Slovenija

Ni še znano, koliko bodo obdavčene nepremičnine

Ljubljana, 14. 01. 2011 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan/Nina Šašek Kocbek
Komentarji
51

Predvidoma se bodo znižale vrednosti nekaterih hiš, kmetijskih zemljišč in gozdov. Podatki iz registra se bodo uporabljali tudi za določanje upravičenosti socialne pomoči. Nepremičnine brez lastnika bodo verjetno postale državne.

Težave imajo, ker jim vse občine niso sporočile namembnosti zemljišč. Nekatere še spreminjajo lokacijske načrte, zato bodo podatki popolni šele po sprejemu prostorskih načrtov.

Končni rok za pritožbe na informativni izračun vrednosti nepremičnin ostaja torek, 25. januar. Do septembra bodo predvidoma obdelali pripombe, novembra bo sprejem vladne uredbe za določitev uradne vrednosti, decembra naj bi objavili register nepremičnin, v katerem bo vrednost na stanje trga 1. julij 2010. Prva posodobitev naj bi bila februarja 2012 z vrednostmi glede na 1. januar 2012. Če se bodo cene prej spremenile za vsaj 10 odstotkov, bodo vrednost nepremičnin prilagodili novim razmeram in o spremembi obvestili javnost.

Vrednostne cone so določili po Pravilniku o kriterijih in merilih množičnega vrednotenja nepremičnin. Večino pripomb bodo obravnavali ravno zaradi vrednostnih con, je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović. Predvideva, da se bodo zmanjšale vrednosti kmetijskih in gozdnih površin ter gradbenih zemljišč, predvsem na višinskih, strmih in slabše poseljenih območjih. Nižje bodo tudi vrednosti zemljišč z nepomembnimi objekti, kot so kozolci in podobno, ki so bila ovrednotena kot pozidana.

Za stanovanja je osem cenovnih območij.
Za stanovanja je osem cenovnih območij. FOTO: Mateja Klavs

Največ spremembe navzdol pričakujejo pri hišah, predvsem zaradi razdrobljenosti, saj so bile vrednostne cone ponekod preširoke. Omenil je primer Gorenjske, ko so bile nepremičnine in zemljišča v turistični Kranjski Gori in "spalnih" Ratečah enako ovrednotene. Po njegovih predvidevanjih bosta po novem kraja v različnih conah. Opozoril je tudi, da so nekateri lastniki kot garaže prijavljali objekte, ki to dejansko niso, zato je bila njihova vrednost absolutno previsoka.

Bohinj: Gurs naj cone čim prej popravi

Občina Bohinj opozarja na previsoke vrednosti con.
Občina Bohinj opozarja na previsoke vrednosti con. FOTO: 24ur.com

Na skupnem sestanku med župani zgornje Gorenjske in predstavniki Gursa 17. decembra lani so se župani pritožili predvsem glede določanja con in vrednostnih ravni za posamezne modele vrednotenja. Kot so za 24ur.com sporočili z Občine Bohinj, so se pritožili, "ker so modeli HIS, STA, ZGS precenjeni in si občani na te izračunane vrednosti ne bodo mogli privoščiti plačila davka.“

Kot pojasnjujejo, so "vrednostne ravni najvišje ravno tam, kjer je tudi območje Triglavskega narodnega parka. Tako so prebivalci kaznovani z višjimi davki in vsemi omejitvami, ki izhajajo iz zakona o Triglavskem narodnem parku.“ Prav zato od Gursa pričakujejo, da cone v Bohinju ustrezno popravi – spremeni obseg pri določenih modelih in zniža določene vrednostne ravni. Gurs so pozvali, naj upoštevajo omejitve pri izrabi gozdov, ki ne omogočajo ekonomskega izkoriščanja ter upoštevajo nadmorsko višino.

Register bo uporaben tudi pri določanju socialne pomoči

Vrednotenje nepremičnin bo služilo tudi drugim uporabnikom, pri čemer je Seliškar izpostavil e-socialo, kjer bodo na tej podlagi ugotavljali upravičenost do socialne pomoči. Koliko bodo nepremičnine obdavčene, tudi še ni znano. "To bodo povedali drugi resorji," je dejal Mitrović.

Na finančnem ministrstvu so pojasnili, da končno besedilo predloga Zakona o davku na nepremične še ni pripravljeno. Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so sporočili, da Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se začne uporabljati 1. junija, ureja 13 pravic iz javnih sredstev, pri katerih se pri ugotavljanju materialnega položaja posameznika ali družine upoštevajo dohodki, prejemki in premoženje.

