Slovenija

Bolniki za ukrepe

Ljubljana, 23. 05. 2006 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Onkološki bolniki pozivajo vlado k ukrepanju glede miz. Trdijo, da so kršene njihove pravice do zdravljenja.

Onkološki bolniki se zavzemajo, da bi se razplet glede operacijskih miz čimprej razrešil.
Onkološki bolniki se zavzemajo, da bi se razplet glede operacijskih miz čimprej razrešil. FOTO: POP TV
Predsednik vlade Janez Janša se je odzval pozivu Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki od premierja pričakuje, da bo določil pogajalca za čimprejšnji nakup operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic. Kot je dejal, bo vlada "verjetno že v četrtek" obravnavala rešitev, ki bo pripomogla k razpletu glede operacijskih miz.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovilo odprto pismo, v katerem izražajo ogorčenje nad zapleti z nakupom operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic, med njimi tudi za Onkološki inštitut. Premierja pozivajo k takojšnemu ukrepanju. Nemudoma naj določi sposobnega pogajalca in s tem prekine neuspešnost pogajanj za nabavo operacijskih miz, so sporočili iz društva.

Izražajo ogorčenje zaradi "nezaslišanega omejevanja oziroma poseganja v pravice do zdravljenja". Opozarjajo, da so že tretje leto priča "škandaloznemu odločanju o vodenju postopkov za nabavo operacijskih miz".

V primeru nadaljnjih odmikanj od nakupa operacijskih miz oziroma birokratizaciji teh postopkov bodo onkološki bolniki prisiljeni o dogajanju obvestiti Evropsko zvezo bolnikov z rakom in Evropsko unijo oziroma njeno komisijo za človekove pravice ter jih zaprositi za pomoč pri takšnem kršenju bolnikovih pravic do zdravljenja, so zapisali v odprtem pismu. O tem bodo seznanili tudi parlamentarni odbor za zdravstvo, zahtevali bodo sklic izredne seje in ugotovitev politične odgovornosti za akterje teh zapletov, so še navedli v odprtem pismu.

Ministrstvo za pogajanja

Zdravstveno ministrstvo bo preučilo možnost nadaljevanja postopka za nabavo 18 miz za pet bolnišnic.
Zdravstveno ministrstvo bo preučilo možnost nadaljevanja postopka za nabavo 18 miz za pet bolnišnic. FOTO: POP TV
Sedaj je vse na ministru za zdravje, je stanje glede razpisa za operacijske mize za pet slovenskih bolnišnic ocenil predsednik države Janez Drnovšek. Kot je dejal, meni, da se minister dobro zaveda stanja na Onkološkem inštitutu in nujnosti, da čim prej pride do dobave operacijskih miz. Zato Drnovšek pričakuje, "da bo zdaj zelo pohitel z svojo odločitvijo in zelo hitro končal pogajanja s ponudniki".

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo njihove strokovne službe zaradi ekonomičnosti in hitrosti postopka preučile možnost nadaljevanja postopka za nabavo 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic s pogajanji. Prav ekonomičnost in hitrost postopka namreč govorijo v prid nadaljevanju postopka s pogajanji, in sicer bodisi s pogajanji s predhodno najavo ali s pogajanji brez predhodne najave.

Glede postopkov pogajanj je predsednik razpisne komisije za nabavo operacijskih miz Tadej Štular pojasnil, da zakon glede postopka s pogajanji brez predhodne najave predpisuje le, kdaj ga je mogoče uporabiti, ne predpisuje pa podrobno postopka izvedbe. To pomeni, da na primer ne določa oziroma prepušča naročniku, da določi rok za oddajo ponudb, rok za pogajanja, obseg in način pogajanj ter njihovo izvedbo.

Koliko časa bodo pogajanja trajala, ni znano.
Koliko časa bodo pogajanja trajala, ni znano. FOTO: POP TV

V luči tega pa je po Štularjevi oceni težko natančno predvideti, koliko časa bo postopek trajal, saj je to različno od primera do primera. Glede na to, da zakon ne postavlja toliko formalnih zahtev, Štular meni, da je postopek pogajanj brez predhodne najave krajši od ostalih (na primer od odprtega ali omejenega postopka) in bi lahko hitreje prišli do odločitve. Pravno varstvo ponudnikov je sicer zagotovljeno tudi v primeru uporabe tega postopka, je zagotovil Štular.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.