Slovenija

'Nisem podlegel pritiskom'

Ljubljana, 21. 04. 2009 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NLB naj bi v kratkem sprejela novo odločitev glede Infond Holdinga, prek katerega Boško Šrot obvladuje Pivovarno Laško in tudi Mercator. Pred podaljšanjem kredita naj bi politiki pritiskali na vodstvo banke.

Nisem storil nič narobe. / ... / Za odstop ne bom dobil nobene odpravnine. Draško Veselinovič

Po odstopni izjavi prvega moža Nove Ljubljanske banke (NLB) Draška Veselinoviča, ki še 16. aprila ni imel občutka, da bi ga krediti lahko ''odnesli'', so v NLB sklicali novinarsko konferenco. Predsednik uprave je uvodoma pojasnil, da bodo o njegovem morebitnem odhodu odločali nadzorniki v petek, odpravnine pa ne bo dobil. Če odstopa ne bodo sprejeli, bo o nadaljnjih korakih razmišljal takrat. Sicer je poudaril, da ob podaljšanju kredita Infond Holdingu ni storil nič narobe, saj je ''deloval v dobro banke''.

Draško Veselinovič: Moj namen je zaščititi banko ob vseh pritiskih in razpravah, ki potekajo o njeni poslovni politiki in predvsem o njenih kreditih. To ni primerno.
Draško Veselinovič: Moj namen je zaščititi banko ob vseh pritiskih in razpravah, ki potekajo o njeni poslovni politiki in predvsem o njenih kreditih. To ni primerno. FOTO: Dare Čekeliš
Draško Veselinovič je krmilo največje slovenske banke prevzel 1. februarja. Že postopek njegovega imenovanja na čelo NLB brez javnega razpisa je v politiki sprožil številne polemike, pa tudi Banka Slovenije je tedaj opozarjala, da je bil postopek izbire začet prepozno in izpeljan neustrezno.

Veselinovič, ki je na čelu banke šele od 1. februarja in katerega imenovanje je že povzročilo koalicijska trenja, je v ponedeljek posredoval odstopno izjavo predsedniku nadzornega sveta Igorju Marinšku, da bi "zaščitil interese institucije in prispeval k umiritvi razmer". Meni, da vmešavanje politike v bančne posle ni primerno. ''Politični pritiski so bili, vendar nisem popustil. Kredit smo vseeno reprogramirali''. Član uprave Belgijec Claude Deroose pa je izdal, da bo ''v kratkem sprejeta nova odločitev glede Infond Holdinga''. Kot je znano, je bil kredit podaljšan za 45 dni, rok se izteče junija.

V upravi NLB so poleg Veselinoviča in Derooseja še Matej Narat, Miran Vičič in Alojz Jamnik, nedavno imenovani šesti član uprave David Benedek pa še nima ustrezne licence Banke Slovenije. Veselinoviču v odstopu ne bodo sledili, ''saj ni razloga. Banka deluje dobro, če pa bodo upravo razrešili nadzorniki, je to njihova odločitev. Uprava NLB s polno odgovornostjo trdi, da so bile vse odločitve, sprejete v zadnjih dnevih in v prihodnje, v korist banke, delničarjev, varčevalcev ter tujih in domačih upnikov''.

Uprava je pojasnila tudi politiko upravljanja tveganj v banki in postopek odobravanja posojil v času krize.

