Slovenija

Bolniki bodo še čakali

Ljubljana, 15. 05. 2006 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna revizijska komisija se glede javnega naročila za operacijske mize še ni odločila, saj čaka na mnenje Molliera.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

Državna revizijska komisija o pobudi ministrstva za zdravje, naj v interesu bolnikov v postopku revizije postopka oddaje javnega naročila za dobavo in montažo operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic odpravi zadržanje aktivnosti za oddajo javnega naročila, odločitve še ne bo sprejela danes, so povedali na državni revizijski komisiji. Še vedno namreč čakajo na mnenje celjskega Molliera, ki je vložil zahtevo za revizijo.

Načeloma naj bi tako državna revizijska komisija svoj sklep izdala v drugi polovici tedna, so še pojasnili na komisiji.

Kot je znano, je minister za zdravje Andrej Bručan minuli torek na državno revizijsko komisijo poslal pobudo, da ta v interesu bolnikov v postopku revizije postopka oddaje javnega naročila za dobavo in montažo operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic odpravi zadržanje aktivnosti za oddajo javnega naročila. Poziv so na ministrstvu utemeljili s tem, da je škoda za paciente, ki čakajo na operacije, večja od škode, ki bi jo morebiti utrpel pritožnik - celjsko podjetje Mollier -, v primeru, da bo državna revizijska komisija odločila v njihov prid.

Načeloma naj bi državna revizijska komisija svoj sklep izdala v drugi polovici tedna
Načeloma naj bi državna revizijska komisija svoj sklep izdala v drugi polovici tedna FOTO: POP TV

Kot je v torek pojasnil minister, so na ministrstvu ugotovili, da "bi bili oz. so negativni učinki ustavitve postopka oddaje javnega naročila večji od predvidenih koristi oz. bi bile škodljive posledice nadaljnje ustavitve postopka javnega naročanja za javni interes mnogo večje v primerjavi s škodljivimi posledicami, ki bi nastale za družbo Mollier".

Zaradi domnev, da posel z operacijskimi mizami diši po korupciji in nezakonitostih, se je z ministrom za zdravje sestala posebna skupina kirurgov, ekonomistov in pravnikov, ki je lansko jesen na razpisu za 18 operacijskih miz izbrala podjetje Sanolabor. Po končanem sestanku so še enkrat zagotovili, da je bila njihova izbira prava in da bodo državno revizijsko komisijo pozvali, naj predlog ministra, po katerem bi do miz lahko prišli v kratkem, takoj reši.

Zaradi zastojev v postopku oddaje naročila so po prepričanju ministrstva ogroženi interesi, ki so mnogo širši od interesov družbe Mollier, poleg tega pa je po prepričanju ministrstva tudi zahtevek za revizijo neutemeljen. Z zadržanjem oddaje javnega naročila za operacijske mize je namreč ogroženo izvajanje dejavnosti zdravstvenih zavodov, pa tudi z ustavo zagotovljena pravica ljudi do zdravstvenega varstva, je še pojasnil minister. Kratene so osnovne pravice bolnikov, med njimi tistih najtežjih onkoloških in srčnih, katerim je z neupravičenim čakanjem na začetek zdravljenja lahko celo odvzeta možnost ozdravitve.

Postopek na državni revizijski komisiji je sicer začel teči 19. aprila; odločitev komisije bi bilo tako pričakovati najkasneje 24. maja. Komisija ima namreč največ 35 dni časa, da odloči o pritožbi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolarbguard-24ur@yahoo.com
16. 05. 2006 21.44
Komisija je tukaj, da se preprečujejo "mafijska posla". Zakaj bi sedaj, ko so na razpisu zmagali "ta pravi", morali iti mimo vseh pravil? Če bi se pravila upoštevala že od vsega začetka, bi mize že zdavnaj bile na svojih mestih.
DARIDARIKA
16. 05. 2006 10.05
Človek enostavno mora biti navdušen nad sranjem, ki ga je in ga dovoljuje naša vlada. Denar je pač sveta vladar, čeprav zato umirajo in trpijo ljudje.
jungle@email.si
16. 05. 2006 09.17
prav gotovo to ni dediščina LDS ampak nesposobnost ministerstva za zdravje da to izpelje, saj je minister v predvolilnih obljubah lepo napovedal prioriteto nakupa operacijskih miz, če je interventno in to JE se lahko izpelje mimo zakona o javnih naročilih, še enkrat bom povedal da tu nekaj hudo smrdi in "upam," da bodo pristojne inštitucije razvozlale te mafijske posle... mafijska podjetja in vlada se ne zavedajo da tu trpijo bolniki in nihče drug.....
footloose@email.si
15. 05. 2006 22.18
Tud meni gre vse to na bruhanje. Še ena dediščina LDS, ki je pisala take zakone, da lahko take p...... kot so v Mollieru služijo na račun hudo bolnih.
rožicason?na
15. 05. 2006 19.34
če kje, mi gre na bruhanje pri tistih ljudeh, ki bogatijo na račun bolnikov. Svinjsko. Nagravžno. Ogabno! V takih primerih se človek sprašuje, kje je pravica....
jungle@email.si
15. 05. 2006 15.55
dajte že razvelavte te mafijske posle, skupaj z ministrom na čelu, bolniki so pa žrtve teh mafijskih poslov, : SRAMOTA da ne mora noben to preprečit, niti predsednikm države............