Pri denarni socialni pomoči, varstvenem dodatku, pravici do kritja osnovnega zdravstvenega zavarovanja, pravici do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev in pri subvenciji najemnine se šteje le vrednost stanovanja ali stanovanjske hiše nad vrednostjo primernega stanovanja. Če ima posameznik ali družina stanovanje, katerega vrednost je višja od 48 zneskov minimalnega dohodka, kar je 48 krat 288,81 evra (13.862,88 evra) in je v zadnjih 18 mesecih več kot 12-krat prejel denarno socialno pomoč, mu pripadajo pravice, če dovoli vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v zemljiško knjigo.

Pri vseh drugih pravicah in subvencijah pa se premoženje upošteva tako, da se dohodki oseb povečajo za fiktivno določen dohodek, in sicer v višini letnega zneska obresti, izračunanih od vrednosti premoženja na dan vložitve vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad enim letom do dve leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. Če med vložitvijo vloge podatek o tej obrestni meri še ni na voljo, se upošteva podatek za predpreteklo leto.

Bodo zasegli nepremičnine z neznanim lastnikom?

Težave so tudi z nepremičninami brez lastnika. Po pojasnilih Mitrovića ni njihova uradna dolžnost, da iščejo neznane lastnike, temveč se mora javiti uporabnik nepremičnine. "Ne gre za 70.000 lastnikov, ampak za 70.000 nepremičnin, za katere imamo vpisanega neznanega lastnika. Všteti so tudi skupni deli stavb, kjer ni jasno, kateremu delu stavbe pripadajo skupni deli," je dejal. Dodal je: "Prepričan sem, da smo nekaj neznanih lastnikov spremenili v znane."

O natančni številki nepremičnin brez lastnika bodo lahko govorili po končni analizi. Neznani lastnik pa seveda ne bo obdavčen. V osnutku zakona o kmetijskih zemljiščih je sicer predvideno, da bi tovrstna zemljišča dobil v upravljanje Sklad kmetijskih zemljišč, ki bi postal tudi davčni zavezanec.

Zadovoljni s številom pripomb, saj so pridobili prave podatke

Namen poskusnega izračuna vrednosti nepremičnin je bil pridobitev čim več informacij o napačnosti podatkov. Po besedah generalnega direktorja Geodetske uprave Aleša Seliškarja so si želeli pripombe, ki jim bodo služile za izboljšanje podatkov za kakovostni model vrednotenja.

Vseh podatkov nimajo, saj brez karte poplavnih območij ne morejo predvideti vpliva poplav na vrednost nepremičnin.

Glede števila pripomb je zadovoljen. Bali so se velikih težav pri lastništvu nepremičnin in zemljišč, vendar so dobili "le" nekaj več kot tri odstotke pripomb, kar je 190.000. Ista številka pripomb je bila na vrednost, manj pa o namenski in dejanski rabi. Zaradi namenske se je pritožilo 6000, zaradi dejanske rabe pa 17.000 lastnikov.

Pripombe lahko oddate tudi po pošti in spletu

Trenutno je čakalna doba za pritožbe v ljubljanskih pisarnah okoli pet ur. Kljub temu je Seliškar zadovoljen z delom svojih uslužbencev, "ki so podaljševali delovni čas brez doplačil k plači". Opozoril je, da so lastniki, kljub možnosti pritožb po spletu in po pošti, večinoma prihajali v pisarne, zato je vse skupaj trajalo dlje časa. Za primerjavo: 156.000 lastnikov je zadeve urejalo osebno, 37.000 pa po spletu. Največ obiska je bilo v Ljubljani in drugih večjih mestih, druge geodetske pisarne niso bile tako zelo obremenjene. V zadnjih dneh – končni rok za pripombe ostaja 25. januar – je obiska več.

Bo konec špekulacij?

