Slovenija

Erjavec in Semolič proti Pahorju

Ljubljana, 14. 04. 2011 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavec in Semolič sta predlagala Pahorju, naj pristane na razveljavitev pokojninske reforme in zamenja prvega pogajalca ministra Svetlika. Če bi pristal na njune zahteve, bi se Semolič referendumu odpovedal. A Pahor je jasno odgovoril: Ne.

Pahor sindikate opozarja, naj premislijo, kaj počnejo.
Pahor sindikate opozarja, naj premislijo, kaj počnejo. FOTO: Vlada RS

Teden dni pred dnevom D, ko se bo Dušan Semolič s kar 42.000 podpisi odpravil v državni zbor in zahteval referendum o pokojninski reformi, je zavezništvo proti premierju Borutu Pahorju s Semoličem skoval prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

Semolič in Erjavec sta predlagala, naj premier pristane na razveljavitev pokojninske reforme in zamenja glavnega pogajalca zanjo, ministra Ivana Svetlika. V tem primeru bi se Semolič referendumu odpovedal. A premier je odgovoril: Ne. Obenem pa pozval sindikate, naj še enkrat razmislijo, kaj počnejo. Kot pravi, če pade ta reforma, bo kmalu morala priti nova, še bolj ostra. Obenem je opozoril, da lahko že sam razpis referenduma vznemiri finančne trge.

Varčevanje in reforme ne prizanašajo nobeni državi v Evropi, zato ni vprašanje, če, ampak izključno - kdaj in koliko. V vsem tem pa drži eno: kasneje, tem težje. Predsednica LDS Katarina Kresal

Do denarja z varčevanjem, ne z višanjem davkov?

Vlada mora sicer Evropski uniji do jutri poslati nacionalni reformni program z ukrepi, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije Evropske unije – Evropa 2020.

Program vsebuje kratek opis makroekonomskega stanja, glavne ovire za rast in ukrepe za doseganje zadanih ciljev. Cilj nacionalnega reformnega programa je dolgoročno vzdržna gospodarska rast, ki jo namerava Slovenija doseči z ukrepi ekonomske politike, strukturnimi ukrepi in institucionalnimi prilagoditvami. Vodilo za oblikovanje ukrepov ekonomske politike je konsolidacija javnih financ.

Nacionalni reformni program opredeljuje cilje do leta 2020. Evropski voditelji so namreč junija lani sprejeli novo gospodarsko strategijo Evropa 2020, ki naj bi zagotovila pametno, vzdržno in vključujočo gospodarsko rast in delovna mesta ter nasledila neuspešno lizbonsko strategijo. Sedaj morajo članice oblikovati in v Bruselj poslati nacionalne programe reform.

Vlada in državni zbor sta glede vsebine pokojninske reforme storila vse, kar je bilo potrebno. / ... / Pokojninska reforma je nujno potrebna. Premier Borut Pahor

Nova razvojna strategija opredeljuje pet merljivih ciljev, in sicer 75-odstotno zaposlenost ljudi, starih od 20 do 64 let, vlaganje treh odstotkov bruto domačega proizvoda Evropske unije v raziskave in razvoj, izpolnjevanje podnebno-energetskih ciljev 20/20/20, zmanjšanje števila revnih in socialno izključenih do leta 2020 za vsaj 20 milijonov, glede izobraževanja pa naj bi se delež osipnikov zmanjšal pod 10 odstotkov, delež ljudi, starih od 30 do 34 let, ki so končali terciarno ali primerljivo izobraževanje, pa naj bi se zvišal na najmanj 40 odstotkov.

