Slovenija

Boštjančič: Lahko bi sodeloval s francosko skrajno desnico

Luxemburg, 21. 06. 2024 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančni minister Klemen Boštjančič je v pogovoru za Politico dejal, da ne vidi težav pri sodelovanju s francosko skrajno desnico ter da jesenske predsedniške volitve v ZDA niso tako pomembne, kot je dogajanje v Evropi. Podpredsednik vlade je tudi dejal, da se z nekaterimi tujimi finančnimi ministri razume bolj kot s kolegi v lastni vladi in s tem poskrbel za dvignjene obrvi tudi pri predsedniku SD in gospodarskemu ministru Matjažu Hanu, ostro so se odzvali tudi v Levici. Finančno ministrstvo pa je v odzivu na prispevek Politica sporočilo, da intervju ni bil avtoriziran.

Minister za finance Klemen Boštjančič
Minister za finance Klemen Boštjančič FOTO: Aljoša Kravanja

Klemen Boštjančič, finančni minister in podpredsednik v vladi Roberta Goloba, je dejal, da ne vidi problema v potencialnem oblikovanju francoske vladne koalicije okrog stranke Nacionalni zbor Marine le Pen ter da se odnosi finančni ministrov evropskih držav vrtijo bolj okrog osebnosti in ne toliko okrog njihove politične usmeritve. 

"Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialistični ali konservativni, se bolje razumem kot s kolegi v lastni vladi," je za Politico dejal Boštjančič.

Časnik piše, da so svetovni trgi "vznemirjeni" zaradi možnosti oblikovanja skrajno desne vlade v Franciji, potem ko je predsednik Emmanuel Macron razpisal predčasne volitve po porazu njegove stranke na volitvah v EU v začetku tega meseca.  Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v torek opozoril, da bi Francija lahko padla v dolžniško krizo, če bi zmagala skrajna desnica ali levičarsko zavezništvo.  

Boštjančič pa meni, da rezultati skrajne desnice na volitvah v Evropski parlament v začetku tega meseca ne bodo imeli negativnega vpliva. "Ne verjamem, da bodo volitve in obračanje politične plošče v desno imeli negativen učinek," je dejal.

Boštjančič je bil podobno odklonilen glede izida volitev v ZDA, saj meni, da novembrske volitve "niso tako pomembne" v primerjavi z evropskim dogajanjem. "Vsi v Evropi so tako zelo osredotočeni na Združene države. Morali bi se osredotočiti nase in na to, kako narediti naš proces odločanja učinkovitejši," je dejal.

Ne glede na to, kdo bo predsednik, je ameriška administracija "izjemno učinkovita", zato "ni tako pomembno, kdo bo zmagal", je še dejal Boštjančič.

Ministrstvo ponovno: Intervju ni bil avtoriziran

"Politico je objavil le izseke, celoten intervju naj bi bil objavljen v naslednjih dneh. Ob tem velja omeniti, da intervju ni bil avtoriziran," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva. 

"Del vprašanj se je nanašal na to, kako minister komentira zadnje politične premike v Evropi v desno ter kako vidi svojo vlogo v tem kontekstu. Minister je ob tem dejal, da njegova vloga ni, da sodi odločitve volivcev posameznih držav, in da meni, da je treba vedno spoštovati voljo volivcev. V tem kontekstu tudi meni, da mora kot minister za finance znotraj EU sodelovati s katerimkoli drugim ministrom ali vlado. Minister Boštjančič je prepričan, da mora kot minister predvsem zasledovati interese Slovenije in to je mogoče samo tako, da sodeluje z vsemi kolegi – ministri drugih držav. To tako ali tako počne že sedaj, saj se odlično razume z večino kolegov, ne glede na njihovo politično pripadnost. V tem kontekstu je bila tudi njegova izjava glede francoske desnice". 

 Kot navajajo, se minister ni opredeljeval do spremljivnosti politike in vrednot Marine Le Pen. "Kot liberalec takšnih vrednot ne deli."

Dodali so še, da minister nikoli ni skrival, da v politiki zagovarja politiko sodelovanja. "Ljudi ne ocenjuje po politični pripadnosti, pri čemer se je v intervjuju naslanjal predvsem na odnose z drugimi ministri, ki jih vsak mesec srečuje na zasedanjih ECOFIN."

Han: Izjava je podcenjujoča do ministrov v slovenski vladi

Kot je sporočil Han, noben odmik v skrajnost ni ustrezen. "Tudi vzpon skrajne desnice v Evropski uniji je nevarnost, ki je ne smemo podcenjevati. Njihova ideologija razdvajanja, nestrpnosti in sovraštva je v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarjamo - enakost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic," je dodal.

