Slovenija

Brez zapletov ob Muri

Lendava, 10. 10. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dela na Hotizi se nadaljujejo. Obnova nasipa naj bi trajala 90 dni, stala pa dva milijona evrov.

Dela ob Muri naj bi trajala tri mesece.
Dela ob Muri naj bi trajala tri mesece. FOTO: POP TV
Za skupno obnovo nasipov sta se državi dogovorili v skupni izjavi premierjev obeh držav, s katero sta končala zaplet pri Hotizi, ki je nastal, ko je Hrvaška konec avgusta sama začela obnovo nasipa, ob tem pa še gradnjo ceste do Mirišča, vse to pa na območju, kjer se državi še nista dogovorili o poteku meje.

Delavci Vodogradnje iz Varaždina in Vodnogospodarskega podjetja (VGP) so začeli skupno obnovo visokovodnega nasipa Hotiza-Kot, so za 24ur.com povedali na Mejnem prehodu za obmejni promet Hotiza. Dela potekajo brez zapletov, z začetkom obnove pa so bili seznanjeni tudi predstavniki policije Slovenije in Hrvaške.

Po besedah direktorja VGP Mura Jožeta Dominko bo skupna cena obnove nasipa, ki bo predvidoma trajala 90 dni, okoli dva milijona evrov. Število delavcev, ki bodo obnavljali nasip, pa se bo prilagajalo potrebam in bo skupno znašalo od 30 do 50, sta povedala predstavnika slovenskega in hrvaškega podjetja Davor Matković in Franc Bobovec.

O nadaljevanju dela so obveščeni tako slovenski kot hrvaški policisti.
O nadaljevanju dela so obveščeni tako slovenski kot hrvaški policisti. FOTO: POP TV

Glede na zadnjo odločitev članov mešane stalne slovensko-hrvaške komisije za vodno gospodarstvo 4. oktobra nasipa ne obnavljajo po slovenskih, pač pa po hrvaških načrtih. Ti pri gradnji ne predvidevajo razširitve nasipa, ampak bodo sredi njega vgradili betonski zid. Po prvotni različici naj bi bil ta viden, zato se slovenska stran z njim ni strinjala, saj bi skazil okolje, po zadnjih načrtih pa bo zid zasut, tako da ne bo viden.

Hrvaška stran bo vgrajevala betonske elemente na sredi nasipa, slovenski delavci pa bodo opravili večino zemeljskih del. Ob nasipu bodo zgradili tudi cesto, ki bo namenjena le delom, potem pa jo bodo odstranili in kmetijske površine vrnili v prvotno stanje.

Nadaljuje se polemika med poslancem Jurijem in MZZ

Medtem se nadaljuje polemika med poslancem Aurelijem Jurijem (SD) in ministrstvom za zunanje zadeve glede arbitraže o meji s Hrvaško. Poslanec Juri se je tokrat odzval na ponedeljkov odgovor MZZ na njegovo odprto pismo. Zavrnil je obtožbe MZZ, da naj bi sam ravnal v interesu Hrvaške.

Poslanec Juri meni, da bi bila arbitraža najboljša rešitev .
Poslanec Juri meni, da bi bila arbitraža najboljša rešitev . FOTO: POP TV

"Arbitražo oziroma zavezujoče posredovanje tretjega v spor zagovarjam že od neuspeha sporazuma Drnovšek-Račan, torej veliko prej, preden bi se zanjo zavzela še Hrvaška," je poudaril Juri. Hkrati predstavnike MZZ poslanec SD poziva, naj pridejo v DZ in priznajo ali prepričajo poslance, "da je arbitražno-sodni postopek boljša pot kot vse dosedanje, dokazano porazne, in prejeli boste mandat za nova pogajanja s Hrvaško".

Juri je v ponedeljek v odprtem pismu pozdravil Ruplovo izjavo na petkovi seji odbora DZ za zunanjo politiko, da bo "morda nenazadnje treba sprejeti arbitražo" o meji s Hrvaško, obenem pa zapisal, da se ministru izjava tudi tokrat ni posrečila, saj o arbitraži govori kot o vsiljeni rešitvi, kar pa po mnenju poslanca ni dobro. MZZ je v ponedeljek v odzivu na Jurijevo odprto pismo poudarilo, da se Juri, ko gre za slovensko-hrvaške odnose, "dosledno oglaša in obnaša, kot da ga vodi hrvaška stran". Poslancu je očital tudi, da v najnovejšem pismu na ministrstvo pritiska, naj predlaga čimprejšnji začetek pogovorov o arbitraži.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssg
10. 10. 2006 20.25
@sailor, napiše se 'katastrska' pa 'detajlov'. Katastrska meja med Slovenijo pa Hrvaško je narisana na vsakem zemljevidu oz. atlasu, kjer so narisane državne meje.
Danilo Glažar
10. 10. 2006 20.08
Nekje je pisalo, da meddrzavna katasterska meja 22 krat precka reko Muro. Ali je to res? Ali je kje objavljena karta teh detaljev? Ce pa ni, zakaj ni? gl, DD