Vsi ukrepi za doseganje ciljev sodijo v okvir konsolidacije javnih financ. Dinamiko zniževanja javnofinančnega primanjkljaja določa program stabilnosti, ki ga mora Slovenija v Bruselj prav tako poslati aprila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
20. 07. 2011 13.44
TU JE SE ZMIRAJ BALKANSKI SIDROM NIC DELAT PA DOSTI DENARJA IN V50 V POKOJ LJUDI SE BUJU MOGLI NAVADITI DELAT PA SI POKOJNINU TUDI ZASLUZITI NEVEM ZAKAJ SE V NEMCIJI NE BUNIJU RES PA NIMAJU JANSE IN D. SEMULICA ZA REFERENDUM SAJ BUJU MOGLI DELAT DO 67 LETA STAROSTI
Frane Šajn
12. 05. 2011 07.52
NE DAJTE MU DIHAT NAJ ZAČUTI KAKO JE TUDI ČE SI NA VRHU PA SAM! "PROTI!" NE GRE VEČ ZA REFORMO, TA JE TAKO POGUBLJENA, ZDAJ GRE ZA PRINCIP IN V TEMU "PROTI"JE UPOR PROTI VSEMU KAR STE STORILI SVOJEMU NARODU V TEJ KRATKI ZGODOVINI SAMOSTOJNE SLOVENIJE. TAKO DESNI, KI STE NAS V TO ZVLEKLI IN LEVI KI STE SE PREBARVALI! VAŠE SKUPNO NAJVEČJE DELO JE RAZKOL MED LJUDMI ZA VSAKO CENO. NAMERNO SPREGLEDANE KRAJE STOLETJA IN REZULTAT TEGA " BEDA" ,KI JO TOLČEMO!
vezuv
11. 05. 2011 23.51
Ja Boris a misliš da bomo hodili delat še iz groba? Menim, da bo reforma padla, ker je NEUMNO ZASNOVANA!!!!! Glasujmo proti, da bodo lahko delali mladi, starejši pa uživali sadove svojega dela. Borut nam groziš z zaostrovanjem pokojninske zakonodaje? Kdaj boš odgovarjal za vso škodo, ki si jo navalil na naša ramena (Grčija, Irska, Portugalska...), za vse imaš denar, le za svoje ljube slovence ga nimaš! Ministeru Svetliku predlagam, da vzame kramp in lopato v roke, pa naj preizkusi kako se dela fizično - star je ravno prav (nima jih več 30 :) ) Aha, pa Pahorju naj svetuje, da nobena pokojnina ne sme presegati 1000 EUR, pa bo dovolj denarja.
lepistric
24. 04. 2011 08.28
Ful sem radoveden kolko ovac bo Karči spustil na volišče.
enaneza
17. 04. 2011 17.38
Potem bo pa rekel, da smo 4 mio zapravili za referendum. Saj res ni potreben. Za mizo se naj usedejo in naj se vedar zmenijo pa bo. Toda vlada ima prevelik ego, kar je za Slovenijo uničujoče. Po moje ne rabimo nobenega referenduma več - imamo poslance z BAJNIMI plačami in naj delajo. Samo naj spremenijo, da se zakoni sprejemajo samo s 75 odstotno podporo parlamenta. Potem bomo MORALI sodelovati, se pogovarjati in še ceneje bo za nas. Tako si pa samo polena pod noge mečejo. Zase vem, da grem na vsak referendum. Če je - je moja pravica in dolžnost da grem. In zaenkrat sem vedno proti. Ker v vsak še tako dober zakon vtaknejo noter toliko nesprejemljivosti, da pač moram biti proti. Prav rada bi videla, kdaj bom spet lahko obkrožila ZA. Zaenkrat ga res ne morem.
nefretete
16. 04. 2011 12.54
glich 15.04.2011, 23:49 Z mnogo besedami nisi nič povedala.
glich
15. 04. 2011 23.49
nefretete 15.04.2011, 14:52 Tako pametna pa enega preprostega stavka ne razume. Ljubica nekaj nasvetov. Sprosti se. Ne jemlji 24 ur tako osebno. Saj vem, da je to tvoj alter ego pa vendar, nekateri se ne počutimo tako ogrožene kot ti. Mene male deklice ne ogrožajo. Ali so ti peta v Ahilu, ker nisi več očijeva punčka oz. nikoli nisi bila. Nauči se razlikovati med konjem in človekom, striček google vedno rad pomaga. Potem se obnašaj svojim "zrelim" letom primerno. Če že oglašaš to tvojo zrelost in pametnost, na veliki zvon. Kje je? Jaz jo ne vidim. Še otroci znajo bolje kontrolirati svoja čustva kot pa ti. Čeprav oni so še srčkani ti si pa že prav nadležna. S svojo kvazi psihologijo si mimo usekala. Žal več sreče prihodnjič. Naj ti bo v uteho, da tudi trud šteje. Lep pozdrav kraljična
nefretete
15. 04. 2011 14.52
glich 15.04.2011, 12:32 -1 nefretete 15.04.2011, 11:45 0 glich 15.04.2011, 10:33 O zgodovini pa nimaš veliko pojma kaj? Lastnik konja je umrl v boju z boleznijo in ne v bitki na bojnem polju, kot si morda mislila. Pa lep pozdrav. Vprašanje če je to Aleksandrov konj. Ne polagaj mi besed v usta, tudi jaz jih tebi ne. Mladička, če je govora o Bukefalu, našem sogovorniku in njegovem avatarju, pa vprašaj njega, če meni ne verjameš. Seveda na slikci ni Aleksandrov konj, pač pa njegov kip, če bi znala guglati, pa bi ti to striček Google tudi povedal. Ti še sebi ne znaš položiti besed v usta, o drugih pa nimaš pojma, deklica draga. Bo že tako, da bo treba še kaj prebrati, preden se prepiraš s starejšimi od sebe. Lepo se imej. Zgodovinsko branje pa je zanimivo čtivo, kmalu bodo počitnice, le izkoristi jih tudi za izobraževanje, seveda takoj po zabavi in počitku!
