Slovenija

Brisanje iz evidenc

Ljubljana, 21. 06. 2006 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Če brezposeln ne bo sprejel zaposlitve, ki zahteva do dve stopnji nižjo izobrazbo, se bo znašel med izbrisanimi.

V anketi 24ur.com sprašujemo, ali ste pripravljeni sprejeti zaposlitev, za katero je zahtevana izobrazba za dve stopnji nižja od vaše.

Minister za delo Janez Drobnič je danes predstavil rezultate ankete, opravljene na vzorcu 5240 oseb. Večina anketiranih (69 %) se strinja, da morajo brezposelni sprejeti do dve stopnji nižjo izobrazbo. Velika večina (83 %) se jih strinja s povečanjem štipendijskega sklada.

V državnem zboru so zaključili polemično razpravo o spremembi zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Dokončno naj bi o noveli zakona odločili na prihodnji seji, saj poslanci na pobudo Stanislava Brenčiča (SLS) niso podprli predloga vlade, da se tretja obravnava opravi še na tej seji.

Parlamentarna opozicija je najglasneje nasprotovala členu, po katerem brezposelni ne bodo več nujno vključeni v 'aktivno politiko zaposlovanja'.  To po novem ne bo več njihova temeljna pravica, kar po mnenju opozicije pomeni, da bo v politiko zaposlovanja vključenih le toliko brezposelnih, koliko bo na voljo proračunskih sredstev. Dejstvo sicer je, da je bila zaradi pomanjkanja denarja takšna politika zavoda za zaposlovanje že v preteklih letih, čeprav naj bi država načelno zagotavljala finančna sredstva za aktivno politiko zaposlovanja vseh brezposelnih. "Cilj teh sprememb je predvsem, da postane trg dela bolj prožen in s tem omogočimo več delovnih mest," je ob predstavitvi zakona povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.

Na seznamu izbrisanih se bodo znašli tisti, ki ne bodo sprejeli dela, za katerega je zahtevana izobrazba za dve stopnji nižja
Na seznamu izbrisanih se bodo znašli tisti, ki ne bodo sprejeli dela, za katerega je zahtevana izobrazba za dve stopnji nižja FOTO: Reuters

Poslanci LDS se zavzemajo, da bi pri pravici do vključitve v aktivno zaposlovanje v zakon vrnili besedo 'temeljna' (pravica). To dopolnilo podpirajo tudi DS, SNS in DeSUS, pridružila pa sta se jim tudi poslanca SLS Stanislav Brenčič in Franc Kangler. "Ne vem, koga sedaj ta temeljna pravica moti, če smo pristni v namenih, da bomo čim več brezposelnim osebam zmogli najti zaposlitev," je dejal Brenčič. Dopolnila pa ne podpirajo v SDS, saj so prepričani, da je bilo to področje do sedaj "ena največjih ponikalnic proračunskega denarja". Ta denar naj bi se "prelival v žepe posvečenih oseb", je povedal poslanec SDS Jožef Jerovšek. Ob tem je Jerovšek čestital ministru, da je z manjšimi sredstvi dosegel boljše rezultate na področju zmanjševanja brezposelnosti.

Brisanje iz evidenc brezposelnih

Brezposelna oseba naj bi bila po novem izbrisana iz seznama brezposelnih tudi v primeru, če po šestih mesecih ne bo sprejela zaposlitve, ki bo tudi do dve stopnji nižja od stopnje njene izobrazbe. Že po treh mesecih naj bi bila brezposelni oziroma brezposelna izbrisana iz seznama, če bosta odklonila zaposlitev, ki je za eno stopnjo nižja od dosežene.

Zaposlovanje
Zaposlovanje FOTO: Reuters

Predlagane spremembe zakona med drugim določajo pristojnosti zavodov za zaposlovanje, da brezposelnim, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči, posredujejo vsako zaposlitev in primerno delo po podjemni ali avtorski pogodbi oziroma posredujejo začasno ali občasno humanitarno ali drugo podobno delo, ki traja največ 56 ur mesečno. Parlametnarni odbor je z dopolnilom možnosti za opravljanje humanitarnega dela razširil, čemur pa sindikati nasprotujejo zaradi domnevne možnosti zlorab.

