Slovenija

Val nezadovoljstva v javnem sektorju

Ljubljana, 16. 04. 2008 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kompromis, ki so ga dosegli zdravniki in minister Virant, je sprožil val zahtev. Višje plače zahtevajo tudi učitelji, sodniki in tožilci.

Minister Šturm se je sestal s predstavniki sodstva.
Minister Šturm se je sestal s predstavniki sodstva. FOTO: POP TV

Zaradi kompromisa, po več kot 11 urah pogajanj so predstavniki zdravniškega sindikata Fides in vlade dosegli okvirni dogovor o uskladitvi zdravniških plač, so na nogah tudi učitelji in sodniki, katerim so se pridružili še tožilci. Tudi oni zahtevajo plače, ki so primerljive z ministri in poslanci. Šolniki ponudbe vlade o 4 odstotnem dvigu plač ne sprejemajo, če dogovora ne bo, bodo 21. in 22. maja stavkali.

Zahteve po zvišanju plač so del razprave o rebalansu, je potrdil premier Janez Janša. Zahteve po dvomestnih stopnjah rasti plač v času enomestne stopnje inflacije so neupravičene. Vlada takšnim zahtevam ne popušča in tudi ne bo, pravi Janša.

Šturm ponudil začasno rešitev

Danes so za pogajalsko mizo sedli minister za pravosodje Lovro Šturm in predstavniki sodstva. Po srečanju je minister Šturm povedal, da bo vlada letos za odpravo sodnih zaostankov namenila še dodatne tri milijone evrov. Tako bodo po merilih, ki jih bo pripravil sodni svet, med sodnike razdelili skupaj šest milijonov evrov. O predlogu bo glavni odbor sodniškega društva odločal v petek.

Minister Šturm je ponudil začasno rešitev.
Minister Šturm je ponudil začasno rešitev. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil Šturm, so na srečanju natančno pretresli finančno stanje in od ministra Bajuka dobili zagotovila, da lahko trem milijonom evrov, namenjenim odpravi sodnih zaostankov, dodajo še tri milijone evrov. Ponovil je, da so sodniki lani pri najpomembnejših sodnih zadevah zaostanke zmanjšali za 11 odstotkov, zmanjšanje pri ostalih zadevah pa je bilo še znatno višje.

Druge zahteve ostajajo

Ob tem je Šturm opozoril, da druge zahteve sodnikov ostajajo. Pripravlja se namreč postopek ustavnosodne presoje zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je začel veljati 1. januarja letos. Od odločitve ustavnega sodišča, ki ga bo vlada po ministrovih besedah spoštovala, pa bo odvisno, ali bo potrebna sprememba zakonodaje.

Predsednica sodniškega društva Janja Roblek je pojasnila, da bo s predlogom seznanila glavni odbor društva, ki bo o ponudbi razpravljal v petek. Danes pa so po besedah Roblekove tudi ugotovili, da do ponovne ustavnosodne presoje ni predvidena sprememba zakona, kar je bila prva zahteva sodniškega društva.

Minister Gregor Virant zatrjuje, da ni popustil nikomur, niti zdravnikom. Za zdaj ga zahteve sodnikov, tožilcev in učiteljev ne skrbijo. Če pa bi se vsul plaz zahtev še s strani ostalih sindikatov v javnem sektorju, napoveduje, da bo odstopil s položaja ministra.

Odbor ima zadnjo besedo

Ali bo ponudba za sodstvo sprejemljiva ali ne bo po njenih besedah znano v petek po seji glavnega odbora. Poudarila je, da bi zakonska ureditev edina v celoti zadovoljila sodnike, ki zahtevajo primerljive plače s poslanci in ministri. O usodi sodniške stavke in ostalih nadaljnjih ukrepih pa bo po njenih besedah odločal glavni odbor.

V primeru, da pride do dogovora, bo moral sodni svet pripraviti kriterije za razdelitev teh finančnih sredstev. Pri tem po Šturmovih besedah ne bodo upoštevali samo količino zadev, ampak tudi zahtevnost, kvaliteto dela in starost zadev.

Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je pojasnil, da bo mogoče ta denar izplačati samo na podlagi dogovora s posameznim sodnikom. Ta dogovor bo moral skleniti predsednik posameznega sodišča na podlagi programa odprave sodnih zaostankov, je dodal. Dokler ni meril, po Testenovih besedah še ni jasno, kaj in kako se bo nagrajevalo. Zaenkrat pa tudi ni predvideno, da bi posebej plačevali rešitev posameznega konkretnega spisa. "Skušali bomo najti način, ki bo dal statistično merljiv rezultat in ki ga bo mogoče opravičiti s stališča, da smo se znebili najbolj zaležanih, najtežjih in najstarejših zadev," je ocenil predsednik vrhovnega sodišča.

Temeljito bo treba premisliti, da bodo merila taka, da niso preveč zapletena in da rešujejo probleme, je dejal predsednik sodnega sveta Janez Kranjc. Pojasnil je, da je sodni svet kolektivni organ in bo o tem tako tudi odločal. Najprej mora biti po njegovih besedah dosežen dogovor. Sicer pa je napovedal, da bo člane sodnega sveta na četrtkovi seji seznanil z novo nalogo.




KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.vindis@gmail.com
17. 04. 2008 18.15
Ej pahorček kretenski :))) Kapitalizem je eno veliko sranje, to je sedaj jasno že vsem, ki ne gledajo z JJ očali :))) Kapitalizem pravi priložnost za vse, ki so sposobni in delavni :)) Pa ja, kdo še verjame. Priložnost za vse, ki so lopovi. To pa drži ja :))) Vsi, ki so zaposleni v javnem sektorju so ne glede na svoje sposobnosti in delavnost omejeni s plačami kot v komunizmu. Pa kakšne nagrade :))) ali možnost podjetniškega služenja :))), ki si ga lahko privoščijo lopovski menedžerji. Ti so paraziti družbe in njeni izkoriščevalci.
hinko.murovec@siol.net
17. 04. 2008 18.12
Košir_Maks, Upam, pa me figo briga koga bodo obesili in kam, sicer je kar večina za " obesit" tako prejšnjih kot sedanjh. Toda če se ne varam se bodo tisti , ki bodo na oblasti obesili sami narodu na denarnice tako kot sedaj. Lepo sanjaj. LP
pahor?ek
17. 04. 2008 18.04
Albertium wrote: "Virant iz državnega proračuna kupuje SDS-u in Janši mir pred volitvami." S čim? S tem, da jim ne popušča? Da še vedno grozijo s stavko? Naj, kar stavkajo (mislim na ves javni sektor), bodo vsaj, kaj delali. Čeprav škodo! Zdaj bomo vsaj videli, da so zgolj paraziti na državnem proračunu!
kr--en
17. 04. 2008 16.46
že LDS je prišel na genialno idejo, da bi bilo vse probleme možno rešiti z enim zakonom enkrat za vselej. izmislili so si zakon o javnih uslužbencih in vanj stlačili vse kar jim je padlo na pamet. vsem so obljubili popravo krivic, in vsi so bili seveda prepričani, da se največje krivice godijo prav njim. oblast je hitro ugotovila, da se je zaplezala, zato so vroč krompir prepustili v reševanje naslednji vladi. ta pa je nadaljevala nategovanje vseh. zdaj pa imamo stanje ko so vsi proti vsem, zadeva pa na miren način nerešljiva. me prav zanima kakšne čudežne rešitve nas še čakakajo...
kosir_maks
17. 04. 2008 16.42
Hinko : Amen !! Ko ( če ) pridejo levičarji jeseni na oblast, boš ob trikrat večjem sranju, ki ga bodo naredil že v prvem letu pozabil na vse tegobe. Na tvoje veselje bodo po vseh šolah in javnih ustanovah izobesil slike pokojnega maršala !!!
hinko.murovec@siol.net
17. 04. 2008 15.29
