Slovenija

Bog ni dopustil spletne prevare

Ljubljana, 11. 03. 2009 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenka je oddala oglas za rabljeno otroško kolo in kmalu dobila ponudbo, v kateri naj bi ji 'pobožna' soimenjakinja iz Nigerije za ponujeno plačala še enkrat več denarja.

Policisti že dobro poznajo nigerijska pisma.
Policisti že dobro poznajo nigerijska pisma. FOTO: Jani Dolinšek

V želji, da se dokopljejo do vaših bančnih računov, se prevaranti poslužujejo vse bolj domiselnih umazanih trikov. Tako je na naš elektronski naslov prispela pošta, v kateri uporabnica enega od slovenskih spletnih portalov, ki posredujejo oglase, opozarja preostale uporabnike na pretkanost prevarantov, ki si želijo tujega denarja.

Mamljiva ponudba je lahko prevara

Obiskovalka spletnega portala 24ur.com je včeraj oddala oglas za rabljeno otroško kolo in ne dolgo za tem dobila ponudbo, v kateri ji je želela neznanka za ponujeno plačati še enkrat več denarja.

Soimenjakinja iz Nigerije z božjim blagoslovom

Sprva je ponudba izgledala zelo mamljivo, nato pa je gospa, ki je oddala oglas, zaradi nekaterih malenkosti postala sumničava. Po njenih besedah ji je najprej v oči padlo dejstvo, da je bilo elektronsko sporočilo, ki ga je prejela, napisano v angleščini. Ponudnica je napisala, da je iz Nigerije, njen sin pa naj bi si želel ravno takšnega kolesa, kakršno je bilo v oglasu. Mama, ki bojda pravega kolesa ne najde bližje kot ravno v Sloveniji, je za nameček še soimenjakinja sedanje lastnice kolesa, za pozdrav na koncu sporočila pa je neznanka verjetno z namenom, da bi bila njena prošnja o posredovanju podatkov o bančnem računu uslišana, uporabila kar frazo ˝God Bless˝ in tako za prevaro uporabila še božji blagoslov.

Ker se je ponudnici otroškega kolesa vse skupaj zdelo zelo neverjetno, je gospa odklonila nigerijsko ponudbo, vsem drugim uporabnikom spletnih oglasnikov pa sporoča, naj bodo pri odzivih na njihove oglase še posebno pazljivi in naj ne nasedajo tovrstnim prevaram, s katerimi se želijo po vsej verjetnosti prevaranti dokopati do posameznikovih osebnih podatkov in premoženja.

Zaključni ˝God Bless˝ uporabnice spletnega oglasnika k sreči ni prepričal.
Zaključni ˝God Bless˝ uporabnice spletnega oglasnika k sreči ni prepričal. FOTO: Reuters

Kako deluje prevara

Znano je, da omenjena prevara poteka tako, da vas navidezni kupec najprej prepriča, da vam bo eno od podjetij za posredovanje gotovine poslalo nakazilo. Prodajalci dobijo celo lažno sporočilo, da bo denar prenesen v kratkem na njihov račun. Hkrati na vratih že zvoni kurir hitre pošte, ki pride po stvar, ki jo prodajate. Če mu tisto, kar prodajate, izročite, ne boste artikla videli nikoli več, denarja pa tudi ne.

Preverjanje resničnosti uporabnikovih podatkov

Predstavniki enega od slovenskih spletnih oglasnikov Bolha.com so za 24ur.com povedali, da so seznanjeni s peročimi problemi in da svoje uporabnike redno pregledujejo. "Prejeli smo več opozoril o oglasnih sporočilih v čudni, popačeni slovenščini. Ko posumimo, da gre za morda za prevaro, takšen oglas nemudoma odstranimo," so še povedali in dodali, da so pozorni tudi na morebitna opozorila policije. Po njihovih besedah potekajo dogovori, da bodo v kratkem uvedli tudi preverjanje resničnosti podatkov, ki jih morajo ob registraciji vnesti novi uporabniki.

Policija opozarja: Pazite se spletnih goljufov!

