Drobniču svetoval odstop," je spomnil Peče. Sicer bodo vložili interpelacijo, je dodal.

V SNS so razloge, zaradi katerih bi po njihovem mnenju Bručan morali zapustiti ministrsko mesto, predstavili že v četrtek. Menijo, da je v času Bručanovega ministrovanja prišlo do nedopustnega odmika od ustavne kategorije, ki izrecno opredeljuje splošno pravico vseh do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev. Pod njegovim vodenjem ministrstva so zdravstvene storitve postale element na trgu kapitala, kar je nedopustno. Javni interes pa Bručan zapostavlja v korist določenih lobijev, so prepričani v SNS.

V delovnem osnutku za pripravo interpelacije so izpostavili "13 najosnovnejših pomanjkljivosti, nezakonitosti in nečednih poslov," med njimi sta tudi aferi Pediatrična klinika in Onkološki inštitut. Prav tako Bručanu očitajo slabo pripravljene in neusklajene zakonske predloge, nestrokovnost pri pripravi razpisov in nepravilnosti pri nabavi nujne medicinske opreme (operacijske mize), pa tudi nenadzorovano podeljevanje koncesij.

SD: Razlogov za interepelacijo več kot dovolj

Če Bručana zamenjamo zdaj, bi s to zamenjavo lahko ohranili javno zdravstvo in solidarnost v zdravstvu. Bojan Kontič, SD

V poslanski skupini Socialnih demokratov so prepričani, da je razlogov, da minister Bručan odide več kot dovolj. „Skorajda ne najdemo pohvalne besede za delo ministra v preteklem obdobju, razlogov za to da minister odide je več kot dovolj,“ je dejal poslanec SD Bojan Kontič.

V poslanski skupini SD bodo pri sprejemanju odločitve o podpori interpelacije zoper ministra za zdravje razmislili kako in na kakšen način pri tem aktivno sodelovati, je še povedal Kontič.

V poslanski skupini soglašajo s tem, da premier Janez Janša oceni delo ministra in ga zamenja, še boljša rešitev pa bi po njihovem mnenju bila, če bi minister sam enkrat samokritično ocenil, da to, kar sedaj počne in kar je počel v preteklosti ni dobro in bi sam ponudil odstop oziroma odstopil s tega mesta.

V poslanski skupini LDS se sicer še niso opredelili do napovedane interpelacije zoper ministra za zdravje, vendar pa menijo, da je argumentov za razpravo o slabem stanju na področju zdravstva in odgovornosti ministra danes še več, kot jih je bilo takrat, ko so sami vlagali interpelacijo zoper njega.

Jožef Školč je sicer dejal, da bi si Janša moral vzeti čas za te zadeve, jih premisliti in predlagati zamenjavo na mestu ministra za zdravje, saj bi tako parlament in Bručana razrešil zelo mučnih diskusij in obtožb.

Zalokar Oražmova je opozorila na dejstvo, da se afere v zdravstvu še naprej vrstijo.
Zalokar Oražmova je opozorila na dejstvo, da se afere v zdravstvu še naprej vrstijo. FOTO: POP TV

NP interpelacijo načeloma podpirajo

Skupina nepovezanih poslancev bo morebitno interpelacijo zoper ministra Bručana podprla, če premier Janša ne bo prej sam ukrepal in odstavil ministra. Nepovezana poslanka Cveta Zalokar Oražem je opozorila na dejstvo, da se afere v zdravstvu vrstijo, pa tudi na aroganco ministrstva.

Zalokar Oražmova - prvopodpisana pod decembrsko prvo interpelacijo zoper Bručana - je dejala, da so pripravljeni sodelovati pri interpelaciji, "v kolikor seveda ne bo predsednik Janša sam potegnil konsekvenc", o čemer naj bi po njenih besedah po neuradnih informacijah že razmišljal. Kot je dejala poslanka, je Janšo od vložitve prve interpelacije že trikrat pozvala, naj razmisli, da bi Bručana pozval k odstopu ali ga sam odstranil.

