Slovenija

Bomo o nacionalki odločali na referendumu?

Ljubljana, 26. 10. 2010 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./D.L./STA
Komentarji
16

Nov zakon o RTVS je boljši od svojega predhodnika, pravijo na kulturnem ministrstvu. Z njimi se ne strinjajo poslanci SNS in SDS ter Magajna iz vladne SD, ki zahtevajo referendum. Bo Magajna postal nepovezani poslanec?

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV
Andrej Magajna, sicer predsednik stranke Krščanski socialisti Slovenije, naj bi zapuščal Pahorjeve vrste, poroča Žurnal 24.

Iz SDS so sporočili, da so poslanke in poslanci SDS, SNS in poslanec SD Andrej Magajna vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija. Po njihovem predlogu naj bi se referendumsko vprašanje glasilo "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?

Po novem zakonu o RTV bi se nacionalna televizija iz javnega zavoda preoblikovala v samostojno pravno osebo javnega prava posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Število članov programskega sveta bi se zmanjšalo z 29 na 17, spremenil pa bi se tudi način njihovega imenovanja. Dva člana sveta bi imenoval predsednik republike, pet državni zbor in civilna družba, dva narodni manjšini, tri pa bi med seboj izvolili zaposleni na RTV Slovenija. Zaposleni na RTV tudi ne bi več bili javni uslužbenci. Zakon je državni zbor sprejel z 41 glasovi za in 21 proti.

Predlagatelji referenduma pravijo, da je državni zbor že leta 2005 sprejel zakon o RTV, ki je na evropsko primerljiv način uredil javni zavod nacionalne televizije. Poleg tega pa so izrazili tudi pomisleke, ali je dobro nacionalno televizijo preoblikovati v samostojno pravno osebo.

Sicer pa so tudi državni svetniki na današnji izredni seji odločali o predlogu za odložilni veto na Zakon o RTV, vendar veta niso sprejeli.

NSi: Podpiramo prizadevanja za referendum

"Nova Slovenija odločno podpira zahtevo poslancev za razpis zakonodajnega referenduma o RTV SLO, saj je zakon slab, nedodelan in ne predvideva nobenih bistvenih izboljšav, ki bi pomenile še boljšo RTVS, ampak ravno nasprotno. Povečuje se vpliv politike na javno radio in televizijo, kar je zelo zaskrbljujoče,“ so sporočili iz NSi. Ob tem napovedujejo vložitev pobude za presojo ustavnosti več členov zakona.

V DeSUS menijo, da je referendum "po vsej verjetnosti" nepotreben, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Dodaja pa, da je to "demokratičen instrument, ki ga lahko uporabi, kdor ni zadovoljen z zakonom".

Zakon boljši od prejšnjega

Nov zakon ni političen projekt, kot je bil prejšnji, so na ministrstvu za kulturo zapisali v odzivu na vložitev referendumske zahteve. "Ker smo prepričani, da je zakon dober in zagotavlja depolitizacijo RTVS, verjamemo, da mu ne bo nasprotoval nihče, ki si na RTVS želi sprememb," so še dodali.

"Rezultate Grimsovega zakona lahko danes vidi vsak televizijski gledalec," so prepričani. Novi zakon pa po njihovih besedah ni nastal na hitro in ni avtorstvo enega človeka, bil je plod dolge in izčrpne strokovne razprave, številnih pogajanj in strpnega vključevanja javnosti. Kot poudarjajo, mu stroka, tudi pravna, ne nasprotuje.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