Register nepremičnin bo javno dostopen vsem. Čeprav bodo vsi lahko videli vrednost določene nepremičnine, ni nujno, da se bodo znižale cene nepremičnin. Po pojasnilih Seliškarja so cene odvisne od trga, torej ponudbe in povpraševanja, v registru pa bodo tržne in ne realne cene. Register pa bi mogoče omejil špekulacije, s katerimi lahko zvišujejo cene. Tudi cenitve nekaterih objektov ne bodo več poslovna skrivnost, saj bodo vse vrednosti nepremičnin javne.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iMiniCak
02. 02. 2011 12.30
lopovi, da ne boste pili kri, kar vse naekrat vzemite in potem bomo lahko plačevali še najemnino
kolcamož
24. 01. 2011 12.42
država mora z davki dobiti notr vso razliko,ki jo je zafučkala,,ljudje bomo pa plačeval,kaj pa pol ,ko nam zmankal in nam bo ržava vse pokradla, zarubla.........
Uporabnik113189
15. 01. 2011 14.01
Mogoče mi bo kdo ugovarjal, da je primerjava z ženskimi čari neprimerna in da je pri neprimičninah sodelovala država z komunalnim urejanjem zemljišč, infrastrukturo itd.. No, tudi ženske so imele zastonj šolanje in izobraževanje, otroške doklade, skratka investicije s strani države.
Uporabnik113189
15. 01. 2011 13.56
Nekdo v državi je s primerjavo z EU opazil, da imamo slovenci več premoženja v nepremičninah, kot pa je povprečje EU. V tem vidijo rezervo in možnost da se nekdo obogati. Pri tem želi država imeti svoj lonček..Gre pa za čisto lenobo, ker se nekomu ne zdi vredno spremljati dogajanja in goljufije z najemninami na terenu. Z nepremičnino namreč zasluži le tisti ki jo oddaja v najem in ta bi moral plačati davek. Ostalim pa je to dom. Ker država ni sposobna pobrati davkov od prihodkov najemnin, bodo sedaj udarili po vseh lastnikih brez izjeme. Celo po tistih, ki so lastniki kamenja v gorovju, ker so se njihovi očetje in dedi le na ta način izognili potujčevanju. Vsem je namreč popolnoma jasno da od teh kamnov nihče nima nobenega dohodka, ker so praktično nedosegljivi za gospodarsko rabo. Tujci so takrat poskušali našim vršacom dati nemška ali italijansjka imena, kar je bilo sestavni del raznarodovalne politike. No, birokratom brez pameti predlagam da imamo v Sloveniji velik potencial žensk. Vse lahko zaslužijo tudi v naturalijah, pa bi bilo mogoče pametno obdavčiti njihove čare po prodajni vrednosti. Le popis morajo prej narediti.
armadilo
15. 01. 2011 13.49
Če ima posameznik ali družina stanovanje, katerega vrednost je višja od 48 zneskov minimalnega dohodka, kar je 48 krat 288,81 evra (13.862,88 evra) in je v zadnjih 18 mesecih več kot 12-krat prejel denarno socialno pomoč, mu pripadajo pravice, če dovoli vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v zemljiško knjigo. A mi prosim kdo pokaže stanovanje primerno tej vrednosti? Sicer samo za lažjo predstavo cena najcenejšega stanovanja na bolhi (20m2) je 20000€
Uporabnik113189
15. 01. 2011 12.40
Ko sem se šel turista v Bosni, sem videl čudovite kraje in človek si v prvem trenutku zaželi da bi tam postavil jišo, vikend. Ko pa stvar resno premisliš in ugotoviš, da je ta država stalno v nekih vojnah, da je infrastruktura problem, da je zaposlitev velik problem, da so težave tudi s prebivalci in kulturo, šolanjem, zdravstvom, potem ugotoviš, da ima nizka cena svoje razloge. Zato še nekrat trdim, da slovenci ne znamo ceniti tistega kar imamo. Imeli smo urejeno o deželo, danes brez zadržkov dovoljujemo uničevanje tistega kar so naši starši in dedi z muko ustvarili. Sicer je vedno bilo tako, da en rod ustvarja drugi zapravi, pa če že to želite, ne mi potem lagati v obraz da kdo želi dobro naši državi. To početje je brez vsakega dvoma slabo.
Uporabnik113189
15. 01. 2011 12.28
