Slovenija

'Dogovor naj bi bil zelo blizu'

Bruselj, 22. 04. 2009 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski komisar Olli Rehn je Slovenijo in Hrvaško znova pozval, naj bosta karseda konstruktivni, da bi bilo mogoče dogovor glede odprtih vprašanj doseči čim prej.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, njegov hrvaški kolega Gordan Jandroković, evropski komisar za širitev Olli Rehn ter predstavniki predsedujočega tria EU v sestavi Francije, Češke in Švedske so v Bruslju poskušali doseči nek dogovor med Slovenijo in Hrvaško. V nizu srečanj, ki so se že začela, so imeli v mislih odpravo zastoja Hrvaške na poti v EU zaradi njene meje s Slovenijo.

Dogovor med Slovenijo in Hrvaško naj bi bil sicer po nekaterih neuradnih navedbah zelo blizu.
Dogovor med Slovenijo in Hrvaško naj bi bil sicer po nekaterih neuradnih navedbah zelo blizu. FOTO: Reuters

Neuradno je znano, da sta Slovenija in Hrvaška podali svoja dopolnila k Rehnovemu predlogu, ki naj bi šel v smeri ad hoc arbitraže ob upoštevanju načela pravičnosti in statusa quo z dne 25. junija 1991. Arbitrov naj bi bilo pet, pri čemer naj bi Evropska komisija predlagala vodjo, ki bi izbral dva pomočnika, po enega arbitra pa bi izbrala Zagreb in Ljubljana.

Predsedujoči trio EU je danes po nizu srečanj o problemu Hrvaške in Slovenije obe državi pozval, naj bosta karseda konstruktivni, da bi bilo mogoče dogovor doseči čim prej, in popolnoma podprl najnovejši predlog Evropske komisije, so sporočili viri pri češkem predsedstvu EU. Dogovor naj bi bil sicer po nekaterih neuradnih navedbah zelo blizu.

"Čim prej pričakujemo pozitiven odziv obeh strani na zadnji kompromisni predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna," so povedali viri pri češkem predsedstvu in dodali, da predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske popolnoma podpira Rehnov zadnji kompromisni predlog, ki naj bi bil po neuradnih informacijah predstavljen pred kratkim.

Olli Rehn upa na zbližanje stališč.
Olli Rehn upa na zbližanje stališč. FOTO: Reuters

Nekateri viri v Bruslju so ocenili, da je dogovor "zelo blizu", vendar ob tem niso podrobneje pojasnili, kakšen naj bi bil dogovor. Evropska komisija sicer vseskozi poudarja, da je cilj pogovorov doseči dogovor o reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško, ki bi omogočil čimprejšnje nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Nov kompromisni predlog

Olli Rehn je danes v Bruslju na srečanjih s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem predstavil nov kompromisni predlog, a o vsebini predloga niti tokrat za zdaj nobena stran ni želela dajati izjav.

"Komisar za širitev Olli Rehn se je danes sestal z zunanjima ministroma Hrvaške in Slovenije, da bi z njima razpravljal o vprašanju meje in pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU. Stranema je predstavil novi kompromisni predlog," je vse, kar je po srečanjih povedala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy.

 

Kmalu nov sestanek

Pogovori se sicer po navedbah virov v Bruslju tudi po današnjem dnevu nadaljujejo in novi sestanek bo sledil kmalu. Viri sicer niso podrobneje razložili, v kateri sestavi naj bi potekal novi sestanek in v kakšnih sestavah so potekali današnji sestanki, na katerih sta poleg tria sodelovala tudi slovenski in hrvaški zunanji minister ter komisar Rehn.

O tem, kaj bo s pogajalsko konferenco Hrvaške z EU, ki je napovedana za ta petek, bo odločeno v četrtek, so še pojasnili viri. V četrtek bo namreč o tem odločil odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU, in sicer naj bi bila Hrvaška na dnevnem redu dopoldne.

Po navedbah virov bo problem Hrvaške in Slovenije skoraj zagotovo na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov EU v ponedeljek v Luksemburgu. To sicer kaže na to, da bistvenega preboja danes ni bilo in da bo pogajalska konferenca, načrtovana za petek, najverjetneje preložena. Vprašanje pa ostaja, na kdaj.
 

