Slovenija

'Trli bomo oreh toliko časa, dokler ga ne bomo strli'

Ljubljana, 18. 08. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po sestanku, na katerem sta se premier in minister za zdravje srečala s predstavniki zdravnikov, so se strasti umirile. Pred nadaljevanjem pogajanj v ponedeljek tako Pahor ostaja optimističen, v Fidesu pa, kot kaže, ne postavljajo več ultimata.

Vlada in zdravniki naj bi bili bližje rešitvi.
Vlada in zdravniki naj bi bili bližje rešitvi. FOTO: Reuters
Na ponedeljkovem sestanku se bodo srečali predstavniki vlade, predstavniki Fidesa, zdravniške zbornice in zdravniškega društva.

Po besedah premierja Boruta Pahorja so se po sestanku z ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem, predsednikom Fidesa Konradom Kuštrinom in nekaterimi zdravniki nakazale možnosti za rešitev glede napovedi zdravnikov, da ne bodo več delali preko polnega delovnega časa. O kakšnih rešitvah so govorili, ni hotel razkriti.

Spet se bodo sestali v ponedeljek. Premier Pahor v ponedeljkov sestanek vlaga velika upanja, "saj da so se danes v pogovoru nakazale možnosti za rešitev oziroma preprečitev scenarija, ki ga napovedujejo zdravniki, in sicer da od 1. septembra ne bodo več delali preko polnega delovnega časa".

Milejši so tudi na strani Fidesa. Če je Kuštrin še v torek zatrjeval, da je možna rešitev samo ena – umik novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju –, pa je danes dejal, da je to le ena izmed možnih rešitev. Dodal je: "Še iščemo načine, kako vrniti zdravnikom tisto, kar jim je bilo vzeto."

'Rešitev bomo iskali, dokler je ne najdemo'

Pahor: Trli bomo oreh toliko časa, dokler ga ne bomo strli.
Pahor: Trli bomo oreh toliko časa, dokler ga ne bomo strli. FOTO: Reuters
Upam, da smo z današnjim dialogom okrepili zaupanje z enim izmed socialnih partnerjev, niso pa oni naš edini sogovornik. Če ne bomo omejili javne porabe, ni nobene možnosti, da se izkopljemo iz sedanje krize in veliki upori zoper te ukrepe zgolj upočasnjujejo naš izhod iz krize. Mi si prizadevamo za razumno in pravično zmanjšanje javne porabe, ki bo dala tudi prave rezultate. Borut Pahor

Pahor je sicer na novinarski konferenci po sestanku zatrdil, da vlada novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne bo umaknila, da pa bodo še naprej iskali rešitve, s katerimi se bodo strinjali tudi predstavniki Fidesa. "Želim si, da bi skupaj našli rešitve za vzpostavitev modernega zdravstvenega sistema, ki bo imel na vrhu postavljene interese pacienta, dostopnost do zdravstvenih storitev in kvaliteto storitev, ki bo enaka za vse, ne glede na socialne razlike,“ je še dejal Pahor.

Premier je ob tem poudaril, da ne bodo popuščali, saj gre za zdravje pacientov, da pa je nujno omejiti javno porabo in se izkopati iz sedanje krize. Tako predstavnikom vlade kot zdravnikom je skupno, da ob začetku dela prisežejo in oboji morajo to spoštovati, je še dejal premier. "Dana zaprisega pomeni, da je tudi v trenutni situaciji potrebno gledati v prvi vrsti na skupno dobro ljudi, to je korist pacientov. In če bomo našli rešitve, ki ustrezajo temu prvenstvenemu cilju, lahko štejemo dogovor za legitimen in temu bo tudi podrejeno vse naše delo. Rešitve pa bomo iskali vse dotlej, dokler jih ne najdemo.“

Kako bo to vplivalo na delo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah?

