Slovenija

Brez pregona kriminalne združbe

Celje, 19. 04. 2007 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okrožni državni tožilec v Celju je odstopil od pregona kralja tihotapcev ljudi Lončariča in njegovih pomagačev.

Okrožni državni tožilec v Celju je po končani preiskavi preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru podal izjavo, da odstopa od nadaljnjega pregona Josipa Lončariča, Draga Erhatiča iz Ptuja in Franca Lorenčiča iz Ormoža zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine ter od pregona ptujskega tožilca Marjana Glavarja zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine, so danes sporočili z Okrožnega državnega tožilstva v Celju.

Kralj tihotapcev Josip Lončarič: Tudi on je lahko zadovoljen z delom slovenskega pravosodja
Kralj tihotapcev Josip Lončarič: Tudi on je lahko zadovoljen z delom slovenskega pravosodja FOTO: POP TV

Zoper omenjene osebe je bila uvedena preiskava že januarja leta 2001, ko je bil podan utemeljen sum storitve navedenih kaznivih dejanj, zoper Glavarja pa je bila na podlagi zahteve za razširitev preiskave uvedena še preiskava za kaznivo dejanje ponareditve uradne knjige.

Že videno: Ni pogojev za obtožbo....

Nekdanji ptujski tožilec Marjan Glavar se je medtem upokojil: Preiskovalci so mu dokazali kaznivo dejanje, vendar so pozabili na bistveno - na dovoljenje, da smejo slediti elektronskim komunikacijam nekoga, ki je državni tožilec
Nekdanji ptujski tožilec Marjan Glavar se je medtem upokojil: Preiskovalci so mu dokazali kaznivo dejanje, vendar so pozabili na bistveno - na dovoljenje, da smejo slediti elektronskim komunikacijam nekoga, ki je državni tožilec FOTO: POP TV

Okrožni državni tožilec po končani preiskavi ocenjuje, da na podlagi dokaznega gradiva, zbranega med preiskavo, ni pogojev za vložitev obtožnice za omenjena kazniva dejanja. Ugotovljeno je bilo tudi, da Glavar ni z ničemer vplival ali poskušal vplivati, da bi bil odpravljen sicer odrejeni ekstradicijski pripor zoper Lončaričevo soprogo Wang Xu Mei. Njenega moža pa je lani tržaško prizivno sodišče zaradi prevoza kakih 500 kitajskih priseljencev obsodilo na 11 let in 8 mesecev zaporne kazni.

Tožilca so sicer zasačili, a na nedovoljen način

Lončaričeva kitajska žena Wang Xu Mei.
Lončaričeva kitajska žena Wang Xu Mei. FOTO: POP TV

Dokazi, zbrani v predkazenskem postopku na podlagi odrejenega nadzora elektronskih komunikacij in v okviru uvedene preiskave, pa potrjujejo sum, da je Glavar storil drugo uradno pregonljivo kaznivo dejanje, vendar gre za kaznivo dejanje, ki je bilo odkrito prek nadzora elektronskih komunikacij. "Takšen dokaz pa pri pregonu ni dovoljeno uporabiti," je zapisal celjski tožilec, ki se je zaradi pomanjkanja dokazov odločil, da ne bo vložil obtožnega akta za to kaznivo dejanje.

Že med preiskavo zoper Glavarja je bilo izločeno kaznivo dejanje ponareditve uradne knjige in je bil za to kaznivo dejanje na Okrajno sodišče na Ptuju vložen obtožni predlog. Zaradi izločitve tega sodišča je bilo za izvedbo kazenskega postopka določeno Okrajno sodišče v Ljutomeru, ki je Glavarja spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja ponareditve uradne knjige, vendar sodba še ni pravnomočna.

