Slovenija

Bodo zaprli tudi deponijo v Kovorju?

Tržič, 09. 11. 2007 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tržiška opozicija in nekateri krajani Kovorja so nezadovoljni z dovozom odpadkov iz Tenetiš na njihovo deponijo.

Predsednik tržiške SDS in bivši župan Pavel Rupar skupaj z nekaterimi krajani Kovorja zahteva sklic izredne seje občinskega sveta na temo odpadkov
Predsednik tržiške SDS in bivši župan Pavel Rupar skupaj z nekaterimi krajani Kovorja zahteva sklic izredne seje občinskega sveta na temo odpadkov FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik tržiške SDS in bivši župan Pavel Rupar skupaj z nekaterimi krajani Kovorja od župana Boruta Sajovica zahteva sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o problematiki deponije Kovor. Nezadovoljni so namreč, da Komunala Kranj v dogovoru s tržiško občino zaradi še nepodaljšanega obratovalnega dovoljenja za deponijo Tenetiše začasno dovaža odpadke v Kovor. Krajani zato napovedujejo zaprtje ceste do deponije, Rupar pa zoper Sajovica prijavo zaradi suma korupcije.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Rupar, so se številni Kovorjani obrnili k njemu po pomoč zaradi deponiranja odpadkov iz druge občin na deponijo v Kovorju, kar je po njegovem mnenju posledica popolnoma samovoljne in tajne odločitve Sajovica.

Rupar je prepričan, da je Sajovic, ki se je ves čas prizadeval proti umestitvi regijskega centra za ravnaje z odpadki v Kovor, izdal Kovorjane, ki so ga izbrali za župana. Razlog za njegovo odločitev pa je bodisi sprememba v mišljenju ali pa zloraba uradnega položaja in korupcije, meni Rupar, ki je že napovedal prijavo kriminalističnim službam.

Nekateri krajani Kovorja so nezadovoljni z dovozom odpadkov iz Tenetiš
Nekateri krajani Kovorja so nezadovoljni z dovozom odpadkov iz Tenetiš FOTO: Kanal A


Kovorjan Jaka Zupan je opozoril, da so sedaj dobili smeti, ki jih niso hoteli. "Tisti, ki je bil najbolj proti temu, je bil še pred letom dni prav Sajovic, sedaj pa se je pokazalo, da je zavajal ljudi, lagal in na podlagi tega dobil volitve," je poudaril Zupan in dodal, da so Kovorjani razočarani. Če se dovoz ne bo prekinil, zato Zupan grozi, da bodo že v ponedeljek, po nedeljskem referendumu glede deponije Tenetiše, zaprli dovoz na smetišče.

Sajovic je na ločeni novinarski konferenci zavrnil vse očitke in pojasnil, da imajo Kovorjani sicer demokratično pravico, da zaprejo cesto do deponije. Vendar pa jih kot župan prosi, da tega ne storijo, saj je pomagati sosednji občini, ki je v težavah, poteza dobre volje. Podpirata pa jo tako civilna iniciativa kot tudi krajevna skupnost Kovor, nasprotujejo ji, po njegovem mnenju, le nekateri Kovorjani, ki bi imeli interes z izgradnjo regijskega centra v Kovorju, ki so ga Kovorjani pod vodstvom Sajovica minulo leto odločno zavrnili.

Kot je zagotovil Sajovic, se glede regijskega centra ni premislil. "Imamo pa v Kovorju še prostor za odlaganje, ki ga želimo zapolniti in sanirati, o čemer smo se strinjali tudi na občinskem svetu," je pojasnil ob tem se je krajanom opravičil zaradi nevšečnosti, ki jih povzročajo dodatni kamioni iz kranjske občine in zagotovil, da bodo vso nastalo škodo poravnali.

"Krajane pozivam k potrpežljivosti, dokler naš sosed, ki je pripravljen prevzeti naše odpadke po letu 2009, ne najde rešitve," je še dodal župan, ki je prepričan, da bodo Tenetiše kmalu dobile okoljsko dovoljenje.

Tržiški župan Borut Sajovic pravi, da si glede regijskega centra ni premislil. Dovoz odpadkov iz Tenetiš je zgolj začasen, zatrjuje Sajovic
Tržiški župan Borut Sajovic pravi, da si glede regijskega centra ni premislil. Dovoz odpadkov iz Tenetiš je zgolj začasen, zatrjuje Sajovic FOTO: Dare Čekeliš


Zupanc: Krajani nimajo pravne osnove za zaprtje ceste

Sajovic je pojasnil, da z občino Kranj nimajo nikakršnega dogovora, da pa je kot župan Komunali Tržič dal pooblastilo, da se dogovori za začasni pogodbeni dovoz odpadkov. "Krajani nimajo nobene pravne osnove, da zaprejo cesto do deponije Kovor, če pa se bo to kljub temu zgodilo, bo morala oblast ukrepati," je poudaril v.d. direktorja Komunale Tržič Sebastijan Zupanc.

Rupar ob podpori ostalih svetnikov SDS sicer zahteva tudi sklic izredne seje o problematiki Kovorja, ki naj bi jo župan sklical v roku desetih dni. Želi, da na seji občinski svet prekliče škodljivo pogodbo, ki jo je samovoljno oblikoval in podpisal župan ter da se občini Tržič in Komunali Tržič prepove deponiranje odpadkov drugih občin in naroči takojšnjo sanacijo deponije Kovor in njeno zaprtje.

Sajovic je na zahtevo skupine SDS odgovoril, da je izredna seja demokratična pravica vseh svetnikov in da v preteklosti v občini ni bila niti enkrat spoštovana, nova občinska uprava pa takšne pobude jemlje resno. Zato bo Sajovic za predvidoma 28. november najverjetneje skupaj skupaj z redno sklical izredno sejo, s čimer bo občina, ki je v velikih dolgovih privarčevala s sejninami.

Rupar Sajovicu sicer očita tudi, da kadre v občinski upravi izbira na podlagi strankarske pripadnosti in ne strokovnosti ter da zaradi tega stoji razvoj Tržiča. "Na te očitke se ne obračam, saj smo pripravili strategijo razvoja, ki jo ima občina Tržič znova prvič po 20 letih," je odgovoril župan.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelka23
09. 11. 2007 18.09
Ja zgodilo se je to na kar sem opozorila v prejšnjem prispevku.Ne moreš pričakovati,da bo tvoje smeti sprejemala druga občina ali krajevna skupnost če jih ti nočeš.
zaprec@yahoo.com
09. 11. 2007 17.20
Vse smeti bodo šle tja kamor spadajo, na tvoje dvorišče, ziveti
ziveti@email.si
09. 11. 2007 16.16
V Kovor naj gredo smeti iz celotne Gorenjske regije!