Preložitev konference

Vendar pa viri v Bruslju pravijo, da bo češko predsedstvo skoraj zagotovo moralo konferenco spet preložiti (enkrat jo je na pobudo Slovenije že, in sicer s konca marca na ta petek). Vprašanje je le, ali le za nekaj dni ali morda celo do poletja. Mnogi namreč opozarjajo, da pred hrvaškimi lokalnimi volitvami sredi maja in nato junijskimi evropskimi volitvami ključnega premika ni mogoče pričakovati.

Če pogajalske konference v petek ne bo, naj bi češko predsedstvo EU, kot je že večkrat nakazalo, problem Hrvaške in Slovenije uvrstilo na dnevni red formalnega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki bo v ponedeljek v Luksemburgu.

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmoss
26. 04. 2009 13.11
Ker je Ivo Smrnader hotel posiliti Rehna je ta po Smrnadarjevem seksualnem napadu na njega zapustil hrvaško. S tem so bila prekinjena pogajanja glede ureditve Slovenske meje. Zaradi tega je do nadaljnega vse zavito v tajnost,ker še hrvaška policija raziskuje zaradi česa je prišlo do tega incidenta..Hehehe
kocevar2008
24. 04. 2009 00.17
nemejugat....malce se ti pa bom opravičil saj sem te vrgel v isti koš s klasikom.Ti si drugačen...veliko boljši.
kocevar2008
24. 04. 2009 00.15
nemejugat kaj sem ,sem napisal par komentarjev nazaj.Torej Slovenec v prvi vrsti...po krvi pa Nemec saj izviram iz staro kočevarske družine.Ko grem na Hrvaško govorim pa njihovo,ko grem v Italijo poizkušam tudi govoriti po njihovo,ko grem v Nemčijo govorim po nemško...je pa res da brez angleščine ne gre.Ko pa je kdo tu pa govorim tako da se najbolje razumeva in mi je čisto vseeno v katerem jeziku.Stem ne izgubljam identitete temveč treniram druge jezike in kar je najpomembneje ....ni nejasnosti in izgube časa.Sicer ste pa primorci znani po parlanju.
vinadap
23. 04. 2009 14.11
kocevar2008 - 23.04.2009 - 11: 11 - to dela Hrvaška že vrsto let,pardon desetletja.
vinadap
23. 04. 2009 14.08
kocevar2008 - pozabljaš,da je levi breg slovenski,torej Hrvatje ne morejo skakati čez slovensko ozemlje v slovensko morje. Je le prevelika razdalja,kajneda?
kocevar2008
23. 04. 2009 11.11
Razmišljat o tem kaj bi Hrvati je neumnost,vsaka država bi bila rada večja,tudi Slovenija.Ampak veste nemejugat(nick ti je malce neo) in klasik saj imate možnost tudi Vi....pridite na oblast in začnite sveto vojno proti vsem kar sovražita.Boste videla kako velikoooooooo državo boste ustvarila.Verjamite mi da se za vaju niti ne vstanem iz postelje :)))
kocevar2008
23. 04. 2009 11.03
oooooooooooo Klasik!!!! Pa kje si ti,veš da sem pogrešal tvoje malomeščansko razmišljanje.Bilo je samo vprašanje časa kdaj se boš oglasil.Mislim da sem s tabo že zdavnaj končal ko sem rekel da si mentalno zafrustriran .Tvoji komentarji so brez primere,zelo ozkogledni in sebični. Zdaj pa o dejstvih ki jih navajaš o Nemcih....ali Kočevarjih,pa tudi o Hrvatih.Tvoja dejstva so izprijena do obisti in če bi ti živel v nekem drugem okolju in času bi bil zelo extremističen uničevalec vsega kar tebi ni po godu.Torej zate zgodovina obstaja recimo od 1945 leta naprej..mogoče sega še malce nazaj v prvo svetovno vojno samo več pa ne zmoreš razen tega da nacionalistično nabijaš kako je bila neka tvorevina velika čez pol evrope.Dejstvo je tudi to da so se Nemci tu naselili oziroma so jih naselili okrog 1300 leta in da se je tvoj opevani Hitler rodil šele okrog 600 let pozneje.Dejstvo je tudi ,da