Slovenija

Boljte Brusova zavrača očitke

Ljubljana, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jožica Boljte Brus, vodja skupine tožilcev za posebne zadeve, za katero je Zdenka Cerar predlagala razrešitev, je odgovorila na razrešitvene razloge.

Zdenka Cerar je razrešitev predlagala kot generalna državna tožilka, jo bo kot pravosodna ministrica še vedno zagovarjala? (Foto: POP TV)
Zdenka Cerar je razrešitev predlagala kot generalna državna tožilka, jo bo kot pravosodna ministrica še vedno zagovarjala? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Boljte Brusova poudarja, da bo potrebno tožilce, ki se lotevajo organiziranega kriminala in drugih težjih prestopkov, v bodoče izdatneje motivirati za delo, zlasti z ureditvijo delovnih razmer in nagradami za opravljeno delo.

Zdenka Cerar je predlog za razrešitev Boljte Brusove poslala v vlogi generalne državne tožilke, še preden je postala ministrica za pravosodje. Med argumente za njeno razrešitev je poleg tega, da je Boljte Brusova trčila v ulično svetilko, po nesreči pa odklonila preizkus alkoholiziranosti, navedla še to, da o nesreči ni bila obveščena in da Boljte Brusova ni imela pravega odnosa do podrejenih kolegov in policije. Med ogledom umora Miša Vujičića v hotelu Lev je bila Brusova, tako pravi Cerarjeva, vinjena in tudi sicer zaradi osebnostnih lastnosti nihče od tožilcev ni hotel postati član skupine tožilcev za posebne zadeve.

Boljte Brusova na 19 straneh, ki jih je poslala tudi ministrstvu za pravosodje, odgovarja, da je bila po prometni nesreči v šoku in da se nesreče, v kateri se je precej poškodovala, ne spominja. Zagotavlja pa, da pred nesrečo ni pila alkohola. Podatek o vinjenosti v hotelu Lev je po njenem povsem neresničen, morda pa je delovala drugače zaradi utrujenosti, saj je ogled prizorišča trajal do šeste ure zjutraj.

Jožica Boljte Brus zavrača razrešitvene razloge (Foto: POP TV)
Jožica Boljte Brus zavrača razrešitvene razloge (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Med dodatnimi razlogi za njeno razrešitev naj bi bil tudi celjski tožilec Stanislav Pintar, ki naj bi se ne priključil skupini prav zaradi omalovažujočega odnosa Jožice Boljte Brus. Brusova na te očitke odgovarja, da je tožilec med drugim zahteval višji faktor in službeno vozilo, tako da so bile njegove zahteve neuresničljive. Poleg tega je menila, da ni primeren za delo v skupini, saj v primeru, ko so ga policisti obvestili, da je neki obdolženec kršil hišni pripor, zanj ni zahteval pripora. To je moral čez čas narediti drug tožilec.

Vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve poudarja, da so v odnosu do policije in dela okrožnih državnih tožilcev nekajkrat prišli do nesoglasij, zlasti zaradi uporabe prikritih ukrepov, do uporabe katerih so tožilci za posebne zadeve bolj strogi in zadržani.

Boljte Brusova poudarja, da je tožilsko funkcijo vestno in pošteno opravljala 23 let, tako pa je delala tudi kot vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. Poudarja tudi, da ob kandidaturi in izvolitvi na mesto vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve ni imela podpore ne med političnimi strankami kot tudi ne soglasja generalne državne tožilke Cerarjeve in personalne komisije.

Boljte Brusova na očitke o neprimernih osebnostnih lastnosti odgovarja, da je bila podrejenim in kolegom vedno v pomoč in pripravljena na posvetovanja, tako da meni, da je bil povsem korektna, zavrača pa tudi trditve o neprimernem odnosu do sodelavcev. Boljte Brusova meni, da tožilci ne želijo delati v skupini državnih tožilcev za posebne zadeve, ker so razmere izjemno slabe, tožilci, ki delajo po celi državi, pa so preobremenjeni. Sama pa ni imela upravnih pristojnosti, da bi te neugodne razmere spremenila, še pravi Boljte Brusova.