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
22. 04. 2009 07.41
enostavno se da zadevica rešiti...vrnite Veselinoviča v beograd
RADO62
22. 04. 2009 01.35
'Nisem podlegel pritiskom' ??? Seveda ne... Podlegla ti je Kresalka, ki te je imenovala.... heh
Buena Vita
21. 04. 2009 23.31
PRESLICA pametna je tvoja babica---norci pa držijo šoude v V LBEJU,IN KRIŽE VESELINOVIČU
manco-capac
21. 04. 2009 23.27
Kdo ga je pritiskal, al' Janša al' njegovi?
Buena Vita
21. 04. 2009 23.27
LDS-OVI POŽERUHI SO NA POHODU,IN VSE BODO POBRALI PUDELJČKI PA SLEDIJO KATARINI VELIKI,,NEVEM KOLIKO JIH BO SLEDILO KO JIH BO ZAČELA OBGLAVLJAT
deadea
21. 04. 2009 17.54
ljudje njegovega kova stanejo naso drzavo prevec. ti ljudje so s pomocjo politikov in podkupljivih uradnikov izcecali slovenijo so suhega
miha040
21. 04. 2009 16.36
tudi če veselinović odstopi, svoje je itak dosegel oz so dosegli.. ta golubić tudi neki piska vbistvu je pa vse zmenjeno, in se golubić prav nič ne sekira komu dati puf in komu ne.. zgleda pa da je jankovič tesno povezan z zaresom saj kot se spomnite se s šrotom ne zastopi prav dobro...
preslica
21. 04. 2009 16.25
Na kakšen način pa se banka zaščiti. Ko bomo mi varčevalci, ki imamo vse kar imamo pri NLB pobrali ven, pa bo sanirana do groba. Vse dogovorjeno. Davnoplačevalci, varčevalci naša pokojna babica je dejala : Še najboj varna je nogavica. Nekateri so prodali grunte, naložili v banke, ki so propadle ....pa no je dejala, vsi bomo živeli do smrti.
pio001
21. 04. 2009 16.17
A lahko še meni moj puf malo reprogramirajo (če se ga da odpisat bi bilo še bolje)...
ajva
21. 04. 2009 16.03
vsi se delajo enga butla da nič ne vejo v resnici pa vsi vse vedo samo so tiho
ajva
21. 04. 2009 16.02
mogoče je bil samo nastavljen da podpiše za kredite in je oz.so dobili rento od laškega to je že vse naprej zmenjeno
krucefiks
21. 04. 2009 15.58
Veš kaj BesniMax, kresnena je itak nesposobna, jaz bi ji račun poslal.
Tito_Partija
21. 04. 2009 15.54
Izgleda, da guverner NB pali štamparske strojeve...
sodnik61
21. 04. 2009 15.15
ponosenslovenc - ko pridejo volitve, ne bo več interesa voditi vlado v taki bambus državi, ker ne bo nič ostalo, razen dolgov
BesniMax
21. 04. 2009 15.14
Katarina Kresal svoje ideje pobira po spletnih forumih in portalih: Potreba je iz kronične postala akutna, gospodarska kriza in njeni spremljevalni pojavi so jo zaostrili in jo bodo še. /…/ Katastrofe, ki bi za celotno prebivalstvo Slovenije sledila, če bi ti nastavki pravne države ‘pomrznili’, si raje ne predstavljam. Katarina Kresal, predsednica LDS, na spletni strani stranke 20. aprila 2009, Če kdaj, potem Slovenija sedaj nujno potrebuje politiko samoomejevanja Spet enkrat se moram - v zgoraj citiranih odlomkih - s pravnico Katarino Kresal strinjati. Da ne bo nesporazuma, ponavljam - v zgoraj citiranih odlomkih iz njenega članka. Končno sem njihov avtor. Potreba je iz kronične postala akutna, gospodarska kriza in njeni ’spremljevalni pojavi’ so jo zaostrili in jo bodo še. /…/ Katastrofe, ki bi sledila, če bi ti nastavki pravne države ‘pomrznili’, si raje ne predstavljam. razgledi.net, 15. aprila 2009, Včeraj Apek, danes Luka Koper - Pravna država na delu ali … ?
Felix1
21. 04. 2009 15.12
Eden od bralcev Financ je poslal zapis, ki ga najbolj spominja na delovanje šefov strank koalicije ob reševanju razmer s finančno krizo, potajkunčenjem in splošnim stanjem duha v državi Gre za zapis, ki je ogledalo izjavam in stališčem Katarine Kresal iz LDS, Gregorja Golobiča iz Zaresa, Karla Erjavca iz Desusa in Boruta Pahorja iz SD. Bralec dodaja, da po njegovem mnenju podobnost s Kresalovo, Golobičem, Erjavcem in Pahorjem ni naključna. »Za te krize ni - jim tudi verjamem in jih razumem, ker sit lačnega ni nikoli niti slišal, kaj šele razumel.« Četvorka... Tole je zgodba o štirih ljudeh, ki so se imenovali Vsak, Nekdo, Kdorkoli in Nihče. Morali so opraviti pomembno delo in Vsak je bil prepričan, da ga bo Nekdo opravil. Kdorkoli bi to lahko naredil, vendar Nihče ni. Nekdo se je zaradi tega razjezil, ker je to delo mogel opraviti Vsak. Vsak je spet mislil, da to lahko naredi Kdorkoli, Nihče pa ni dojel, da tega Vsak ne bo naredil. Končalo se je tako, da je Vsak obdolžil Nekoga, ker Nihče ni opravil tistega, kar bi lahko Kdorkoli.
lorn
21. 04. 2009 15.08
Zakaj ste izbrisali Neurathov komentar in zakaj dobi komentar plus, če kliknem na minus????????????? Raje to poštimajte, ne pa da brišete duhovite komentarje, loleki. Neurath je napisal: Četvorica… Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da če ga Netko obaviti. Bilotko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilotko.
est
21. 04. 2009 15.05
g.Veselinovič, pisarna v Laškem že čaka !
spektator213
21. 04. 2009 14.59
tole men čist nč ni všeč...
Tonček Balonček
21. 04. 2009 14.55
Anketa na adiu Erevan: SDS 90 %, NSi 40 %, SNS 30 %, SD 0,1 %, ostali 0 %, skupaj 160,1 %, akr je še več kot v kakšni afriški državi, kjer pogosto presežejo 100 odstotno podporo. Končno imajo na Hrvaškem po uradnih evidencah več volilcev kot perbivalcev v registru. Na ta način je verjetno tudi nan podatek, da jih je Tito pobil 1 mio, pri nas so pa likvidirali 50.000 nedolžnih ljudi!