Skrbi pa ga izjava Boštjančiča, da se bolje razume s finančnimi ministri EU z različnih političnih polov kot s kolegi v vladi, in meni, da je podcenjujoča do ministrov v slovenski vladi. "Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim," je dodal.

 "Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim," je izjave ministrskega kolega komentiral Han.
"Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim," je izjave ministrskega kolega komentiral Han. FOTO: Damjan Žibert

Da jo zelo skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, je v odzivu zatrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in podpredsednica vlade. Kot je še menila, je vzpon skrajne desnice zaušnica demokraciji, grožnja stabilnosti, in negotovost za spopadanje s podnebnimi spremembami.

Podobno zaskrbljenost zaradi skrajne desnice so poudarili tudi v drugi koalicijski partnerici Gibanja Svoboda, ki mu pripada Boštjančič.

"Vzpon skrajne desnice ni samo zaskrbljujoč, gre za resno grožnjo povojni ureditvi Evrope, utemeljeni na socialni pravičnosti in demokraciji," je na omrežju X zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Menil je, da gre pri navedbah Boštjančiča za zelo ponesrečeno izjavo, "ne glede na to, kako korektno sodeluje s finančnimi ministri z vseh političnih spektrov".

V stranki pa so na Facebooku zapisali, da bi se na njegovem mestu "manj ukvarjali s tem, kako se evropski finančni ministri (tudi s skrajne desnice) odlično medsebojno razumejo - in bolj ukvarjali s tem, kako slabo se bodo finančni ministri razumeli z državljani in volivci EU, če bodo zagovarjali varčevalne ukrepe na račun pokojnin, plač in storitev".

