Slovenija

Bodo banke vračale denar Vegradovim delavcem?

Ljubljana, 18. 11. 2010 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državno pravobranilstvo pripravlja ustrezne zahtevke za vračilo odtegnjenih zneskov, ki so jih banke pobrale z računov Vegradovih delavcev. Vsak primer bodo obravnavali individualno.

Vegradovi delavci doživljajo grozljive stvari. Nekateri nimajo niti za hrano.
Vegradovi delavci doživljajo grozljive stvari. Nekateri nimajo niti za hrano. FOTO: Miro Majcen

Slovensko javnost je močno razburila informacija, da je jamstveni in preživninski sklad nakazal na račune Vegradovih delavcev denar, a so jim banke ta denar odtegnile z računov. Šlo naj bi za neplačane obroke kreditov, časopis Dnevnik pa je poročal, da gre za obroke, ki jim jih je že Vegrad odtegoval od plač, a jih ni nakazoval na račune bank, pri katerih so delavci imeli odobrene kredite.

Ker je predsednik vlade Borut Pahor zahteval pojasnila, je minister za pravosodje Aleš Zalar danes razložil nastalo situacijo. Pravi, da trenutno nima zanesljivih informacij, za kakšne dolgove naj bi šlo. Ali je šlo za rubež na podlagi upravno administrativne prepovedi ali za rubež sredstev na podlagi sklepov o izvršbi?

Zato bo državno pravobranilstvo RS pripravilo ustrezne zahtevke za vračilo odtegnjenih zneskov. Te zahtevke naj bi pripravilo še tekom današnjega dne, nato pa bodo dokumentacijo posredovali stečajni upraviteljici Vegrada Alenki Gril, je razložil Zalar. Grilova bo nato preverila vsak primer posebej in odločila bo tudi, kdo in kako bo upravičen do vračila denarja. Zalar pravi, da bo najlažje rešiti zaplet, če gre za rubež na podlagi upravno administrativne prepovedi. V tem primeru bi banke morale vrniti denar na račune Vegradovih delavcev. Če pa gre za rubež na podlagi sklepov o izvršbi, pa se morajo banke držati nekaterih omejitev. Zakon namreč določa, da ni moč poseči po sredstvih, ki znašajo minimalni znesek za preživetje.

Nevladna in humanitarna organizacija Slovenska filantropija je že v torek na ministra Zalarja naslovila poziv, da se izplačane plače s strani jamstvenega sklada izvzamejo iz rubeža. Pri tem so tudi razložili, kje nastane težava.

