Slovenija

Boljša borza kot delo?

Ljubljana, 17. 01. 2008 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ironično – delavec Mure si ne more privoščiti oblačila, ki ga naredi. Ali je bolje ždeti na borzi kot delati za nizko plačo?


KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Anžlovar
18. 01. 2008 20.15
Politika ni nič drugega kot odsev ljudi, ki jo postavi na oblast. Ljudje si očitno želijo politike, ki je proti konkurenci (tudi tuji), svobodnemu trgu, proti dogovorni ekonomiji itd. Zato pa tudi imamo tako stanje. Plač ne moremo sčarati iz zraka - nizke so zaradi naše pretekle zgodovine, ko smo vztrajno zaostajali za kapitalističnimi državami. Tudi jih ne moremo povišati na račun dobro plačanih managerjev - prvič zato, ker gre za smešno nizke vsote, ko začneš deliti te visoke plače s številom tistih, ki bi se radi zažrli vanje. Drugič pa zato, ker vodilni ljudje enostavno ne bodo hoteli delati za manj, kot do sedaj. Zaostajanje za kapitalističnimi državami se je sicer večinoma končalo, vendar pa tudi napredujemo ne kaj dosti hitro. Kakorkoli - pričakovati, da bomo nenadoma imeli iste plače kot v Avstriji ali Nemčiji samo zato, ker delamo toliko ur kot oni, je blago rečeno - smešno. Tudi v najrevnejši afriški državi se lahko nekdo ali skupina odloči, da bodo delali enako dolgo in marljivo kot Nemci, pa je vseeno nemogoče, da bi prejemali takšno plačo, četudi opravljajo isti poklic. Če bomo imeli gospodarsko rast še desetletja višjo od zahodnih držav, jih bomo morda ujeli. Da nas pri tem ne bi motila visoka inflacija, moramo začeti malo bolj trezno razmišljati - kot vidimo, se za nacionalnim interesom, politiko, ki smo jo kovali v zvezde poldrugo desetletje, ne skriva nič drugega kot inflacija, od katere imajo koristi domači kolovodje podjetij, ki jih je tja nastavila politika in ne lastna podjetniška žilica, izpostavljena konkurenci.
Tone Anžlovar
18. 01. 2008 15.04
Zelo čudno, kajne, da so plače v podjetju, ki se 45 let ni spremenilo, slabe. Normalno bi bilo, da takega podjetja že zdavnaj ni več, če goni 45 staro tehnologijo. Nikjer ni videti tudi moža one delavke v Muri, ko tarna, da ne more preživeti. Je umrl? To je absolutno edini razlog, ki ga odrešuje skrbi do otrok. Predvsem mi pa ni jasno, zakaj se ljudje silijo v službi, kjer niso zadovoljni s plačo. Pa naj si poiščejo boljšo. Evropa je velika. Od kje pa mislijo, da bo prišel denar za višje plače? Bomo natiskali in se na koncu hajkali Štajerci, Dolenjci, Gorenci - da naredimo reprizo jugoslovanskega razpada. Za vaše mizerno stanje, drage delavci in delavke, niso krivi ne Srbi, ne čefurji, ne cigani, ne bogati managerji - sami ste krivi za vaše stanje in popolnoma nihče drug.
Tonček Balonček
18. 01. 2008 14.39
Že zdavnaj bi morali te šole ukiniti in spet uvesti sužensjstvo. Dovolj je nadarjenih in takrat je bila največja gospodarska rast !!! Preverite!! Če kdo hoče študirat, naj to dela na račun staršev, ne države in podjetij, kajti potem znižuje konkurenčnost, saj povzroča stroške! Tako sem govoril, mi pač živimo ene 300 let prej!
