Slovenija

Bolj privlačno varčevanje

Ljubljana, 01. 02. 2006 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nacionalna stanovanjska varčevalna shema naj bi znova postala privlačna za bodoče kupce stanovanj.

Stara shema je zaradi ugodnih ponudb bank izgubila svoj pomen
Stara shema je zaradi ugodnih ponudb bank izgubila svoj pomen FOTO: POP TV

Državni zbor je na seji v drugo obravnaval novelo zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (NSVS). Novela spreminja pogoje za pridobitev premij in obrestne mere na varčevalni in posojilni strani. Ključni del sprememb se nanaša na subvencije mladim družinam za reševanje vprašanja prvega stanovanja.

Mesto vodje zakonodajno-pravne službe Državnega zbora je nastopil dosedanji generalni direktor direktorata za zakonodajo na pravosodnem ministrstvu Miroslav Mozetič. Nekdanjega poslanca je decembra lani na to mesto imenoval kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija.

V skladu s predlogom sprememb, ki jih je v sprejem DZ posredovala vlada, naj bi bile nakazane državne premije vezane le še na namensko porabo privarčevanih sredstev ali posojila, ki ga varčevalec najame po končanem varčevanju. Premija letno pripade varčevalcu v NSVS kot vzpodbuda za redno dolgoročno varčevanje, zagotavljajo pa se iz državnih sredstev.

Subvencioniranje mladih družin

Povsem na novo se ureja subvencioniranje mladih družin, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje. Mlade družine bi prejele nepovratna sredstva enkrat letno, in sicer prva štiri leta po 160 evrov na vsakega družinskega člana in naslednja štiri leta po 100 evrov v tolarski protivrednosti na vsakega družinskega člana. Pravica do subvencije ne bi bila odvisna od varčevanja v shemi.

Okoljski minister Janez Podobnik je prepričan, da bi višje subvencije preobremenile državni proračun
Okoljski minister Janez Podobnik je prepričan, da bi višje subvencije preobremenile državni proračun FOTO: POP TV
Opozicijske stranke opozarjajo, da so nekateri popravki dvomljivi, saj naj bi bile denimo tolikokrat poudarjene subvencije za mlade družine v resnici zanemarljive.

Predsednik stranke SLS Janez Podobnik je po današnji obravnavi dejal, da lahko mlada družina, ki izpolnjuje dohodkovni pogoj, torej ne več kot polovico povprečnega dohodka na družinskega člana, prejema subvencijo največ osem let, skupno pa bi tako lahko dobila 4160 evrov.

Opozicija predlaga višje subvencije

Poslanske skupine spremembam zakona ne nasprotujejo, podpirajo tudi ureditev subvencioniranja mladih družin, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje kot dodaten inštrument spodbujanja stanovanjskega varčevanja. Vendar pa so ob tem na predhodni obravnavi na matičnem odboru opozorili na prenizko višino predlaganih subvencij.

Ker naj bi bilo subvencioniranje majhno, ne bo bistveno prispevalo h kupni moči mladih družin, so prepričani v opozicijskih strankah. Socialni demokrati zato predlagajo, da bi subvencijo za prva štiri leta dvignili na 500 evrov, naslednja štiri leta pa na 300.

Poslanska skupina opozicijskih Socialnih demokratov (SD) je tako za današnjo obravnavo vložila dopolnilo, s katero bi ta sredstva zvišali. Le tako, so prepričani v SD, bi država dejansko pomagala mladim družinam priti do stanovanj. Sicer bodo mlade družine po predlogu prejele v osmih letih tako nizka sredstva, da o pomoči praktično ne bo mogoče govoriti. Nekaj več kot 3000 evrov pomoči pri reševanju prvega stanovanja bo komaj zadostovalo za nakup enega ali dveh kvadratnih metrov stanovanjske površine, še opozarjajo v SD.

Podobnik opozarja, da bi bilo to za proračun preveč. Samo v letošnjem letu naj bi se namreč za subvencioniranje prijavilo 3400 mladih družin, kar pomeni skoraj 400 milijonovo tolarjev iz proračuna, čez dve leti pa naj bi ta znesek znašal že dobro milijardo.

SORODNI ČLANKI