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
20. 08. 2010 00.28
1. Zdravnike plačati po količini, kakovosti in zahtevnosti opravljenega dela - in ne predvsem po številu ur dežuranja. Najboljši in največji garači vsekakor zaslužijo plače višje od 10.000 EUR bruto na mesec. Vendar - vsi ne morejo biti najboljši in tudi polovica jih ne more biti "najboljših"... Denarja za plače sploh ni tako malo, le prerazporediti ga je treba čim prej po zgoraj navedenih kriterijih. 2. Do maksimuma povečati vpis na študij medicine v državi (le kako to, da se noben minister pred sedanjim - pa so bili v glavnem vsi zdravniki - tega ni spomnil? Saj ne verjamete v naključja ...) 3. Popolmoma ločiti javno od zasebnega zdravstva. Zdravnik lahko dela samo zakonsko določeno število ur in samo za enega delodajalca. Ima pa seveda vsekakor vso pravico, da si ga sam izbere ali zamenja. 4. Takoj objaviti razpise za zaposlovanje zdravnikov v medijih bivših jugoslovanskih republik in zaposliti vse, ki ustrezajo strokovnim kriterijem. Te mora avtonomno določiti izključno tisti delodajalec, ki bo kandidata/kandidate izbral in z njimi podpisal pogodbo o zaposlitvi. Razpise objavljati vsake tri mesece, dokler v Sloveniji ne bo dovolj zdravnikov. 5. V primeru čakalnih dob nad 3 mesece naj ZZZS pacientom obvezno ponudi, organizira in plača zdravljenje v Avstriji ali Italiji, če se pacient s tem strinja. 6. ZZZS naj spremeni način svojega dela: začne za zdravstvene storitve iskati najugodnejšega ponudnika in paciente pošiljati na zdravljenje tja, kjer je to najugodneje - doma ali (ob soglasju pacienta) v tujini. (Da se ne bo morda izkazalo, da operacija npr. zamenjave kolka v tujini ni bistveno dražja kot v Sloveniji?) 7. Plačevanje stroškov zdravljenja žrtev prometnih in drugih podobnih nesreč ter žrtev nasilnh kaznivih dejanj v celoti prenesti na povzročitelje / krivce. 8. Ukiniti prisiljevanje zdravnikov v plačevanje članarine Zbornici. 9. Zdravnike v javnem zdravstvu izenačiti z drugimi javnimi uslužbenci glede števila dni dopusta in izobraževanja.
strogoff
19. 08. 2010 15.03
streti in odpisati je potrebno NAJPREJ nesposobne in nestrokovne zdravnike, ki kvarijo ugled Republike Slovenije in zdravništva vobče ! _ _ _ _ _
finec
19. 08. 2010 10.25
Posledično so se podaljšale tudi čakalne vrste za kremiranje.
PERIFERNA
19. 08. 2010 10.06
Sicer so si pa zdravniki sami krivi, da so se znašli sedaj v tej situciji.Zakaj so sprejemali vedno večje obremenitve do sedanjih nemogočih, ki jih več ne zmorejo. Jasno, da ne. Ampak v 20 letih bi se stvar normalizirala, danes bi bilo dovolj kadra. Ampak ne, želeli so delati, tudi do abnormalnih meja, da so si popravili mizerne plače. Če se bi od osamosvojitve dalje delalo po zakonu, ki so ga zdaj obelodanili, ne bi bilo danes nobenih težav
Nicolete
19. 08. 2010 09.22
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj..
Tonček Balonček
19. 08. 2010 09.08
Čedalje bolj je očitna totalna nesposobnost te vlade, pod prejšnjo je praktično vse teklo kot namazano, kar pa ni, so iz dneva v dan izbolševali, saj je šlo za sposobne in sanjske kadre! Skrajni ačs je, da zamenjamo valdo, povečamo število zdravnikov, saniramo Vegrad in plačamo patrije! Zelo pogrešam brezplačnika Slovenski tednik ter Ekspres, ki sta poleg Reporterja in Demokracije edina širila resnico o Sloveniji!
M-teorija
19. 08. 2010 07.14