p0mijek
27. 10. 2010 09.12
ukinejo naj RTV prispevek??!! kje pa boste pol dobili "dozo" kulture? na španskih limonadah in big braderju na pop tv-ju?? to dvoje se vrti 20 ur na dan. ostalo je 24ur(-no nakladanje).
SEBASTI
27. 10. 2010 06.58
RTV prispevek je ena večjih kraj, ki se izvaja nad slovenskim narodom.
djole
27. 10. 2010 05.34
Prva stvarm, ki jo predvideva novi zakon je usklajevanje RTV naročnin, beri dvigovanje. Je pa bil stari zakon bolljši saj v tem, da se naročnina ni spreminjala.
anjerd
26. 10. 2010 23.33
Ukinite naročnino, pa bo manj kreganja okrog tega.
thelittle
26. 10. 2010 22.53
naj ukinejo rtvs, ker itak ni nič pametnega na njem! plačujemo beden program, kjer ni nič pametnega, samo politika, neke glupe oddaje... nimamo ne pametnih filmov, ne ništa... raje gledam pink!
porka.malorka
26. 10. 2010 22.37
Ta referendum je zmazek in je popolnoma nepotreben. Zaradi stroškov ko zaradi rtv-ja Edina rešitev za slovence je tako kot je napisal NemeJ
zek
26. 10. 2010 22.27
Tole ŠIRCO bi ..... PA SAJ NIMA SMISLA ZGUBLJATI BESED --- PREJŠNJI ZAKON JE BIL ČISTO VREDU RES NEVEM ZAKAJ GA JE TREBA MENJAT .
durban
26. 10. 2010 22.21
Samo hrvati pa so že od poletja na digitalnem. Toliko o tem kdo je naprednejši, glede naionalne TV pa jim do kolen ne sežemo!
durban
26. 10. 2010 21.52
SDS bi rada spet referenfum o TV? Ša saj smo že imeli to sranje pa smo dobili še trtji program politike! Povejo pa vsako uro isto na vseh treh programih. Plačujemo Telekomu da sploh lahko gledamo to svinjarijo na koncu pa še RTV naročnino, 2Xisto samo da država pobere!!!!!
prehlad
26. 10. 2010 21.32
MA KAJ SPLOH ŠE VIDIMO NA TV. BOLJE DA GRESTE V ŽIVALSKI VRT.
User300173
26. 10. 2010 17.58
Proti referendumu, vsakakor! Za vsako "kozlovsko pravdo" bi radi razpisali referendum. Ta špas ni poceni. RTV naj bi začela delovati bolj komercialno in ne živeti na plečih imetnikov ŠTEVCEV ZA ELEKTRIKO. Programe naj kodirajo, ter naj si iz naročnine delijo plače in funkcije podobno ostalim televizijskim hišam. Na to pa vsekakor ne bodo pristali, ker za dober program moraš nekaj znati in delati. Televizija ni življensko pomembna, vsaj za gledalce ne. Če je država oklestila socialne transferje, NAJ TUDI UKINE ZAKONSKO PLAČEVANJE NAROČNINE. Bedasto izpade, ko na eni strani zmanjšaš socialo, na drugi pa obvezno plačevanje naročnine za programe, ki tega imena niso vredni in tudi kulturno nenadomestljivi.
Domn Kolenko
26. 10. 2010 17.54
kašn referendum...poslanci se neznajo nč zment pa davkoplačevalski dnar majo za plače...če pride do referenduma bo šlo spet iz davkoplačevalskega dnarja,...dnar za različne strojane gre iz davkoplačevalskega dnarja,....še mal pa ns bo sram da smo slovenci in boš prej preživel če boš rom...
kuzlabreja
26. 10. 2010 17.29
kuzlabreja
26. 10. 2010 17.29
koliko ima naša Miškica plačo, da zastopa brezvezarije? 2400 EUR
NemeJ
26. 10. 2010 17.19
Vprašanje se bi moralo glasiti takole: Ali ste za ukinitev nacionalne televizije in stem prenehanje plačevanja rtv naročnine? Mislim da bi referendum 100% upel.
1HARDSTYLE
26. 10. 2010 17.17
Ja da v bodoče ne bomo dolžni več plačevat RTV prispevka, za njihov glupi program, ki pa tudi če bi ga hotel gledat ga ne moreš ker imajo motnje (na čase slika zelo kocka.)....Rajši naj vrnejo € za nazaj ,za vsa ta leta ko so nas nategovali za RTV prispevek in smo ga morali plačevat...podobno kot Telekomu za njihov bedast ISDN,(če si hotel internet imet)...banda pokvarjena :((