Slovenija

Brez večjih sprememb

Ljubljana, 22. 04. 2007 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
18

Pahor je najbolj priljubljen politik, njegova stranka pa najmočnejša politična sila, kaže raziskava Vox populi.

Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, njegova stranka SD pa še vedno najmočnejša politična sila v Sloveniji. Vsaj tako kažejo rezultati aprilske javnomnenjske raziskave Vox populi, ki jo je za 24 UR in časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia. Pomlad pa je nov zagon dala tudi takoimenovanim pomladnim strankam, saj je vladi, po nekaj slabih mesecih, podpora za malenkost narasla.

Borut Pahor je najbolj priljubljen politik
Borut Pahor je najbolj priljubljen politik FOTO: POP TV

Na političnem prizorišču, ki se je zadnje mesece treslo od velikih preobratov in sprememb, se razmere očitno umirjajo. Vladi, ki je že nevarno drsela proti 40 odstotkom, ta mesec zopet zaupa več ljudi. Kot uspešno jo je ocenilo 45,6 odstotka anketiranih - marca 42, kot neuspešno pa 48,2 odstotka.

Ocena dela vlade
Ocena dela vlade FOTO: POP TV

Podobno je pri strankah. Če bi bile volitve danes, bi zmagala SD s 25,3 odstotka, prejšnji mesec so bili na skoraj neverjetnih 30 odstotkih. Na drugem mestu je SDS z 20,4 odstotka, ki je dosegla za dve odstotni točki boljši rezultat. Na tretjem mestu si je nekoliko opomogla LDS – 7,9 % , marca 4,3, sledi SLS in potem izenačeni SNS in Nova Slovenija.

