Slovenija

Bodo prevozniki zaprli avtoceste?

Ljubljana, 15. 06. 2006 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredi julija se na avtocestah obetajo protesti avtoprevoznikov, če vlada ne bo ugodila njihovim zahtevam.

Koordinacija združenih avtoprevoznikov Slovenije bo, če vlada do takrat ne bo oblikovala kompetentne pogajalske skupine in zagotovila reševanje zahtev avtoprevoznikov, 15. julija začela s protestnimi shodi na šestih lokacijah. Kot so povedali na četrtkovi novinarski konferenci v Brezovici pri Ljubljani, imajo dovolj neizpolnjenih obljub ministrstva za promet, želijo pa takšne pogoje, da bodo lahko konkurenčni tujim avtoprevoznikom.

Zahtevajo vračilo dela trošarin za gorivo

Gneča na cesti
Gneča na cesti FOTO: Reuters
Urnik napovedanih protestov

V koordinaciji nameravajo protestne shode pripravljati od 15. julija naprej ob ponedeljkih ali petkih, in sicer so možne lokacije pred cestninsko postajo Brezovica, na parkirišču pred cestninsko postajo Krtina, na ploščadi pred mejnim prehodom Jelšane, na ploščadi pred vhodom v predor Karavanke in pred vhodom v Luko Koper. Protesti bi bili od 6. do 12. ure, in sicer ne na vseh lokacijah hkrati, organizirali pa bi jih, dokler ne bi bilo ponujene ustrezne rešitve.

Avtoprevozniki od vlade med drugim zahtevajo, da jim začne vračati del trošarine za gorivo, da zniža cestnine in cestne takse, da poenostavi sistem obračunavanja tujih dnevnic oz. uvede enotno dnevnico za tujino in posebno za Slovenijo, da doseže odpravo takse za Hrvaško oz. uvede recipročno za hrvaška vozila.

Ministrstvo: Nekaterim zahtevam ni mogoče ugoditi

Na ministrstvu je bil v četrtek tudi sestanek predstavnikov koordinacije in različnih ministrstev, na katerem so obravnavali 12 zahtev, vključenih v manifest, ki ga je koordinacija avtoprevoznikov pred časom poslala na ministrstvo. Kot je povedal Ljubo Zajc z ministrstva, so se dogovorili o sodelovanju pri pripravi programa za trajen in stabilen razvoj avtoprevozništva.

Tako naj bi Družba za avtoceste v RS do konca leta ali v začetku prihodnjega skušala uvesti ABC sistem cestninjenja za tovorna vozila. Za objavo v uradnem listu je zagotovilih ministrstva za promet pripravljena odredba o omejitvi prometa, ki bo omogočala vožnjo tovornih vozil 28 dni več kot doslej.

Vrsta tovornjakov pred mejo
Vrsta tovornjakov pred mejo FOTO: Reuters

Po drugi strani pa po njegovih besedah nekaterim zahtevam ni možno ugoditi zaradi diskriminacije, do katere naj bi prišlo. Tako naj ne bi uvedli sistema ločenega vodenja kazenskih točk za amatersko in profesionalno vožnjo ali da bi tudi manjšim prevoznikom in lastnikom gradbene mehanizacije sistemsko zagotovili delo pri večjih gradbenih investicijah, kjer sodelujejo državna podjetja ali so financirana iz proračuna, saj naj bi pri tem prišlo do kršitve zakona o javnih naročilih.

