Slovenija

Brošura za davčne zavezance

Ljubljana, 15. 01. 2007 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčna uprava bo izplačevalcem dohodkov poslala brošuro z navodili o oddaji kontrolnih podatkov.

Davčna uprava RS (DURS) bo danes in v torek vsem izplačevalcem dohodkov poslala brošuro s podrobnimi navodili o oddaji kontrolnih podatkov, ki bodo osnova za pripravo predizpolnjenih dohodninskih obrazcev. Brošura je namenjena izplačevalcem, ki morajo podatke oddati najkasneje do 31. januarja, so danes sporočili iz DURS.

DURS bo vsem dohodninskim zavezancem do najkasneje 31. marca 2007 na dom poslal že izpolnjen dohodninskih obrazec
DURS bo vsem dohodninskim zavezancem do najkasneje 31. marca 2007 na dom poslal že izpolnjen dohodninskih obrazec FOTO: Dare Čekeliš
Zamud pri oddaji kontrolnih podatkov (oddaja podatkov po 31. januarju 2007) davčna uprava ne bo dopuščala, saj bi s tem potencialno ogrozila izpolnjevanje zakonskih rokov, ki veljajo zanjo, poudarjajo. Za kršitev nepravočasno oddanih kontrolnih podatkov je predpisana globa od 1600 do 25.000 evrov za izplačevalca, za odgovorno osebo pa od 400 do 4000 evrov.

Bistvena novost letošnjega zbiranja kontrolnih podatkov je predvsem dejstvo, da kontrolnih podatkov ni več mogoče oddati v papirni obliki, pomembna novost pa je tudi, da lahko izplačevalci kontrolne podatke oddajo prek spleta tudi brez digitalnega certifikata. DURS vse izplačevalce poziva, da naj ne čakajo na zadnji dan oz. da naj kontrolne podatke oddajo čim prej.

DURS zakon zavezuje, da vsem dohodninskim zavezancem do najkasneje 31. marca 2007 na dom pošlje že izpolnjen dohodninskih obrazec. S tem bo dohodninskim zavezancem bistveno olajšala postopek oddaje dohodninske napovedi. Ustreznost podatkov na predizpolnjenem obrazcu pa je odvisna od pravilnih in pravočasno oddanih kontrolnih podatkov s strani izplačevalcev.

Opis postopka priprave podatkov

Davčna uprava je zato v brošuri podrobneje opisala postopek priprave podatkov s pomočjo programske opreme, ki je na razpolago na spletnem naslovu DURS (www.durs.gov.si oz. edavki.durs.si), in oddajo kontrolnih podatkov prek spleta. Sama programska rešitev izplačevalcem omogoči tudi preverjanje ustreznosti pripravljenih podatkov, saj sistem izplačevalca opozori na osnovne napake v datoteki, navajajo na DURS.

Brošura Dohodnina 2006 je torej namenjena vsem izplačevalcem v RS, ki jih DURS poziva, da jo podrobno pregledajo in upoštevajo zapisana navodila in zakonske roke. Če iz kakršnega koli razloga brošure ne bodo prejeli, jo lahko pridobijo prek spletne strani DURS. Republiška davčna uprava je zagotovila tudi dežurno službo, ki odgovarja na vprašanja v zvezi z oddajo kontrolnih podatkov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
16. 01. 2007 08.28
Zdaj se bo pa zacelo molzenje prebivalstva z davki. Evropa ni zastonj. O tem pa ne govorjo politikarji, saj njim bo res slo bolje v Evropi, saj si sami dolocajo visoke place.