Slovenija

Bodo geodeti uslišali župane?

Ljubljana, 14. 01. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
10

Nad vrednotenjem nepremičnin imajo zelo veliko pripomb predvsem župani večjih mest in turističnih središč, katerih zemljišča so v najvišji vrednostni coni. Zahtevajo spremembe mej con in s tem nižji davek.

Na Geodetsko upravo (Gurs) je od začetka razpošiljanja informativnih izračunov vrednosti nepremičnin prispelo veliko pripomb. Pritožb na izračune naj bi bilo že čez 500.000, kar je skoraj polovica od slabih 1.200.000 odposlanih poskusnih izračunov. Prav tako je precej pritožb tudi glede določanja vrednostnih con, prek katerih je določena posplošena tržna vrednost nepremičnin.

Občina Bled je zaenkrat v celoti v najvišji vrednostni coni, kar je zelo ujezilo občane.
Občina Bled je zaenkrat v celoti v najvišji vrednostni coni, kar je zelo ujezilo občane. FOTO: Mateja Klavs

"Vse pripombe na vrednostne ravni oziroma vrednostne cono bomo temeljito preučili v skladu z merili in kriteriji množičnega vrednotenja nepremičnin. Še posebej pozorno bomo preučili meje vrednostnih con pri visokih vrednostnih ravneh, da bi se izognili morebitnemu preširokemu območju vpliva,“ pojasnjujejo na geodetski upravi in kot primer navajajo Bohinjsko jezero oziroma druga turistična območja ter večja mesta.

Največ sprememb, kot kaže, v turističnih središčih

Do zdaj so bili najbolj glasni župani gorenjskih turističnih središč, saj so njihove občine v najvišjih vrednostnih conah. Kot poroča časnik Finance, se o vrednosti nepremičnin na Bledu na Gursu še niso dokončno odločili. Naj bi bilo pa že jasno, da bo Bohinj razdeljen na več con: zaselki neposredno ob jezeru (Ribčev Laz, Stara fužina, Ukanc) bodo najbrž ostali v istem vrednostnem območju (18. vrednostna cona), bolj oddaljeni kraji pa bodo verjetno v nižji coni. Podobno naj bi bilo tudi v občini Kranjska Gora.

Število pripomb na vrednost kot tako nima nobenega neposrednega vpliva na spremembo modelov vrednotenja nepremičnin. Glavno merilo je analiza podatkov trga nepremičnin ter dosledno upoštevanje predpisanih kriterijev množičnega vrednotenja nepremičnin. Gurs glede določanja vrednostnih con

Tega nam na geodetski upravi niso potrdili, so pa navedli nekaj primerov zelo verjetnih sprememb zarisa mej vrednostnih con. "Zaenkrat kaže, da je verjetno ustrezno izvesti določene spremembe zarisa mej vrednostnih con za hiše (na primer vas Polje pri Bohinjski Bistrici ali Rateče pri Kranjski Gori). Ta dva primera sta navedena izključno in samo zaradi tega, ker je bilo o odzivih županov na tem območju precej povedanega in zapisanega v medijih. Tudi na obali lahko pride do sprememb mej vrednostnih con. To so primeri, kjer so vrednostne ravni visoke," pojasnjujejo na Gursu.

Finance pa poročajo, da Gurs še ne načrtuje sprememb na Obali, kjer sta Piran in Portorož v najvišji 20. coni, medtem ko je Izola v 19. vrednostni coni. Bodo pa na Gursu po poročanju časnika upoštevali pripombe lastnikov nepremičnin v prestolnici. Tako naj bi Gurs spremenil najvišja vrednostna območja v ožjem mestnem središču, ki je za zdaj v 19. coni.

Kaj pa nerazvita ruralna območja?

Sprememb naj bi bile deležne tudi manjše občine, kjer bodo geodeti upoštevali predvsem razliko med urbanim središčem in pretežno agrarno okolico. Tako naj bi bili v teh občinah po novem dve vrednostni coni. "Zelo pozorno bomo preučili meje vrednostnih con na ruralnih – nerazvitih območjih, da ne bi prihajalo do neupravičenih razlik v vrednostnih ravneh med sosednjimi vrednostnimi conami v različnih občinah," pravijo na Gursu in kot primer navajajo okolico Žužemberka.

Bled
Bled FOTO: Reuters

"Podati dokončen odgovor o tem, kako in kje bomo spremenili meje vrednostnih con oziroma izboljšali modele vrednotenja nepremičnin, še ni mogoče, ker morajo biti najprej zbrani ustrezni podatki in izvedene strokovne analize. Prav tako še vedno poteka zbiranje pripomb na modele vrednotenja nepremičnin, ki se bo zaključilo 25. januarja,“ poudarjajo na Gursu.