"Problem nastane, ko Jamstveni sklad RS nakaže na račun delavca neizplačane plače za tri mesece, praviloma z enkratnim nakazilom. Ker je to enkratno nakazilo, ki se po ZIZ obravnava kot plača in se v skladu s 102. členom (oziroma po 160. členu ZDavP) rubi do 2/3 oziroma tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače. Navedena zakona žal ne upoštevata dejstva, da delavci tri mesece niso prejemali plače in tako iz jamstvenega sklada dobijo tri plače v enem znesku. Če bi delavci plačo prejemali redno mesečno, bi kljub eventualni izvršbi na računu, dobili vsak mesec najmanj znesek v višini minimalne plače, tako pa dobijo eno plačo namesto treh. Menimo, da bi morala biti izplačila neizplačanih plač, izplačana s strani Jamstvenega sklada RS, v celoti izvzeta iz rubeža (101. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju in 159. člen Zakona o davčnem postopku), saj so nakazana za obdobje treh mesecev in kolikor je nam znano, nikoli ne presegajo trikratnika minimalne plače. Pozivamo vas, da delavcem, ki niso po svoji krivdi na robu preživetja, omogočite vsaj minimalno eksistenco in po hitrem postopku sprejmete dopolnitev zakona oziroma najdete kakršno koli drugo ustrezno rešitev, ki bo v korist oškodovanim,“ je zapisano v sporočilu za javnost.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
13. 12. 2010 15.06
V Sloveniji zakonodaja ne velja za tajkune in največje lopove, ker je taka politična volja v parlamentu, ker tako odgovarja vladi IN opoziciji, ker so politiki, policija, krivosodje in gospodarski kriminalci tako prepleteni in povezani, da gre za zraščenost siamskih dvočkov, trojčkov... so pa Hrvati vsaj s svojim USKOK-om daleč pred nami, saj je NPU le pesek v oči in izgovor, da prijatelj od KK dobi vsak mesec več za najemnino, kot je mesečni obrok kredita za tisto stavbo, v kateri je NPU.
saintjozef
18. 11. 2010 20.05
Delavci imajo KREDITE PLAČANE ! S svojim delom, s svojim denarjem. Le, da jim je "nekdo" ta denar UKRADEL.
periot
18. 11. 2010 19.56
BANKE NAJ OD VODILNIH POBEREJO NAKRADEN DENAR IN NE OD DELAVCEV MAFIJA GNILA!!!!!!!!!
Mancyy
18. 11. 2010 18.18
RE.. Kaj je počel Vegrad je krivda Hilde, Uprave Vegrada in Nadzornega sveta Vegrada ti so odgovorni tudi za neplačane obroke kreditov. Kaj pravna država Hildi, nadzornikom in uparvi je ena zgodba. Verjetno bodo dobili odškodnino milijon vsak. Verjetno ti je jasno, da bi jih na zahodu še zmetali iz stanovanj pa so brez dela ali ne. Banki so dolžni povrniti kredit. Edino če za njih ne veljajo zakoni kot za ostale to se pa zgodi če so Bosanci ali Šiptarji saj bi jih po zakonu tudi morali izgnati pa ne spet o Bosancih in Šiptarjih . preprosto ker je tak zakon in ga niso spoštovali zakaj je tak je eno zakaj se ne spoštuje je pa drugo vprašanje ker jih niso izgnali niso upoštevali zakona in to ni prtavna država. . Toliko o tem. Drugo je kaj je človečnost, tretje kaj odgovornost in četrto kaj humanost o pravici pa raje ne bi.
HoMpaTeR
18. 11. 2010 18.04
Ah ja...ta kapitalizem. Nema mu kraja.
kg83
18. 11. 2010 17.48
@Mancyy: Hec je, da je Vegrad denar za kredite trgal od njihovih mizernih plač, a ga ni pošiljal naprej bankam. V tem je problem. Delavci bojo torej 2x plačali isti kredit. To se ti zdi normalno? P.S.: Nacionalnost žrtve nima nobene veze z krivdo storilcev.
Desktop.Messiah
18. 11. 2010 17.41
Kredit je kredit, podpis! Upam, da so načelno zaračunali tudi zamudne obresti.
Desktop.Messiah
18. 11. 2010 17.40
Osebne stiske delavcev naj ostanejo osebne. Sedaj moramo predvsem paziti, da nepomembna aferica ne bi vrgla sence na ugled osrednje slovenske banke.
alojzrijavec@gmail.com
18. 11. 2010 17.40
SRAM ME JE DA ŽIVIM VDRŽAVI ,KI SE NE VE GDO PIJE IN GDO BO PLAČAL.UPOKPJENCE IN DELAVCE JE POTREBNO OSKUBITI DO KOST DA BODO IMELI TAJKUNI IN VIŠJI SLOJI PRIVIRIGIRANIH POLNE VREČE DENARJA.BREZPRAVNA DRUŽBA.BREZ ZAKONOV KI BODO VELJALI ZA VSE ENAKO.KAKŠNE OBRESTI BODO DOBILI DELAVCI ZA UKRADEN DENAR.
DEMOKRAT007
18. 11. 2010 17.23
ni kriva vlada, krivi so posamezniki, ki dopuščajo možnost da se take in podobne stvari dogajajo, kriv je predvsem kapitalizem, ki na riskanten nači želi ugodti vsem. torej, če gre kaj samo malo narobe, je posedica zelo velika oziroma zelo vplivna na akterje. pri taki novici se resno sprašujem, kje ste vsi tisti verniki teorije zarot, kot Mariborcan007, ToncekBaloncek, Bolivar, Komentar X in ostale 3/4 komentatorjev, ki ste ob podobnih svinjarijah, ki se dogajajo v tujini tako zelo glasni v tem, da denar ljudem kradejo prostozidariji, skrivne lože, cia, mossad,ban ki-moon, palčki, medvedki, sapramiške, darthwaderji in nevem še kdo vse. odgovor je tako preprost: kradejo banke, ki izkoriščajo rizičnost kapitala in noben drug.
Mancyy
18. 11. 2010 17.22
Razen če kdo misli, da to za Bosance in Šiptarje ne velja.
Mancyy
18. 11. 2010 17.21
Mislim, da so banke ravnale pravilno. Kredit je kredit
armand_hammer
18. 11. 2010 17.10
vrnite denar bančni tajkuni
Adolph
18. 11. 2010 16.37
Se ne da veliko pomagat, balkanski odnosi . . .. .. .
kratko in jasno
18. 11. 2010 15.29
veliko praznega govorenja.... banke ne bodo vrnili čisto nič !!!!! Ker so rubili zakonito !! morala banke na žalost ne zanima ....
upornik18
18. 11. 2010 14.53
ob svetem nikolaju .......
DEMOKRAT007
18. 11. 2010 14.49
kdaj so banke nazadnje vračale denar? jaz se ne spomnim.