Slovenija

Brecelj: 'Odklapljanje ministra' se je začelo že veliko prej

Ljubljana, 15. 07. 2023 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj pol leta po začetku delovanja sveta doslej pripravljene predloge ocenjuje za dobre, zagnanost članov pa, da je nad pričakovanji. Delo nadaljujejo tudi ob menjavi ministra za zdravje, pri čemer meni, da do nje niso privedli njegovi javni pozivi k odstopu Danijela Bešiča Loredana.

Strateški svet za zdravstvo, ki deluje pri premierju Robertu Golobu, se je prvič sestal 27. januarja, minuli četrtek pa je imel zadnjo sejo pred poletjem. Naslednja seja bo v drugi polovici avgusta, člani pa bodo po podskupinah delali tudi v vmesnem času, če bodo ocenili, da je treba, je Erik Brecelj pojasnil za STA.

Po njegovih besedah člani strateškega sveta razpravljajo o številnih temah. V četrtek so denimo s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije in ministrstva za zdravje razpravljali o mreži primarne ravni zdravstva. Zdi se mu, da "mreže ne bo problem sestaviti". Ocenjuje pa, da je problem, ker se podatkov s primarne ravni ne uporablja za načrtovanje.

Sicer pa se svet veliko ukvarja s področjem upravljanja in financiranja v zdravstvu. "Daleč smo z inštitutom za kakovost. Strokovno je zadeva postavljena, zdaj delamo finančno konstrukcijo," je pojasnil. Jeseni se bodo bolj aktivno začeli ukvarjati še s problemi bolnišnic, je napovedal.

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanje, koliko časa strateški svet še potrebuje za pripravo vseh predlogov, je odgovoril, da je to tek na dolge proge, saj rešujejo ogromno problemov. "Tukaj ni točke, da bi rekel, zdaj smo pa konec. Vse države imajo težave z zdravstvom, problem je, če se nobene ne reši in se samo kopičijo. Smo skromni, zelo veseli bomo, če bomo katero od težav pomagali razrešiti," je poudaril.

Doslej pripravljeni predlogi so sicer po njegovi oceni dobri. Zagnanost članov je označil za neverjetno, nad pričakovanji.

Mediji so sicer v zadnjih dneh poročali o odhodu člana sveta Marka Jakliča, ki je zaradi različnih pogledov s tega mesta sicer odstopil že pred časom. Breclja sicer preseneča, da ni odstopilo še več članov, tudi glede na "ignoranco bivšega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredena".

Na vprašanje, ali torej nadaljnjih odstopov ne bo, je odgovoril, da je še en član omenjal to možnost, a to ne bi imelo velikega vpliva na delo strateškega sveta. "Ljudje imajo svoje obveznosti, ne da se vsak četrtek popoldne kar pustiti vse in se ukvarjati s strateškim svetom," je dejal. Se pa, tako Brecelj, želijo v strateški svet vključiti še dodatni, "večinoma dobronamerni" člani.

Brecelj je v zadnjem času zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Bešiča Loredana večkrat javno pozval k odstopu. Premier Golob je bivšemu ministru odstopno izjavo v podpis ponudil 7. julija, Bešič Loredan pa jo je podpisal.

Na vprašanje, kolikšen je bil po njegovi oceni njegov vpliv na odločitev premierja Goloba pri zamenjavi Bešiča Loredana, je odgovoril, da je to "pretiravanje". "Ne vem, koliko imam vpliva, dosti ne. Koliko mi zaupa, morate vprašati njega. Ampak absolutno ni res, da so se postopki začeli s tem, ko sem jaz to javno rekel. 'Odklapljanje ministra' se je začelo že veliko prej," je ocenil.

"Vidim zdaj za nazaj ustanovitev tega strateškega sveta pod pristojnostjo predsednika vlade je bilo odklapljanje ministra, o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja minister sploh ni bil obveščen," je pojasnil svoje stališče.

Zdravstveni resor bo začasno vodil Golob, od ekipe državnih sekretarjev ostaja Azra Herceg, na novo pa je vlada na ta položaj v četrtek imenovala Marjana Pintarja in Valentino Prevolnik Rupel.

Brecelj je povedal, da je strateški svet s Pintarjem že konstruktivno sodeloval. Valentino Prevolnik Rupel pa pozna več let, je tudi članica strateškega sveta. Srečen je, da je sprejela to funkcijo, saj ima po njegovih besedah veliko znanja s področja financiranja zdravstva, pa tudi s področja kakovosti, kjer je v medicini po njegovi oceni velik primanjkljaj. "Seveda, oba," pa je odgovoril na vprašanje, ali katerega od novih državnih sekretarjev vidi na mestu novega zdravstvenega ministra.

Sam medtem za ministrski položaj nima časa. Čeprav ocenjuje, da težave v zdravstvu pozna bolje kot večina in ima predloge, kako jih reševati, je ministrstvo sistem, ki zahteva posebna znanja, ki jih pridobiš s študijem, izobraževanjem in raziskovanjem, je dodal.

