Slovenija

'Bolniki ne smejo biti plačniki napak'

Ljubljana, 28. 03. 2008 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo onkoloških bolnikov protestira zoper prezgodnje odpuščanje bolnikov po operaciji.

Društvo onkoloških bolnikov se pritožuje nad neprimernimi postopki sprejemanja in odpuščanja bolnikov po operaciji.
Društvo onkoloških bolnikov se pritožuje nad neprimernimi postopki sprejemanja in odpuščanja bolnikov po operaciji. FOTO: POP TV

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v odprtem pismu vodstvu Onkološkega inštituta protestira zoper prezgodnje odpuščanje bolnikov po operativnih posegih in neprimerne postopke sprejemanja in odpuščanja na bolniških oddelkih.

V odprtem pismu generalnemu in strokovnemu direktorju Onkološkega inštituta (OI), Aljoši Rojcu in Janezu Žgajnarju, bolniki z rakom navajajo, da prezgodnje odpuščanje bolnikov po operativnih posegih predvsem občutijo bolnice z rakom dojke, ki jih odpuščajo včasih že drugi dan (pri večjem posegu četrti dan) s stekleničkami za drenažo, brez ustreznih informacij.

Prav tako jih ne more obiskati prostovoljka programa Pot k okrevanju, da bi jim pomagala s praktičnimi nasveti in nudila moralno oporo v hudi stiski ob soočanju z življenje ogrožujočo boleznijo. Po radikalnem posegu je zelo pomembna takojšnja fizioterapija, ki se sedaj skoraj ne izvaja več, bolnice pa ne dobijo niti navodil. Zaradi takih postopkov se dogajajo nepotrebni zapleti in ponovne hospitalizacije, ki podražijo oskrbo, opozarja društvo onkoliških bolnikov.

Bolniki z rakom protestirajo tudi zoper neprimerne postopke sprejemanja in odpuščanja na bolniških oddelkih, saj je bolnik v velikem stresu, ko doma čaka na operacijo. "Razveseli se klica na operacijo oziroma sprejema na oddelek in pričakuje odrešitev. Zato je nedopustno, kar se pogosto dogaja, da zanj še ni proste postelje," poudarjajo in dodajajo, da se ob slabem zdravstvenem stanju, negotovosti, stresu in čakanju na hodniku njegova stiska poglablja, še toliko bolj, ker mu nihče ne ve povedati, kdaj pride na vrsto.

V društvu menijo, da so sedanji ukrepi Onkološkega inštituta posledica zaskrbljujočega finančnega stanja, ki izvira iz velikih izgub. Pri tem bolniki nikakor ne smejo biti plačniki preteklih napak.

Pričakujejo, da se bo vodstvo Onkološkega inštituta nemudoma odzvalo na njihov poziv in poskrbelo za strokovno ukrepanje v korist bolnikov in zaposlenih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.