Škoda, ki neprestano nastaja na področju zdravstva, je tako velika, da upam, da se bo predsednik vlade ne glede na vsa dogajanja v zadnjem času - kot je primer Sova - odločil ukrepati. Cveta Zalokar Oražem, NP

"Mislim, da je to zadnji trenutek, ko se to lahko še zgodi, tudi z vidika predsedovanja EU in nalog, ki jih ima minister na tem področju," še meni poslanka.

SDS: Razloga za interpelacijo ni

Poslanec SDS Ivan Grill pa glede na po njegovem mnenju dobro delo Bručana ne vidi razloga za interpelacijo. Grill je pojasnil, da ima minister popolno podporo SDS, kjer ocenjujejo, da ministrstvo dela dobro. „Trenutno so v proceduri dobri zakoni in tudi neurejene razmere, ki so se vlekle nekaj let, se zdaj dejansko tudi rešujejo, kot so cene zdravil, zavarovalnica Vzajemna, onkološki inštitut in druge," je dejal Grill.

V SDS so prepričani, da gre pri že drugi interpelaciji zoper Bručana za poskus diskreditacije. Ocenjujejo, da je v ozadju ministrova zavrnitev predloga zakona o preoblikovanju Vzajemne, ki ga je predlagala SNS.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
24. 06. 2007 09.36
Obogi bručar.Kar smili se mi.Kako nedolžno dokazuje,da je nedolžen,da ni nič kriv in da dela vse po zakonu.Tu je pravi razlog ,zakon o javnem naročanju,ki ni logičen in ki so ga sprejemeli posalanci.Torej bi morali tudi poslance dati na interpelacijo.Ne normalno je da storitev,ki jo upraviš lahko dobavitel trimesece obrača denar,ki bi ga moral na začetku same storitve plačati izvajalco.To razmerje so postavljali poslanci in ga uzakonili.Torej tudi slovenski parlament je gnila jabolka v slovenski družbi,ki bi ga bilo potrebno očistiti,renovirati,modernizirati in kultivirati.
rokenrol
23. 06. 2007 10.31
Zajček, ni lepo privoščiti človeku takšnih stvari... Jaz bi mu želel le to, da če bo kdaj zbolel, da bo obravnavan kot vsak drug - in potem bo izkusil kvaliteto storitev, ki jih je ustvaril... Ampak če imaš dovolj konvertibilnih argumentov na zalogi ni panike - torej tega verjetno ne bo nikoli probal...
zajcek21@email.si
23. 06. 2007 07.05
privoščim bručanu da zboli in da bo v bolnici v naslabšiih možnih razmerah!! to mu iz srca želim!!
kriss714@amis.net
23. 06. 2007 00.03
Samo pri cotmanki bi lahko mirne duše cel resor ukinili.
Kriss se strinjam kšn Bručan pa Cotmanka bi mogla odit, Zver je men čist uredu. No pol bi blo pa res škoda če ne dobijo še enga mandata. Pa kšnga tazga kokr je Virant nej majo za tedva resorja k ga mata onadva.
kriss714@amis.net
22. 06. 2007 20.47
Zamenjat bručana, zvera, pa še ene par, potem bo pa vlada tako poštimana, da bi bilo res škoda če je ne bi 2008 še enkrat izvolili.
lucasa
22. 06. 2007 18.30
Bručko, Janša je že davno odločil, da bo te žrtvoval. Te že ni več................
yanker007@gmail.com
22. 06. 2007 18.27
Če jih ni ukinil do zdaj, jih tudi potem ne bo. Naj pride nekdo drug, nova metla.
clementia555@yahoo.com
22. 06. 2007 18.14
Za Bručana imam samo en nasvet: Ukini posrednike. Za kazensko odgovarjanje pa bo težka. Večina posrednikov je zlizanih z bivšo ali sedanjo LDS. Božo Dimnik je lep primer.
prisoten@email.si
22. 06. 2007 17.34
leteti tako ali tako mora. hudo pa je to, da je nedko pobral velike količine denarja in vse kar se bo zgodilo bo to da bodo odstavli ministra. kaj pa denar? nekdo mora odgovarjati tudi kazensko. to je potrebno raziskati.
matjaz.jah@gmail.com
22. 06. 2007 15.26
bravo SNS!!!!