Slovenija

Bručan prestal interpelacijo

Ljubljana, 13. 12. 2006 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Večina poslancev ni podprla interpelacije zoper ministra za zdravje, ki jo je vložila LDS.

Z razpravami o primerih, ki naj bi govorili za in proti očitkom iz interpelacije o slabšanju kvalitete zdravstvenih storitev zaradi podeljevanja koncesij in o dejanskem stanju na področju čakalnih dob, so poslanci danes nadaljevali razpravo o interpelaciji zoper ministra za zdravje Andreja Bručana in s 35 glasovi proti 43 zavrnili predlog LDS za njegovo razrešitev.

Bručanov komentar na poskus interpelacije

Minister Bručan zavrnil vse očitke opozicije.
Minister Bručan zavrnil vse očitke opozicije. FOTO: POP TV
Kljub očitkom iz interpelacije je minister prepričan, da v preteklosti ni naredil karkoli narobe, očitki se mu zato ne zdijo primerni. Druga stvar pa je, da bi nekatera vprašanja lahko tudi z opozicijo, predvsem z njihovim delom in glede na danes izrečeno, lahko lažje izvedli. "Ampak tako, da se o kaki stvari pogovorimo, ne pa da že apriori doživimo nasprotovanje v tistih točkah, ki bi bile dobre za celotno Slovenijo," je dejal minister.

Interpelacija ter dvodnevna razprava v DZ sta nečemu vsekakor služili, je po zaključku glasovanja, kjer je poslanska večina zavrnila predlog LDS za njegovo razrešitev, ocenil minister za zdravje Andrej Bručan. V nekaterih delih je bila razprava zelo dobra in bodo iz nje lahko potegnili tudi določene zaključke, ki bodo koristni predvsem za zavarovance in bolnike ter za delovanje ministrstva, je prepričan.

Glede na današnje glasovanje Bručan ugotavlja, da je podpora velika in da mu daje dobre smernice tudi za delo naprej. Minister je ob tem poudaril, da se bo še bolj kot doslej trudil, da bi bil nacionalni program zdravstvenega varstva sprejet čim hitreje. "Mislim, da je to problem, ki ga moramo čim hitreje rešiti, dejansko pa je ta program pripravljen, a je pred konsenzom, kot sem danes v DZ že povedal, potrebno narediti še marsikaj," je poudaril.

Napovedal je tudi, da bo opoziciji za prihodnost predlagal kako srečanje na vsebinskih sestankih. Poudaril je namreč, da je bil od vedno pripravljen na vsebinsko sodelovanje tam, kjer je bila opozicija pripravljena sodelovati. "Se pa dogaja, da včasih to ni mogoče tudi zaradi same opozicije," je še dodal
Napovedal je tudi, da bo opoziciji za prihodnost predlagal kako srečanje na vsebinskih sestankih. Poudaril je namreč, da je bil od vedno pripravljen na vsebinsko sodelovanje tam, kjer je bila opozicija pripravljena sodelovati. "Se pa dogaja, da včasih to ni mogoče tudi zaradi same opozicije," je še dodal FOTO: POP TV

Kot je dejal, je od očitkov iz interpelacije najbolj presenečen nad tistim o izgubah zaradi visokih cen zdravil. Pojasnil je, da takih podatkov ni poznal, kasneje pa se je tudi izkazalo, da so bili napačni. "Resnični podatki kažejo celo nek plus v zadnjem letu delovanja kar se tiče zdravil, in sicer okoli 500 milijonov tolarjev," je še dodal.

Napovedal je tudi, da bo opoziciji za prihodnost predlagal kako srečanje na vsebinskih sestankih. Poudaril je namreč, da je bil od vedno pripravljen na vsebinsko sodelovanje tam, kjer je bila opozicija pripravljena sodelovati. "Se pa dogaja, da včasih to ni mogoče tudi zaradi same opozicije," je še dodal.

Priznal je, da je ministrstvu priprava na samo interpelacijo vzela kar nekaj časa - "to je tista negativna stran interpelacij, predvsem če so neupravičene," je dejal in dodal, da bi ta čas lahko bolje porabil za pripravo nove zakonodaje.

Odzivi strank na Bručanovo ohranitev ministrske funkcije

"Sama odločitev glede interpelacije ni tako pomembna, pomembno je predvsem, da smo opozorili na probleme," je vodja poslanske skupine LDS Anton Rop komentiral današnji izid glasovanja v državnem zboru.

