Slovenija

Bodo postopki res hitreje stekli?

Ljubljana, 26. 04. 2006 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je sprejel zakon, ki bo vladi omogočil urediti pravna sredstva za pospšešitev odločanja v sodnih postopkih.

Lovro Šturm odgovornost za sodne zaostanke pripisuje prejšnji vladi
Lovro Šturm odgovornost za sodne zaostanke pripisuje prejšnji vladi FOTO: POP TV

Poslanci in poslanke so s 54 glasovi za in tremi glasovi proti sprejeli zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, s katerim bi določili učinkovita pravna sredstva za varstvo omenjene pravice. Z zakonom, ki se bo začel uporabljati s 1. januarjem 2007, želi vlada urediti oblike pravnih sredstev za pospešitev odločanja v sodnih postopkih.

Sodni zaostanki so velik problem, ki visi nad nami kot Demoklejev meč, je ob obravnavi zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja v državnem zboru povedal pravosodni minister Lovro Šturm. Sodni zaostanki so sicer nastali med leti 1994 in 1996 zaradi po njegovem mnenju "slabo premišljene in zelo slabo izvedene reforme pravosodnega sistema". Izključno odgovornost za to nosi tedanja vlada in tedanji minister ter ministrica, ki so bili iz vrst LDS, je dodal Šturm.

Zakon ne predstavlja rešitve problema sodnih zaostankov v Sloveniji, je poudaril minister. To tudi ni njegov namen, saj se s tem ukvarja t. i. program Lukenda, je pojasnil. Glavni namen zakona je po besedah ministra omogočiti pospešitev sodnih postopkov ter zagotoviti pravico do zadoščenja.

Zakon, ki so ga sprejeli poslanci in poslanke, je ministrstvo pripravilo potem, ko Sodišče za človekove pravice iz Strasbourgu lansko leto jasno povedalo, da Slovenija na sistemski ravni ne zagotavlja sojenja v razumnem roku, in državi naložilo, da to popravi.

LDS: Pravosodne resorje so vodili ministri iz SLS in SKD

Zakon so pred sprejetjem podpirle vse koalicijske stranke SDS, NSi, SLS in DeSUS. Največja opozicijska stranka LDS pa je napovedala, da sprejemu zakona ne bo nasprotovala, vseeno pa ne sprejema odgovornosti za slabe posledice, ki jih bo zakon po njihovem mnenju "nedvomno povzročil", je povedala poslanka LDS Darja Lavtižar Bebler. Nalaganje dodatnega dela sodiščem po njenem mnenju ne more pospešiti reševanja sodnih zadev. LDS sicer oporeka tudi sprejemanju zakona po nujnem postopku in zavrača pripisovanje odgovornosti za sodne zaostanke prejšnji vladi. Pravosodni resor v glavnem vodili ministri iz SLS in takratne SKD, sicer predhodnice današnje NSi, poudarja Beblerjeva.

Zaradi prepočasnosti slovenskih sodišč je evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu Slovenijo udarilo tudi po žepu
Zaradi prepočasnosti slovenskih sodišč je evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu Slovenijo udarilo tudi po žepu FOTO: POP TV

Poslanec DeSUSa Vili Rezman pa je razpravi menil, da je glavni razlog za nastanek zakona ta, da država ne bi plačevala zelo visokih odškodnin. "Če je to temelji razlog, potem smo zgrešili," je bil prepričan Rezman. Podobnega mnenja je bil tudi poslanec SNS Sašo Peče. Žrtve zaradi sodnih zaostankov so namreč v tem primeru državljanke in državljani ter ne država, ki pa je v zadnjem času res postala plačnik za svoje pretekle grehe. Z vladno predstavitvijo zakona je bil relativno zadovoljen tudi poslanec SD Miran Potrč.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
27. 04. 2006 11.24
Minister Šturm spet govori kdaj so nastali zaostanki, resorje sodstva so vodili iz strank današnje koalicije pa se ni nič premaknilo, da smo si najasnem tudi sedaj se ne bo prav nič premaknilo (tudi z novim zakonom ne) in ljudje bomo še naprej plačevali davek za zaostanke,sednji minister je glede tega zelo nesposoben in bi ga morali zamenjati po hitrem postopku...