Svoboda Govora, oprosti, toda tudi ti si eden tistih, ki misli, da je cela Slovenija Ljubljana. Tvoji predlogi naj namesto v Mercator ljudje hodijo drugam je tako butasta, da je hudo. Pa ne zaradi tega ker ne bi bilo drugje res ceneje ampak zato, ker ima edino Mercator po vseh vaseh in zaselkih trgovine. Pa kaj si ti novi " Ainštajn " predstavljaš, da bo 70 letna mamca šla iz recimo Livka pri Kobaridu v Ljubljano v Lidl po cenejši kruh in mleko. Tako razmišljanje je sprožil sicer finančni genij sveta g. Bajuk, a ima očitno precej sebi enako inteligentne družbe. Dokler ne bo jasno , da je vlada zato, da uredi državo tako, da nimajo možnosti vsi , ki se spomnijo odirat narod bo križ. Vem , da ne more slavni JJ z svojo ekipo genijev določat cen v trgovini, lahko pa določijo z ustreznimi zakoni pogoje, ki bi v primeru, da gre za nesramno odiranje kupca - državljana ta denar prešel iz trgovčevih rok nazaj v državno blagajno v celoti. Kaj kmalu bi se to nehalo saj ne bi imeli sami trgovci dobička za državo jim je pa hudičevo malo mar. Seveda pa je za JJ bolj pmembno uredit zakone, ki bi podarili RKC še kar je sploh možno kot odškodnino, izkopat kakšno kost, ki jo še ni, morda bi se še malo zameril EU in ji za hrbtom sklepal posle z Rusi itd. Bojim se, da po odhodu teh ne bo več čemu vladati. LP
albertinum@excite.com
17. 04. 2008 14.11
Virant iz državnega proračuna kupuje SDS-u in Janši mir pred volitvami. Tako je kupil zdravnike, zdaj bo moral še vse ostale. Samo naj kdo ne trosi neumnosti o pogajalskih sposobnostih Viranta. On je najboljši minister te sicer katastrofalne vlade, a tule je pač moral popustiti za ljubi mir. Zapitek plačamo davkoplačevalci.
grumic
17. 04. 2008 10.26
Ma kakšnimi silami kontinuitete! Čas pred volitvami je idealen z vse, ki bi radi izsilili nekaj več zase, ker vedo, da bodo na drugi strani ugodili njihovim zahtevam. Pol leta pred volitvami je ni vlade, ki bi si želela vse sindikate na cestah, pa polne časopise in televizijske oddaje o temah, kot je njena lastna nesposobnost. Zato ni pomembno, kako dolgo in kako boleče bomo državljani odplačevali tele izpade vladajočih za namen izvajanja brezplačne kampanje SDS-u.
Meri.m
17. 04. 2008 10.08
Sodna veja oblasti je prepojena s silami kontinuitete.
killi-123@hotmail.com
17. 04. 2008 09.37
Pahorček, zato tudi trdim,da bi se ljudje verjetno bolje odzvali, ko bi vlada sprejela tudi kakšen nepriljubljen ukrep. Vsem je jasno,da brez odrekanja ni uspeha. Zato je pa potreben pogum. svoboda-govora, to so že zguljene fraze. Večina starejše generacije, od doktorjev do politikov je bilo v pr. režimu članov KP. tak čas je bil. Na nas je,da to enkrat presežemo, ne pa pogrevamo in ponavljamo kot papige. Ko bomo to dosegli, lahko upamo nauspeh.
Tonček Balonček
17. 04. 2008 09.27
Pa mprot komu naj bi bile naperjee stavke za večje pače v javnem sektorj, če ne proti vladi? Ali naj povišice zahevajo od opozicije ali sončne uprave? Pa kdo vse od današnjih politkov je bl v preteklost tesno poevzan s partijo, celo s CK-jem! Če je to črna pika, da je nek Semoič kandidiral na listi SZDL, potem pa obračunajte še z Janšo, Teonetom Jeroivškom, Ruplom, Jambrekom in mnogimi drugimi n jim ne dovolite, da držjo roko nad našo potjo v sproščenost in blagostanej. Janša je celo akndidira za predsednika Zveze socialistične mladine, ne le na listi SZDL, Jerovšek je i ceo partijski sekretar v skupščini, dane spa študentom perdava o evropskih pravnih študijah, d ane govorim o Jambreku! Slivnik je bil pr. celo član centalneka komteja ZKS itd. Semoič je bil v partijski hierarhiji ena girica in mu je to, v primerjavi z zgoraj avedenimi bvšimi partjskimi zagritzenci smešno očitati! Aja, Oni so partijo rušili odznotraj, kot Bajuk NSi ali Peterle SKD in DEMOS!
pahor?ek
17. 04. 2008 09.23