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
22. 06. 2024 16.17
-2
Hvaležni bodimo za našo vlado ki se izredno trudi za izboljšanje našega standarda. Tudi mi lahko prispevamo droben kamenček v mozaik uspeha. Bodimo strpni. V tej vročini sprejemati težke odločitve ni tako zelo preprosto kot se na prvi pogled zdi. Zaupam delovni ekipi in izjemnim posameznikom da bodo sprejeli najboljše odločitve
Kollerik
22. 06. 2024 16.19
+0
Pejt raje prekopavat stare kosti, za drugo itak nisi
totnhem
26. 06. 2024 08.16
frenk707
22. 06. 2024 12.19
-5
Samo da nam ne vlada več janšizem,…. vse drugo bomo z veseljem sprejeli in preživeli.
ap100
22. 06. 2024 12.35
+1
razumem musolini hitler in stalin so zate opcije rešitve
Smuuki
22. 06. 2024 16.19
+2
Ti si eden prvih ki si s zgledom dokazal svojo potrpežljivost. Frenki od danes dalje se ti pridružujem. Zaupam v celoti naši vodstveni ekipi
patogen
21. 06. 2024 20.52
+8
Zakaj torej opletanje o skrajni desnici ves čas in vsak članek? Ker ima Slovenija skrajno levico na oblasti že 85 let. Gre za strašenje, češ poglejte kaj bo, ko nas ne bo več na oblasti. Kot so včasdih pobožneža strašili s hudičkom...
peresni
21. 06. 2024 21.30
-5
Kaj te je sram priznati kaj si ..si kar si...bodi dec in priznaj patogen.
Julijann
21. 06. 2024 20.19
+10
In to izreče oseba, ki pazi, je v vladi, ki preganja janšiste! Res je ta vlada za v Butale. Ni čudno, da se na sejah nič ne zmenijo. Vsedejo se za par minut in se razidejo.
Balki36
21. 06. 2024 20.07
+2
Pameten možakar.....ostro na desno je treba zavijat....pa to
lokson
21. 06. 2024 19.59
+14
Lukec in večno zaskrbljena, sta zgrožena nad temi besedami. Mu je že naročeno, da svoje besede obžaluje.
Stankur
21. 06. 2024 19.32
+16
Boli me K... Kolk, naj se spravi delat, ne pa živet na račun telebajskov, ki ga podpirajo. Mogoče bodo sprevideli, ko bo začelo za nohte gret. Ne podpiram nobene politične seronje več. Samo probleme delajo eni in drugi norci. Živi po svoje!!!!!!!!!
avgust.
21. 06. 2024 19.30
+19
Mešanje megle in preusmerjanje pozornosti, od zadaj pa veliki transferji.
ssbobo
21. 06. 2024 19.26
+12
Aha.... on ne vidi problema..... Zato je pa PRAVI MINISTER plesalcu v čast
JApajaDAja
21. 06. 2024 19.25
+16
je pravi slo slobodan..sprejmejo zakon,ki ga čez noč umaknejo...tale nekaj izjavi-potem pa sam sebe demantira :)
frenk707
21. 06. 2024 19.24
-18
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije. Oni so skrajneži, ki so za svoj obstoj prepotovali cel spekter nazorov, da so ugotovili, kje imajo največ sledilcev. Nič jih ni sram, da sedaj v prvi vrsti pri maši že belo gledajo, da so ostali prisotni v dvomih ali da jim prihaja ali pa morda že odhajajo.
avgust.
21. 06. 2024 19.29
+15
Frenkica, kar se sramu tiče, pred svojim pragom pometaj. Res si želim, da nekoč objavijo podatke pod nicki, ne vem ,če boš zbrala pogum za priti iz hiše ali pa, če ga bodo tvoji domači. Takih floskul, kot jih pišeš ti, ne najdeš res nikjer.
Vselepo
21. 06. 2024 19.18
+20
Pazite se frenka 707, ker je spet opran, zmanjkalo mu je zdravil....
Schnitzel
21. 06. 2024 18.17
+16
Res ne vem, kaj je pri teh t.i. skrajnih strankah tako skrajnega. Zaustavitev nekontroliranih ilegalnih migracij? Je to skrajna zahteva? Meni se zdi dosti manj skrajna kot pa ta migrantski pakt. Je to skrajnost, če nekdo zahteva zaustavitev pošiljanja orožja in denarja v ukrajinsko brezno brez dna? Meni se pa zdi skrajnost ravno to kar dela trenutna evropska oblast. Je skrajnost nasprotovanje nerealnim skrajnim ekološkim zahtevam? Je skrajnost nasprotovanje zblojenim teorijam spola, kjer mladim ni več jasno, katerega spola so? Kdo so tu res skrajneži? Le Penova, Orban in podobni ali ti ki so nas pripeljali na rob norosti?
peresni
21. 06. 2024 18.44
-21
Ne relativiziraj....poglejmo nivo komunikacije, cilje in sodelovanje z naciji.... pa ti bo vse jasno!
boslo
21. 06. 2024 19.02
+16
Dragica Cegler
21. 06. 2024 20.05
+9
A ta vlada,ki naj bi bila leva pa lahko sodeluje z naciji.Pri tem mislim z zelenskim.
peresni
21. 06. 2024 21.31
-6
Ne...meni ni nič jasno kaj so tebi zapovedali.
frenk707
21. 06. 2024 18.16
-6
Verjamem, da bi lahko sodeloval s francosko skrajno desnico, lažje kot s klerojanšizmom, ti so nemogoči.
pietro
21. 06. 2024 18.46
+15
boslo
21. 06. 2024 19.03
+13
V Ormožu sta oba, na uro se menjavata, pač, kak jima dajo sestre prosto
zmerni pesimist
21. 06. 2024 18.15
+8
Še s hudičem samo da sem v stolčku
frenk707
21. 06. 2024 18.14
-11
V Sloveniji imamo levico, ki sega do sredine in klerojanšizem, ki je skrajna desnica,.... normalno desnico je pa janšizem uničil, za svoj prid. .. če malo poenostavim pa vseeno še dovolj natančno.
ActiveR
21. 06. 2024 18.12
-3
Kdaj bosta SD in LEVICA uvidela, da sta nepomemben privesek, ki je vedno bolj moteč? Han, na kolena in glancat čevlje golobistom, boste vsaj malo koristni.
patogen
21. 06. 2024 17.57
+11
Slovenski politični besednjak, zaradi specifične preteklosti ne pozna izraza skrajna levica. Je samo navadna levica. Kar pa na zahodu poznajo kot navadna desnica, pa v Sloveniji velja za skrajno desnico. Dva ekstrema torej, kakor je tudi družba ektremno polarizirana.
ivan z Doba
21. 06. 2024 19.12
-10
....je spregovoril bakterija in dobil Pingo in sendvič!🤣🤣
Z O V
21. 06. 2024 17.55
+8
Vi ne sodelujete z Slovenskim narodom...
Lark
21. 06. 2024 17.45
+10
Poglej ga junaka, zdaj se "spozna" že na politiko. Samo še osnov financ bi se moral naučiti...