Slovenija

Brez zaostankov do 2010?

Ljubljana, 19. 10. 2005 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister Šturm je napovedal, da bodo sodne zaostanke odpravili do leta 2010.

Lovro Šturm
Lovro Šturm FOTO: POP TV

Okrajno sodišče v Ljubljani je največje sodišče v državi z zelo številnimi in raznovrstnimi zadevami, srečuje pa se s podobnimi problemi kot na drugih slovenskih sodiščih. Odstotek sodnih zaostankov je podoben kot drugod, vendar je letos viden pozitiven trend. V prvih devetih mesecih so namreč število nerešenih zadev zmanjšali za 11 odstotkov, je po današnjem obisku tega sodišča in srečanju z njegovo predsednico Vesno Pavlič Pivk povedal pravosodni minister Lovro Šturm.

Delež zmanjšanja nerešenih zadev na Okrajnem sodišču v Ljubljani je višji kot na drugih sodiščih in kaže na pozitiven trend pri reševanju nerešenih zadev in s tem sodnih zaostankov, je dejal Šturm. 

Šturm: Ne zmanjšanje, odprava

Za prihodnje leto, je napovedal Šturm, načrtujejo dodatno stimulativno nagrajevanje sodnikov in sodnega osebja. Sredstva v ta namen naj bi dobili v okviru že obstoječih sredstev. Ta ostajajo neporabljena predvsem zato, ker ni nikoli toliko sodnikov na delu, kot je predvidenih sodniških mest v sistemizaciji. Na ljubljanskem okrajnem sodišču, ki ima 97 sodnikov in sodnic, je na primer 12 sodnic na porodniškem dopustu, štiri mesta pa so nezasedena.

Prav tako se bodo lotili reševanja vprašaja, zakaj na ljubljanskem okrajnem sodišču ni mogoče dobiti dovolj strokovnih sodelavcev. Razpisana mesta so ostala nezasedena, z vodstvom sodišča pa so se danes dogovorili, da bodo pregledali vse vrste sodnih pripravnikov, je povedal minister.

Po njegovih besedah so govorili tudi o tem, da se je po nedavni odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Franja Lukende - ta se je pritožil zaradi predolgega sodnega postopka in je sodišče odločilo v njegov prid - "v slovenskem pravosodju tako rekoč vse spremenilo"; zdaj je treba jasno in odločno povedati, da ne gre za prizadevanja za zmanjšanje sodnih zaostankov, ampak si moramo prizadevati za njihovo odpravo. Na ministrstvu so za rok, do katerega naj bi sodne zaostanke odpravili, določili leto 2010.


Tako naj bi v prihodnjih mesecih vsako sodišče posebej pripravilo načrt, kako do takrat odpraviti sodne zaostanke. Bo pa to, je ugotavljal Šturm, zahtevalo maksimalen napor vseh vpletenih v dogajanje na področju pravosodja. Vodstvo ljubljanskega okrajnega sodišča je tako danes Šturmu zagotovilo, "da bodo dali vse od sebe in da je mogoče pričakovati intenziviranje dela in tudi maksimalno izkoriščenost razpravnih dvoran". Ministrstvo pa jim je pri tem obljubilo pomoč. 

SORODNI ČLANKI