so neke politične sile v zgodovini naredile tudi velike zločine,vendar pa ne moreš zaradi njihovega obdobja kriviti ves narod in govoriti da so bili od vedno taki.To ciljam na Nemce in Hrvate.Pri Hrvatih zelo rad omenjaš NDH in ustaše.Dragi moj Klasik bili so na oblasti par let......ne prej ne sedaj jih več ni.Itak pa ti tega ne razumeš.Po tvojem so v Nemčiji na oblasti nacisti,v Italiji fašisti...mogoče so pri nas celo na oblasti domobranci ...hahahaha.Nemčija in Hrvaška so naše največje gospodarske partnerice....padejo one pademo mi....za Nemčijo pa je itak znano ,če pade ona ,pade evropa.Denarja za vojno je vedno le takšni kot si ti ne vladajo in hvala bogu da ne.In dragi moj Klasik ...veš.....Slovenci in Hrvati niso bili nikoli v konfliktih....stoletja nazaj in tudi sedaj nismo razen če si ti.Preveč osebno jemlješ nekatere zadeve ki jih sam ne razumeš.Ne razumeš RESNICE!!!!!To zame ni konflikt ampak samo neko javno preigravanje političnih opcij v prid lastnega ljudstva.Saj veš volivce treba nabirat,nategovat in lagat oni pa skupaj pijejo in se smejijo.Veš jaz grem na pivo na Hrvaško kadar čem in nimam nobenih problemov.Nazadnje sem bil pred tednom dni.Poceni jedel in poceni pil.Piva Laško 1.60 pizza velika 5.00 V Delnicah.Potem sem bil malo na Krku kjer sem špargeljne nabiral in potem še dol do trdnjave v Senju kjer sem se v gostilni lepo zabaval z domačini. In mimogrede največje dejstvo je pa tudi da piješ Union pir ki je bil narejen v Kočevju od Nemcev...kako lahko ...grozaaaaa...okupatorji nacisti.....Predlagam ti samo da se komentarjev na moj račun malce izogneš ker jim nisi mentalno dorasel!!!!!!!!Če pa boš nadeljeval pa ti bom še kako lepo spustil.
sbosbo
23. 04. 2009 10.48
nemejugat 23.04.2009, 10:38 0 ....ja morda si dodal kak minus več na komentarje....konkretnega pa nič.... Kaj si misliš o mejni ureditvi med Slovenijo in Hrvaško nič! Minuse sem res dodal. Komentarjev in mnenj v zadnjih dveh mesecih, pa sem vsaj po mojem očutku napisal preveč. Eno in isto ponavljat v nedogled pa ne mislim. Med drugim, sem potrdil komentarje "kočevarja" in še nekoga in se po njih lahko ravnaš, kako sem opredeljen! Kar se pa tiče izjave Sanaderja, se strinjam z povedanim, ampak ne zaradi njegovih besed in razmišljanja, temveč zaradi prebranega po forumih in nagnjenja ljudi k sovražnosti!! lp!
nemejugat
23. 04. 2009 10.41
Verjetno si se doselil na to območje pred nedavnim, na problem se spoznaš kot zajc na boben, pa pokomentiraš kot ti paše, predvsem po svojem izvoru.
nemejugat
23. 04. 2009 10.38
....ja morda si dodal kak minus več na komentarje....konkretnega pa nič.... Kaj si misliš o mejni ureditvi med Slovenijo in Hrvaško nič!
nemejugat
23. 04. 2009 10.37
Malo si povedal ali skoraj nič!
nemejugat
23. 04. 2009 10.36
sbosbo23.04.2009, 10:300 Klasik23.04.2009, 10:210 Ko te prebiram, se res bojim da se lahko ponovijo dogodki iz ex YU iz l.91. Samo puško se ti da, in jaz verjamem, da greš v akcijo!! DA SO TO BILE BESEDE SANADERJA DRŽI, KAJ JE S TEM MISLIL JAZ TOČNO NE VEM. TODA SAJ VEŠ KAKO JE S TEM: ENO SE MISLI DRUGO SE GOVORI TRETJE PIŠE ČETRTO PA DELA
sbosbo
23. 04. 2009 10.35
nemejugat23.04.2009, 10:31-1 sbosbo Kaj boš pa ti lepega povedal??? Kar sem ravnokar povedal!
nemejugat
23. 04. 2009 10.31
sbosbo Kaj boš pa ti lepega povedal???
sbosbo
23. 04. 2009 10.30
