Slovenija

Brezigarjeva je umaknila tožbo proti državi

Ljubljana, 17. 09. 2009 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pozivu ministra Zalarja, da naj pravosodni funkcionarji razmislijo o tožbi proti državi, je Brezigarjeva tožbo danes umaknila. Sodniki sicer tožijo državo za izplačilo razlike v plačah.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar tožbo proti državi vložila 31. avgusta, a jo je "iz etičnih razlogov danes umaknila“. Generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič je že v sredo sporočil, da tožbe proti državi ni vložil, prav tako pa je ni vložil predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen.

Tožbo naj bi vložilo 438 sodnikov, tožilcev in pravobranilcev

Kot je znano, je več sodnikov, tožilcev in pravobranilcev zaradi razlike v plači vložilo tožbo zoper državo. Posamezniki zahtevajo povprečno okoli 20.000 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi. Po pisanju Dnevnika naj bi bilo tovrstnih tožb 438, kar bi z obrestmi pomenilo okoli 17,5 milijona evrov v breme državnega proračuna.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Zalar tožbe ne bo vložil

Minister za pravosodje Aleš Zalar je povedal, da je s tožbami seznanjen in da je sam ni vložil. Kot je dejal v sredo, je bil tudi sam sodnik in bi tožbo lahko vložil, vendar tega ne bo storil, ker se mu zdi neprimerno, da bi tožil državo, ki jo predstavlja.

Kot je dejal, nikomur ne odreka pravice do uveljavljanja premoženjskega interesa, hkrati pa je dejal, naj vsak pravosodni funkcionar razmisli o primernosti vložitve take tožbe. Ob tem je javno pozval predsednika vrhovnega sodišča, generalno državno tožilko in generalnega državnega pravobranilca, naj tožbe zoper državo ne vložijo oziroma če so jo že vložili, naj jo umaknejo.