victoriosus19.08.2010, 01:20 Se strinjam, da so zedeve prenapihnjene in demonizirane, vprašanje pa če je to delo vlade. Najbrž je krivda v celotni družbi, ki se je ujela v vrtinec pohlepa, predvsem v konkretnem primeru je teža odgovornosti tudi na stroki. Tudi ta se mora vprašati, če lahko naredijo bolje. Lep primer je naprimer kako se je predstavil zelenopohorje in mislim da je veliko takšnih, samo mora jih stroka prikazati za zgled ostalim predvsem svojim članom. Ler primer je tudi prostovoljno delo 81 let starega zdravnika.
M-teorija
19. 08. 2010 07.06
zelenopohorje19.08.2010, 00:05 Premiki je po mojem velik, bolj kot sama razlaga, zato ker se s tem približate ljudem.
victoriosus
19. 08. 2010 01.20
Gattor 18.08.2010, 13:34 Hudo je, ker v ordinacijah ne vidim več tako kot nekoč prijatelja, ampak brezobzirnega pohlepneža, ki ga zanima somo in izključno samo denar. In takemu ne morem zaupati ! --Vidite, do tega nas je vlada pripeljala. Sovražite zdravnike, ki vam niso nič hudega naredili, le borijo se zato, da se prekomerno nadurno delo ohrani kot je bilo, in vsi bi naredili isto, če bi nam hoteli plače nižat in nadure pomnožit. Btw, med pacientom in zdravnikom ni toka denarja, od kje Gattorju, da ga zanima samo denar? To je hudo krivična obtožba, sploh pa ker ogromno delajo (manjka jih 1000, pa ti ki so pokrivajo še te manjkajoče!!) Bravo vlada, demonizirali ste še eno družbeno skupino, kmalu se bomo vsi dajali proti vsem, to pa koristi samo politiki...
HOOONDAAA
19. 08. 2010 00.15
Če imamo vlado za to da bo zategovala pasove na vseh področjih potem jo ne rabimo! To vsak zna!! Naj poišče način kako Slovenijo postavit na noge!! Pa naj celi mesec debatirajo samo o tem v državnem zboru! Saj zato jih imamo da bodo naredili kaj pametnega!! Jaz sem za to da naj vsak poslanec zapiše svoje 3 predloge kako rešiti Slovenijo! Potem pa naj razpravljajo o tem, če je kdo sploh kaj pametnega naštudiral!! Pa naj se ne vtikajo v kaj drugega dokler ne bodo črno na belem imeli načrt s katerim bodo naredili red v Sloveniji! Ker to kar se zdaj dogaja je nedopustno!
zelenopohorje
19. 08. 2010 00.05
odhajam spat - ker sem žal spet dežuren jutri. hotel sem vam predstaviti svoje stališče, upam da sem vsaj kaj malega premaknil...... lp
zelenopohorje
19. 08. 2010 00.03
hja, se strinjam s tem, vseeno pa mislim, da je smisel v dobih koncesionarjih z velikim obsegom dela. to bi zmanjšalo naval v bolnice
M-teorija
18. 08. 2010 23.49
zelenopohorje18.08.2010, 23:31 Prejšni zdravstveni sistem je bil dober in preveč na horuk so se širili koncesionarji in slabili dober sistem. Sistem bi moral biti zastavljen tako, da bi uravnoteženo in potrebno število dopoljnjevalo sitem, ne pa, da govorimo, da je koncesija konkurenca.
zelenopohorje
18. 08. 2010 23.31
m-teorija načeloma se stabo strinjam. administracije je ogromno. glede koncesij pa nisem ravno siguren, če se strinjam, in sicer poznam koncesionarje, ki svoje delo perfekno opravljajo. in s tem v bistvu večajo konkurenco. lahko gledamo tako: ali jih je preveč, ali pa premalo za uspešno konkurenco. Z njimi naj bi se potem obisk v večjih centrih zmanjšal. seveda pa obstaja vprašanje, kakšen obseg dela je dovoljeno opraviti koncesionarju. kar se tiče napak ali zmot: dejstvo je da napake so bile in bodo, vendar je v našem primeru posledica neprimerljivo hujša, kot pa če ti na blagajni pozabijo vrniti denar. to je človeško. in to bo ostalo, ne glede na sisteme. kar moti pa je, da bolniki nimajo pravice dobiti ustrezne odškodnine. Karikiram: za napačno zdravilo majhno, za napačno odrezano nogo pa ogromno - no hec na stran. sem pa seveda ne spadajo zapleti, ki so opisani v literaturi. ali še kdo od vas sploh pomisli, da lahko po poeraciji slepiča umreš? nobeden. to pa zato, ker dobro opravljamo delo. vendar zaplet je opisan v knjigah, in prej ali slej se bo pojavil tudi pri nas. gledano s kirurške sarni: ljudi težje "popraviš" kot avto, kjer so deli enaki in čas ne priganja.