Zemljišča slabše kakovosti bodo imela nižje vrednosti

So pa na Gursu poudarili, da lahko zaradi preliminarnih analiz z veliko gotovostjo napovedo, da bodo povečali vpliv bonitete na vrednost za kmetijska oziroma gozdna zemljišča slabših kakovosti na strmih pobočjih z uvedbo več bonitetnih razredov. To pomeni, da se bo vrednost teh kmetijskih oziroma gozdnih zemljišč znižala. Za zelo velika gozdna zemljišča bodo na podlagi analiz zmanjšali vrednost dodatnega kvadratnega metra. Za velike parcele, na katerih stojijo enodružinske hiše, pa bodo od določene površine naprej upoštevali tudi podatke o dejanski rabi zemljišč.

20 vrednostnih con – od Bleda do Hodoša

Posplošena tržna vrednost nepremičnin je določena prek vrednostne cone. Teh vrednostnih con je v Sloveniji 20 in so odvisne predvsem od lokacije nepremičnine in prejšnjih sklenjenih prodaj nepremičnin na tem območju. V najvišji vrednostni coni (cona 20) so občine Bled, Portorož in Piran. V 19. coni je ožje središče Ljubljane in občina Izola, v 18. coni pa Bohinj in Kranjska Gora. V najnižji coni je naša najbolj severovzhodna občina Hodoš.

Bomo davek dobili 2012 ali 2013?

Po predvidevanjih Gursa naj bi bil nepremičninski davek uveden leta 2012, kljub temu se znotraj koalicije kot najverjetnejši datum omenja 1. januar 2013 po parlamentarnih volitvah. Zadnje informacije so, da naj bi bila davčna osnova 100 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine davčna stopnja za stanovanjsko nepremičnino, v kateri lastnik prebiva, 0,1 odstotka, davčna stopnja za drugo stanovanje in počitniško hišo pa 0,3 odstotka. Če bi bilo stanovanje v najemu in bi imel najemnik tam prijavljeno stalno bivališče, lastnik pa bi plačeval davek od najemnine, naj bi davčna stopnja znašala 0,1 odstotka.