Klasik23.04.2009, 10:210 Da vem kaj pišem dokazujejo tudi izjave Sanaderja, da se lahko ponovijo dokodki iz let 91 itd..Le kaj naj to pomeni?? Ali to ni mogoče prikrita grožnja? Kdo je tukaj slep in gluh? Ko te prebiram, se res bojim da se lahko ponovijo dogodki iz ex YU iz l.91. Samo puško se ti da, in jaz verjamem, da greš v akcijo!!
nemejugat
23. 04. 2009 10.28
KLASIK Saj je res kar pišeš, Hrvati bi radi nekega dne prišli po možnosti celo do Trsta, tako kot so se pomikali zadnja stoletja. So pač v primerjavi z nami bolj nagnjeni širjenju na tak ali drugačen način. Toda razloži mi kako bi sedaj ti lahko naredil Istro v okviru Slovenije, ko pa sedaj tam živijočisto drugi ljudje. Še pravi Istrijani so kmalu v manjšini. Recimo da izvedeš na Hrvaškem referendum, ne vem če bi pridobil kaj slovenskega niti na Plovaniji - razen poletja seveda. Možnost obstaja samo ena teritorjalno sicer ne temveč gospodarsko kot to počnejo ta veliki iz EU.
sbosbo
23. 04. 2009 10.28
@klasik da te srečam v živo, bi se te bal! V kakšnem svetu ti živiš? Kake teorije, nemogoče:)
Uporabnik113189
23. 04. 2009 10.21
Da vem kaj pišem dokazujejo tudi izjave Sanaderja, da se lahko ponovijo dokodki iz let 91 itd..Le kaj naj to pomeni?? Ali to ni mogoče prikrita grožnja? Kdo je tukaj slep in gluh?
nemejugat
23. 04. 2009 10.17
dr.psiho23.04.2009, 09:360 Kočevar imaš nekaj prav vendar ne vse...Slovenija je z Istro in nič manj!!Mejo riše le pisalo in nič drugega..meja je tam kjer je narod..Poglej srbski narod ..srbija od đevđelije do triglava in dejansko so vsako vojno večji(no nakoncu so popušli oz.še bojo)No mi pa bodimo pametni in nehitlerski ampak samo eno željo Združimo Istro z celotno Koroško v ravni črti .Kaj je to preveč?? Lepo bi to bilo ja, samo to bi bilo potrebno narediti že vsaj leta 1945...bojim se da sedaj niso več dani pogoji. Zakaj? Kot sam pišeš je meja tam kjer je narod, toda roko na srce je za to poskrbel če že noben pred njim potem sigurno Franjo Tuđman. Danes je Istra prebivalsko neprepoznavna, naseljenega je polno življa iz cele Hrvaške pa še od kod drugod....Slovencev je res malo. Obstaja večja možnost, pa še ta je zelo, zelo majhna, da Istra postane samostojna kot pa da bi bila slovenska. Zamujeno je bilo marsikaj že dolgo nazaj! Sedaj nam preostane da se borimo kar imamo, svojo državo s teritorjalnim dostopom do mednarodnih vod, brez kakršnih koli hrvaških daril.
Uporabnik113189
23. 04. 2009 10.16
Slovenija ima tokrat veliko prednost. In milosti ni, ker je za nas oni tudi ne bi imeli. Žbogar bi moral vedeti, da je vse kar se mu danes dogaja samo nadaljevanje etničnega čiščenja ozemelj, ki so jih hrvati "kao" z vojno pridobili. EU ne morejo opetnajstiti, tam so pametnejši in vedo natančno kaj se dogaja. Zato imajo probleme. Zato je Sanader dobil čevelj pri Merklovi. TRDIM in pri tem vztrajam da so osnove za pogajanja mnogo širše kot samo njihov domovinski rat in slovenska osamosvojitev (in tvoje gledanje na te dosežke.) Hrvati imajo in bodo še imeli škodo, katere razsežnosti so enormne zaradi lastne neumnosti. Še vedno niso spoznali, da bi bilo nekajkrat ceneje, če bi slovencem priznali mejo pri Reki. Nič ne bi izgubili, meje bi bile v EU odprte in hrvaška ne bi tonila v revščino, še vedno bi živeli tam kjer živijo samo bistveno bolje. Pa jim ne pride. Niso še dovolj v problemih. Zato je edino pravilno, da Slovenija preprosto počaka, da jim pride v zavest njihov današnji položaj. Potem bodo pogajanja bolj preprosta.