Slovenija

Brez računa ni plačila

Ljubljana, 05. 01. 2007 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kar velja za kateri koli nakup, mora veljati tudi za zdravila, v sporu s celjskimi lekarnami meni Vzajemna.

Računi brez podatkov o tem, katero zdravilo je bilo plačano: Sumi, da so lekarne v preteklosti s prikrivanjem podatkov o specifikacijah izdanih računov prišle do neslutenih dobičkov
Računi brez podatkov o tem, katero zdravilo je bilo plačano: Sumi, da so lekarne v preteklosti s prikrivanjem podatkov o specifikacijah izdanih računov prišle do neslutenih dobičkov FOTO: POP TV

Samo lekarne s celjskega področja so se odločile, da ne bodo spoštovale sklepa ministra za zdravje in Vzajemni ne želijo izdati pravilnih računov, so se danes na stališče Lekarniške zbornice odzvali v največji slovenski zavarovalnici, ki ponuja dodatno zdravstveno zavarovanje.

Na Vzajemni zagotavljajo,da so celjskim lekarnam pripravljeni takoj poravnati stroške za zdravila, kar pa lahko storijo le na podlagi pravilno izstavljenih računov s preverljivimi podatki. "To pomeni, da ni nikakršnega razloga, da bi lekarne s svojim ravnanjem obremenjevale zavarovance," so sporočili iz Vzajemne.

Kar velja za kavo, velja tudi za zdravila

V zavarovalnici so prepričani, da je za vsako storitev ali nakup potreben račun z navedbo blaga ali storitve. "To velja tako za kavo, ki jo spijemo v baru ali za kateri koli nakup. Vzajemna torej od celjskih lekarn pričakuje samo to, da ji izdajajo račune, iz katerih je razvidno, kaj s posameznim računom plačuje".

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

Vzajemna na leto plača 25 milijard tolarjev za zdravila, na osnovi zakonodaje in zahtev Agencije za zavarovalni nadzor pa mora imeti podatek za vsako plačilo. Na podlagi ministrovega sklepa ostale lekarne Vzajemni pošiljajo podatke, na podlagi katerih lahko Vzajemna preveri pravilnost izdanih računov ter jim plačuje stroške za zdravila.

Celjske lekarne sklepa ne spoštujejo, čeprav je tudi upravno sodišče zavrnilo pritožbo lekarniške zbornice zoper ta sklep, medtem ko ostale lekarne sklep v celoti spoštujejo. "Če se bodo celjske lekarne kljub temu odločile prenesti breme stroškov zdravil na zavarovance, Vzajemna zagotavlja, da bo vse te stroške zavarovancem povrnila," so sporočili iz zavarovalnice.

Neetično ravnanje Celjskih lekarn

Zdravstveni minister Andrej Bručan
Zdravstveni minister Andrej Bručan FOTO: POP TV

Kot je znano, je minister za zdravje Andrej Bručan konec decembra direktorico Celjskih lekarn Lilijano Grosek pozval, naj zavarovalnici Vzajemna takoj posreduje podatke za delovanje izravnalnih shem, ki jih je določil s sklepom 11. decembra 2006.

Minister je v pismu med drugim zapisal še, da je s strani direktorice in zdravstvene delavke neetično, če nesposobnost ureditve poslovno-finančnih odnosov z določenim plačnikom storitev in zdravil prenaša na zavarovance, ki se oskrbujejo v Celjskih lekarnah z zdravili. S tem so po ministrovem mnenju kratene njihove pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trobentac1@email.si
05. 01. 2007 17.13
Kaj, dragi kolegi, je zmanjkalo besed? Lekarniški lobiji si nabirajo lepe denarce v svoje žepe! Tisti, ki so skužili, da gre z Vzajemno tudi OK, so se podredili, ostali pa gledajo še vedno v polno skledo, ki jo mislijo polizati sami. Kje so tukaj sindikati???? Brez političnih floskul in denarcev od članarin, kaj so sindikari sposobni narediti???