Slovenija

Bodo v Planici zaradi pritožbe izgubili evropska sredstva?

Planica, 11. 05. 2011 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
12

Še pred začetkom gradnje Nordijskega centra Planica se je zapletlo, saj se je zadnji dan roka za razpis manjši gradbinec pritožil. Minister Lukšič je ob tem pozval revizijsko komisijo, da odloči čim prej.

V treh letih načrtujejo v Planici 17 razpisov, že pri prvem pa se je zataknilo, saj se je eden izmed gradbincev pritožil na razpis za izbor gradbenega podjetja. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob tem pozval revizijsko komisijo, da odloči v roku. Kot je dejal, je revizijska komisija sicer od vlade neodvisen organ, vendar mora kljub temu odločati v roku. Še posebej je to pomembno na področju gradbeništva, kjer so vezani na letni čas, pravi minister.

Lukšič tudi meni, da bi bilo dobro, da bi se gradbinci organizirali še pred postopki. "Če bomo zavlačevali tudi naprej in bodo državni organi blokirali izvedbo, potem so ogrožena tudi evropska sredstva ali pa jih bomo morali premikati v naslednje obdobje, kar pa v končni fazi pomeni, da jih bomo za to obdobje izgubili," je pojasnil na novinarski konferenci.

Direktor Zavoda Planica Jelko Gros je pojasnil, da so dobili šest ponudb največjih slovenskih podjetij (GH holding z najnižjo ceno ter CP Kranj, Nove gradnje Celje, Imos Ljubljana, Riko Ribnica in Gradbinec Kranj). "Zadnji dan roka za razpis za izbor gradbinca je manjše podjetje Teleg-m iz Ljubljane, ki nima referenc ter potrebnih strojnih ali kadrovskih virov, vložilo revizijo na razpisno dokumentacijo, ker nismo želeli podaljšati roka za oddajo ponudb. To podjetje ni dvignilo projektov, ni se udeležilo niti ene razlage in ni predložilo niti enega dokaza, da je poskušalo oddati ponudbo. Podjetje Teleg-m je vložilo pritožbo na bencinski postaji v Novem mestu, čeprav gre za podjetje iz Ljubljane, poštni žig pa pozneje dokazuje, da gre za formalno oddajo po roku, kar pa pravno sicer ni urejeno. Vsekakor že kraj oddaje kaže, da gre za neko čudno igro in da mogoče v ozadju vsega stoji nekdo, ki ni bil izbran," je menil Gros in dodal: "Na državni revizijski komisiji, ki ne dela, kot je treba, praktično nismo prišli dlje od vratarja. Imamo vse pripravljeno za začetek del in upamo, da se bo gradnja čim prej začela."

Prva faza centra, izgradnja skakalnic in posodobitev letalnice, je vredna nekaj več kot 25 milijonov evrov, od tega pa bo več kot 21 milijonov evrov prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za prvi del so pridobili že vsa potrebna soglasja, pripravljena pa je tudi idejna zasnova in investicijska dokumentacija za center za smučarske teke, ki je druga faza Nordijskega centra Planica. V začetku prihodnjega tedna bodo poslali ponudbe za odkup preostalih zemljišč, sredstva za to so že zagotovili v državnem proračunu, dobili pa so tudi že gradbeno dovoljenje za Bloudkovo velikanko s spremljajočimi objekti.

"Dobili smo gradbeno dovoljenje za posušeno Bloudkovo velikanko, tudi zakon o Planici, ki je rešil dileme o lastništvu in upravljanju. Tako blizu izgradnje Planice še nismo bili, vendar smo razočarani, ker lahko toliko dela in energije na milo rečeno vprašljiv način ustavi nekdo, ki ima 50.000 evrov ustanovnega kapitala. Vprašanje je, ali bi bil tak izvajalec sposoben zgraditi več deset milijonov vedno investicijo," pa je dejal Marko Rajšter, direktor direktorata za šport pri MŠŠ.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
12. 05. 2011 06.33
-3
Gradbinec (verjetno ćln SDS-sa) bi moral v primeru neutemeljene pritožbe nositi vse finančne posledice, tako kot je v vseh kulturnih državah, vlada pa naj ukrepa proti počasnosti revizorjev.
DAEMONIUM
12. 05. 2011 01.20
+1
Banana republika, kaj taksnega se ne bi moglo zgoditi v resni drzavi!
24Ppkur
11. 05. 2011 20.54
-3
... in spet je na delu slovenska požrešnost .... jeb*nti, slovenc bi si od faušije, da ima sosed več kot on sam, raje zavrtal luknjo v koleno ... pa saj, zaradi takih bedakov nimamo nič, s čimer bi se v svetu lahko pohvalili ....
Tetrapan89
11. 05. 2011 19.51
-3
Teleg-m firma je prejemnik vrste poslov in denarja Dars-a, RTV, Mobitel-a, Elektro, Telekom-a itn , torej posredno nas davkoplačevalcev ....Izključit iz vseh teh polov glede na škodo ki nam jo dela Teleg-m....
Buena Vita
11. 05. 2011 19.25
-2
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,E ZELO SO SPOSOBNI,KRADEJO KOT SRAKE
Buena Vita
11. 05. 2011 19.24
-1
JA LUKŠIČ,NAM SI V KOPRU UKRADEL DENAR,,MI IMAMO VSE ZGRAJENO PRED ROKI IN V CELOTI TVAJA BANDA PA NI KONČALA NITI ENEGA EDINEGA PROJEKTA KMALI V KOPRU DOBIMO ŠE OLIMPIJSKI BAZENSKI KOMPLEKS MI IMAMO VSE,,TVOJA LUKŠIČ BAMDA JE PA SAMO DOLGOVE NAVLEKLA DRŽAVLJANOM
noire
11. 05. 2011 19.19
+2
ne zaradi pritožbe, zaradi nesposobnega javnega sektorja
srebrnibreg
11. 05. 2011 18.49
-1
Če tega niso sposobni rešiti in mu najti luknjo v pritožbi pa naj se odpovejo svojih služb.
wizii
11. 05. 2011 16.58
-3
Kazensko bi ovadil odgovornega za oddajo pritožbe, zaradi ogrožanja sredstvev. Strpal v zapor in pridobil informacije kdo stoji za tem z vsemi sredstvi. Potem bi pa še tepu tiste iz ozadja. Če je zadeva evidentno namenjena izključno samo zavlečevanju, potem se mora tako zadevo takoj zavreči.
idzo
11. 05. 2011 15.58
-1
to se sam pri nas dogaja!!!
pupa32
11. 05. 2011 14.47
-1
a ni žalostno kaj dela foušija!!! namesto, da bi našim mladim fantom omogočili sodoben nordijski center, ter Planici vrnili svoj sijaj, je treba neprestano metat drugim polena pod noge.
gorencdask
11. 05. 2011 14.36
-1
Tipično in večkrat videno v Sloveniji. Če ne bom jaz, ne bo nihče.