Slovenija

Bolnica se dobro počuti

Ljubljana, 22. 06. 2009 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi, ki so bili v stiku z dekletom, pri katerem so odkrili prvi primer nove gripe pri nas, se še vedno dobro počutijo. Vse skupaj jim ne otežuje življenja, saj morajo v izolaciji ostati le tisti, ki bolezen že imajo.

Alenka Kraigher
Alenka Kraigher FOTO: POP TV

Z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) so sporočili, da se bolnica, pri kateri so odkrili virus nove gripe, dobro počuti. "Zbolelo dekle že dva dni nima vročine, malo še kašlja, sicer pa je že skoraj ozdravelo," je povedala Alenka Kraigher z IVZ. Bolnica je v domači negi in še jemlje protivirusno zdravilo.

Dobro se počutijo tudi vsi, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. Še vedno morajo biti pozorni na znake, ki so značilni za okužbo, torej visoko vročino, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol. Enaka navodila veljajo tudi za tiste, ki se vračajo s potovanj. Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo, naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer bodo ugotovili, ali gre za novo gripo.

Sicer so danes v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ pregledali še pet vzorcev, ki so bili negativni.

Kraigherjeva je znova opozorila, da okužbo širijo zboleli, zato v izolaciji ostajajo le tisti, ki že kažejo oznake okužbe. "Za ljudi, ki teh znakov ne kažejo – ne za potnike, ki prihajajo s potovanj, ne za tesne stike z zbolelimi – ni nobene potrebe, da bi ostajali doma oziroma da bi se izogibali stikov z drugimi ljudmi," je poudarila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 06. 2009 09.03
Blagor njj, kije zdaj imuna, mi pa lahko vsi pomremo.
color
22. 06. 2009 20.17
danes je bila pacientka v ZD Lj. Moste, za katero sumijo, da ima prasicjo gripo. Upam samo da se NISMO nalezli
Teka_jezek_teka
22. 06. 2009 19.32
PRVI!!!!!!! Pa nekaj kašljam te dni.... Bo treba k doktorju, če imam ježkasto gripo.
prvee
22. 06. 2009 19.29
Če je le ta bolnica tolko resnična kot "spontani" izbruh "te" gripe... pol ni straha.