Slovenija

Bodo pritrdili predsednikovemu izboru?

Ljubljana, 13. 09. 2010 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Türk naj bi za mesto ustavnega sodnika izbral docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat.

Etelka Korpič Horvat
Etelka Korpič Horvat FOTO: POP TV

Danes je bila s funkcije ustavne sodnice razrešena Marija Krisper Kramberger. Predčasna razrešitev se je zgodila na njeno lastno željo, saj se sooča z zdravstvenimi težavami. Predsednik republike Danilo Türk naj bi med kandidati za mesto ustavnega sodnika izbral docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat, med kandidati pa sta tudi višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in diplomirani pravnik ter doktor tehničnih znanosti Jure Marn.

'Ženska na žensko mesto'

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je po posvetovanju pri predsedniku dejal, da je predsednik predlagal Korpič Horvatovo ter da je predsednikov predlog "zelo identičen z njihovim". Čeprav bodo o tem v torek razpravljali še na sestanku poslanske skupine, Godec pričakuje, da bodo ime soglasno podprli. Po Godčevih besedah je predlog namreč "pravilno uravnotežen, saj ženska prihaja na žensko mesto, prav tako sta obe iz iste regije".

SD se še ni opredelil

O imenu pa se še niso opredelili v SD. Namestnica vodje poslanske skupine SD Melita Župevc je pojasnila, da jo je predsednik seznanil s svojimi razmišljanji, koga namerava predlagati, ni pa želela razkriti imena, ki ga bodo sicer v torek obravnavali na sestanku poslanske skupine.

V Zaresu so nezadovoljni

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: POP TV

Svoje nezadovoljstvo s predsednikovimi željami so jasno izrazili v poslanski skupini Zares. Namestnik vodje poslanske skupine Franci Kek je razložil, da "glede ustavnega sodnika nad prijavljenimi niso bili ravno navdušeni" in da je predsedniku na sestanku dejal, da bi se lahko razmišljalo o novih imenih. Kljub temu pa, če bi predsednik vztrajal pri komu od teh treh kandidatov, "izboru ne bi absolutno nasprotovali".

LDS: Izbira ni velika

V LDS ugotavljajo, da izbira med prijavljenimi kandidati ni velika, saj po besedah vodje poslanske skupine Boruta Sajovica funkcija ustavnega sodnika v Sloveniji ni privlačna za veliko število pravnih strokovnjakov. Poleg tega bo na ustavnem sodišču tudi težko nadomestiti Marijo Krisper Kramberger, ki ima izredno visoke strokovne reference, pravi Sajovic. Kljub temu pa meni, da se je predsednik republike pri izboru potrudil in pripravil najboljši predlog.

V SLS se strinjajo

S Türkovim izborom kandidatke pa se strinjajo v SLS, kjer menijo, da je predlog dober. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, šteje tudi dejstvo, da je Korpič Horvatova profesorica na mariborski univerzi in tako ustavni sodniki ne prihajajo le iz Ljubljane. O kandidatih sicer v poslanski skupini še niso razpravljali, a Presečnik pričakuje, da bodo Korpič Horvatovo zagotovo podprli.

SNS naklonjena predlogu

Poslanec Bogdan Barovič se strinja, da na funkcijo ustavnega sodnika kandidira oseba, ki ne prihaja iz sodniških vrst, kar je po njegovih besedah prepogost pojav. Da kandidatka prihaja iz akademske sfere, pa se mu ne zdi nič slabega. Türkov predlog se mu zato zdi razumen in dober, ne more pa še napovedati, kako bo ravnala poslanska skupina ob glasovanju.

V poslanski skupini SDS se povabilu na posvetovanje s Türkom niso odzvali.

Kdo pa bo viceguverner Banke Slovenije?

Predsednik naj bi za viceguvernerja Banke Slovenije izbral direktorja oddelka za finančno stabilnost v omenjeni instituciji Tomaža Košaka.

Med poslanskimi skupinami je sicer manj pomislekov glede Türkovega predloga kandidata za viceguvernerja, saj se večinoma strinjajo, da ta položaj zasede strokovnjak, ki prihaja iz Banke Slovenije.

Poleg Košaka so kandidati za viceguvernerja, ki se je izpraznilo po odhodu Andreja Ranta za slovenskega veleposlanika v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj, še Mejra Festić, Igor Masten in Ksenija Maver.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
14. 09. 2010 13.43
škrlatna marazma še naprej ? _ _ _ _ _ _
am_staff
13. 09. 2010 21.05
Je gospa bila Turkova študentka - potem je vse jasno.
mac4_m
13. 09. 2010 20.26
ustavno sodišče je v sloveniji na nivoju slovenskega sodstva. Verjamem, da je izbral osebo, ki bo zanesljivo nadaljevala to 'tradicijo'..
tinetone
13. 09. 2010 19.59
"...V poslanski skupini SDS se povabilu na posvetovanje s Türkom niso odzvali...." oni bi imeli kar eno irgl za ustavno sodnico...
strogoff
13. 09. 2010 15.02
"naše" pravosodje _ _ _ _ _ _ :-(
m12
13. 09. 2010 14.52
dule100 dr. korpič je profesorica, ki zna snov res podati zelo dobro, predvsem pa izredno fer na izpitih. na ustnem ima na mizi zakon, s katerim si lahko pomagaš. poleg tega glede na njena leta resno dvomim, da bi lahko bila študentka sedanjega predsednika..... je ena izmed boljših profesorjev na mariborski Pravni fakulteti PS,. FDV-jevci, Pravna fakulteta se piše z veliko, je namreč ime ustanove
dule100
13. 09. 2010 14.34
Ali je bila tudi ta njegova študentka !?