srecnii
18. 01. 2008 14.32
super_man: Da ne bom poču od smeha. Ni vse v papirju ampak tisto, kar imaš v glavi, izkušnje!!!!!. Tud, če maš diplomo si še lahko zabit k tele (današnji falirani študentje), pa tud, če jo nimaš(diplomo) si lahko služiš velike denarce. Ampak vsak študent ima raje diplomo v roki, kot pa brez diplome pa tudi, zaradi višje plače, ki pa je trenutno pri ans precej boga (diplomirani strojni inženir, ......) Ampak ljudje k se ne znajdejo in ne grejo delat drugam tam, kjer je zaslužek večji in to je Avstrija sej so bliz. lp
nask
18. 01. 2008 14.24
zavod in socialna podpora ščitita tudi prav lenuhe, nočejo hoditi v šolo, ne ljubi se jim delat, to so mladi ljudje, ki imajo socialno podporo samo za cigarete, pijačo in pohajkovanje, teh pa je zelo veliko, država pa jih ščiti. Zato tudi ni sredstev, da bi pomagali res pomoči potrebnim družinam
bysaRD
18. 01. 2008 13.51
super_man: Poslušaj ti RETARD. Nekdo pa ti mora šivati spodnje gate in obleko. Smrkavec razvajen. Res iz dna družbene lestvice. Bacil neinteligenten.
super_man
18. 01. 2008 13.26
v šolo bi hodili, pa jim ne bi bli treba hodit v tako službo, ane...
preprostež
18. 01. 2008 12.13
Mene zanima predvsem to, kaj bodo naredili tistim delavkam, ki so se pojavile v reportaži... Kajti občutek imam, da bodo kmalu pristale na cesti.
srecnii
18. 01. 2008 12.06
Čeprav resno nima časa bom samo na hitro podal en komentar. ZAKAJ LJUDJE enostavno ne grejo drugam delat, zakaj se pustijo, da delajo za tako mizerno plačo. Zakaj smo potem vstopili v eu saj so meje odprte in lahko delaš kje r koli.......naj mi prosim nekdo to pojasni.
orchid21
18. 01. 2008 11.58
Na žalost je pri nas tekstilna industrija že dolgo v krizi in to, kar se Muri dogaja, žal, kot nekateri na teh straneh pravijo, traja že dolgo. Ker pač vem iz prve roke, kako poteka delo v tekstilnih industrijah, kjer je tuj kapital, lahko rečem, da ni to nič kaj zavidljivo, ker tujci postavljajo v pogodbah delavcem take pogoje, da je njihovo delo res sužensko. V eni od pogodb, ki mi jih je uspelo videt, so nalagali delavcem tudi, kolikokrat "lahko" gredo na pavzo. In da ne omenjam, da je bil tudi pogoj, da ne smejo izostat od dela več kot trikrat. Če pa so zboleli, so jim trgali procente od plač za mesece, ko so bili bolni plus še za naslednji mesec. Na drugi strani pa so imeli menedžerji, tako slovenski kot tuji, krasne plače, eden od direktorjev celo dva miljona nekdanjih evrov, najnižja plača delavk pa je bila menda sedemdeset tisoč tolarjev. Da ne omenjam še, da si ustvarjeni dobiček razdelijo vodilni v tekstilnem podjetju, plus seveda to, da so plačani za sejnine, itd. Skratka, razlika med plačami je ogromna. Ponavadi pa na menedžerskih stolčkih sedijo ljudje, ki niso sposobni za to delovno mesto in imajo komaj srednjo šolo. Poleg krasnih plač, imajo seveda službene telefone in avte in raznorazne sestanke s strankami po fancy restavracijah. Delavci pa komaj preživijo. Seveda mora imeti podjetje vizijo za naprej, vendar je prilagajanje trgu stvar inovativnih ljudi, ker se svetovni trg, kar se tekstilne industrije tiče, hitro spreminja z inovativnimi materiali in kroji, in je potrebno imeti res dober team ljudi, da podjetje uspešno posluje in je kos trgu. Mura ima sicer tradicijo, vendar po modelih na policah sodeč, so še zelo daleč od tega, kar je danes na trgu. TO podjetje se oklepa nečesa, kar je že "passe", tako glede krojev kot materialov. Če ne bodo ukrepali in to hitro, je bolje, da zaprejo vrata in nehajo stradat uboge zaposlene.
rozlicek@gmail.com
18. 01. 2008 00.50
Še nikoli v Muri ni bilo vse vredu. Politiki bi lahko v preteklosti malo pazili, da ne bi bilo v neki pokrajini 1/4 ljudi odvisna od ene vreče brez dna. Bo potrebno malo migat pa se kaj drugega spomnit. Šivarija in tudi ostali tehnični poklici niso nikjer več cenjeni. Za pest riža, za katerega delajo Kitajci, se pa nikoli ne splača delat. Enostavno že sama nabava blaga je v Evropi dražja, kot pa so cene končnih izdelkov z davkom vred, ki prihajajo s KItajske. Nekdo bi moral v tej državi imeti toliko poguma in vsem ročnim delavcem povedat, da naj poskusijo najti kakšno bolj donosno delo. Vem, da je to zelo težko, vendar s časom bo samo še huje. Umetno ohranjanje nekih podjetij brez prihodnosti je pa čisti nesmisel. Je že bolje dati delavcem 350€ na mesec na borzi, kot pa da se poleg plač še dela izguba. Še huje pa je, da so nekateri toliko nedonošenčki, da zraven še delajo paniko z nekim kvazi nakupom podjetja, ki pa v resnici sploh ne obstaja.