Zaplet s plačami se je začel leta 1993

Zaplet s plačami se je začel leta 1993, ko je parlamentarna komisija za volitve, imenovanja in administrativne zadeve sprejela sklep o zmanjšanju osnove za obračun poslanskih plač. Sodniške plače pa so vezane na osnovo za obračun plače poslanca, zaradi česar so takrat sodniki začeli prejemati okoli 20 odstotkov nižje plače. Ker pa mora o sodniških plačah odločati državni zbor in ne le njegovo delovno telo, imajo pravosodni funkcionarji zdaj možnost, da državo tožijo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 09. 2009 23.05
Saj res, a je Grims že doktoriral na tisti Dolančevi FSPN oziroma FDV-ju, kot se zdaj imenuje? Škoda je, d ane more več pisati zakonov! Zelo pogrešam Slovenski tednik in ostale poštene ter objektivne medije!
VolilecSI
17. 09. 2009 23.04
Sodniki bodo seveda sodili sebi v prid, plačali pa bomo spet navadni državljani, dol s Pahorjevo vlado!
Tonček Balonček
17. 09. 2009 23.03
Brezigarjeva bi morala oditi, iz moralnih in etičnih razlogov seveda!
alterego
17. 09. 2009 22.15
tožba naj pride na vrsto takoj, ko bodo odpravili vse sodne zaostanke
mindfucker
17. 09. 2009 20.16
nabrusimo kose!
manco-capac
17. 09. 2009 20.14
Spoštovani "kuncci", ne vem od kod ti ideja, da poslanci pišejo zakone (čeprav včasih tudi, ampak zato moraš biti vsaj Grims)? Zakone sestavljajo strokovne službe v okviru ministrstev, torej pravniki in strokovnjaki s posameznega področja. Kar se tiče zakonov kot takih, pa imate sodniki, tožilci in odvetniki vso pravico in dolžnost, da kot stroka opozorite politiko in javnost na pomankljivosti predlaganih zakonov. Pristojni minister za pravosodje je navadno tako ali tako iz sodniških vrst, kaj le počne, ko je osnutek zakona v medresorskem usklajevanju?
titovka
17. 09. 2009 19.55
ČE NISI NOR V TEJ OBUBOŽANI DRŽAVI PA MORAŠ ZNORETI.......
Krasinius
17. 09. 2009 16.31
Meni je povsem jasno, da je največji problem države javno naročanje, toaletni papir, prav si napisal. Najbrž ga po vseh javnih ustanovah res porabijo za 17 milijonov letno.
Tonček Balonček
17. 09. 2009 16.23
Krasinius, ti imaš seveda popolnoma prav, precej tu spodaj je pa takih, ki sploh niso več razsodni! Normalno s ejim zdi, da nekdo, ki npr. državo kot privatnik oskrbuje npr. s toaletnim papirjem ali tiskalniki, bogati, udriha pa po dohtarju, ki ima 2000,00 EUR palače! A če veliko delaš kot državni9 uslužbenec, moraš prejeti malo, če pa z državo tguješ, si pa lahko bogat in si sposoben!? S tako miselnostjo bo večina Slovencev vedno revežev in s ebodo pustili izkoriščati! Cenijo le tiste, "ki se znajdejo", saj je jasno, da če živiš od dela, je nujno, da moraš zaslužiti malo, ker le to je pravično!
Krasinius
17. 09. 2009 14.50
Pravo ti je zameglilo razum, če mene vprašaš, res ne vem zakaj sedaj tako ... kriminalec da sem, pa da sem preglasen, pa da sem neumen in da moram čez kolpo. Prvo kot prvo, pred zakonom, človeškim, naravnim ali božjim, smo vsi enaki, to bi ti moral vedeti, kaj ima izobrazba, barva kože in oči sploh veze? Potem me pa zanima, a je to res, da zdravniki dobivajo nesorazmerno višje plače? Dvomim, še vedno bi morala biti malha povprečnega sodnika precej polna, grem stavit, da ima vsak več kot 2000 € mesečno. In torej delavci v gospodarstvu dobivajo več kot to, torej snežilke imajo višjo plačo? Zanimivo, prvič slišim. Pa učitelji so tudi nesorazmerno bolje plačani, a ne? Veš tole si bom izrezal in zapomnil, ker sem nekoč v neki knjigi, ki govori o peklu in nebesih prebral, da ste pravniki tam v 7., 8. krogu pekla, skoraj pri Luciferju.
Tonček Balonček
17. 09. 2009 14.49
kuncci, enostavno ni ers, da so od leta 94 plače zdravnikom rasle. Perveril sem plačilno listo izpred osmih let in laqnsko, preračunal EUR /SIT in ugotovil, da so bile plače perd lansko vVirantovo reformo praktično še slabše kod pred 8 leti, ker so goljufali pri obračunih za vikedn in nočne dežiurne. Tožbe UKC-ja so itak pri čeferinu, na prvi stopnji je UKC izgubil, zdaj gre proces naprej, ampak v Sloevniji se itak vse ureja z vladnimi dekreti in očitno te tretje veje oblasti ne rabimo oziroma dela le s tatovi koles in žeparji! Za te bi lahko obstajali le sodniki za prekrške, kamor bi premestili prave sodnike. Od navadnih drđžavljanov zahtevajo prstne oddtise, tajkuni pa sledov ne puščajo nikjer! Ne razumem zakaj bi bili sodniki razvrščeni v višje razrede kot zdravniki, tam s elahko pritožiš na višjo instanco, v medicini pa le še na patologijo... !
kuncci
17. 09. 2009 14.29
Krasinius, vsakdo v demokratični ureditvi ima pravico tožiti kogarkoli zaradi česarkoli! Ko so zdravniki stavkali tvojega glasa ni bilo, ko so šolniki stavkali prav tako ne, sedaj ko pa sodstvo išče svojo pravico ste pa kriminalci glasni. Sodstvo je tretja veja oblasti(ustava) plače pa so od leta 1994 stagnirale, zdravstvu in delavstvu pa rastle.... 2008 je prišlo do dogovora o uskladitvi plač, ki se vedno bolj odmika, sedaj pa so plače padle še za 4%...potem pa ti govoriš o zakonu...verjetno tako in tako delaš na črno(kaznivo), mi pa ne smemo in ne moremo, če se pa nisi učil in študiral, bi pa res morali sprejeti zakon in tebe in tebi enake prisilno poslati južneje....
kuncci
17. 09. 2009 14.20
Josko82, hvala bogu, da se ne dela po zdravi kmečki pameti, čeprav bi včasih glede na zakonodajo res bilo bolje. Zakonodajo pa pišejo in sprejemajo neuki in politično pristranski poslanci ter razne komisije(tudi pravniki), ki so nastavljeni oz. politično usmerjeni.Ker vsaka vlada piše in spreminja zakonodaja za trenutno stanje je naša zakonodaja daleč najslabša(luknjasta) v Evropi in na balkanu!!! Če se bo takšno stanje nadaljevalo, se bojim, da bo velika večina sodnikov,tožilcev in pravobranilcev postala podkupljiva in potem se mali človek boj za prihodnost!!!
Krasinius
17. 09. 2009 14.14
Po hitrem postopku bi morali uvesti zakon, da se vsakega sodnika, ki toži državo zaradi denarja, vrže na cesto in onemogoči nadaljne pojavljanje na sodiščih, razen v vlogi obtoženca.
Josko82
17. 09. 2009 14.03
kuncci, vem vem kdo piše zakonodajo... ne moreš pa povsem krivde zvaliti na poslance. Brez zamere, ampak vedno bolj dobivam občutek, da sodnikom, tožilcem manjka ZDRAVA KMEČKA PAMET! In tipičen primer je koprski župan...
kuncci
17. 09. 2009 13.56
To je pa vladni forum, a ne admin....proti ničesar napisati...ha,ha....pa bo barbi dal kak everček, a ne!?
kuncci
17. 09. 2009 13.51
Joško82, morda ne veš ampak zakonodajo sprejemajo poslanci in sodniki ter tožilci jo morajo in jo izvajamo..... stanje kakršno je so naredili slabi in neizobraženi pisci-poslanci teh zakonov. lp
Josko82
17. 09. 2009 13.41
Dam jim plačo 10.000 če hočejo, v zameno pa zahtevam da se procesi končajo v človeškem času in da kazni za zamude in predolge procese, ki jih dobivamo iz EU, plačajo iz svojega žepa vsak posebej!!! In še za nazaj!!! Pa da jih vidimo junake!
wsharky
17. 09. 2009 13.30
... najprej je tozila drzavo in to njej ni bilo neeticno... potem dobi poziv (morda kak telefonski klic...kaksne morebitne razprave glede nadaljne poslovne kariere na tozilstvu)... in glej ga zlomka naenkrat zadeva postane neeticna... a jih ni sram...
stafford
17. 09. 2009 13.26
Slovenija od kod ideje. Da sodniki tožijo državo na #svojih# sodiščih pri svojih ljudeh je pa šala leta. To je isto kot da jaz zahtevam višjo plačo pri svojih sodelavcih, ja valda bi bila prošnja pozitivno rešena. Sloveniji primankuje nevtralnih ljudi, kateri bi probleme videli iz obeh strani in ne, da se nagibajo vedno proti kapitalu. Sodniki pa še daleč niso primerni kandidati za izplačilo spornega denarja. Delajo koruptivno, ločujejo navadne ljudi od premožnejših..... Tožilci pa so tako in tako še samo za odstrel.