Tudi rezultat kaže, da smo relativno uspešno opozorili na probleme, je poudaril vodja poslanske skupine LDS Anton Rop
Tudi rezultat kaže, da smo relativno uspešno opozorili na probleme, je poudaril vodja poslanske skupine LDS Anton Rop FOTO: POP TV

"Tudi rezultat kaže, da smo relativno uspešno opozorili na probleme. In če bo vsaj minimalno od tega ostalo v glavah tistih, ki v tem trenutku odločajo o slovenskem zdravstvu, potem smo dosegli svoj namen, to pa je, da upočasnijo razgrajevanje slovenskega zdravstvenega sistema, da pomislijo, kaj počno in da morda vendarle ohranijo vsaj nekaj tistih kvalitet slovenskega zdravstva, ki smo jih imeli doslej," je dejal Rop.

Po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka je prav, da so se v državnem zboru seznanili s podatki tistih, ki so pisali interpelacijo kot tudi s podatki ministrstva. "Sem zelo vesel, da se v tem načelnem delu podatki ujemajo, da razlogi za interpelacijo v tem delu ne stojijo in pričakujem, da bodo potekale nadaljnje spremembe, nadaljnje izboljšave v zdravstvenem sistemu," je dejal po koncu interpelacijske seje.

Bojan Kontič (SD) je rezultat interpelacije pričakoval, kljub temu pa so poslanci in poslanke SD soglasno glasovali za razrešitev ministra Bručana. Argumenti ministra o nepravilni interpelaciji oziroma neupravičenih obtožbah niso prepričali poslancev SD. "Imam občutek, da bo minister v prihodnje deloval enako kot doslej," je dejal Kontič in pri tem izpostavil predvsem po mnenju Socialnih demokratov divjo privatizacijo zdravstva.

V SNS obžalujejo, da Bručan ostaja minister, ker je po njihovem menju zdravje podvrgel trgu kapitala
V SNS obžalujejo, da Bručan ostaja minister, ker je po njihovem menju zdravje podvrgel trgu kapitala FOTO: Dare Čekeliš

V SNS pa obžalujejo, da Bručan ostaja na položaju prvega človeka, ki se ukvarja z zdravjem v Sloveniji. In sicer iz dveh razlogov: "Prvič, ker je zdravje podvrgel trgu kapitala, in drugič, ker igra za nekatere zavarovalniške lobije," je po koncu seje poudaril poslanec Sašo Peče. Ob tem je izrazil upanje, da je "razprava streznila vsaj predsednika vlade Janeza Janšo in da bo vladna politika na področju varovanja zdravja drugačna, kot je bila doslej".


Odgovor na kritike

Minister je vztrajal, da dela dobro. Bručan se je med drugim danes odzval na nastop poslanca koalicijske DeSUS Franca Žnidaršiča, ki je v torek kot zadnji med poslanci predstavil svoje mnenje in napovedal podporo interpelaciji. Žnidaršič je opozoril, da so še vedno neuresničene številne zaveze iz koalicijske pogodbe, med drugim še vedno ni urejeno področje koncesionarstva.

Prav sprejemanje zakonov bo namreč po Bručanovi napovedi njegova prioriteta v prihodnje. Tako naj bi med drugim zakon o sprejemanju koncesij, ki da je sicer že napisan, v nekaj dneh nared za javno razpravo in bo demantiral vse tiste trditve, da razgrajujemo javno zdravstvo in razpisujemo brez javnih razpisov. Prav javni razpisi bodo namreč ena glavnih točk novega zakona, je še pojasnil minister po koncu razprave o interpelaciji zoper njegovo delo.

Izgovora za to, da nekateri zdravniki-koncesionarji ne dežurajo, po njegovih besedah ni mogoče iskati v dejstvu, da tega nimajo v pogodbi. "Vsi bi to morali imeti, brez izjeme in to ni stvar občine, pač pa zakona, ki tega na novo ni opredelil," je prepričan poslanec DeSUS, ki je bil sam dolga leta zdravnik. Opozoril je tudi na primere, ko je pacient pri zasebniku s koncesijo kot samoplačnik prišel na vrsto takoj, za storitev v okviru zdravstvenega zavarovanja pa bi moral čakati pol leta.

Bručan mu je odgovoril, da so koalicijsko pogodbo že doslej izpolnili vsaj v 30, 40 odstotkih, bi jo pa lahko izpolnjevali hitreje, če bi "nekateri razumeli nekatere možne spremembe". Pri tem je poudaril, da lahko sam postreže z nasprotnimi primeri, "ki hvalijo način dela v smislu zasebništva v osnovnem zdravstvu". Problem glede dežurstev koncesionarjev pa je po njegovih besedah treba rešiti na ravni občine, če pa ta sama tega ne more urediti, naj o tem ministra vsaj obvesti, saj je sicer težko vedeti za vsako občino, kje je kakšen zdravstveni dom ali pa zasebna ambulanta zaprta.