SEM ABSOLUTNEN NASPROTNIK obdavčevanja na osnovi vrednotenja nepremičnin. To je nesmiseln kriterij in bo naredil slovencem velikansko škodo. Vidikov in argumentov je cela vrsta. Najprej o prodajni ceni. V prodajno ceno je zajeto marsikaj. Najprej zgodovina. Kraj za katerega so ljudje dobro skrbeli in je urejen, prebivalci pa miroljubni, delovni gospodarni in brez kriminala, je sam po sebi ocenjen visoko. Vsakdo se namreč želi priseliti k ljudem, kjer je relativno dobro preskrbljen, področje pa urejeno in ima normalne sosede. To se odraža tudi v ceni nepremičnin.. Če so domačini desetletja razvijali turizem ali druge gospodsrke dejavnosti ki danes prinašajo kruh in je tu tradicija, potem ima kraj še dodatno vrednost. In če ima še naravne lepote, potem je cena še višja. Ne nazadnje je zelo pomembna najbližja soseščina. Kot gre tisti vic ko je rom dražje prodajal hišo kot sosed z argumentom, da ima pač dobrega soseda, kar v obratni smeri ne velja. Skratka ko vse to seštejomo, ugotovimo, da bomo plačevali davek na pridnost svojih staršev, dedov, na nesrečo ker že več rodov živimo na lepem kraju, in da bomo zato plačevali višje davke. Tisti, ki so zapravljali, hodili na potovanja in kupovali dragocenosti za v sef, se bodo davku izognili. Rezultat teh davkov bo, da bo še tiste najbolj pridne minilo vsako veselje do dela, do urejenega kraja in da nas bodo bogataši počasi ampak zanesljivo izselili iz krajev, za katere so pripravljeni plačati visoko ceno. Ni mi jasno na katerem zeljniku je zrasla ideja o takšnem sistemu davkov, je pa povsem jasno kam vodi. Vsaka vlada, ki bo takšen sistem podpirala bo na volitvah pri meni na črni listi. Ne glede na to ali je rdeča, bela ali oranžna.
Ramzess
15. 01. 2011 11.56
"Register bo uporaben tudi pri določanju socialne pomoči" Tu se zna zatikat, no, pa saj do sedaj ni bila to težava. "ni njihova uradna dolžnost, da iščejo neznane lastnike, temveč se mora javiti uporabnik nepremičnine. "Ne gre za 70.000 lastnikov, ampak za 70.000 nepremičnin, za katere imamo vpisanega neznanega lastnika. Všteti so tudi skupni deli stavb, kjer ni jasno, kateremu delu stavbe pripadajo skupni deli," bejžte no, eno je teorija, drugo je praksa, ... "Vseh podatkov nimajo, saj brez karte poplavnih območij ne morejo predvideti vpliva poplav na vrednost nepremičnin." Kaj res, ... enako lahko trde za karte plazovitih območjih, pa potresnih, itd. Spagett="Tle že vidim, da je odvzadaj nekaj zelo bolanega. Kako lahko na podlagi tega ugotoviš upravičenost do socialne pomoči?" Poenostavljeno bi lahko rekli, da če nekaj imaš, pa tega kao (pa čeprav samo trenutno, ker pač nisi pri denarju, da bi kaj), ne koristiš, lahko prodaš in od tega živiš, torej ne dobiš pomoči, ... prav tako če imaš na računu preveč denarja ne dobiš pomoči ... kot je denimo meni meni sponašala (spraševala) na socialnem, češ zakaj varčujem, ... kot da jo kaj briga, če bi, pa se prej sploh niso spotikali, čez tistih par stotakov ... ni mi ostalo drugega, kot da vzamem dol (... in dam v zoken v predalu). Pancho57="Navedek iz članka: Če ima posameznik ali družina stanovanje, katerega vrednost je višja od 48 zneskov minimalnega dohodka, kar je 48 krat 288,81 evra (13.862,88 evra) in je v zadnjih 18 mesecih več kot 12-krat prejel denarno socialno pomoč, mu pripadajo pravice, če dovoli vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v zemljiško knjigo. A to pomeni, da bo potem država ob morebitni prodaji pristavila svoj lonček in zahtevala del od dobljene kupnine za povrnitev plačanih socialk? In da bo prav tako pristavila svoj piskerček ob dediščini?" Če govoriš o vrnitvi socialne pomoči (zahtevanju s strani države), ki jo je nekdo dobival, od njegove dediščine, potem je to, to kar že država itak lep čas počne, samo da se ljudi, na CSD tega ni opozarjalo, večina sploh ni vedela, za ta hakeljc.