Samo obljube ne bodo preprečile protestov

Koordinacija združenih avtoprevoznikov Slovenije - ki zastopa člane GIZ Transport, GIZ Intertransport, združenja avtoprevoznikov pri gospodarski zbornici in Sindikata avtoprevoznikov Slovenije - bo protestne shode odpovedala, če bo nastala "kompetentna vladna pogajalska skupina in garancija z realnim programom, da se bodo te stvari uredile", je poudaril direktor GIZ Transport Emil Milan Pintar. "Protesta pa ne more preprečiti dajanje obljub na ministrstvu za promet," je dejal.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.kosir
16. 06. 2006 09.54
Vsem subvencije, le od kje je toliko denarja, da lahko dobijo subvencije in to brez omejitev, razpisnih pogojev. Naj potem to naredijo še za majhna podjetja in samostojne podjetnike, ki se vsak dan borijo za obstoj podjetja in svojih zaposlenih, ker je tudi tukaj konkurenca iz tujine prehuda. Tako da za začetek vsa proizvodna podjetja naj dajo stroje za en teden sredi avtoceste v znak protesta, ker ne dobijo subvencij od države....
gorazdremic@yahoo.com
16. 06. 2006 09.33
Ne govori neumnosti doki007. To bi bila diskriminacija nas podlagi nacionalnosti, kar je izrecno prepovedano. Take balkanske metode raje oglašuj kje drugje. Prevoznike bi morali še bolj priviti; povečati cestnino za 100% in jim prepovedati voziti po regionalnih cestah, če gre za daljinski prevoz. Sicer pa res čimveč na železnico!
doki007@email.si
16. 06. 2006 09.08
ČIST DAM PROV AVTOPREVOZNIKOM NAŠIM SEVEDA,..TUJE KAMIONE KI PRIHAJAJO IZ VZHODNIH DRŽAV BI PA BOGLI DAT BOLJ POD DROBNOGLED IN NEKATERIM PREPOVEDAT VOŽNJO PO NAŠIH CESTAH,...TUJIM PREVOZNIKOM BI BLO POTREBNO ZASOLIT CESTNINE , NAŠIM PA ZNIŽAT,....KAR NAJ ZAPREJO VSE AVTOCESTE ......
lenchi@klepetulja.com
16. 06. 2006 09.07
V tej Sloveniji pa lahko štrajka glih vsak k hoče kej izsilit... Obnašajo se kot otroci v vrtcu... "Če ne bo po moje, bom pa štrajku..." Poznam nekaj avtoprevoznikov in noben od njih ni revež. Vsi so polni keša. Zakaj bi pa vlada samo njim vračala del trošarine za bencin??? Kaj pa tisti, ki smo tudi vsak dan na cesti in nam je vožnja z avtom edina opcija, da pridemo od doma v službo? Pol naj pa še nam vračajo trošarine za bencin!!! Na cesti se pa nekateri "tovornjakarji" tudi obnašajo kot da so sami (izsiljujejo prednost, vozijo počasi in delajo kolone, čisto so brezbrižni do ostalih udeležencev v prometu). Naj raje pošteno delajo in ne izsiljujejo!!!
bb123
16. 06. 2006 08.54
Kaj se sploh razburjate ? Ko pa v trgovini ne bo breskev iz Španije in sira iz Francije....., boste pa še bolj znoreli. Če še nihče ni opazil lahko vse, kar kupujete, pripeljejo samo tovrnjakarji. A boste sami hodili k proizvajalcem ????? Posledično so tudi cene višje, če so stroški prevoza visoki.
targetmm@email.si
16. 06. 2006 07.15
Tako je tovor na železnico. če jim je tako hudo naj gredo v fabrke delat revčki bogi. Valjajo se v denarju. Če gredo na cesto naj jih kaznujejo kot se spodobi.
Remark
16. 06. 2006 07.11
To ne pelje nikamor več. Najlažje je s tovornjakom zapreti ceste in po tem izsiljevati in državo in tudi mene na koncu konca. Ali to pomeni, da lahko v znak protesta vsak počne kaj hoče. Če se jaz ne strinjam z tovornjakarji, ali lahko takrat, ko bodo zaprli avtoceste hodim od enega do drugega in jim z nožem režem gume???? Jaz se pač ne strinjam z njimi, in tako izražam svoj protest. Policaji bodo najbrž samo sedeli in gledali, nihče ne bo dobil kazni (tudi zadnjič niso), tujci nas bodo preklinjali....Tudi demokracija ima svoje meje.
janezek123@gmail.com
16. 06. 2006 06.46
Ja pa kaj si bodo vse še izmislili??? Na cesti delajo gužvo, onesnažujejo okolje, uničujejo ceste, dnevnice so neobdavčene, vozijo po levem pasu, ... sedaj pa bi radi še cesto zaprli??? Zadnji čas, da gre tovor na železnice, ki morajo biti v celoti elektrificirane, da ne bomo odvisni od nafte. Tehnološke rešitve za hiter prevoz po železnicah obstajajo, samo volje ni pri nas. Raje kupijo 100 tankov, kot pa da bi modernizirali železnice...
simon@stegel.net
16. 06. 2006 01.22
Osebno sem mnenja, da bi moral ves tovor potovati ali po zeleznicah ali po avtocestah. Ne pa tako, kot se dogaja sedaj, ko vecina kamionov vozi po regionalnih cestah, avtoceste (predvsem na primorsko) so pa skoraj prazne. zakaj smo jih torej sploh gradili?!?
david.grozni@gmail.com
16. 06. 2006 00.07
Ves tovor bi bilo treba že zdavnaj na železnico. Saj so ceste polne tovornjakov, največje težave pa imamo v pomurju, saj je vlada ves čas zavlačevala z gradnjo pumurske avtoceste. Sedaj pa na cestah umre precej več voznikov zaradi uničenih in neprimernih cest za normalno vožnjo ter zaradi ogromnega števila tovornjakov, ki vozijo vsak dan.
janez.kosir
15. 06. 2006 22.25
Haloooo, pa kaj jim je.... najbolj da zdravniki nobenega več ne operirajo, da komunalci prenehajo z odvozom smeti, da računalniraji prenehajo z oskrbo inf. storitev, razen če vsi dobijo dodatek na razmere, zastonj internet, pa zajtrk v postlo,.... ,......to ti je demokracija, seri, kjer se le da, je treba jeb** drug druzga u glavo,..... Pa da povem še tole: Iz uradne študije je ugotovljeno da en šlepar naredi za 60.000 avtomobilov škode na cesti. Za avto se pa plačuje le nekaj manj cestnine in ostalih cestnih taks, pa še benz je polna cena.... , naprej pa raje no comment,ker grrrrr
Vegos
15. 06. 2006 21.37
A ni demokracija grozno primeren način vladavine, za tistega ki jo zna izkoristit?
stajler
15. 06. 2006 21.33
še zastonj bi se radi vozil pa nevem kaj use. Ves tovor na železnico, ne pa da te ****** vlačjo to po cestah. Čim bojo protesti samo vsem povrsti vzet licence. ***** jedni!

(Opomba uredništva 24ur.com: Ta komentar smo bili zaradi uporabljenih žaljivk prisiljeni cenzurirati. Komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne bomo objavili. V kolikor boste, stajler, tudi v v prihodnje uporabljali žaljivke, bomo vaše komentarje v celoti striktno brisali !)