Adolph
15. 04. 2011 12.59
Taksnih kot so Slovenci ni mnogo na svetu,zivite od lastne mase in ne od pridelkov svojega dela,isto kot Hrvati, vsako leto se dve milijardi kreditov,da placajo penzione insocialno, dokler ijm se kdo kaj posoja . .. .
glich
15. 04. 2011 12.32
nefretete 15.04.2011, 11:45 0 glich 15.04.2011, 10:33 O zgodovini pa nimaš veliko pojma kaj? Lastnik konja je umrl v boju z boleznijo in ne v bitki na bojnem polju, kot si morda mislila. Pa lep pozdrav. Vprašanje če je to Aleksandrov konj. Ne polagaj mi besed v usta, tudi jaz jih tebi ne.
nefretete
15. 04. 2011 11.45
glich 15.04.2011, 10:33 O zgodovini pa nimaš veliko pojma kaj? Lastnik konja je umrl v boju z boleznijo in ne v bitki na bojnem polju, kot si morda mislila. Pa lep pozdrav.
glich
15. 04. 2011 10.33
sveti jože Ne gre se za to čigav konj je. Sem ciljala na to, da konj stoji na dveh nogah, kar pomeni, da je njegov lastnik umrl v boju. Borit se je treba!
resslovenka
15. 04. 2011 10.13
No, no, no... počasi je dovolj pametovanja okoli varčevanja. Več kot polovica slovenskega prebivalstva živi pod pragom revščine. Da ni vladarje sram, kako razsvetljujejo narod, kot da smo nevedne ovce (naj mi ovce oprostijo primerjavo). Gospodje najprej začnite pri sebi, ker je še kje kaj vzeti, pri večini pač ni. Vsi vemo, da je reforma pokojninskega sistema resna in potrebna zadeva. Rezultati referenduma bodo tako ali tako pokazali svoje. O bonitetni shemi naše države na evropskem denarnem trgu bi razmišljali prej. Star pregovor pravi: Šparaj ko imaš, ne ko nimaš!
nefretete
15. 04. 2011 10.12
Tomy_the_great 15.04.2011, 08:51 0 pa vi kr glumite JANEZ JANSA JE CAR!!!!!!! neznanega dne je od neznane osebe prejel neznano vsoto podkupnine :) to je pa to kar ste sposobni dokazat in predstavit ljudstvu in sodiscu :) 20 let ste imel vajeti v rokah in mu niste mogl napisat niti parkirne kazni :) He, he, Tomček, si pa res kratkega spomina! Še tisto kazen, ki b jo MORAL plačati, Janez Ivan ne poravna in mu jo bodo rubili od plače. Samo, da njemu se to ne bo nič poznalo. Izgubil bi lahko na ugledu, če bi ga imel, tako pa....
glas37
15. 04. 2011 09.57
naš maneken pahor se bo pa ja boriv, ko lev da bo še lahk zaprajo kakšen miljonček v tem pa nima nasprotnika ni ga junaka da ga premaga (BRAVO PAHOR & SVETLIK )
brane.magdic@siol.net
15. 04. 2011 09.06
Ne vem kje so se šolali ti vladniki mislim da imajo vsi kupljene diplome,denar trošijo brez veze po drugi strani pa izkoriščajo delavski razred.Kje je Semolič zakaj ne napravi vsesplošnega štrajka če so policaji , sodniki ,doktorji in ostali dobili svoje zakaj nebi še delavci ki morajo delati za bornih 450 € na mesec pol pa bi se delo na črno ukinili saj iz tega ti ljudje preživijo drugače jim bo vlada tak vse pobrala kot nekoč cerkev.S R A M O T A
King_of_Gonzo
15. 04. 2011 08.51
pa vi kr glumite JANEZ JANSA JE CAR!!!!!!! neznanega dne je od neznane osebe prejel neznano vsoto podkupnine :) to je pa to kar ste sposobni dokazat in predstavit ljudstvu in sodiscu :) 20 let ste imel vajeti v rokah in mu niste mogl napisat niti parkirne kazni :) torej sama farsa in 20 let vam je kljuboval sedaj vas bo pa unicil :) pa lahk klikate minuse kok hocte :) ljubljanska gospoda pa lohk gredo na dunaj hleve pucat pa filozofirat o liberalni ideologiji in filozofiji :) menjala se bo oblast,ustava in zmansala se bodo ministerstva..prav ta orodja,ki so levo rdecim najbol donosna :) zdej pa vsi minuse klikajte
muhabc
15. 04. 2011 08.08
vse je že povedano samo še čakamo na odgovor vlade če kaj in kako mislijo zaključiti svojo kariero.Upam da razmišljajo v tej smeri. KRUCIFIKS!!!
cirenij
15. 04. 2011 07.31
Eno so obljube, oblast je pa sladka. Četudi pogoriš, ti je eksistenca zagotovljena. Na Zavodu za zaposlovanje ni mesta za zafurance, temveč samo za brezpravno rajo.
cirenij
15. 04. 2011 07.28
61810 Imaš prav. Nobene alternative nimamo. Vsi imajo maslo na glavi pa si samo podtikajo in obtožujejo drug drugega. Me zanima, če dobi volitve desnica, če bo temeljito obračunala s tajkuni in ostalimi kradljivci našega premoženja. Kar je največja rak rana Slovenije. Edini umirjen, dokaj nepristranski je edino Žerjav. Pa Bog ve, nikomur več ne zaupam.