Regres tudi za zaposlene pri javnih delih

Pravice zaposlenih in tistih, ki so vključeni v javna dela, se bodo s spremembo zakona nekoliko izenačile. Tako bodo zaposleni prek javnih del po novem upravičeni do regresa za letni dopust, njihove plače pa se bodo določale v deležu od minimalne plače.

Nekaj spobud za delodajalce

V lanskem letu je mesečno denarno nadomestilo v povprečju prejemalo 17.099 brezposelnih oseb, kar je za 5,9 odstotka več kot leta 2004.

Delodajalcem, ki bodo zaposlovali mlajše od 26 let, tiste, ki nadomeščajo zaposlene na porodniškem dopustu, ter starejše od 56 let, so namenjene dodatne spodbude. Za vse te kategorije težje zaposljivih oseb bodo namreč uvedene oprostitve prispevkov za čas zaposlitve.

Veliko sprememb pa prinaša novela zakona tudi študentom. Študentsko delo bo po sprejetem dopolnilu na pristojnem parlamentarnem odboru poslej lahko ponujal tudi zavod za zaposlovanje.

zaposlovanje
zaposlovanje FOTO: Reuters

Člani parlamentarnega odbora so prav tako zmanjšali sredstva študentskim servisom in študentskim organizacijam ter jih prenesli v sklad za štipendije. Štipendijskemu skladu študenti sicer ne nasprotujejo, opozarjajo pa, da nova delitev koncesijskih sredstev pomenil ukinitev študentskega organiziranja, zato predlogu ostro nasprotujejo.

Minister za delo Janez Drobnič: Zakon je mogoče sprejeti tudi brez soglasja socialnih partnerjev
Minister za delo Janez Drobnič: Zakon je mogoče sprejeti tudi brez soglasja socialnih partnerjev FOTO: POP TV

Neusklajeno usklajen predlog?

Člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so med socialnimi partnerji že usklajeno besedilo zakona z dopolnili spremenili, kar je med sindikati, študenti in opozicijo sprožilo val ogorčenja.

Minister za delo Drobnič je zatrjeval, da je predlog usklajen med socialnimi partnerji, na drugo obravnavo pa je v parlament prišel neusklajen predlog, kar so poudarjali predvsem v opoziciji in sindikatih. "Takšne trditve so zlonamerne in neresnične," je dejal Drobnič. Neusklajena naj bi tako ostala le še sestava sveta zavoda za zaposlovanje in vprašanje študentskega dela, pri katerem socialni partnerji naj ne bi želeli sodelovati."Z zakonom ne krčimo socialnih pravic, kot so nekateri razširjali neresnice, pač pa jih razširjamo," je še povedal minister za delo.

Drobnič: Zakon sprejema DZ, ne socialni partnerji

Člani poslanskih skupin LDS, SD in SNS so želeli predlog novele vrniti nazaj v usklajevanje med socialne partnerje, kar pa jim ni uspelo. Zato so že napovedali vrsto dopolnil, s katerimi naj bi v zakon vrnili med socialnimi partnerji usklajeno besedilo.

Minister Drobnič je ob tem povedal, da zakonov ne sprejemajo socialni partnerji, ampak državni zbor.

Študenti protestirajo: Za oklepnike je denar, za štipendije pa ne?