Italijani so ga obsodili - v odsotnosti


Medtem ko slovensko pravosodje ne najde "orodja", s katerim bi se lotilo organizirane kriminalne združbe okrog Lončariča, je prizivno sodišče v Trstu pred enim letom kralju trgovcev z belim blagom zaradi tihotapljenja potrdilo obsodilno sodbo in izreklo 11 let in 8 mesecev zapora. Sodba je bila izrečena v Lončaričevi odsotnosti.

Italijanski mediji so ob tej priložnosti zapisali, da slovenske oblasti niso nikoli izročile Lončariča italijanskemu sodstvu, kljub mednarodnim zapornim nalogom, ki si jih podpisali italijanski, madžarski in avstrijski sodniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
20. 04. 2007 10.48
P001 in s kom bi jih ti zamenjal? Z branjevkami? Sodnik sodi po zakonu in ne na pamet. Če je verbalni delikt kazniv, te mora pač obsodit. To ni problem sodnika. Sodstvo je itak pojem, ki ne pomeni nič. Kar se verbalnega delikta tiče, a misliš, da lahko danes nekaznovano steguješ jezik?
zurbrigen
20. 04. 2007 10.30
Ma kaj nesposobne in skorumpirane, leta 91 bi mogl vse sodnike zamenjat, tko pa imaš šanso, da te obsodi sodnik ki je v Yugo sistemu, sodil-zapiral narod zaradi verbalnega delikta ipd. danes pa je sodnik v kao demokratični državi. Ne obvladujejo sodstva kadri iz prejšnje oblasti, ampak elita ki je tam že tretjo generacijo in bo še tri (dedek sodnik, ata sodnik, mama sodnica, sin že hodi na pravo, seveda tudi njegova punca hodi tja itd.) ko se enkrat dočepajo sodne palače jih zlahka ne spraviš ven
pomi@auspuh.com
20. 04. 2007 10.26
Torej tiger očitno je da pojma nimaš kako deluje SODSTVO. SODSTVO ni itak nič. Tega NI. V osnovi imaš sodišča, tožilce in odvetnike. V tem primeru ni problem v sodišču. Problem je v TOŽILSTVU, tega pa vodi Brezigarjeva, torej SDS. In tožilstvo je KATASTROFA. Vseh tožilcev in sodnikov sicer ne moreš kar naenkrat zamenjat, saj morajo potencijalni novi najprej narediti faks, pravosodni izpit, pripravništvo....itd. Od osamosvojitve pa je minilo koliko let?
tiger@hitri.com
19. 04. 2007 23.47
No JOŽAJOŽA ne bodi preveč pameten sodstvo še vedno obvladujejo kadri iz prejšnjega sistema,zato pa je tako slabo kot je.Vse nesposobne in skorumpirane tožilce,sodnike bi blo potrebno takoj odstranit iz sodstva in za take in podobne napake naj tudi odgovarjajo.
Jožajoža
19. 04. 2007 20.39
to je nagrada JANŠEVE vlade vsem "političnim kriminalcem",ki so tako aktivno delovali proti prejšnji vladi LDS-A.
hinko.murovec@siol.net
19. 04. 2007 18.52
Hinko MUROVEC, koga to in vse ostalo v zvezi z " pravno državo" sploh čudi?? Lahko bi rekli, da vsak svoje ščiti in bedak je tisti, ki v sedanji državi priakuje ukrepanje proti kriminalu na veliki nogi. Kakršen gospodar takšni hlapci so včasih rekli. Morda pa to velja še danes.Bog že ve, a ne. Pa lep pozdrav ob spominih na prejšnjo gnilo in brezpravno državo. Hinko MUROVEC
Uporabnik113189
19. 04. 2007 17.48
Tožilstvo očitno bolje deluje odkar ga vodi Brezigarjeva. Vse čestitke..Državi so prihranili velik kup denarja, ker so odstopili od pregona. Ostane še upanje, da bo Lončarič sam po pomoti vstopil v Italijo, kjer ga čaka zaporna kazen. Ostali ga bodo bodo verjetno svojo dejavnost še okrepili, saj ni videti da bi bila kazniva..