Slovenija

Boljši časi za Lipicance?

Ljubljana, 10. 04. 2007 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kulturno ministrstvo se bo po odločitvi ustavnega sodišča lotilo načrtov za ureditev Lipice.

Ustavno sodišče je razveljavilo besedilo petega odstavka 5. člena lani sprejete novele zakona o Kobilarni Lipica, ki se glasi: <em>"z izjemo določb, ki urejajo pripravo in sprejemanje državnega lokacijskega načrta"</em>.
Ustavno sodišče je razveljavilo besedilo petega odstavka 5. člena lani sprejete novele zakona o Kobilarni Lipica, ki se glasi: <em>"z izjemo določb, ki urejajo pripravo in sprejemanje državnega lokacijskega načrta"</em>. FOTO: Reuters
Z odločbo ustavnega sodišča v zvezi z zahtevo po presoji ustavnosti dveh lani sprejetih pravnih aktov, ki se nanašata na spomeniškovarstveno območje v Lipici in delovanje tamkajšnje kobilarne, je Mednarodno združenje za Lipico zadovoljno. ''Z uspelo pobudo smo dosegli jasen cilj: zagotovitev vključevanja javnosti pri sprejemanju odločitev v zvezi z varovanjem in prostorskim urejanjem znotraj zavarovanega območja Kobilarne Lipica in preprečitev stihijske gradnje novega golf igrišča", so pojasnili.

Peti člen zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica je določal, da vlada kar na osnovi načrta upravljanja odloča o vseh zadevah, ki se nanašajo na varovanje kulturnega spomenika. Tudi odločitve v zvezi s prostorskim urejanjem in gradnjo novega golfa bi lahko sprejemala mimo siceršnjega sistema varovanja in urejanja prostora. Tako je imela vlada povsem proste roke. Ker je bila taka ureditev v nasprotju z načelom zakonitosti, smo jo v pobudi tudi izpodbijali, je še komentiral predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar.

Ministrstvo za kulturo, ki na podlagi sklepa vlade sistemsko spremlja in koordinira izvajanje zakona o Kobilarni Lipica, bo odločitev ustavnega sodišča v postopku za oceno ustavnosti glede razveljavitve dela besedila petega odstavka petega člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica spoštovalo v celoti. Enako velja tudi za obrazložitev k odločbi, iz katere so razvidni napotki za nadaljnje korake pri pripravi razvojnih in prostorskih načrtov za zavarovano območje.

V drugih delih, v katerih so pobudniki napadali druge določbe zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica ter program varstva in razvoja Kobilarne Lipica, ki ga je vlada sprejela aprila 2006, je ustavno sodišče 29. marca zavrglo pobudo za oceno ustavnosti, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Poglavitni namen zakonske določbe, ki jo je ustavno sodišče sedaj deloma razveljavilo, je bil poenostaviti in pospešiti pripravo ter sprejem ustreznega načrta prostorskih ureditev za zavarovano območje Kobilarne Lipica. S tem bi pridobili podlago za izvedbo investicij, potrebnih za ohranjanje in oživitev Kobilarne Lipica, pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo.

Odločitev ustavnega sodišča o črtanju dela besedila petega odstavka petega člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica razjasnjuje po kakšnem postopku se načrt prostorskih ureditev za Kobilarno Lipica pripravlja in sprejme.

Skladno s predmetno odločbo se bodo postopki vodili po določbah prostorske zakonodaje. Ob tem je pomembno, da je državni zbor 30. marca sprejel zakon o prostorskem načrtovanju, ki bistveno poenostavlja postopke sprejemanja prostorskih aktov države in občin, to pa bo pomembno vplivalo tudi na urejanje prostorskih razmer v Kobilarni Lipica.

Ministrstvo za kulturo se bo ob sodelovanju ministrstva za okolje in prostor nemudoma lotilo priprave načrta prostorskih ureditev na podlagi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica, odločbe ustavnega sodišča in zakona o prostorskem načrtovanju, so še sporočili z ministrstva.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 04. 2007 20.59
Kot sem že večkrat omenil je s to lipico poidobno ot z Onkološkim inštitutom. Tudi če bi država in ne vem kakšni evropski skladi nakazovali po 1000 ali več EUR mesečno na konja, bi bilo vs epremalo in problemov bi bilo še več, bi se že pojavil kak virus ali kaj drugega, verjemite! To so pač jame brez dna in to Lipico bodo sanirali še najmanj 100 let!