Za nezazidana stavbna zemljišča naj bi veljala 0,3-odstotna davčna stopnja. Kmetijska zemljišča bi bila obdavčena z 0,03-odstotno, gozdovi z 0,05-odstotno, zemljišča v zaraščanju pa z 0,1-odstotno davčno stopnjo. Poslovne nepremičnine bi bile obdavčene s stopnjo 0,5 odstotka, poslovne nepremičnine pa s stopnjo 0,7 odstotka.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predan
14. 01. 2011 11.42
Članek kara geodetsko službo, za zadeve, ki jih je že na začetku obrazložila. Županom in ostalim, bi dejal, da so ocenitve čisto v redu, če pa imate na vidiku "hazardiranje", kot doslej, pa geodetom ne povzročajte še enega ocenjevanj na račun davkoplačevalcev. Igrice so znane že od faraonov naprej!! Jaz sem z ocenitvijo čisto zadovoljen, ker ne mislim na barantanje za svoj žep, izven realne vrednosti.
bolimepatak
14. 01. 2011 10.02
ODIN 14.01.2011, 08:26 3 Ko se parcele na Bledu in Portorožu prodajajo po vrtoglavih cenah to lokalnih prebivalcev seveda ne moti. Ko bi pa bilo potrebno po takšnih cenah obračunati tudi davke je pa vse narobe. Če lastnik ob prodaji vrednoti svojo nepremičnino na milijon EUR je pravično, da se po taki vrednosti premoženje tudi obdavči. Ne piši neumnosti ! Zemlja je vredna točno toliko, za kar jo človek koristi. Kmetu pomeni zemlja osnova za kmetovanje, na njej pa večinoma pridela krmo za živino. Se pravi, da je zemlja letno vredna toliko, kot je vreden pridelek na njej. Seveda pa se to spremeni, ko nekdo to zemljo proda kot zazidljivo in, takrat je napočil trenutek, da se to zemljo že ob prodaji obdavči po drugačni stopnji......
korintos1
14. 01. 2011 09.47
Se vam kolca po Jugi?
Odpri.oci
14. 01. 2011 08.39
Vsi se pritožujete glede ocenjene vrednosti nepremičnine... hkrati pa pozabljate na NAJVEČJO GOLJUFIJO, ki so jo storili v tem primeru ! . Ob "izdaji" vrednotenj so se v medijih pojavljale stopnje Davka 0,057%... s čimer naj bi "nabrali" približno enako, kot z NUSZ. . Danes se že "pogajajo" oz. je že določeno, da bo davčna stopnja meD 0,1 do 0,3%... KAR POMENI 6-KRATNO povečanje "izplena" !!!! . LJUDJE !!!! . Namesto, da poskušate "znižati vrednost nepremičnine" na polovico..... ZAHTEVAJTE (!!!) polovico nižje DAVČNE STOPNJE !!!!! . Po septembra obljubljenem načinu je bila davčna osnova 80% vrednosti nepremičnine in davčna stopnja 0,057%... Zgoraj pa beremo, da predlagajo kot davčno osnovo 100% vrednost in davčne stopnje 0,1 - 0,3%, za poslovne pa celo 0,7%... . To pomeni... Za nepremičnino vrednosti 250.000 (povprečna enodružinska hiša) bo lastnik moral plačevati najemnino občini v višini 250-750 EUR !!!! . Danes je NUSZ za tako nepremičnino cca 70 EUR... torej... povečanje med 4x do 10x !!!! . Samo še en način polnjenja proračunov (tokrat občinskih), da si bodo birokrati še naprej izplačevali enormne plače in privilegije!!!
ODIN
14. 01. 2011 08.26
Ko se parcele na Bledu in Portorožu prodajajo po vrtoglavih cenah to lokalnih prebivalcev seveda ne moti. Ko bi pa bilo potrebno po takšnih cenah obračunati tudi davke je pa vse narobe. Če lastnik ob prodaji vrednoti svojo nepremičnino na milijon EUR je pravično, da se po taki vrednosti premoženje tudi obdavči.
fjonda
14. 01. 2011 08.20
scipio Se popolnoma strinjam! Mlade družine se izseljujemo nad kraški rob ali čez mejo, ker dejansko postaja življenje v 20. vrednostni coni za domačine predrago. Če se le da... lep dan še naprej! :)
samajajca
14. 01. 2011 08.19
Sem proti starim (cenejšim) in novim (sigurno dražjim)načinom pobiranja davkov od nepremičnin. Ko sem gradil hišo sem za vsak kupljeni kilogram cementa in za vsak zidak plačal DDV, ko pa sem sam rešil stanovanjski problem, sem pa zato kaznovan še z dodatnimi davki. S tako politiko država sigurno ne bo pripomogla k čim prejšnji osamosvojitvi naših otrok, ki po navadi sedaj že do 30 leta ali še dal živijo pri starših ali delajo prizidke v vse smeri. Res daljnovidno.
scipio
14. 01. 2011 07.51
vsem vam želi še enkrat in ponovno: dobro jutro pa ne vem, če je res dobro namreč, povsod v boljših krajih, kamor priteče nov tuj denar (npr. bogati kitajci in korejci v Aspenu ali Vailu, bogati rusi v evropi npr. St Moritz), pa malo bolj gor vzeti ljubljančani v piranu, portorožu in na bledu, itd. itd., ... ...POSTANE ŽIVLJENJE ZA NORMALNE AVTOHTONE DOMAČINE PREJ ALI SLEJ DRAGO IN PREDRAGO! ponekod se zato že izseljujo. žalostno. včasih smo gledali film z naslovom: Joe, tudi to je Amerika danes gledamo tazaresni REALITY SHOW: JOŽEK, TUDI TO TI JE SLOVENIJA!
kiss_my_ass.
14. 01. 2011 07.42
Ne razumem kaj je manjkalo dosedanji ureditvi pobiranja teh davkov. Posebej zato, ker so nas sveto prepričevali da bo novi davek kvečjemu enak ali celo manjši od prejšnega. Osebno menim da bi bilo smiselno uvesti enoten davek. Različno višino - glede na tržno in prodajno vrednost pa plačujemo itaq v % od prodane vrednosti kot davek..... Ne razumem pa, zakaj bi moral biti kaznovan ker si si zgradil ali kupil nepremičnino nekje kjer je zaradi spleta okoliščin pač dražja. Še večji absurd pa je, če so korenine družinske na taki nepremičnini....
Fox79
14. 01. 2011 07.17
In postali bomo najemniki lastnih nepremičnin. Bravo država, je treba od raje pobrat še malce več kot pobiraš zdaj. Je našim kvazi managerjem zmanjkalo denarja, pa treba denar pobirat od revežev. Za bruhat kaj se dogaja v deželici na sončni strani alp. Mislim da tu že ene par let ne sije sonce. Pa uspešno plačevanje novih davkov vam želim moji sodržavljani.