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
29. 07. 2023 20.27
v 3PM vsi supaj tam gor, Na koncu sem jo moral na lastne stroske odpeljat v Zagreb na operacijo, Mars nekam
zmerni pesimist
16. 07. 2023 13.57
+3
Tudi tale strateški svet je samo mešanje megle in kasiranje dnevnic
Pravicnost.
16. 07. 2023 15.36
+3
In kritiziranje drugih. Vse so drugi krivi, drugi so nesposobni, strateški svet pa dela - ne vem zakaj državljani ne vidimo rezultatov dela. Brecelj nakladač.
walter2
16. 07. 2023 12.13
-1
Kakšna korist za davkoplačevalce je od tega strateškega sveta in Breclja kot predsednika zadnjih 6 mesecev razen,da si polnijo in si bodo "zagnano"polnili denarnice še v naprej!Brecelj je že dolgo en velik nakladač,ki vidi in ve vse ,a namerno ne prevzema odgovorne funkcije,da bi to popravil!
zibertmi
16. 07. 2023 10.22
+6
pa še nekaj je krivo za stanje bolnic in ZD,politično nastavljen nesposobni kader v vodstvih.v času covit vlade je tako v trbovljah na položaj prišel bivši podžupan iz časa 2006 ,se pravi sds vlade.takrat so tajkunu odprodali za drobiž industrijski objekt z mnogo zemljišč,ki so jih nekako imeli v lasti tudi občani,po ključu socialističnih ureditev sicer,pa vendar,prevzel brez kančka kakršnih koli kvalifikacij in referenc bolnico,ki je bila v dobrem stanju,danes uzdrževalci od doma nosijo kosilnice,da lahko urejajo okolica.urgenca se je preselila v ZD zaradi dobre organizacije v bolnici pod njegovo taktirko.priporočila je za nastop dela dobil,si lahko mislite od kje.kot vedo povedat zaposleni je le vprašanje časa kdaj bo šlo vse v maloro
cakra
16. 07. 2023 09.01
+0
Odklopil se je ko je P.V. zahteval da se upraviči šerifu.
Pravicnost.
16. 07. 2023 15.37
+3
In v opravičilu se je videlo, da v resnici ne misli tako, da se je opravičil, ker se je moral opravičiti - po nareku Goloba.
ne rabimo predsednika
16. 07. 2023 08.56
+2
ta tip s tem strateškim svetom nekaj muti. Rezultati po pol leta delovanja, nekaj morajo dati od sebe? Potrebno bi bilo tujce najeti, da povedo kaj in kako...
Nightšifter
15. 07. 2023 21.17
+2
Nima veze al si zdravnik al ekonomist al smetar... Važno da se pralni stroj obrača.
User300173
15. 07. 2023 19.15
+15
G. Brecelj, sedaj g. Loredana ni več. Kaj nam je storiti sedaj? Prvo ukiniti vse popoldanske obrti. Zaposlen si v javnem zavodu in tu boš delal in ne pri konkurenci. Koncesionarji naj ostanejo, ampak le tam, kjer je potreba in ne v prostorih javnih zavodov, niti z najemnino. Tretje, direktorje doktorje zamenjati za ekonomiste, celovška solidarnost je hujša od nepotizma. Doktor je izšolani za zdravljenje. Dobimo slabega direktorja in izgubimo dohtarja. Te tri za začetek, vmes urediti centralno evidenco naročil in stanja zalog po javnih zavodih. Javno zdravstvo naj deluje za celotno Slovenijo po principu holdinga.
Pravicnost.
15. 07. 2023 20.23
+10
Se popolnoma strinjam, direktorji bolnic, klinik, skratka javnih zdravstvenih zavodov morajo biti ekonomisti. Vsak naj dela tisto za kar se je šolal in obvlada.
Rudolf Maister
15. 07. 2023 18.12
-3
kaj nabijate,golob je prevzel ministrstvo 8.3.2023. Je pa res da to nabijanbje paše znanim neizobražentec in lenuhom,kot so 2xjoža,zibertmi,prašekitditd. no v novejšem času še ta uboga para samo.
zibertmi
15. 07. 2023 18.09
+15
me zanima,če bi brecelj prevzel ministrstvo,če bi bil kos lobijem.do sedaj jim ni bi nihče,ki se je lotil kakršnih koli spremeb.tu je denarja ,ki je neizsledljiv ,še in še.delijo si ga tako v zdravstvu.kot političnih strankah iz katerih večina dela v vrhu zdravstva
Pravicnost.
15. 07. 2023 18.42
+14