Aleš Jamšek
15. 01. 2011 04.26
UPAM DA SE BO POTEM ENKRAT ZA VSELEJ VEDELO GDO KAJ IMA IN GDO ČESA NIMA IN GDO KAJ POTREBUJE,TO ŠE POSEBAJ VELJA ZA SOCIALNO MINISTRSTVO,KJR SEDJ TISTI KI ŽE VSE IMAJO IMAJO TUDI VSE SOCIALNE PRAVICE,TISTI KI NIČESAR NIMAJO,PA JIM NIČ NE PRIPADA..NA GLAVO POSTAVLJEN SVET.
dajno
14. 01. 2011 22.57
Mislim, da bi bilo pametno o tem sprožiti ustavni spor... ne morejo ti računati davka 2x....oz.3x, ko še prodajaš/kopuješ za isto zadevo...
jankoinmetka1
14. 01. 2011 22.49
Uprimo se nesmiselnim in škodljivim davkom. Če ne bomo storili ničesar, jim bomo služili. Ko pes zavoha kost, je ne spusti tako hitro.
mjolnir
14. 01. 2011 22.29
jankoinmetka1 PODPIŠEM!!! Ta davek je oslarija! Vse kar je vgrajeno v te bloke in hiše je že bilo obdavčeno! Če se prodaja bo spet obdavčitev! Če se da v najem- davek! Torej ko gre "v promet" in se dela dobiček mi je jasno da je davek, ostalo pa je sam pohlep naših veljakov!
jankoinmetka1
14. 01. 2011 22.18
Še malo, pa se bojo spomnili briljantne rešitve. Poleg vode jim zaračunavajmo še zrak. Davek na izpuste CO2, ki ste ga ta mesec proizvedli. Za avtomobile so to že uvedli.
jankoinmetka1
14. 01. 2011 22.15
Pancho57 14.01.2011, 22:02 Točno tako. In da ne bo nesporazuma - za državo nismo vsi enaki. To je samo na papirju. Nekateri dobimo posojilo za nakup delnic - garancija za vračilo posojila pa so same delnice. Pahor gotovo razmišlja l'état c'est moi - čeprav mislim, da je on prešibek. Gotovo obstaja nekdo v ozadju - kapitalc. Mi smo zakonsko dolžni te ljudi filat z našim denarjem.
Pancho57
14. 01. 2011 22.02
Navedek iz članka: Če ima posameznik ali družina stanovanje, katerega vrednost je višja od 48 zneskov minimalnega dohodka, kar je 48 krat 288,81 evra (13.862,88 evra) in je v zadnjih 18 mesecih več kot 12-krat prejel denarno socialno pomoč, mu pripadajo pravice, če dovoli vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v zemljiško knjigo. A to pomeni, da bo potem država ob morebitni prodaji pristavila svoj lonček in zahtevala del od dobljene kupnine za povrnitev plačanih socialk? In da bo prav tako pristavila svoj piskerček ob dediščini?
viljam
14. 01. 2011 21.02
Prosim, da me naj DURS čim prej obvesti kdaj moram prinest zadnje spodnje hlače. Hvala SD, ZARES, LDS, DeSUS! Za vse tiste neuke ljudi, ki ne vejo kdo tvori vlado in jih še naprej podpirajo.
Tonček Balonček
14. 01. 2011 20.44
A nsio s tem popisom začeli pod Janševo vlado? A zdaj bo ap Pahor kasiral davke? Naj počaka, da se Janša vrne nazaj oziroma naj te davke začnejo popirati v drugi republiki! A bo SDS to vnesla v manifest?
jankoinmetka1
14. 01. 2011 20.06
munk1 14.01.2011, 19:35 Svoboda neizražanja. Bodi tiho in delaj celo življenje tako kot ti rečemo. Tudi do 65 leta in še več, samo da sprejmemo ta blagodejni zakon. Vse karkoli si boste ustvarili za pozno življenjsko obdobje - hišo, prihranke, vse bodmo obdalčili tako dolgo, dokler še kaj imate. Potem lahko umrete.
jankoinmetka1
14. 01. 2011 20.04
Še pred nekaj leti so nas tolažili, da popis nepremičnin be bo sledil za davek. Samo za nos nas vlečejo. Kdaj bo slovencem prekipelo in se bojo uprli nepravičnim zakonom? Davke smo že enkrat plačal na materijal in zemljišče. Ko bom prispeval ta denar, kaj mi boste za moj denar nudili? Polnenje proračuna, odplačilo FALCONA? Obljubljam vam vlada, da se tudi pri nas lahko pojavi sindrom Tunizija, če boste preveč pritiskali na ljudi.
vidaw
14. 01. 2011 19.35
REKORD!!! Moj komentar je zdržal celih 10 sekund. In tako je moja ne-PREMIČNINA romala med "izbrisane"