V stranki mladih ocenjujejo, da je govorica o štipendijskem skladu pesek v oči javnosti. Štipendijskemu skladu nihče ne oporeka, vendar je treba razmisliti o drugih virih financiranja. V SMS opozarjajo: »Vsak si lahko sam izračuna, kaj bi 63 milijard tolarjev pomenilo za štipendijski sklad.« Kritični so tudi do Drobniča, saj menijo, da zakon o zaposlovanju ne bo prinesel nič novega. Zakon po njihovem mnenju ne bo razrešil anomalij v sistemu zaposlovanja.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joze.levka@siol.net
12. 07. 2006 07.46
Ja minister pravi da bo zmanjšal nezaposlenost do naslednjega leta za 8%. A veste kako na zavodih zmanjšujejo nezaposlenost. Slučajno zamudiš na javljanje ali pa pozabiž in te vržejo ven. BREZ VSEH PRAVIC. To je dokazano na zavodu, kjer sem jaz. Pa še brezobrazne so, tiste gospe, ko da smo mi krivi, da delodajalci mečejo ven vse od kraja. Svinarija nad svinarijo.
tvojdaniel@hotmail.com
21. 06. 2006 15.45
" Ejjj, dejmo ukint pol ta zavod sej nc ne delajo in pustimo privat firmam da vodijo trg. Babe sam posedajo za mizam pa folk vn mecejo, naj njim ponudijo dve stopnje nizjo delo in gredo vse za cistilke pa bomo videli kako se bodo pocutili. Mam 6 stopnjo in zdaj moram vzeti fizicno delo, lepo vas prosim, manj cerkvi in vec solanim brez sluzbe!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " Torej se zaposli v Cerkvi. Rade volje te bomo vzeli. Ups, sta le še dve FIZIČNI delovni mesti drvarja prosti. (sorry, pozabil sem, da se ti fizično delo GABI).
Gruub73
21. 06. 2006 15.42
No, ljudje kot so ub1ca in ostali besni tukaj verjamem da težko dojamejo zakaj takšne odločitve, očitno bi nekateri še vedno najraje živeli v preteklosti, imeli ekonomijo Jugoslavije, delali od 7h - 15h, kdo ne bi. Zdaj pa ugasnite budilke, v tem svetu je za dosego cilja nekaj naresti in čisto vsak si lahko najde delo. Konec koncev, delamo da bi imeli denar, mar ne? Če kdo noče sprejeti "slabšega" dela, pomeni da denarja ne potrebuje, čemu bi potem nam ostalim trgali od plač in plačevali lenuhe? Blazne kariere ne bo nihče naredil na takšen način, bo pa vsaj nekaj pošteno delal in zaslužil...konec koncev so pa vsi taki zakoni zaradi par lumnov, ki razne pomoči izkoriščajo do konca, teh pa nihče ne obsodi. p.s. nisem nekdo ki podpira trenutno vlado, mi je pa trenutna poteza delno primerna.
peter.repovz@skavt.net
21. 06. 2006 14.52
Zadnji čas, da začnemo ukrepati. Kako more dobiti človek za nedelo (tudi Cigani) več pomoči, kot tisti, ki ne marajo delati. Pa borčevske penzije naj dobe le borci, ne vsi nasledniki do nevem katerega kolena, komunisti naj pa začnejo vračati, kar so v vseh letih nezakonito dobili in si prisvojili.
ecoliqua
21. 06. 2006 14.07
Ejjj, dejmo ukint pol ta zavod sej nc ne delajo in pustimo privat firmam da vodijo trg. Babe sam posedajo za mizam pa folk vn mecejo, naj njim ponudijo dve stopnje nizjo delo in gredo vse za cistilke pa bomo videli kako se bodo pocutili. Mam 6 stopnjo in zdaj moram vzeti fizicno delo, lepo vas prosim, manj cerkvi in vec solanim brez sluzbe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bostjan1111
21. 06. 2006 14.01
Je kar prav tako, saj j eogromno takih, ki prejemajo podporo ker so uradno brezposelni, v resnici pa fušajo na veliko, ali pa nočejo sprejeti ponujenega dela, saj bi jaz tudi raje doma sedel, pa cuzal državo, ne da bi mi bilo za to treba kaj delat
saleman1@gmail.com
21. 06. 2006 13.53