zelenopohorje
18. 08. 2010 23.21
mosad hja, kaj naj rečem, tudi na občini hodijo mimo mene v vrsti. tako pač je, ne rečem da je prav. ni pa za zamerit. s tvoje strani je zlom zapestja zelo huda zadeva, kar tudi je, nenazadnje lahko ostanejo posledice. z naše strani pa to ni takšna urgenca, da bi šlo za življenje. tam ni popuščanja.... vem kako čuden se sliši ta komentar, in te razumam, tudi sam sem bil v bolnici, in v tvoji vlogi in dobro vem, kaj misliš.
M-teorija
18. 08. 2010 23.16
MOSAD18.08.2010, 22:031 ~M-teorija A je opeka popustila? ;)~ Transport Na-ionov spet deluje. Če te pa zanima kako in zakaj, pa raje vprašaj zelenopohorje, je bolj kompetenten za takšne razlage!
M-teorija
18. 08. 2010 23.11
zelenopohorje18.08.2010, 22:37 Sploh ne. Če začnemo najprej z zbornico. Lobi v osnovi ni nič napačna zadeva. Prav je da se vsak ceh bori za svojo branžo. Moti me in mislim, da je napačen pristop in način. Namesto, da se stroka promovira s povdarjanjem pozitivnih stvari se zbornica na čelu s Kalanovo trudi in izgublja energijo s prikrivanjem slabosti. Slabosti se ne sme skrivati, nasprotno, dati jih je treba pod drobnogled,analizirati in na tej osnovi najti rešitve. Primer Kaničeve ni problem Kaničeve temveč je sistemski problem, katerega je na žalost le izrazita in očitna žrtev le tega. Kot rečeno se strinjam s prej naštetimi dejstvi in verjamem, da večina zdravnikov dela pošteno in častno, da ne govorimo o študiju. A pomanjkanje števila je posledica, vzroki pa so drugje. O vzrokih sem omenjal pretirano koncesionarstvo, ki namesto, da bi dopolnjevalo, izboljševalo sistem, ga razgrajuje. Iz naslova za denar za pretirane koncesije bi raje nadgrajevali interni državni sistem, z manj denarja in z ostankom bi s štipendiranjem mladih in bodočih zdravnikov ter z vlaganjem v boljšo infrastrukturo, laboratorije in raziskave. Seveda niso balast zdravstvu le koncesije ampak tudi, morda pretežno administrativni balast. Tudi tu so velike rezerve, manj birokratov, več strokovnosti. Na splošno je v zbornici opozicija, ki podobno razmišlja, vsaj tako je bilo videti, ko se je šlo za glasovanje o Kalanovi. Podobno kot so se pred kratkim oglasili novinarji, kjer ni šlo za denar ampak za kvaliteto stroke same. Če skrajšam iskati je treba odgovore zaradi kvalitete(predvsem sistemske) in ne za bogatenje posameznika. zdravniški poklic je bil vedno časten, ne zaradi denarja, ampak zaradi častno opravljenega dela.
MOSAD
18. 08. 2010 23.03
zelenopohorje Mas prav te razumem,tudi nisem nek starec. Oba sva bila se otroka. Hocem rect da je bil njen oce AKTIVEN sej veva ocem govoriva. Primer KACIN ce bi bil kdo drug,veva kje bi bil dons!!
zelenopohorje
18. 08. 2010 22.37
m teorija: kakšno stanjemisliš? to s 1. septembrom?
zelenopohorje
18. 08. 2010 22.35
MOSAD: pri nas je pač tako, da OBIČAJNO dajemo prednost otrokom - ne glede na to, kaj je. res pa je, da to ni bilo nujno. DAMIRG. IMAŠ PRAV, SVOJCI NISO PRIPRAVLJENI POSKRBET ZA STAREJŠE IN TO JE SRAMOTA. PREDVSEM V ČASU POČITNIC SE HOSPITALIZACIJA STARIH LJUDI POVEČA. in seveda potem umirajo v bolnicah, kljub temu da bi marsikdo rad oz je pravica vsakega izmad nas, da umre doma