killi...oprosti, če sem se nekoliko nerodno izrazil. Mislil pa sem, da tako v javnem kot zasebnem sektorju povzročajo višanje inflacije in dodatne preglavice vsak na svojem področju. Omeniti pa velja, in to je pomembno!, da je vlada JJ prva, ki je plače in pokojnine višala. Slednje so do leta 2003 realno padale. Poleg tega je sprejela vrsto zakonov (ki jih nekateri imenujejo predvolilni! - po moje neupravičeno!), ki posredno blažijo negativne posledice inflacije in s tem draginje. Zanimivo pri vsem tem pa je, da trgovci ne naredijo nič, da bi znižali inflacijo, celo zvišujejo jo, s tem, ko višajo cene.
svoboda-govora
17. 04. 2008 09.13
ivan.sbistrica Hofer je bil kot primer. Potem imaš še tukaj leclecr, lidl. Glede hoferja res nisem prepričan, če lahko kupuješ samo z denarjem. killi-123 v primeru, da za sindikalisti ne bi stali pomembni možje opozicije bi se dogajalo tole: Dušan Semolič je preverjen politični kader. V preteklosti je bil tesno povezan s centralnim komitejem Zveze komunistov Slovenije. Leta 1990 je kandidiral na listi Socialistične zveze Slovenije, v preteklosti je bil zaposlen na SZDL – Socialistični zvezi delovnega ljudstva. Njegova komunistična preteklost se kaže tudi v tem, da na večini protestov in shodov, ki jih organizira, pojejo bojne pesmi od internacionale do na juriš. ZSSS je svojo politično opredeljenost izpričala najbolj leta 2000, ko je Semolič organiziral protifašistični shod v Sežani, ki ni imel nobene zveze z zastopanjem delavskih pravic. Ko ti rečejo da nesmeš protestirat pa zganjaš norčije.
ivo55
17. 04. 2008 09.04
svobodi govora - resnica je tudi, do množica ljudi v Mercatorju s kartico kupuje na up - je prisiljena verižiti in preprosto ne more v HOFER kjer je treba plačati z gotovino.
killi-123@hotmail.com
17. 04. 2008 08.59
Prašek,lep pozdrav. Moči ima,nima pa poguma.Čeprav mislim, da bi več točk dobili, ko bi se končno postavili po robu izsiljevanju raznih sindikatov. Svoboda-govora, briga me ,kdo stoji za tem, vem samo da vsem uspe.
svoboda-govora
17. 04. 2008 08.54
Glede inflacije. Vi ki mislite da ima oblast oziroma vlada toliko moči. Pa idite do Šrota naj zniža cene v mercatorju, idite v špar in se dogovorite za nižje cene, če mislite da to lahko stori vlada. Resnica je malo drugačna mi imamo dosti večjo moč, da znižamo inflacijo. Zakaj polovica Slovencev kupuje v mercatorju če pa je hofer cenejši. Če bi kupci mercatorja šli v hofer bi se cene v mercatorju znižale, ker nebi imeli kupcev. Zaradi tega bi se znižala tudi inflacija. Vendar ne mi Slovenci smo vedno najbolj pametni, vemo kaj je treba naret, nekoga obtožimo da on tega ne naredi. A sami imamo največ moči da bi to storili. In kaj naredimo? Po forumih pišemo, pišemo v medijih, sami pa nič ne storimo. Največja moč pri tem je v nas. Mi raje kopujemo dražje stvari, kot pa da bi šli po cenejše. Če sami ne bomo poskrbeli zase nebo nihče.
svoboda-govora
17. 04. 2008 08.49
Kdo v resnici stoji za stavkovnimi grožnjami sodnikov, zdravnikov in uciteljev? – Skupni imenovalec je znan, tudi po dokaze ni treba dalec – Ni odvec vprašanje, zakaj se mnogi iz te politicne opcije po dvanajstih letih vladavine LDS in SD na to temo niso niti enkrat oglasili, zdaj, pol leta pred volitvami in med slovenskim predsedovanjem EU, pa grozijo s stavkami.
killi-123@hotmail.com
17. 04. 2008 08.47
Se pravi , povišica delavcem poveča inflacijo, režijskim del. in javni upravi je pa ne ?
killi-123@hotmail.com
17. 04. 2008 08.42
Pahorček, povsod vidiš strahove. Nisem mislil samo sedanje vlade, temveč tudi prejšnje. Zaradi volivcev so pripravljeni požreti vsako besedo, vsako obljubo, poviševati plače jav. sektorju v nedogled. Prvo carina,potem policija, sodniki,doktorji,pa zopet učitelji in tako se bo krog ponavljal do volitev. Je to v dobrobit vseh?
pahor?ek
17. 04. 2008 08.40
prašek...se strinjam, vendar tam, kjer lahko in do meje, ki ne povzroči še večje inflacije.