Zanimivo je, da ko je bila anketa o tem, ali se strinjate, da clovek izgubi podporo, ce ne sprejme ponujenega dela, je bila pa velika vecina za to ... Seveda je problem sirse narave. To, da je taka zakonodaja, kot je, in moznosti odpuscanja in zanic gospodarstvo ... kot da ni bila ena in ista vlada 12 let tukaj ... :) seveda mi bo sedaj kdo zacel z isto zadevo, kot so Aristotla obtozil ... ampak, kaj vam jz morem ... sami si pomagajte iz svojega sprenevedanja.
xes
21. 06. 2006 13.14
Za zmanjsevanje brezposelnosti bi se vlada lahko bollj osredotocila na delodajalce kot pa na delavce... dajte ljudem normalne delovne pogoje, namesto teh krsitev delavskih pravic, ki se samoumevno dogajajo vsak dan in povsod, ter posteno placilo, pa bodo tudi ljudje posteno delali... res je veliko ljudi, ki vsakega dela nocejo sprejeti, vendar tale zakon po mojem mnenju ne bo udaril tistih, ki socialno pomoc zlorabljajo oziroma so lenuhi in se slepajo ze desetletja.... za nova delovna mesta oziroma zmanjsevanje brezposelnosti bo potrebno postoriti se marsikaj drugega, kot tudi zlorabe studenskih napotnic in podobno....
sracko@mail386.com
21. 06. 2006 12.42
Spet izbrisani. Se bo Matevž Krivic kaj oglasil?
lenchi@klepetulja.com
21. 06. 2006 12.28
Glede tega, da morajo brezposelni sprejeti delo tudi če je za dve stopnji izobrazbe nižje, je čist ok. Morda bi bilo bolje da bi dali za eno stopnjo, ampak... Poznam nekaj folka ki se jim dobesedno ne da delat, so prefini da bi delali za 100 jurjev na mesec, pa so raje doma in vlečejo denar od nas, davkoplačevalcev. Končno bodo morali tudi takšni poprijeti za vsako delo....
doki007@email.si
21. 06. 2006 12.24
Drobnič in vlada misljo, da so ljudje pristal na cest sami od sebe( v teh primerih), če je firma delala slabo,....zakaj se ne ubadajo s tem, zakaj podjetja razpadajo, to vlade ne zanima,.... razen enih primerov kot so RTV , železnice ITD ki imajo miljardne izgube in jih je potrebno držat pokonci,....ZAKAJ,.... DROBNIIČ PA GROZI, DA BO VGAKEGA VRGU VEN, ČE NE BO SPREJEL DOLOČENA DELA,....Nekateri že desetletja živijo na račun države ,....INŠPEKTORJE PA NE ZNAJO POSLAT PROTI TAKIM ,,,,.....SRAMOTA.
Tommi Zu
21. 06. 2006 12.19
drobnič bo letel zaradi: - 1.) načina zmanjševanja brezposelnosti: negativna drobničeva politika: odpis iskalcev dela z zavoda na naslednji način: brezposelni bo imel 2 možnosti, ki imata isti učinek na stopnjo brezposelnosti: 1. ali bo sprejel humanitarno delo--> brezposelnost se zmanjša za 1! 2. ne sprejme humanitarnega dela-->odpis z zavoda-->brezposelnost se zmanjša za 1! Seveda pa mora biti delavec čimbolj ugoden delodajalcu, da lahko delavca čimbolj izkorišča in se na njegov račun okorišča! kako janša in drobnič računata brezposelnost? število prijavljenih na zavodu za zaposlovanje? Seveda bo na ta način že v tem mandatu zmanjšal brezposelnost blizu nule! na slovenskih fakultetah se učimo kako se računa stopnja brezposelnosti: Stopnja brezposelnosti = odstotni delež brezposelnih oseb v aktivnem prebivalstvu. (ne omenjamo nobenega zavoda za zaposlovanje
targetmm@email.si
21. 06. 2006 12.17
Tisti, ki nima za preživet bo sigurno vesel vsakega dela, za gospodo, ki lahko dobro fuša in zraven vleče še podporo pa je to pod častjo. če si lačen mislim, da ne prebiraš prav veliko.
saleman1@gmail.com
21. 06. 2006 11.47
Jz ne vem, kaj se grejo ljudje. Če nimaš službe, ne moreš bit izbirčen. Kot da bi šel v hadilnik izbirat, kaj boš jedel, čeprav imaš samo dva jogurta notr ... Dejte se mal zresnt pa ne bit tolk amoralni.
hefaist
21. 06. 2006 11.18
Zakonov ne sprejemajo socialni partnerji, ampak državni zbor, na volitve pa ne gre državni zbor ampak socialni partnerji. Gospod Drobnič, uživajte na svojem stolčku, kolikor se da, kajti dolgo ne boste!