Policija opozarja na povečan pojav elektronskih sporočil, ki obveščajo, da naj bi na mednarodni loteriji zadeli nagrado v vrednosti od nekaj tisoč pa vse do nekaj milijonov evrov. Za izplačilo dobička je seveda potrebno plačati denarni znesek, ki nato izgine skupaj z domnevno nagrado.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lollercoaster
12. 03. 2009 10.27
Ma kaki resnicnosni podatki lepo vas prosim, pri nas letno e-zapravlja 40.000 slovencev in za Africane je to le kapljica v morju. Ce smo ze pri dopuscanju z Bozje strani kar se denarja in Afrike tice - govorimo o miljardah tako da B.G. ne pisat tako dolgih odstavkov zaradi ubogega kolesa ki je za Afriko dalec vecji drobiz kot za tole slovenko. AFRIKA JE SVETOVNI RAJ PAMMERJOV IN SCAMMERJOV (to je e-prevarantov in tudi ne razumem zakaj je to v Sloveniji vroca novica). Preko Western Uniona v Afriko letno priroma x BILIJONOV €, tako da ne bom izgubljala besed o zasluzku povprecnega afriskega e-prevaranta. Ze samo kokain ki ga letno posmrkajo v Evropi z lahkoto prezivi celotno Afriko - iz J Amerike letno preko Z Afrike do Evrope priroma 40 ton kokaina v vrednosti 1.3 bilijonov € (to je le 27% letno posmrkanega kokaina v Evropi). Toliko o umrlem otroku na vsake 3 sekunde v Afriki dnevno in o 30.000 umrlih otrok dnevno, mlajsih od 5 let. Kdor posilja denar v ``Afriski tretji svet`` iz kakrsnegakoli razloga mora res biti ubogi butelj. Skratka, kaj ze Bog ni dopustil?
tinie100@email.si
12. 03. 2009 10.14
Večna hvala BOGU, da ni dopustil prevare! LOL 24 na smrt zadetih novinarjev !!!
tistatam
12. 03. 2009 09.23
Evo pa se je zacel govorit po Sloveniji o loteriji in Nigerijskih goljufih :) Sama naj bi bla najvecja srecnica(i wish),ker sem baje zadela ze 3x na spanski in italjanski loteriji :) Sej tisti,ki se ukvarjajo s tem vejo,da ce posljejo npr 100im pismo,da so zadeli bojo ziher nasl 1ga,ki bo nasedu. Konec koncev se jim se vedno splaca....zalotno,da sluzijo na racun naivnezev :( Res ne vem zakaj policija ne gre undercover in nekak pretrgajo vez ali celo najdejo big fish... al pa jst prevec filmov gledam :)))
jezni_jezek
12. 03. 2009 08.46
jaz ne bi nasedla
saso999
12. 03. 2009 08.07
JAKA MUDA! lp
stormrider
12. 03. 2009 07.30
jest sm prodaju nokio dva tedna nazaj in sm dobu sporocilo v ang da mi da dvakrat vec za ta phone in da rab moje podatke :)
LukasK
12. 03. 2009 01.45
to je že sto let.... iz nigerije pa sploh... jest sem enkrat za foro šou v kontakt s takimi osebami.... seveda so bili v igri milijoni dolarjev... "yes yes, first you need to open an account that allows us to deposit currency of foreign value..." no in sem šel narest devizni račun, potem bi bili pa treba še v nigerijo jet pa denar s sabo prnest, za depozit, samo ene 2000 evrčkov.... rofl
znja
12. 03. 2009 01.43
A mi lahko kdo razloži kako te lahko nekdo okrade na podlagi številke bančnega računa? In da se bo na vratih oglasil poštar in prevzel blago? Na podlagi čigavega naročila (in nenazadnje plačila). To je zame larifari.
makajjezvami
12. 03. 2009 01.12
Če bi jim še kdo rad kej poslal :) NAME: ABIOLA OJOAWO ADDRESS: NO 3 FAJOL STREET CITY: OBANTOKO STATE: OGUN ZIPCODE: 23439 COUNTRY: NIGERIA
sandi101
12. 03. 2009 00.17
Pa kaj še!!! Darovala bi ga sosedu pa bi blo!!! Policija se pa naj zase gleda ker so sami največji goljufi!
g12345@email.si
11. 03. 2009 22.55
če je kdo tako neumen (naiven je premila beseda), da verjame, da je zadel milijon funtov zgolj na podlagi žrebanja elektronskih naslovov (ki ga povrhu vsega še sam ni oddal), potem se mi smili njegova glava in ne denarnica.
Replica
11. 03. 2009 22.10
vse skupaj pelje v propast države in sistema
tirolec
11. 03. 2009 22.08
"Pazite se spletnih goljufov", opozarja policija. Hmm, težko se je izogniti goljufom, ki prežijo na vsakem koraku...mi naivneži pa še kar vse preko spleta. Še otroke slikamo, da smo popularni, facebook je mamljiv za vso mladino in še zaposleno združbo, ki nima kaj drugega početi-teh je največ v državni upravi..itd. Z vstopom v EU pa je Slovenija kot druge države mamljiva za vse vrste lopovov. Vprašanje je kam vse to pelje?
Replica
11. 03. 2009 21.53
ni dvakrat za rečt, da so tudi tukaj gor in nas nadzirajo tako ali drugače
govedo1
11. 03. 2009 21.49
zihr romuni.. :D
nefretete
11. 03. 2009 21.46
theta 11.03.2009, 21:27 Ti si računalniški velemojster. Organiziraš tečaje za take "aberveznike" kot sem jaz?
Replica
11. 03. 2009 21.43
@...urosino točno tako
Urosino
11. 03. 2009 21.40
Neumost Bolhe, ker ne blokora IP range(ov), ki niso slovenski! Boli njih za varnost uporabnikov, dokler služijo.
Strok
11. 03. 2009 21.33
giljutino uvest za take prasce pozresne
theta
11. 03. 2009 21.27
Ni blo lahko najti niti meni:)