Kot argument v prid ministru in zdravnikom-koncesionarjem je Bojan Homan (SDS) navedel primer zdravstvenega doma Kranj, ki ne bi imel - po njegovi oceni - "najlepšega zdravstvenega doma v Sloveniji, če ne bi bil zraven prisoten zasebni kapital" in je polovico dala občina, polovico pa koncesionarji. Predvsem poslanci SDS so poudarjali zasluge ministra, med drugim za to, da so bolnišnice vendarle dobile operacijske mize. Kot je dejal Mitja Ljubeljšek (SDS), verjame argumentom in podatkom ministra, na posameznih negativnih primerih pa ne more oblikovati svojega stališča.

Besedilo interpelacije zoper ministra za zdravje
Besedilo interpelacije zoper ministra za zdravje FOTO: POP TV

Po drugi strani pa je bilo tudi danes slišati številne očitke. Anton Anderlič (LDS) je na primer znova ponovil tistega glede neracionalne porabe sredstev davkoplačevalcev pri organizaciji nujne helikopterske pomoči prek AMZS in ne več z uporabo helikopterjev policije in vojske. Sklicujoč se tudi na pisanje časopisov, je navedel, da naj bi bila razlika približno 400 milijonov tolarjev.

Kot je v torek dejal Bručan, so se za ta "mogoče malo dražji način" odločili, saj je helikopter ves čas na razpolago in primerno opremljen za prevoz ranjencev v tistem trenutku.

LDS je interpelacijo zoper Bručana vložila predvsem zaradi po njihovem mnenju divje in nenačrtne privatizacije zdravstva. V skupno sedmih točkah interpelacije LDS Bručanu očita tudi, da ni pripravil strategije zdravstvenega varstva za obdobje 2005-2012 in nujnih zakonskih predpisov ter da ne izvaja zakonov na področju zavarovalništva. Očitajo pa mu še manipuliranje s podatki o čakalnih dobah, milijardno škodo zaradi previsokih cen zdravil ter klientelizem pri nabavi medicinske opreme.


Na predstavitvi stališč poslanskih skupin se je pokazalo, da ministrovo razrešitev podpirajo vse opozicijske stranke, poleg predlagateljice LDS tudi SD in SNS. V treh največjih koalicijskih strankah SDS, NSi in SLS pa interpelacije ne bodo podprli. Da je večinoma ne bodo podprli, so napovedali tudi v DeSUS, čeprav so v mnenju o tem razdeljeni.


KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak@email.si
14. 12. 2006 00.52
Nekaj je jasno: prejšnji minister Keber je za sedanjega Bručana kot univerza Sorbono za neko podeželsko osnovno šolo. Razlika je povsem očitna. Da bo Bručan ostal na položaju, je bilo jasno že na začetku, kajti pri sedanjih fašističnih oblastnikih velja samo argument moči, ne pa moč argumentov. In tako je znova odločal koalicijski glasovalni stroj. Skratka, še ena politikantska in sramotna zgodba o janšističnem povzpetništvu.
ivanz
13. 12. 2006 17.26
janša dela v dobro janše
toxicox
13. 12. 2006 17.19
lds ves čas nekaj naklada kao , da gre vse narobe.Janša že ve kaj dela v dobro vseh
SnowWhite
13. 12. 2006 16.52
Se kar strinjam s tabo Tonček. Demokracija v tej državi počasi umira. Poslanecm, ki smo jih volili so vzeli pravico razmišljat s svojo glavo ampak morajo razmišljht tako kot nekdo hoče oz piše v neki koalicijski pogodbi. "Moj" poslanec že ni tako glasoval tako kot bi jest želel.
Tonček Balonček
13. 12. 2006 11.59
Usoda ministra je seveda znana, škoda časa in denarja , pri teh interpelacijah gre za navadno "preseravanje", saj ima večino vendar. Zakaj ne bi imeli internete konference, ne pa ztam dežura nekaj deset novinarjev, ves poslanski oziroma skupščinski (zborovksi) aparat. Le komu to služi? Pacientom gotovo da ne! Na tiste mize smno že vsi pozabili, a zdaj bo na tapeti pediatrična klinika? Si kar predstavljam, kako bo z opremo in, še bolj pomembno, kako bo s kadri in pacienti, ki jih ne bo dovolj za to megalomanijo!