Največjo podporo uživa stranka SD
Največjo podporo uživa stranka SD FOTO: POP TV

Poglejmo še lestvico politikov, ki so v glavnem slabše ocenjeni kot mesec poprej. Na prvem mestu je Borut Pahor, podpora mu nekoliko pada, prav tako Janezu Potočniku, tretji je Janez Drnovšek, četrti Zoran Janković, bolje sta se odrezala Lojze Peterle in Janez Janša na šestem mestu, njegovima ministroma Milanu Zveru in Gregorju Virantu kaže zdaj slabše kot marca, na devetem mestu se solidno drži Miran Potrč in deseti je Matej Lahovnik, Zares.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
23. 04. 2007 12.11
Tomi, tvoje poznavanje tematike je ničelno. Ne moreš reči "Če so reforme nepriljubljene, pomeni da so učinkovite". Budalo V partiji nisem nikdar bil, poleg tega sem že nekajkrat ponovil da se mi Virant zdi svetla izjema in človek, ki je dejansko nekaj NAREDIL, samo da ga Janša še vedno za vrat drži... V času partizanov pa živiš še vedno ti, samo izgleda si ti tisti ki bi raje lizal da ne rečem kaj tistemu sfaliranemu avstrijskemu malarju s prečko in čudnimi muštacami. Vse ostalo je pa že lepo povedal Pkorosec.
exim@t-2.net
23. 04. 2007 11.37
jožajoža: daj, beri malo svoje somišljenike, kako so besni zaradi reform. JJ bo zmagal samo zaradi tega, ker ve, da delo pelje v boljsi jutri, da je lenuhom odklenkalo. Seveda, se pa strinjam, da je jožajoža lenuhov še vedno preveč v moji domovini.
pomi@auspuh.com
23. 04. 2007 11.17
Tomi.passion. Samo trosenje laži in brezplodnega strahu pred partijo. Ti si pa res sramota za SDS. Zopet bo potrebno zamenjati nick.
Jožajoža
23. 04. 2007 11.15
na volitvah bo spet zmagal JANŠA.njega je ustoličila populacija, ki je najštevilčnejša v državi (socialarji ,cigani in delomrzneži,ki so dobitniki državne plače) in okrog teh se v SLO vse vrti.
exim@t-2.net
23. 04. 2007 09.41
tomi-prav imas. Razlog tici v tem, da ortodoksna levica Pahorju ne da dihati, in da je dobila ta levica se lenuhe iz LDS. Deadly combination!
pkorosec
23. 04. 2007 09.20
tomi, nakladas s napredkom. Kaksne reforme neki? S tem, da se delavca lahko lazje odpusti, to je zate napredek? Ti in tebi podobni pač radi ponavljate, da levica fura povrprecje in da se pridnost ne nagrajuje. To pa ni samo laž, ampak je tudi produkt konkretno omejenih ljudi. Ko pa ze omenjas eupravo, pa si ga sploh biksnil. Kot prvo, v času Kardelja niti Americani niso imeli euprave. S eupravo so zaceli že v prejsni vladi in je podlago zanjo naredilo ministrastvo za Informatiko s Gantarjem na čelu. In ko že govoris o napredku in reformah, mi še povej kaj je bolj napredno? To da je Gantar propagiral uporabo odprte kode v javni upravi, ali to da je zdajsna vlada izbrala plačljivi in licencni Microsoft? Kaj je bolje za domači, slovenski racunalniski gospodarski sektor? Daj tomi, malo treznosti in ne preseravaj toliko, ker ceprav velja svoboda govora, pa je vseeno tečno brati neumnosti in zavajanja.
albertinum@excite.com
23. 04. 2007 09.17
Tomi.passion, tudi jaz sem slišal Janšo in njegovo vlado govoriti o reformah. A razen flikanja tu in tam ter lepotnih popravkov nismo videli ničesar. Morda nam znaš povedati, katera je najpomembnejša gospodarska reforma Janševe vlade? Čakamo ............
Uporabnik113189
23. 04. 2007 08.58
tomi, ali si že kdaj slišal, da lagati ni lepo? Menda se začne pot v zapor z lažjo, ki ji kaj hitro sledi tatvina, tej pa potem še hujša kazniva dejanja..E-uprava je bila že v času vlade LDS-a, samo da se je tomi do uporabe tega priročnega orodja dokopal je najprej potreboval soglasje stranke. In glej ga glej, iznenada ugotovil, da je to produkt današnje vlade. Reforme..si mogoče slišal za rek, tiha voda globoko dere..LDS-ovci niso nič razglašali reform, so pa uvedli toliko novega, da sedanja vlada tega ne bo uspela razumeti še naslednjih 20 let..To se tudi jasno vidi iz kretenskih zakonov, ki so predlagani v proceduro..Ali so popolnoma skregani z ustavo, ali pa gre za tatvino in seveda v tretjem primeru za kadrovske menjave zaradi razloga številka dve.... Napredek pa tak, no če hočemo imeti gusarsko državo, potem trditev drži, v tem smislu pa gre definitivno za napredek.
tomi.passion@gmail.com
23. 04. 2007 07.34
Vegos brez težav. Gospodarski napredek in razvoj ter reforme. Reforme so same po sebi napredek, saj poznamo samo dvoje reform. Ene so neučinkovite, druge pa nepriljubljene. Vladne reforme so bile in so nepriljubljene, zato so tudi napredne. Žal pa ste v partiji še vedno v času partizanov in v času, ko bi uspešni morali biti manj uspešni, da bi bili potem vsi enaki, razen sindikalistov, ki imajo tovrstno nazadnjaško mišljenje, ki pa ne velja za njih. Poleg tega je ta vlada uvedla e-upravo. Do sedaj smo še vedno vse štampljali kot v času vam priljubljenega Kardelja. To je samo nekaj naprednih stvari, ki ne, da jih vlada samo zagovarja, celo realizira jih. Au to pa boli!
makajjezvami
23. 04. 2007 03.26
Saj SD ni tako napačna stranka ampak dokler so v njej Potrč in podobni mi niti na misel ne pride, da bi jih volil.
Ana Kos Plestenjak
22. 04. 2007 22.32
anketa - mene nihče ni nič vprašal!
albertinum@excite.com
22. 04. 2007 21.05
Tomi.passion, moje sožalje. Pa ravno na božji dan te je zadelo.
Vegos
22. 04. 2007 20.56
Tomi, daj povej eno napredno stvar, ki jo zagovarja desnica? Pa se bova potem naprej pogovarjala.
neo81@email.si
22. 04. 2007 20.44
se sicer strinjam z Tončkom...vendar pri teh političnih strankah, ki jih ta trenutek imamo, je SD trenutno še najbolj razumna izbira...to je samo moje mnenje...
tomi.passion@gmail.com
22. 04. 2007 20.42
Dejstvo je, da se po enem mesecu že vidi velik upad navdušenja nad SD-jem, več kot 4 odstotne točke. Levica nima prihodnosti, saj ne zagovarja napredka, ampak šlepanje in povprečnost.
Vegos
22. 04. 2007 20.39
Lejte lejte, LDS je šla tudi 3.5 procente gor; nekaterim se pa že hlače tresejo.
Zakon1
22. 04. 2007 20.36
Na nekateri novinarji ste pa res za plotom. in to zelo zelo zelo. Stranka SD ni last B. Pahorja, je stranka, katere člani so B. Pahorju na kongresu podali zaupnico, da jo v podanem mandatu vodi. Še nekaj strank deluje po tem principu, jih je pa kar nekaj, ki pa si jih liderji dejansko lastijo. Vendar so te od sredine pa na desno. Tako, kot pa vi uporabljate pojem "njegova stranka" je nepravilno in zavajujoče. Jaz ne bom nikdar volil stranke, za katero ne stoji množica pozitivnih ljudi.
Tonček Balonček
22. 04. 2007 20.24
Pahor in tisti Potočnik sta seveda priljubljena, saj več ali manj le govorita, slednji še tega ne in se nimata komu zameriti ter sta pač priljubljena.