V zdravstvu bo odletel vsak minister, ki bo želel posekati korupcijo. Tako kot so sedaj "umaknili" dr. Bešič Loredana. V zdravstvu se vrti denar, v ozadju so posli, zaslužki katere si med seboj delijo vodilni v zdravstvu, tisti ki so bili v političnem vrhu, ki so v političnem vrhu, tu so se podjetja-dobavitelji. To je prosto rečeno mafija, kriminal. Zato minister, ki je želel delati pošteno, nima tu kaj iskati, ker jih ovira s svojimi napovedmi, plani. Lopovi ne želijo sprememb, želijo nadaljevati s korupcijo. In Brecelj - odkar obstaja ta človek, zna samo filozofirati, kritizirati čisto vse, po njegovem on vse ve, je najpametnejši, on bi vse rešil - zakaj potem nič ne naredi. Zna samo krititirati, se obračati za vetrom in iskati pozornost. S svojim obnašanjem je prav zoprn, antipatičen in nadležen. Temu človeku ene besede ni za verjeti.
ne rabimo predsednika
16. 07. 2023 08.44
+2
se strinjam, preveč denarja se vrti odzadaj, da bi ga kar tako spustili
Darko32
15. 07. 2023 16.44
+10
aj novinarji vprašajo tega nakladača kaj je uradni njihov cilj v zdravstvu. NAmreč bolj ko berem vendo manj mi je jasno kaj je temu BRECLJU cilj v zdravstvu. Prej bi rekel, da je njegov cilj izključno polnjenje žepov zase in svojim kameradom.
Pravicnost.
15. 07. 2023 18.44
+11
Breclju je cilj, da meša meglo. Pa da se pojavlja na tv-ju, da je viden. Išče prepoznavnost, mi gre na bruhanje ko ga zagledam na tv ekranu, ker je tako antipatičen s svojim delovanjem. Podn od človeka.
Tomy1
15. 07. 2023 16.42
+10
Če bi takole brezciljno tekal E.Brecelj na dolge proge, bi v privat sektorju že zdavnaj “LETEL” !
Pravicnost.
15. 07. 2023 18.45
+9
V privat sektorju bi bolj teško filozofiral 24/7. Privat sektor zahteva rezultate.
brabusednet
15. 07. 2023 16.13
+0
Kdaj bo v zdravstvu tako,kot eni resni EU državi Mislim,da pod to perjadjo nikoli.
Antena
15. 07. 2023 16.09
+11
Odkar Brecla poznam zna samo kritizirat. In sem 100 % , da on nikoli ne bo in noče biti minister.
Pravicnost.
15. 07. 2023 18.49
+10
Brecelj želi samo ustvarjati konflikte. Sedaj teka za Golobom, spletkaril je proti ministru Loredanu. Vse je povedal s svojim obnašanjem, nizkimi udarci in žalitvami ministra Loredana. V resnici je ta Brecelj prav ubogi, ubogi.
Prinašalec
15. 07. 2023 16.03
+2
Ko je Golob slišal za interpelacijo, je pohitel in ministra odklopil.
nikhrast
15. 07. 2023 15.23
-10
Kaj je narobe če zdravniki delajo privatno, plačuje jih pa državna zavarovalnica. Tu v Kanadi se je pojavil članek na novicah da je ena medicinska sestra zaslužila skoraj pol milijona CND dolarjev, to bi bilo vsaj 350 tisoč eurov. Folk pa zdaj kako je to mogoče, pa nadure, vikendi, prazniki, nočna služba, posebne ordinacije... Vse deluje v privatnem sektorju, plačuje pa javni sektor.
biggbrader
15. 07. 2023 15.19
+5
Puno babica, kilavo dete !
jutri_pa_res
15. 07. 2023 14.58
+9
Brecelj je pa sanjač, prepričan, da je rešitev izključno v javnih zavodih, ne vidi pa, da imajo javni zavodi fatalno rakasto okužbo s korupcijo in da jim ni rešitve. Ne razume pa, da so tudi koncesionarji del javne zdravstvene mreže. V A je 80 % zdravstva zasebnih koncesionarjev in zadovoljni so tako zdravniki kot bolniki, za čakalne dobe pa še nisem slišal.
bandit1
15. 07. 2023 15.09
+2
Avtomehaniki so enaki Uradni servis je boljši od zasebnika, ma o je bi te.
ajdanakolesu
15. 07. 2023 14.37
+19
g.Brecel, V Sloveniji imate zdravniki višje plače kot zdravniki v Švici, to je bilo prebrati iz uradnih podatkov, zakaj pacienti nimajo enake ponudbe za storitev ? Očitno državljani plačujemo dovolj v skupno malho, zakaj zaostanki, čakalne vrste, izgovori...kaj nam bo digitalna korespondenca če na operacijo kolena čakaš 2 leti ? To da bodo že znani, programerji mastno zaslužili, kot 3. zgodba z cepivi, maskami, respiratorji ki so končali v škatlah nekje v kleti.
Mnogo
15. 07. 2023 14.35
+3
Vsako drugo natolcevanje in pametovanje, zdravstvo mora zdruzit moci javno in zasebno, tudi tujina, z tem bi prisilili v realne cene, vendar ce ni popuscanje, pol lahko le propade.