bnam 2707
18. 01. 2008 00.02
Stanje kakršno je,je težko rešljivo na način kakršnega so ponujali tako eni kot drugi na trenjih.Ker nobena vlada do sedaj ni imela nacionalnega programa Slovenije za 50 let naprej,tega problema ne bo mogla rešiti v zadovoljstvo tistih,ki životarijo ob težkem garanju za 380 EU.To je sramota za RS. Te in podobni problemi se bodo še množili dokler ne bo balon počil! Če so podjetja (12000 jih je kot pravijo učeni) ne morejo poslovati ne nujno z preteranim dobičkom,naj usodo takih podjetji delijo tudi tisti v upravah in managerji.Če bodo hoteli tako visoke plače kot jih imajo sedaj,kljub stokanju o izgubah,naj se potrudijo in naj podjetja vodijo tako,kot se zagre,ne pa,da te napake plačujejo samo delavci,ki tudi pod razno niso krivi niti ne odgovorni za stanje kakršno je! In ker temu ni tako,naj gre tako podjetje v stečaj,pa bodo potem tisti učeni in pametni managerji sami poprijeli za delo,če bodo hoteli imeti podjetje in uživati v dobrinah in luksuzu!!Tako pa svoj luksuz in lagodje uresničujejo na plečih delavcev in stokajo kako hudo bi bilo,če bi jim dali dostojno plačo.Doba suženjstva je davno minila,pa tudi tlačanstva. Država se nima kaj vtikat v poslovanje gospodarskih družb,če je ta za stečaj naj gre v stečaj.Potem bodo spet skočili tisti,ki pravijo,da bodo ostali nezaposleni.JA res je ostali bodo nezaposleni,vendar ne bodo sužnji slovenskim ali pa katerim drugim kapitalistom. Dolžnost države je,da zagotovi dostojno plačilo,za opravleno delo.Če tega firme ne zmorejo naj pač gredo,kot že rečeno v stečaj! Nobene škode za to ne bo!Nobene konkurenčnosti ne sme biti na račun plač delavcev!Konkurenčnost se gradi na inovativnosti, modernizaciji podjetij in proderanju z kvaliteto na svetovne trge! Ko bo pa država oz.njene politične nomenklature sprejele nacionalni program razvoja in vizijo za 50 let naprej,potem tudi taki stečaji ali preselitev proizvodnje v tujino ne bodo predstavlali nobenega šoka za slovenske davkoplačevalce,pa tudi bojazen za vsevečjo brezposelnost,ki bo sledila v prihodnosti ne bo potrebna! Žal pa se naša politika giblje v programih,ki zadostujejo za vzpon na oblast,pri tem pa sploh ni važno za katero politično nomenklaturo gre! Možnosti so še,čeprav v vse manjšem obsegu zaradi razprodaje zakladnice,vendar so še in to je treba narediti!
tirolec
17. 01. 2008 23.29
Živela stavka! Živeli delavci in delavke za hrabre namene, ki vodijo v pravo smer, saj si vsak zasluži za pošteno delo dobro plačilo. Kar poglejte kdo bogati in se naslaja ob ubogem delavskem razredu? Drži kot pribito, da če vsa delavska srenja Slovenije ustavi delo, se lahko vsi direktorji, menegerji, ministri z vlado in parlamentom vred ter visoko preplačani funkcionarji obrišejo pod nosom za "svoje varne" plače. Pa še to-MATILDA ne izbira...!
slivov knedl
17. 01. 2008 23.03
Me zanima,kje so direktorji,ki so Muro spravili na kant. Delavke,delavci garajo za p...kin dim,da se vrača bankam denar,ki so ga direktorji pokradli.Država in banke naj jim odpišejo dolgove in denar izterjajo od bivših vodilnih. Utopija,na žalost.